Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Normális, hogy rengetegen azt...

Normális, hogy rengetegen azt gondolják h,ogy 30 éves korukig el kell tartaniuk a szülőknek a gyerekeiket?

Figyelt kérdés

Pár fesztiválon rengeteg embert megkérdeztek és mind szentül meg voltak győződve arról, hogy a szülőknek kötelességük eltartani a gyerekeiket minimum 30 éves korukig. Hát ez röhej komolyan!

A szülőnek nagykorúságáig kell eltartania ellátnia a gyermekét. Ezért van a kiskorúnak és a fiatalkorúnak GYÁM-ja. Mindenkinek az anyja a gyámja. Onnantól, hogy betöltötte a 18. életévét már nagykorú és nem lesz senkinek a gyámja így a szülőnek sem lesz kötelessége eltartania.

Az, hogy otthon mit beszélnek meg az más dolog. Ha a szülő arra vetemedik, hogy kiskorú vagy fiatalkorú gyermekét nem tartja el és kényszeríti arra, hogy eltartsa magát az büntetendő. De onnantól, hogy valaki elmúlik 18 a illik a rezsinek a felét fizetni a szülőnek, ha náluk lakik.

Ha én elmúlok 18, akkor valszeg még itthon fogok lakni és a rezsinek a felét fizetni fogom. legalábbis annak a felét amit használok. Tehát ha mittomén nem használok vizet, soha semmikor (ilyen nincs nyugi :D) akkor ezértmiért fizessek... értitek.. na De mivel nálunk csak a vízért kell fizetni ezért könnyű dolgom lesz. És köszönet képpen amíg itthon lakok a szüleimnek 80%-át fogom fizetni a víz rezsinek. Ennyit megérdemelnek!

ha valaki belekötne: gáz nincs, mert árammal fűtünk árammal főzünk.

Áramért az állam fizet nekünk, mert a napelemekkel visszatermelünk. Többet, mint amennyit fogyasztunk.

A víz sajnos nem adott nálunk, de igyekszünk azt is mihamarabb saját vízrendszerből hozni.

2020. júl. 7. 00:31
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ❯❯
 91/108 anonim ***** válasza:
100%

Igen, mert sok roma származású család van például, akik sokkal tisztességesebbek, mint sok Magyar. Náluk is vannak külön rétegek és van amelyik le is nézi ugyanúgy az aljábbikat.

De ezt a sztereotípiát sose értettem, a szegények se mindig boldogok, ott is meg a kőgazdagoknál is az számít, hogy hogyan is állnak a szülők mindenhez. Lehet egy szegény család boldog(de ott viszont mindig van pozitív fejlődés a dologban, hogy kimásznak abb9l, amiben vannak), de lehet rossz család is, mint ahogy jómódú család is lehet boldog vagy rossz család. Ez nem is pusztán a pénzen, hanem magán a szülőkön múlik, de jelzem a boldog szegényeknél mindig az van, hogy sikerül jómódra szert tenni.

Viszont az okosabbjika addig nem is vállal be gyereket, csak ha minden stabil.

2020. júl. 9. 22:44
 92/108 anonim ***** válasza:
0%

Te lennél a tanult 'észlény' hogy úgy "vitatkozol", hogy lehülyézed a másikat? Bravó. Személyeskedsz, fingod sincs az anyagi helyzetemrol. A sablonos 'ne irigykedj kártya' nem zavar?

Van mindenem, lakasom is diplomam is, úgyhogy befejezheted a leereszkedő "dagonyázó szarjaidat". Ferdítesz, a diakhitel nem kötelező "adosaggal indul az élete" hanem kvázi választható befektetés, de mire az a 18 ev eltelik a minimalbéreseknek is tobbnyire lesz rá megtakarítása. Es osztondíjak is leteznek.

az egesz amit leírtal pont egy sztereotípia, úgyhogy mehetsz a falnak. az is 'tipikus magyar gondolkodas' hogy mindenkinek kulon lakás jár. Külföldön amíg nem örökölnek alberletben elnek, vagy ha van hely a szulokKEL es nem "anyuci nyakán". Mivel kevesebb és így drágább az eladó lakás mert a fő befektetés lett a kiadas.

En a sajat tapasztalataimrol (válás utáni gyerekkori) beszeltem, hogy ez nem ilyen sarkos, ahogy te itt eldöntötted hogy így nincs értelme élni és mekkora "önzőség", attól mert te nem tudod elkepzelni a minimalbéres müködő csaladokat.

Na mostmár tobbet nem írok, hiába provokálsz tovább, ég veled. gyűjtögessél tovább 40 eves korodig aztan max rájösz hogy kicsit elcsúszott a prioritásod.

2020. júl. 10. 00:53
 93/108 anonim ***** válasza:
100%

Nem ő személyeskedett veled, hanem te velem,az előző válaszodban.

