Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Miért baj, ha 20 évesen nem...

Miért baj, ha 20 évesen nem tudok főzni?

Figyelt kérdés

Anyukám főz nálunk, mert ő nagyon ügyes és jól bánik az ízekkel, illetve szereti is. Engem soha nem érdekelt a főzés, így nem voltam az a kislány, aki mindig az anyukája mellett nyújtózkodott és leskelődött a konyhapultnál. Anyukám pedig nem akarta erőltetni és neki is kényelmesebb volt, hogy a saját tempójában el tudott készíteni mindent anélkül, hogy közben még velem is foglalkoznia kellett volna. Valamint undorodom is egy-két dologtól, pl. nyers húsok, csontos-porcos-mócsingos húsok és egyszerűen rosszul is lennék, ha hozzá kellene nyúlnom valami ilyesmihez.

Az egyetem miatt külön lakom, de hétvégente általában haza szoktam jönni és olyankor anyukám pakol nekem kaját. Nyilván ez nem elég egész hétre, illetve nem minden héten járok haza és olyankor magamnak kell megoldani. Csodák csodájára olyankor sem halok éhen, mert egyszerűbb ételeket (pl. tészták, rakott cuccok, saláták) én is el tudok magamnak készíteni. Sokszor pedig nincs is időm, kedvem, energiám főzni és inkább tanulok/pihenek, így csak eszek valami hideget vagy pirítóst, tojást vagy pedig rendelek valamit. Ennek ellenére az összes női rokon azt szajkózza, hogy éhen fogok halni, életképtelen vagyok, semmitérő vagyok stb., stb. és szégyen, hogy nem tudom, hogy hogyan kell pörköltet, székely káposztát, gulyás levest, vadast stb. csinálni. Egyszer megkérdeztem, hogy hogyan kell nokedlit csinálni és akkor is el lettem mondva minden hülyének... Ha nekem ez így jó, akkor miért kell csesztetni és győzködni, hogy "de márpedig ez így nem jó"?

2018. aug. 16. 12:02
1 2 3 4 5 6
 51/58 anonim ***** válasza:
42%
Mielőtt városi lettem,vidéki voltam szerencsétlenségemre,semmi sztereotipia nincs itt csak a fájdalmas igazság ami a vidékiknek sose tetszett...
2018. aug. 17. 23:58
 52/58 anonim ***** válasza:
78%

Érdekes dolgokat írtatok.

Én is azt mondom, 20 évesen még nem ciki egyáltalán.

Jómagam 24 évesen tanultam meg, levelezőn végeztem a főiskolát, és közben kitettek a munkahelyemről, így fél év munkanélkülin voltam, (annyi volt már csak az államvizsgáig, addig nem "ugráltam"). Így otthon voltam az időm jelentős részében, és megtanultam főzni. Simán, hiszen nem egy agysebészet. Anyu elmondta előző nap, hogy mit főzzek, és hogyan kell. Én megjegyeztem, és másnap megfőztem. Finom volt mindig, tényleg, anyám, apám, tesóm szerint is.

Lehet mondani, hogy semmi baj azzal, ha valaki nem akar megtanulni, de nem ezt látom a környezetemben. Rokon csaj ott van két kisgyerekkel (egyik kétéves, másik hároméves), és nem az a baj, hogy ideje nincs főzni, hanem az, hogy nem is tud. Tehát most kellene "egyik kicsi, másik pici" gyerek mellett még megtanulni. Mivel nem tanulta meg, így nem tudja a főzési fortélyokat, nem tud időt megtakarítani, időt beosztani, és most haragszik az egész világra. Bepróbálkozott anyósánál, az nem vállalta (hogy egy négytagú családra főz még). Bepróbálkozott nálam is, mint unokanővérnél, de én örülök, hogy végre van egy kis nyugtom (sajátom épp kiröppent), ketten maradtunk a férjemmel, én sem fogok egy négytagú családot rendszeresen etetni. Kérdeztem tőle, miért nem hozatnak, (megyeszékhely, kb. 5 kajás cég is kihordja, plusz még ott is van kifőzde, ami kiszállít). De az nem jól. És mégis mit? És úgy körülményes, mert egyszer rávetik magukat, hogy de jó, másszor fújolják, hogy nem jó. A gyerekeknek tápláló étel kellene, ő pedig ott áll, mint egy rakás szerencsétlenség, de jó lett volna idejében megtanulni főzni (amúgy 40 éves, elárulom, szóval lett volna ideje, mivel későn jöttek a gyerekek. Előtte volt 10 év házasság, amikor megtanulhatta volna).

Szóval a lényeg, mire megvan(nak) a gyerek(ek), nem árt, ha stabil főzés tudással rendelkezik, hogy már akkor rutinból tudja nyomatni (és még ideje is maradjon másra.)

