Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szülők, titeket zavarna, ha a...

Szülők, titeket zavarna, ha a 17 éves fiatok néha ecstasyt fogyasztana hétvégente, ha bulizni megy?

Figyelt kérdés
2019. júl. 25. 22:16
1 2 3 4 5 6 7
 61/67 anonim válasza:
92%

Üdvözlet!

Az igazat megvallva, semelyik szülő nem szeretné, hogy a fia/lánya kipróbálja a drogokat, de még csak a közelébe sem engedni legszívesebben.

De ennek ugye mi a legfőbb oka? Ha egy gyerek droghoz nyúl?

Főbb (és valószínűbb) lehetőségek:

- "Rossz" társaság

- Kíváncsiság

- Majdhogynem rá erőltetik

- "Menőzés" (élve a szleng nyelvvel, és kifejezésekkel.)

Ha már kipróbálta, akár egyet, akár többet, attól függetlenül még nem lesz függő, és nem lesz idióta/nem normális drogos. A drogos kifejezés messze nem ezt jelenti. De erről majd később.

Ha már megvolt, úgy sem lehet tenni ellene. El kell fogadni, bármilyen nehéz is, de nem kitagadni kell, és nem is bántani, megvonni őt dolgoktól, szobába zárni és egyéb hasonló dolgok. (17? Nem felnőtt, és nem is gyerek már tulajdonképpen. Valóban, lassan ő is a felnőtt kor küszöbén áll.)

Lassan gondolom végez a sulival, ha szakmunkás akkor szakmunkás vizsga, ha szakközép rész érettségi, szóval nem kell ezen idegeskedni. Nem fogja elcseszni az iskolát, és a jövőbeli életét ettől függetlenül.

(Mindjárt jön pár sztori, saját tapasztalatokból, de előre szólok, ez rendkívül hosszú lesz! Érdemes lenne elolvasni, remélem lesz olyan aki meg is teszi.)

Az még a jobbik eset, hogy ha csak hétvégente, buliba. De ettől függetlenül még mindig nem drogos, és nem beszélünk függőségről.

Az már más kérdés, hogy ezt milyen társaságban teszi. Mennyire megbízható az a bizonyos eki (azaz Ecstasy tabletta), mennyire vigyáznak egymásra. Inkább ezért kellene aggódni picit, hogy olyan csapattal van-e, hogy vigyáznak, és odafigyelnek egymásra. Mert akkor baj nem igazán történhet, ha tényleges barátokról van szó, és nem csak haverságról.

Na már most az - Ecstasy-ról - tudni kell, hogy (sajnos, vagy nem sajnos) mesterséges, szintetikus szer. Jó formán van, hogy nem tudni miből van. Ha megbízható a forrás, akkor lehet hogy tisztább, nem agyon hígított szar, így nincsen minden sz*rral fel lőve a dolog.

Illetve a mennyiség, hogy mennyit vesz be. Egy negyedet, vagy felet, vagy egészet. Nem mindegy milyen színű, és milyen minta van benne. (Magyarul mekkora MDMA mennyiség van benne. Bár eltérő is lehet.)

Ha kipróbálja/próbálta, akkor már mindegy, ha meg nem, akkor figyeljen oda arra, hogy folyadék (ilyenkor lehetőleg víz, de ne jéghideg) legyen nála, és ne igyon egyszerre túl sokat, csak mértékkel. Mert kicsit ki fog száradni.

Megjön a kedve az embernek (! akkor jöhetnek picit a hatások is !) és beszédesebb lesz, ha az alapvetően, ha nem. Jó kedve lesz, beszélget mindenkivel, majd ki ugrik a bőréből, pozitívan lát mindent és mindenkit a világban, pontosabban maga körül, főleg akkor, ha a hangulat is megvan hozzá.

Nem igazán szoktak bakik lenne az első pár alkalmaknál, ha kellő oda figyeléssel csinálja az ember, és azon kívül hogy pici mellékhatása van, amikor az ember jön le a szerről, komolyabb hátul ütője nem lesz, hosszabb távon vele. Pár alkalomtól pedig igazán semmi, de tényleg. :) Csak hogy mondjak valami jót is ezzel kapcsolatban.