Csak annyira nevetséges volt, hogy inkább röhögök rajta. Fogalmad sincs, hogy hogyan működnek a gyerekek közösségben, ugye?

Továbbá arról sem, hogy a kollégium sem mindenkinek jár. Attól függ hova jár iskolába.

És nem, nem csak annak lehet lakása, aki örökölt. Van, aki ügyes volt, gondolkozott, jó befektetései voltak stb.

Szerintem gyorsan gondolkozz el magadon ezzel a stílussal, amit képviselsz és ha magyar egyetemekről vitatkozol, akkor nézd meg a működésüket a gyakorlatban és akkor majd rájössz miért nem dolgozik teljes állásban egy medikus.

Az pedig, hogy rasszizmus, hogy a szegény ne szaporodjon megint nevetséges. Olvasd el, hogy mit jelent a szó.

2020. júl. 10. 01:04
 94/108 anonim ***** válasza:
0%

Arra a stílusra gondolsz hogy reagáltam a lekezelő stílusotokra? Te is elgondolkodhatnál, mert

a nevetsegesezés-szánalmazás is egyenlő a lehülyezős színvonallal. Te is agresszívan kommunikálsz.

"Fogalmad sincs, hogy hogyan működnek a gyerekek közösségben" Konkrétan mire gondolsz? Részt vettem gyerek kozosségekben es csaladitagjaim is. Neked ennél több tapasztalatod van? Esetleg tanár vagy óvónő vagy akkor fejtsd ki legalább kb. ne csak itt nagyzolj.

Én úgy tapasztaltam (érintettként), hogy nem a

cuccai miatt kezdenek el csúfolni egy gyereket, hanem más viselkedés stb miatt./ (Aki az aktuális leggyengébb láncszem) Ott is ugyanúgy kiválasztanak egyet aki nem tud baratokat szerezni gyorsan, ahol egyenruha van.

A kollegium, alberlet helyett volt téma, nem amikor még otthonról jár be. Igen, nem mindenkinek jár, de pont, az alacsony keresetűek gyerekeinek jár.

Ne mosd össze, diákmunkát mondtam. A teljes állást az egyetemre gyűjtésre írtam.

'Kb rasszizmus' mert ezzel a feltetellel kvázi egy egész etnikai csoportot kizárnál. Holott nem indulnak egyenlő esellyel társadalmi helyzetük, hátrányos megkülönböztetés miatt (is, persze nem csak). Mivel évtizedek óta nem megoldott a felzárkóztatásuk.

Illetve az a felsőbbrendű gondolat hogy neked több jogod van utódhoz, mert más társadalmi es kultúrális és etnikai helyzetbe születtél, hiszen pont az a téma, hogy nem mindenki nulláról és pluszról indul de attól, még utódhoz joga van.

Ha azt mondod hogy pszichológiai feltételhez kötnéd az más, de az anyagi feltétel így nem oké.

2020. júl. 10. 03:30
 95/108 anonim ***** válasza:
18%
*mert kirekesztő
2020. júl. 10. 03:35
 96/108 anonim ***** válasza:
100%

A nevetséges és szánalmas az egy vélemény és nem lekezelés. Jelen esetben majdnem tény is.

Nem bejárásra gondoltam én sem, hanem ott élésre. Sokszor hiába alacsony keresetű az ember, akkor sem kap kollégiumot. Nálunk félárvákat is elutasítottak, a határon túliak viszont általában kollégisták voltak.

Plusz azért a kollégium se olyan nagyon olcsó, diákhitelből csak olcsó kollégium jön ki.

És szerintem félreérted. Nem a jómódú szülő kizárólagos joga a gyerekvállalás, hanem a gyerek joga a minőségi életszínvonal. Tök jó, hogy a szülőket sajnáljuk, de ezt az egészet a gyerek szenvedi el.

Tesóm osztályában anno állandóan csúfolták, akinek nem volt telefonja, aki a legolcsóbb kínai ruhákban járt,aki állandóan a testvére elnyűtt táskáját hordta. Nálunk is ez volt, de ott főleg a ruhákra volt kihegyezve a dolog. Arról nem beszélve, hogy az a gyerek, akinek nem volt számítógépe és internete, az lemaradt, mint a bot. Akinek volt, annak százszor könnyebb dolga volt.

Arról nem beszélve, hogy akinek szebb ruhákra és új táskára nem telik, az hogy érkezik egészségesen?? Megmondom, sehogy. Eszi a legolcsóbb párizsit a legolcsóbb margarinnal. A barátnőméknél az volt a változatosság, ha megsózták. Szuper, mi?

Szóval nem, minden gyereknek joga van ezekhez a dolgokhoz. Mindenki annyit vállaljon, amennyit normálisan el tud tartani!

