Normális, hogy rengetegen azt gondolják h,ogy 30 éves korukig el kell tartaniuk a szülőknek a gyerekeiket?
Pár fesztiválon rengeteg embert megkérdeztek és mind szentül meg voltak győződve arról, hogy a szülőknek kötelességük eltartani a gyerekeiket minimum 30 éves korukig. Hát ez röhej komolyan!
A szülőnek nagykorúságáig kell eltartania ellátnia a gyermekét. Ezért van a kiskorúnak és a fiatalkorúnak GYÁM-ja. Mindenkinek az anyja a gyámja. Onnantól, hogy betöltötte a 18. életévét már nagykorú és nem lesz senkinek a gyámja így a szülőnek sem lesz kötelessége eltartania.
Az, hogy otthon mit beszélnek meg az más dolog. Ha a szülő arra vetemedik, hogy kiskorú vagy fiatalkorú gyermekét nem tartja el és kényszeríti arra, hogy eltartsa magát az büntetendő. De onnantól, hogy valaki elmúlik 18 a illik a rezsinek a felét fizetni a szülőnek, ha náluk lakik.
Ha én elmúlok 18, akkor valszeg még itthon fogok lakni és a rezsinek a felét fizetni fogom. legalábbis annak a felét amit használok. Tehát ha mittomén nem használok vizet, soha semmikor (ilyen nincs nyugi :D) akkor ezértmiért fizessek... értitek.. na De mivel nálunk csak a vízért kell fizetni ezért könnyű dolgom lesz. És köszönet képpen amíg itthon lakok a szüleimnek 80%-át fogom fizetni a víz rezsinek. Ennyit megérdemelnek!
ha valaki belekötne: gáz nincs, mert árammal fűtünk árammal főzünk.
Áramért az állam fizet nekünk, mert a napelemekkel visszatermelünk. Többet, mint amennyit fogyasztunk.
A víz sajnos nem adott nálunk, de igyekszünk azt is mihamarabb saját vízrendszerből hozni.
79-80
Eléggé anyagias a hozzáállásotok.
A legtobben talan azert szulnek mert vágynak rá, azert nem kell hogy csak a gazdagok kivaltsaga legyen. Nyilvan ne a segely miatt szuljon de ez a segelyrendszer hibaja is ha nem szűrik eléggè.
2.azert mert valaki dolgozik még ritkan lesz a tarsadalom plane a bolygo hasznára.. az hogy adózik marha hasznos ha stadionra költik..
3. Pont a jómódúak pazarolnak es pl derogal nekik a tömegkozlekedes.(magánrepcsi?)
Semmi bajom nem lett abbol hogy közös szobám volt a tesómmal.
Sőt szorosabb lett a testvéri viszonyunk.
Ki mondta, hogy gazdagnak kell lenni ahhoz, hogy valaki szülhessen? Nem kell mindjárt ezt a következtetést levonni a hozzászólasainkból. Szerintem igenis, aki akr gyereket, ne a semmire vállalja be, hanem úgy, hogy nem lebeg a fejük felett egy halom adósság és ne kelljen nélkülözniük. Szép dolog a szeretet, de próbáld megértetni egy 6 évessel, hogy idén sem kap semmit karácsonyra, sőt, karácsonyfa sem lesz; próbáld meg megértetni a pályaválasztás előtt álló gyerekeddel, hogy csak a helyi gyűjtőbe adhatja be a jelentkezését, mert nincsen pénz se buszra, se kollégiumra; mondd meg a gyerekednek, ha enni akar, húzzon el dolgozni, hiába nincs még 14 éves sem és sorolhatnám... Az a vicc, hogy ezen példákat mind-mind a való életből merítettem, és hidd el, tudnék még mesélni arról, milyen csóróságban felnőni. Röviden: szar. Egyetlen érdemleges dolgot sikerült a szüleimnek megtanítania nekem: sose alapítsak családot mindaddig, míg meg nem teremtem hozzá a szükséges anyagi feltételeket, illetve lesz annyi érzelmi intelligenciám, hogy nem a gyereken verem le a szar életemet. Hoppá.