PICIT A "DROGOS" és "FÜGGŐ" KIFEJEZÉSEKRŐL, HOGY MIKOR MONDJUK EZT EGY EMBERRE, KORTÓL, NEMTŐL FÜGGETLENÜL:

(!) Ha az ember már fizikai és mentális függőséget érez a szer iránt. Ha gyakorlatilag minden nap, majdhogynem reggeltől-estig használja, és nem tud meglenni nélküle.

(Ez lehet más drog is. LSD, Kokain, Heroin, Varázs Gomba, Met, Crack és még lehetne sorolni a gyakoribbakat, de nem teszem. (Ezek mondjuk már a tényleg DURVA kategória.)) (!)

STORY TIME:

Én is (jelenleg majd 22 éves fejjel, és nem vagyok büszke ezekre a dolgokra, csak másnak segítség és következtetésképp írom le ezeket, mindenkinek tulajdonképpen) kipróbáltam már pár drogot. Ez a Fű, Ecstasy és a Speed. Többit nem, nem is szeretném. Minden jónak vége szakad egyszer, nálunk is ugyan ez volt. (Engem a kíváncsiság hajtott, magamtól próbáltam ki.)

Mivel az Ecstasy a téma, így erről írok.

Adott mennyiségnél eufória, boldogság érzet, szabadság, nyugalom és jókedv szabadul fel. Az ember mint ahogy fentebb írtam, más szemszögből látja a világot. Mindenben és mindenkiben a jó dolgot látja. Párszor én is csináltam, ez jelent kb 10 alkalmat, de nem 10 szemről beszélünk.

Mikor be üt, eltelik 10-15p-től/1óráig is akár... akkor utána elkezdődik ez. Majd tart 4-5-6 órán keresztül, és utána kezd az ember kitisztulni, úgymond lejönni a szerről. Ekkor rossz érzések keringenek az emberben, enyhe depresszió, kicsi rosszul lét jelentkezhet. Általában ezek, de 1-2 nap, és utána volt-nem volt. (Ez a tapasztalat, én, és mindenki hasonló helyzete.)

Nem tudsz/tudtok vele semmit sem csinálni, sajnos. Szerintem van egy pár szülő, akinek a gyermeke drogozott már, kipróbálta valamelyiket, esetleg többet is, csak nem tudsz/tudtok róla. :) (Szokták mondani hogy amiről nem tudunk, az nem fáj. Így is van valójában.)

Ha pedig tudjátok, nem kell elítélni, lenézni, kitagadni és elzavarni otthonról, és egyéb marhaságok.

(Volt olyan középiskolai osztálytársam, akinek az édesanyja rá jött. Úgy kiabált vele, mint soha életében senkivel, és előtte vele sem soha... Mint ha nem is a fia lenne, mint ha szentségtelen dolgot követett volna el, mintha gyilkolt volna. Második alkalom volt neki egyébként akkor. Az anyja össze pakolta, és elzavarta otthonról. Soha többet nem ment haza, vonjuk le tehát a tanulságot ebből az egészből. Nem azt mondom, hogy feltétlenül hagyjátok, hogy a gyermeketek drogozzon, de ha kicsit kipróbál más-új dolgokat, kicsit él úgymond, akkor azzal még nem árt a családnak, saját magának, de másnak sem. Kipróbálta, kész. Letudva a dolog. :) Most kétszer-háromszor kipróbálja, hát édes jó istenem. Baja nem lesz, mint ahogy ezt is írtam, nem lesz analfabéta, idióta, vagy (köz)veszélyes a társadalomra.)

(Annyira kapkodtam megint, hogy elfelejtettem mit szerettem volna még írni. :P Üsse kő, majd legközelebb. :D)

REMÉLEM MINDENKI LEVONJA A TANULSÁGOT, ÉRTELMEZI AMIT LEÍRTAM.