2020. júl. 10. 10:58
 97/108 anonim ***** válasza:
0%

Persze, itt minden velemeny. De a velemenyed még nem lesz tény, az ahhoz kevès. És lekezelő is, de a nevetsèges és szánalmas is nem csak az, hanem személyeskedő minősítés. Amikor elfogynak az érvek ezzel szokás fölenyeskedni, és bagatellizálni.

((Visszanéztem és, az "ilyen prolikkal már előtte is szemelyeskedett"

ezaltal provokalt, tamadott amire igazad van visszaszemelyeskedtem, amit nem kellett volna, de én mèg ìgy is véleményéről írtam míg ő meg elkezdett itt tippelgetni hogy irigykedek mert a szarban dagonyazom" meg hogy biztos igenytelenul is nezek ki meg mittudomen, mi van?))

oke,elhiszem a batyad ismerosenek az ismerosenek:p a tortenetet,

en a 90es evekben nottem fel ,még nem volt telefontéma max nokia (azt amúgy kaptam, mert mi van ha, gondolom már akkor is ment a hát milyen szülő aki nem vesz telefont kárálást haha ) és márkás ruha sem, de azert se csúfolt senki mert nem volt tamagocsim, se tévénk es kesobb máriózni atmentem egy osztalytarshoz.

jo tudni, hogy ezekszerint oltari nagy mazlim volt, vagy nagyon elfelszínesedett ilyen iranyba a tarsadalom.(en nem is akarom ilyen iranyba terelni a gyerekem hogy tarsadalmi nyomasra koltekezzen, max a zsebpenzet osztaná be ha valami hülyeséget akar venni.

Habar tizeneves unokahugomnal egyenruha van es elvből sem kapott telefont, sose csúfolták pedig minimalon elnek mert mediterran helyre akarnak koltozni sajat hazba,ez neki is vágya es így, vagy nem ezert, vagy csak nem lett elkenyeztetve, nem is kovetelozik, de nagyon egeszsegesen etkeznek, ami kvázi a visszaterni a tanyasi(tojas, hús, kovászos házi kenyér,zoldseg gyumolcs) es mindenfele adalék es kivonat mentes étkezésre.

En csak azt probalom mondani, hogy nem csak a rongyrázó, elkényeztető szülő a jó szülő mint itt előadjatok. Ha a gyerek torodest kap nagyon jol es konnyen alkalmazkodik egy egyszerű minimalista akár önfentartó/ fenntartható élétmódhoz is, amit akár ő maga is szívesen folytat. Velem legalabbis ez történt.

2020. júl. 10. 16:02
 98/108 anonim ***** válasza:
27%

Ja es kollegiumnal az egy haztartasban elok jovedelmet nézik.

A félárva nem egyenlő a szegénnyel. Egyreszt arvaságit kap amíg nappalin tanul, ami lehet magas is az elhunyt szulo jovedelmetol fuggoen. Emelett a masik szulo fizetese, de meg annak uj hazastarsanak jovedelme is beszámít vagy epp lehet magas ha egy háztartásban elnek. A hatarontulinak valoszinuleg ez az egy főre jutó osszeg lejjebb van illetve azt is beszamitjak hogy milyen messze lakik tudana akár bejarni onnan. Az arvasagihoz van talan még utazasi kedvezmwny is. Es azt hiszem a tanulmanyi atlag is szamít. tobbfele koli van van 4 agyas es 2agyas dragabb is.

2020. júl. 10. 16:22
 99/108 anonim ***** válasza:
100%

"Nem bejárásra gondoltam én sem, hanem ott élésre. Sokszor hiába alacsony keresetű az ember, akkor sem kap kollégiumot. Nálunk félárvákat is elutasítottak, a határon túliak viszont általában kollégisták voltak."

Nekem is volt félárva 3 gyerekes családból származó ismerősöm,aki úgy ment egyetemre,hogy nem kapott kolit.

Az anyja állami helyen dolgozott.

2020. júl. 10. 16:55
 100/108 anonim ***** válasza:
100%

Hát kollégiumra: nálunk nem az ágytól függött az ára, elsősként pedig a tanulmányi eredmény irreleváns.

400 kmről nem kaptak, a felárva pedig szegény volt, nem is kicsit. Fel is háborodtunk, hogy bezzeg aki határok túli az rögtön kap.

Én 89es születésű vagyok, a testvérem 92. Egyikünk sem szar iskolába járt mégis ez ment. Manapság ez sokkal sokkal rosszabb, az semmi nem volt,ami akkor volt. És igen, lehet ez ellen lázadni, hogy én akkoris szülök, mert jogom van hozzá, de nem a szülőnek kell szenvedni miatta.

És hidd el, a többség, aki ezt nem tudja az normális kaját sem tud adni. Nagyon ritka, aki ilyen céllal spórol.

Én fenntartom a véleményem, igenis van anyagi függvénye is a gyerekvállalásnak.

2020. júl. 10. 19:14
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!