2018. aug. 23. 20:04
 53/58 anonim ***** válasza:
69%

Úgy gondolom, azért szólhatnak meg, mert valószínűleg idősebbek. Régebben már 18-19 évesen szültek gyereket, addigra tudtak főzni, vezetni a háztartást, általában 20 éves korukra a férjükkel éltek külön házban. Ez persze nagyanyáink, esetleg anyáink idejében volt amikor nem is jártak 20-on évesen iskolába. Ma már aki akar érettségit, szakmát esetleg diplomát akar hogy jólkereső állást találjon, örülhet ha 30 évesen megszüli az első gyerekét egy saját házba (ami persze hitelből van)

Visszatérve a főzésre. 23 éves leszek jövőhónapban és nem tudok főzni. Anyum itthon van, mindig főtt étel várt iskolából/munkából hazaérve, sose kellett ezzel törődnöm. Meg erőm se lett volna főzni munka után. Azért rántott hús, krumplipüré meg ilyenek mennek. Most kezdtem el tanulgatni a főzést mert nem dolgozom egy darabig . Kinézem netről a receptet és megcsinálom de csak egyszerű dolgokkal kezdek. Szeretek főzni, jó ízérzékem van hozzá, viszont még pörköltbe meg ilyenekbe én se vágok bele, az azért teljesen más mint egy rakott tészta :D

Ne érezd gáznak, majd ha külön kerülsz esetleg lesz párod akkor kénytelen leszel megtanulni főzni.

2018. aug. 28. 07:47
 54/58 anonim ***** válasza:
43%

"egyáltalán nem normális, hogy valaki nem tud főzni, legyen az nő vagy férfi, mert így mindig másra van utalva"

Az is másra van utalva, akinek nincs tehene a ház előtt, hogy saját maga fejje meg. De gondolom, neked van, jó.

Meg az is másra van utalva, aki nem tudja megműteni magát, ha szükséges. Te ehhez is értesz?

Meg az is másra van utalva, aki iskolába járatja a gyerekét, nem saját maga tanítja meg otthon mindenre. Nálatok mi újság?

Társadalomban élve ez mind természetes. Az lenne a nem normális, ha mindenki mindig mindent magának csinálna, ahelyett, hogy az orvos gyógyítana, a tanár meg tanítana, hogy aztán a fizetésükből vehessenek akár dobozos tejet, hogy saját maguk főzhessenek maguknak, akár kész ételt, ahogy nekik jobban tetszik.

2018. aug. 28. 07:59
 55/58 anonim ***** válasza:
36%

"Az is másra van utalva, akinek nincs tehene a ház előtt, hogy saját maga fejje meg. De gondolom, neked van, jó.

Meg az is másra van utalva, aki nem tudja megműteni magát, ha szükséges. Te ehhez is értesz?

Meg az is másra van utalva, aki iskolába járatja a gyerekét, nem saját maga tanítja meg otthon mindenre. "

Persze utolsó. Aztán ha leszakad a nadrággombom varrónőhöz megyek, ha meg fel kell ásni egy méterszer két méteres területet, kertészt hívok- a kutyasétáltatáshoz meg kiképzőt, ha koszos lesz a bugyim mosodába viszem. Ne haragudj, de röhejesek az érveid .

Szerinted összedobni egy paprikás krumplit ugyanaz mit agyműtétet végrehajtani? Megcsinálni egy palacsintát ugyanaz mint folyamatosan követni az új pedagógiai dolgokat? Nevetséges érvelés. Nincs azzal baj ha valaki lusta alaptevékenységeket megtanulni, de ne hasonlítsunk már ilyen egyszerű dolgot mint a főzés, több éves képzést igénylő dolgokhoz..

Ami a tehenes példádat illeti: ki az a hülye, aki azért a heti két liter tejért amit elhasznál, tart egy jószágot ami napi húszat ad? Mondd szépen: Nem érdekel a főzés, és hülye lennék megtanulni mikor kiszolgálnak...

2018. aug. 28. 08:25
 56/58 anonim ***** válasza:
"semmi sztereotipia nincs itt csak a fájdalmas igazság ami a vidékiknek sose tetszett..." Hát persze drága- E
2018. aug. 28. 08:40
 57/58 anonim ***** válasza:
90%
"semmi sztereotipia nincs itt csak a fájdalmas igazság ami a vidékiknek sose tetszett..." Hát persze drága. Ez pont olyan igaz, mint hogy minden városi nő plázari-banc, minden városi pasas meg kinyalt bu-zi.. Vagyis semennyire.
2018. aug. 28. 08:42
 58/58 anonim ***** válasza:

"Megcsinálni egy palacsintát ugyanaz mint folyamatosan követni az új pedagógiai dolgokat?"

Nem, de kb. ugyanaz, mint kijavítani egy kupac dolgozatot. Társadalomban élve az a természetes, ha dolgozatjavítás után a tanár eldöntheti, hogy nekiáll-e palacsintát sütni, vagy felemeli-e a telefont, hogy rendeljen pár darabot, ha megkívánta. És ez az egymásra utaltság egyáltalán nem ciki, ha nem barlangban élünk.

Egyébként meg nem olyan lehetetlen megtanítani a saját gyerekedet írni-olvasni-számolni, miért kell akkor iskolába járatni? Nem kell ahhoz folyamatosan követni az új pedagógiai dolgokat, csak akarni kell meg rászánni az időt - ugyanúgy, ahogy arra is, hogy megtanuljon valaki főzni. Kinek mi az érdeklődési köre, azzal tölti az idejét.

"ne hasonlítsunk már ilyen egyszerű dolgot mint a főzés, több éves képzést igénylő dolgokhoz.."

Nem kell lenézni a szakácsokat, őket is éveken át képzik. Aki nem foglalkozásszerűen tanul meg főzni, annak is évekig tart, mire stabilan jól fog menni neki.

"ki az a hülye, aki azért a heti két liter tejért amit elhasznál, tart egy jószágot ami napi húszat ad?"

És ki az a hülye, aki azért a havi három palacsintáért, amit megkíván, megtanul és mindig neki is áll palacsintát sütni? :)

2018. aug. 28. 08:46
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!