Létezhet olyan, hogy egy anya, akar tudatosan, vagy tudat alatt a saját lányán bosszulja meg azt, ahogy az apja bánt vele?
Az anyám apja alkoholista volt, borzalmas volt a gyerekkora, durván bántalmazta az egesz családot es elitta minden pénzüket.
Az anyám soha nem tudott felém érzelmeket kimutatni, egy tabutéma volt minden érzelem kinyilvánítás. Mindenki mással viszont nagyon kedves, meg az apjának is megbocsátott, fizette a temetését, a volt férjével, aki szinten verte a mai napig tartja a kapcsolatot... nekem többféle mentális betegségem van, egyáltalán nem empatikus velem, en mar arra is gondoltam, hogy meg örül is neki, hogy rosszul vagyok es ebből táplálkozik. Hónapok óta nem láttuk egymást, pedig egy lakásban lakunk, nem érdekli, hogy nem eszem, pedig tudja.
Volt egy abortusza is... Hogy lehet, hogy mindenkivel kedves es megértő, csak velem nem?
Nem hiszem, hogy bármit is tehetne a kérdező. Én is hasonló helyzetben nőttem fel: soha egy szülői ölelést vagy puszit nem kaptam, viszont a legkisebb hibámat is üvöltözés és/vagy pofon jutalmazta. Amikor sírtam, felpofozott vagy megrugdosott az anyám, hogy hagyjam abba, mert őt zavarja.
Azóta felnőttem, és akárhányszor próbáltam az évek során nyitni vagy megbeszélni a problémákat az is az én hibám volt, mert nekem bajom van mert én túlérzékeny és hisztis vagyok és megérdemeltem amit kaptam, vagy van hogy egyszerűen tagadja, hogy megütött vagy rá kiabált vagy tönkre tette xy holmimat történjen az 5 perce vagy 10 éve.
Azóta is önértékelési problémákkal küzdök, folyamatosan szorongok, úgy érzem soha sem leszek elég jó soha sem teljesíthetek elég jól és az emberi kapcsolatokkal is gondjaim vannak. Annak, aki azt javasolja, nyiss az anyád felé és puszilgasd meg ölelgesd: egy ilyen gyerekkor után én semmi pénzért még csak hozzá sem érnék.
Az ilyen szülőtől menekülni kell mielőtt totálisan hazavágna lelkileg és bég, ógyíthatatlan sebeket okozna.
Apukáddal mi a helyzet?
Akkor leírom kicsit árnyaltabban a dolgot: megszakítani a kapcsolatot vele soha nem tudnám, mert úgy ragaszkodom hozza, mintha meg mindig kisgyerek lennék. A mentális gondjaim miatt nincsenek kapcsolataim, senki más iránt nem erzek semmit. Es nem volt ő harpia, egyszerűen csak nem tud velem érzelmes lenni es az aktuális férfi az életében 1000x fontosabb, mint en. Nagyon barátkozós típus, mjndekivel nagyon kedves, csak felém van ez az érzelmi blokk, engem ez pedig teljesen kikészít. Plusz voltak olyan beszolasai, pl. mentális betegsegemmel kapcsolatban, amin nem tudok túllépni. Látott mar bogni, látta, hogy bántom magam, panikrohamom van es nem veszi komolyan. Es az, hogy az apám partját fogja, mikor beszélnek rólam, azt mar fel sem fogom. Nem egyszer véresre verte, ennek ellenére normalisabban beszél azzal a féreggel, mint velem. Sajnos egyke vagyok, szóval nem is tudom ezt kivel megosztani.
Az apám egy borderline nárcisztikus, szorongó életképtelen féreg, évek óta nem láttam, nem is fogom többé.
Van.
Nekem pl anya nem igazán vett új ruhákat, kinőtteket kaptam innen onnan. Nem akart engedni, gimibe mert ő se ott tanult meg egy csomó ideig akkor még majd ő tart el.
Nem engedett pestre tovabb tanulni mert ő se mehetett mert mama azt mondta pesten csak kva lesz
16-os: nem, a gyerek nem hinném, hogy egy ilyen szituációban a "sarkára" tudna állni. Tudod miért? Mert fejlődő GYEREKről van szó. Egészen fiatal korban nagyon nagy szerepet játszik a gyerek lelki fejlődésében az, hogy főleg az anyja hogyan viszonyul hozzá. Ha kisgyerek korában nem szeretik, és igenis figyelnek oda rá kellőképpen, akkor totál félre fog menni a fejlődésben, és egy lelki roncs lesz olyan sérülésekkel, amelyeket valószínűleg a világ legjobb terapeutája sem fog tudni soha az életben egészen rendbe rakni. (Mint ahogyan az állatoknál is megfigyelhető, hogy ha a szülők/anya nem gondoskodik a kölykéről, az elpusztul. Na itt ugyan ez van, csak nem fizikailag.)
Adott esetben nyilván mind a két fél a gödörben van, de a felnőtt jó esetben már képletesen tudja, hogyan kell kimászni, van hozzá keze lába, a gyerek csak itt van, érzi, hogy itt szar, de sötétben tapogatózik és képletesen szólva se keze amivel megkapaszkodhatna valamiben, se lába, mellyel arrébb mászhatna egy tapodtat is. Sajnos így működik a fejlődés, egy gyerek lelki világa, személyisége potn mivel még kialakulóban van nagyon érzékeny, és sokkal nehezebben él meg traumákat vagy adott esetben az elhanyagolást. Lehet te már nem emlékszel rá, milyen kiszolgáltatott gyereknek lenni, vagy boldog gyerekkorod volt és el sem tudod képzelni, milyen az, ha senki sem szeret.
Szóval adott egy defektes anya és egy még defektesebb apa, akik nem alkalmasak gyereknevelésre. Esetleg a nagyszülők között akad normális, aki alkalmasabb erre a szerepre? Talán elmehetnél hozzá/hozzájuk látogatóba kiönteni a lelked, hátha tudnak segíteni, esetleg be tudnának fogadni.
16-os valószinűleg egy idődebb, ridegtartásban felnőtt ember, akinek gőze nincs a szerető, gondoskodó, normális családról. De osztja a hülyeséget és szid egy komplett generációt...
17- nem véletlenül kérdezgetem a kérdező korát (amire nem válaszol.. ) mert felmerült bennem, hogy már nagykorú, de az elhanyagolás miatt kiskorúként üzemel (sajnos ez sem ritka)
Nem gyerek vagyok mar... akkor meg nem láttam at ezeketa dolgokat, nyilván... 26 vagyok. 19 éves korom óta bipolaris, de csak most lettem diagnosztizalva. Az elmúlt években szenvedtem a munkával is, sokszor erőm felett csináltam, de volt, hogy nem tudtam kikelni az ágyból. A virus miatt elvesztettem, jelenleg 48 kg vagyok, a sötét szobámban vagyok egesz nap. Pénzem még van, nem kell kérnem. Kapcsolatom soha nem volt, képtelen lennék bármilyen intimitasra, egy csókot hagytam egyszer egy férfinek, másnap bele sem mertem nézni a szemébe.. sokszor még egy ölelést, vagy egy táncot megbánok, amit hagytam. a szexnek csak a gondolatától is ajulas közeli állapotba kerülök. Mindenkit vissza kell utasitanom... pedig egy kapcsolat rengeteg mindent megoldana, de soha nem leszek ra képes. Egyedül élni sem tudnék, mert még a mai napig félek a sötétben...
Pszichológus látott mar, semmit sem csinalt velem... talán a pszichiátriára egyszer befekszem majd, de úgyis tudjuk, hogy ennek az “életnek” mi lesz a vége..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!