Emellett nem hinném, hogy ne tudna egy átlag ember normális körülményeket biztosítani a gyerekvállaláshoz, nem kell gazdagnak lenni, egyszerűen csak annyi pénzügyi kultúrával kell rendelkezni, hogy be tudják normálisan osztani a leendő szülők, amilyük van, illetve nem kötelező egy kétéves kapcsolatba gyereket szülni, valamint nem kötelező rögtön a nászéjszakán belefogni a babaprojektbe... Ha pedig anyuka meg apuka minimálbérért dolgozik meg albérletben lakik, ne akarjanak még egy koloncot a nyakukba varrni imo.
"A legtobben talan azert szulnek mert vágynak rá, azert nem kell hogy csak a gazdagok kivaltsaga legyen."
Azért ez elég önző életszemlélet.
A gyerek nem egy tárgy,amire vágyni lehet.
Igazából nem is értem,hogy egyáltalán miért vágyik rá olyan ember,akinek magát is nehéz eltartania,önmaga is tengődik az életben.
Ha már magadnak is megadtál egy szintet,elértél dolgokat,nem kell nélkülöznöd,akkor merüljön fel esetleg,hogy ezt megosztod valakivel.Mondjuk egy társsal vagy gyerekkel.
De abban mi az öröm,hogy a te gyereke a csórók táborát népesíti majd?
Annak a gyereknek ugyanúgy át kell majd mennie a legnehezebb,legsanyarúbb sorson,mint annak,aki megszülte.
De,ha neked rossz,miért akarom,hogy a gyerekemnek is rossz legyen?
Ezt sosem tudom megérteni.
Jó akkor javítom gazdag helyett jómódúra,így jó?
Még mindig anyagias az erved. Nyilván nem a putriba szülésre gondolok. Kajara lakhatásra legyen meg a pénz
De egy albérletbe miért ne lehetne 2 fizuval, kesobb akár külföldre is mehetnek. Es mi a probléma egy két éves kapcsolatba szüléssel ? Bármikor otthagyhatnak.
A karácsonyi ajandekozast és a fát is csak a felnőttek misztifikaljak tul.
Ismerek vallásos családot ahol mondván nincs ilyen a bibliában, ezert csak karácsonyi program van: enekeles, ünnepi vacsora éjféli mise.
És így is várják a karácsonyt. És nagyon vidám gyerekek.
Ha nem vágysz gyerekre akkor konnyen beszélsz.( Én se vágyok, de tesóm már 20 évesen be volt sozva.)
Hogy majd ha ez meg azod lesz.Ja csak épp 40 évesen már energiád nem lesz rá és sokkal rizikósabb.
Altalaban aki egyedulallo szülő lesz vegul annak se lesz sok pénze a gyerekre .tokre nem ezen múlik a továbbtanulást meg sokan finanszírozzák diakhitelbol.De nem bánják hogy megszulettek..
Albérletbe? Komolyan, te inkább fizetnél valakinek a levegőbe havonta akár több, mint 100 ezer forintot, minthogy spórolnál egy lakáshitel önerejére? Nyilván mindenkinek szíve dolga, de én inkább fizetném a saját lakásom törlesztőjét, mintsem egy idegen zsebét rakjam tele... Az meg már a másik dolog, hogy kalkulálni kell azzal, nem mindenhol látják szívesen a gyerekes családokat...
Ezen felül, külföld. Mindenki számára adott a lehetőség, hogyha megunta a hazai kolbászt, átnézzen szomszédékhoz. Ja, hogy ez azért nem ilyen egyszerű? Ha ténylegesen javítani akarok az életszínvonalamon, olyan képesítéssel, szakmával kell rendelkeznem, amire mindenhol nagy a kereslet, nem mellesleg nem árt, ha jól tudom a célország nyelvét. Viszont, hiába teljesítettem ezen feltételeket, ha előbb lakhatást és munkát kell szereznem, viszont tőkét is kell kivinnem magammal, hogy az első hónapban ne haljak éhen. Ha pedig van(nak) gyereke(i)m, akkor iskolát kell neki(k) intéznem. Még így, lebutítva sem tűnik olyan egyszerűnek a folyamat, hát még képzeld el, hogy a szülőknek nyelvet kell tanulniuk, vagy képezniük kell magukat, többet kell félretenniük a megszokottnál, mindezt úgy, hogy vannak gyerekeik. Igen, így már valóban nem akkora az esélye, hogyha unom a banánt itthon, mert rossz a fizu, akkor fogom magam oszt minden nélkül kirontok külföldre...
