Miért baj, ha 20 évesen nem tudok főzni?
Anyukám főz nálunk, mert ő nagyon ügyes és jól bánik az ízekkel, illetve szereti is. Engem soha nem érdekelt a főzés, így nem voltam az a kislány, aki mindig az anyukája mellett nyújtózkodott és leskelődött a konyhapultnál. Anyukám pedig nem akarta erőltetni és neki is kényelmesebb volt, hogy a saját tempójában el tudott készíteni mindent anélkül, hogy közben még velem is foglalkoznia kellett volna. Valamint undorodom is egy-két dologtól, pl. nyers húsok, csontos-porcos-mócsingos húsok és egyszerűen rosszul is lennék, ha hozzá kellene nyúlnom valami ilyesmihez.
Az egyetem miatt külön lakom, de hétvégente általában haza szoktam jönni és olyankor anyukám pakol nekem kaját. Nyilván ez nem elég egész hétre, illetve nem minden héten járok haza és olyankor magamnak kell megoldani. Csodák csodájára olyankor sem halok éhen, mert egyszerűbb ételeket (pl. tészták, rakott cuccok, saláták) én is el tudok magamnak készíteni. Sokszor pedig nincs is időm, kedvem, energiám főzni és inkább tanulok/pihenek, így csak eszek valami hideget vagy pirítóst, tojást vagy pedig rendelek valamit. Ennek ellenére az összes női rokon azt szajkózza, hogy éhen fogok halni, életképtelen vagyok, semmitérő vagyok stb., stb. és szégyen, hogy nem tudom, hogy hogyan kell pörköltet, székely káposztát, gulyás levest, vadast stb. csinálni. Egyszer megkérdeztem, hogy hogyan kell nokedlit csinálni és akkor is el lettem mondva minden hülyének... Ha nekem ez így jó, akkor miért kell csesztetni és győzködni, hogy "de márpedig ez így nem jó"?
Szerintem nem az a baj, hogy nem tudsz sok mindent főzni, hanem az, hogy felnőtt létedre nem vagy önálló. Anyukád nem lesz mindig ott, te meg nem élhetsz pirítóson. Főleg akkor, ha már gyerekeid lesznek. Gyerek mellett is megtanulhatsz majd főzni, de szerintem sokkal nehezebb lesz. A másik dolog meg az, hogy lusta vagy. Inkább eszel egy pirítóst, hogy ne kelljen főznöd. Ez sem felnőtt viselkedésre vall. Itt ott, havonta egyszer még oké, de ha ennél gyakrabban fordul ez elő, az azért már tényleg "baj".
Amúgy meg ez a te életed, te tudod mi a jó neked. Én nem akarok beleszólni. Ez csak az én véleményem.
23/N
"hszemet leszavazták azok a himsoviniszták, akik szerint a nőnek a konyhában a helye"
Pont, hogy fordítva van!
Pont az ilyen nők -mint te- tartjátok teljesen normálisnak, hogy az anyátok viszont egész nap a konyhában van, hogy kiszolgálja mindig éhes, de főzni már lusta lányait.
Régen a lányok úgy főztek mint az anyjuk.
A mai egyetemisták meg úgy isznak mint az apjuk.
Miért? Baj, ha 20 évesen nem tudsz főzni? Majd ha úgy érzed, hogy baj, akkor megtanulsz. Nagy ügy...
Más meg nem tud angolul, mégis boldogan él.
Egyébként meg aki tud főzni, az is (meg a családja is) nagyon sok esetben nem a saját főztjét eszi, hanem az iskolában/óvodában/munkahelyen azt, amit mások főznek. Ilyen a világ manapság.