Szép napot kívánok! :)

2019. júl. 28. 14:27
 62/67 anonim ***** válasza:
35%
Nem vagyok szülő de zavarna.
2019. aug. 13. 17:06
 63/67 anonim ***** válasza:

Nem vagyok szülő, de nyilván nem örülnék neki.

Viszont, én is kipróbáltam ezt-azt, mert kíváncsi voltam, meg jól esett néha kiszakadni a hétköznapi mókuskerékből. Mi olyankor mindig jókat beszélgettünk, figyeltünk egymásra. Hangsúlyozom, nem nyomnám én a kezébe a gyerekemnek az ekit, de ha tutira tudnám, hogy olyan társaságban csinálja, mint amilyenben én toltam, talán kevésbé lennék ideges. Megbízhatóak legyenek (a társaság és a cucc is), legyen bevizsgáltatva, ne ész nélkül dobálja.

Az a baj, hogy Magyarországon a drogkultúra a béka sejhaját súrolja, alulról, és itt mindenkinek a drog = herka. Hát azért ez nem ennyire fekete-fehér. Az ekire szerintem jóformán nem is lehet ráfüggni, nekem egy-egy alkalom annyira erős volt, hogy utána hónapokig rá sem bírtam volna nézni, meg hányingerem volt csak a gondolatától is. Bár azt is meg kell hagyni, hogy én nem vagyok függő alkat. Kávézom, dohányzom, de bármelyiket abba tudnám hagyni, akár most is.

2020. jan. 9. 20:13
 64/67 anonim ***** válasza:
Én a testvéremről tudtam meg nem rég, hogy néha fogyaszt drogokat, és engem ez eléggé zavar. Azt nem tudnám megmondani, pontosan mi zavar benne, de zavar. Két hónapja született meg a saját gyerekem, el se tudom képzelni, mit éreznék, ha idősebb korában drogozni kezdene.
2020. febr. 11. 13:15
 65/67 anonim ***** válasza:
100%

Iszonyatosan ijesztő ez a téma felvetés,és az érkezett válaszok.Mi még sajnos mindig a kirekesztő,kriminalizáció szintjén vagyunk.Megjelenik ebben a fórumban a klasszik magyar gondolkodásról drogok kapcsán.

Nem akarok szemezgetni,de a gyerek elzárása,bezárása,pénz megvonás mind mind rettenetesen rossz út.A drogozás sosem ok,hanem tünet.Egyrészt ahhoz hogy függőnek hívjuk valakit,ahhoz több kritérium kell,amit többnyire egy mai átlag alkalmanként szerhasználó tizenéves nem merít ki.Nem mindenki alkoholista aki iszik sört...Ebbe most nem mennék bele hosszabban mert nagyon sokat lehetne írni róla.Ne verjétek,zárjátok el a gyereket,vegyétek el a pénzét aki megszaladt az anyaggal.Szimplán üljetek le és kérdezzétek meg:-fiam,miért drogozol?mi a baj?

Komolyabb esetekben célszerű szakemberhez fordulni,de kezdésnek ez is jó..

Nagyon ijesztő számomra az is,ahogy itt emberek azt írják hogy inkább a cigi és az alkohol...Sajnos drogpolitikánk nulla,alkohol terén meg végképp.Ezért van 800 ezer alkoholistánk.Attól még hogy ez az európiai kultúra elfogadott legális kábítószere,attól még egy botrány,sokkal nagyobb gond mint az MDMA mindenféle addiktológiai szempontból.

Fejlett országokban már rájöttek,hogy nem a kriminalizáció,kirekesztés az út,hanem az ártalomcsökkentés.

2021. aug. 9. 21:52
 66/67 anonim ***** válasza:
69%
nem vagyok szülő de igencsak zavarna, ha a kölyköm belemenne ilyenekbe. sajnos hiába tiltom, ha akarja akkor úgy is megteszi titokban. remelem,ha egyszer gyerekem lesz ennél sokkal több esze lesz.
2021. aug. 12. 23:11
 67/67 anonim ***** válasza:
Én a bulizást megengedném, de a drogokat biztos, hogy NEM.
2022. márc. 26. 09:51
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!