A karácsonyi ajándékozás elmaradása pedig nem felnőttként okozott traumát, hanem még anno gyerekként. :) Nem hiszem, hogy mikor mesélte a többi gyerek, mi mindent csináltak karácsonykor meg mi mindent kaptak, te inkább nem csatlakoztál be a beszélgetésbe, mert az egyetlen élményed az volt, hogy a szüleid minden baromságon összevesztek és kb. egész ünnep alatt nem szóltatok egymáshoz, ajándékot meg legfeljebb a karácsonyi filmekben láttál. :D Érted, mai fejjel simán elengedem az ilyen dolgokat, de ilyen 6-7-8 évesen az istenért se tudtam megérteni, hogy másoknak miért jutottak normális szülők, nekem meg miért nem.
Meg mi az, hogy nem vágyok gyerekre, akkor könnyen beszélek? Ember, akkor már nem is lehet véleményem a témában? Attól még nem láthatom reálisan, hogy mik lennének az ideális gyereknevelés feltételei? Meg miért jössz a tesóddal? Ha tudja, hogy akar gyereket, akkor tegyen azért, hogy az a gyerek normális körülmények között szülessen meg. Gondolom, könnyű lesz neki megteremtenie a szükséges feltételeket, hiszen a vágy nagy motiváló erő. :)
A diákhitel meg valóban jól hangzik, azonban az már nem, hogy úgy kezded el az önálló életed, hogy adósságokba vered magad. :) Részemről meg ennyi volna a téma, mert már lassan kelnem kell.
Szerintem meg igenis a jómódúak kiváltsága kellene legyen a családalapítás.
Meg se született szerencsétlen gyerek, de már tudva lévő, hogy majd hitelből jár egyetemre. Megsúgom, a mostani albérlet árakat a havi 50 ezres diákhitelből nem tudja fizetni. És akkor mi lesz vele? A képességeihez képest alacsonyabb képesítést kell végeznie,mert anyuci vágyott gyerekre? Hu de jó neki.
És szerinted mit érez az a gyerek, akkor amikor mások kapnak menő dolgokat, ő meg semmit? Mert a jómódú szülő meg fogja venni a gyerekének, mert megteheti, és csak azért, mert valakinek nem megy, ő nem fogja sanyargatni az övét. Igaza is van.
Milyen gyerekkoruk lesz ezeknek???
Fuha most komolyan azt hiszitek hogy a menő cuccok teszik boldoggá a gyerekkort? Vagy csak trollkodtok?. Meno cuccok akkor lenyegesek ha a gyerek el van hanyagolva.
"A jomoduak kivaltsaga kéne legyen a gyerekvallalas" ez kb rasszizmus. (Ezt hogy gondolod, hogy a kissebseg legyen sterilizaltatva is ?
felsobbrendunek erzed magad mar attol is ha orokoltel egy lakast es nem kell alberletbe szulnod?
Tenyleg jobb hogyha nem szaporodtok es nem csinaltok anyagilag ugyan elkenyeztett de erzelmileg hozzatok hasonlo csökötteket.
Ha már tulnepesedes van. De ha már ilyen szépen egymásra talaltatok lehet mèg meggondoljatok magatokat.
"Meg se született szerencsétlen gyerek, de már tudva lévő, hogy majd hitelből jár egyetemre. Megsúgom, a mostani albérlet árakat a havi 50 ezres diákhitelből nem tudja fizetni. És akkor mi lesz vele?"
Az lesz vele hogy koliba megy lakotarsa lesz, vagy elmegy diakmunkara, mint a tobbseg.
Amerikaban meg még el is mennek teljes munkaidore dolgozni hogy osszegyujtsek a tandijt is.
Édes istenem, hogy MINDIG betalálnak az ilyen hülyék, mint te, kedves utolsó... Ki a fene írta, hogy a menő cuccok teszik boldoggá a gyerekkort? Egyáltalán, mikor direkt kiemeltem az olyan észlényeknek, mint te, hogy nem kell gazdagnak lenni a gyerekvállaláshoz, de szerintem igenis elvárható a leendő szülőktől, hogy biztos anyagi ÉS érzelmi hátteret biztosítsanak az utódaik számára. És igenis, albérletbe meg anyuci nyakára, nem stabil/abúzív párkapcsolatba/minimálbérre ne vállaljon senki gyereket! Ha ezt annyira fáj elfogadni, akkor tegyél érte b+, akármilyen hihetetlennek tűnik, munka mellett is lehet tanulni, félretenni, nem kötelező életed végéig a saját szarodban dagonyáznod. Bár aki csak pampog, de egy szalmaszálat nem tenne keresztbe azért, hogy jobb legyen neki az életben, azt nem is tudom sajnálni, irigykedjen csak másokra, akik el tudták érni a céljaikat. :D Nem értem, miért kell azért fújni a másikra, mert az agysejtjeit arra használja, amire ki lettek találva: GONDOLKODÁSRA. Ha talán nem szajkóznád folyton, hogy igenis elfogadható, ha valaki már adósságokkal indítja az életét és elég a minimális életszínvonal a gyerekvállaláshoz, talán felfognád végre, hogy mit is akarunk mondani a hozzászólásainkkal.
Miért élvezi valaki azt, hogy lemondások garmadájával kell leélnie az életét? Hogy egész életében dolgozik a hatalmas semmiért? Hogy sosem viszi el a családját se nyaralni, se kirándulni, se étterembe, se színházba, se moziba, mert se pénze, se ideje nincs rá? Hogy a házát nem tudja már 20 éve felújítani, mert az újabb és újabb hitelek törlesztői elviszik a fizetés 3/4-ét? Hogy nincs pénz minőségi ételre, mindenből a legolcsóbbat, legszarabbat kell venni? Hogy egy húzosabb télen inkább felveszel hat pulcsit, de akkor sem fűtesz be 18 fok fölé? Hogy a gyereknek nem veszel normális ruhákat, tanszereket, osztálykirándulásra meg nem engeded, mert "pénz"? Hogy nem tudod semmivel sem támogatni a gyerekedet, emiatt neki sokkal nehezebb lesz egy normális egzisztenciát felépítenie? Hogy magadra nincsen pénz, ezért úgy nézel ki, mint egy slampos kutya? Hogy az anyagi bizonytalanság miatt szarrá megy a házasságod, de elválni nem tudsz, mert akkor az utcára kerülnél? Őszintén, mégis miért jó ez bárkinek is? Mert bármilyen fájó, ez igencsak jellemző a mai MAGYAR családokra. Azt ugyan nem értem, hogy jön ide a rasszizmus, mert én nem a cigányságra aszociáltam, mikor írtam, hogy normális körülményeket kéne biztosítani annak a szerencsétlen kölyöknek, ha már megszülted de mindegy. Nekem nyugodtan elhiheted, hogy van annyi putris magyar, ahány putris cigány, sőt...
Emellett el kéne felejteni végre ezt a "szegény, de boldog" és "gazdag, de boldogtalan" sztereotípiákat, ezektől konkrétan a falnak megyek. :D Amelyik családban nincsenek anyagi gondok (megint ne a gazdagékra aszociálj, kérlek, simán csak olyanokra, akik tudnak bánni a pénzzel), ott jellemzően a szülők is kiegyensúlyozottabbak, mivel nem kell aggódniuk amiatt, hogy miből fizetik a rezsit, gyereknek a sulit, maguknak a kaját stb. szemben azokkal a családokkal, ahol folyamatos vitzákat generál a megélhetés.
Amerikát meg ne keverd ide, teljesen más világ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!