Hol mondtam, hogy anyámnak a konyhában a helye? Én ezt a gondolkodást undorítónak tartom, szerintem senkinek sincsen joga megmondani, hogy a másiknak "hol van a helye". Az én anyukám egyáltalán nem a "szegény meggyötört háziasszony, akit cselédnek néz a családja". Anyukám ténylegesen szeret főzni. Ő minden nap főz, mert számára ez egy hobbi, élvezet, kikapcsolódás. Ő szereti csinálni, kísérletezgetni az ízekkel, minél több mindent kipróbálni, alkotni. Olyan is előfordult már, hogy teljesen feleslegesen főzött a saját örömére és ki kellett dobni a kaját, mert annyit nem bír megenni senki sem és a fele megromlott. Senki nem kényszeríti rá, senki nem várja el tőle, ő önként csinálja, azért mert szereti. Valamint a konyhára is úgy tekint, mint a saját kis birodalma és nem szereti, ha valaki rajta kívül tevékenykedik ott. Apukám is tud főzni, de ő szinte ki van zárva onnan (csak akkor főz, ha anyukám nincsen otthon). Nekem sem engedné meg nyugodt szívvel, hogy ott főzőcskézzek és tuti, hogy veszekedés lenne a vége... Ő nem segítségnek venné, ha odaállnék elé és azt mondanám, hogy "na, anya, akkor most én főzöm a mai ebédet, addig te pihenj", hanem inkább sértésnek. Nekem tökéletesen megfelel a saját főztöm, de anyukám csak annyit mondana, hogy "mi ez a sz*r"" és kidobná, majd főzne valamit. Neki minden csak úgy jó, ahogyan ő csinálja és nincsen türelme ahhoz, hogy segítsen, tanítson, magyarázzon, hanem nemes egyszerűséggel kikapná a kanalat a kezemből. Nem véletlen az sem, hogy kiskoromban nem tanított főzni, mert kifejezetten örült neki, hogy engem nem érdekel az ilyesmi és akkor ezzel legalább nem kell nyűglődnie. Van egy idősebb testvérem is, ő ugyanígy járt, mint én és nem halt bele ő sem.
Azt nem tudom, hogy hol olvastátok, hogy anyuci kiszolgál és mindent elém tesz.... Igen, ha hazamegyek (van, hogy csak havi egyszer, de van amikor minden hétvégén), akkor viszek a kajából, amit a hétvégén főzött, viszont nem tonnaszámra pakolja a húsokat, köreteket stb., hanem max. két adagot viszek magammal és az nem elég az örökkévalóságig. Másik városban tanulok, szóval ott nem áll mellettem 0-24 anyuci, hogy lesse minden kívánságomat és nekem kell megoldani. Ha az órák után hazamegyek, akkor szívesebben tanulok, minthogy nekiálljak főzni, mert nekem a főzés egy ilyen kötelező kényszermunka, ami egyáltalán nem tud foglalkoztatni. Meg tudok magamnak csinálni egyszerűbb kajákat pl. tésztákat, rakott cuccokat, főzeléket, rántott sajtot stb., de van, hogy még ezt sem teszem meg, mert akkor már inkább gyorsan összedobok egy szendvicset vagy egy rántottát, esetleg rendelek magamnak (nem, nem anyuci pénzéből) és inkább mással töltöm az időmet pl. tanulással. Nem tudom minek főznék egy emberre, saját magamra 5 fazék székely káposztát meg pörköltet. Bonyolultabb, nehezebb, időigényesebb kajákat már nem tudnék elkészíteni, de nem is érzem szükségét, mert nekem ez így jó és így sem haltam még meg a nagy életképtelenségemben.
A nyers húsoktól, csontoktól, mócsingoktól, porcoktól pedig undorodok. Gáz vagy nem gáz, de ez van, szerintem gusztustalanul néznek ki. Egy szimpla csirkemellet vagy más tisztább húst még el tudok készíteni, ha megerőszakolom magamat, de egy csontos, porcos, zsíros húshoz már nem nyúlnék hozzá. Azt is sérelmezik, hogy nem tudok feldolgozni egy egész állatot pl. csirkét, kacsát...hát ha valaki elém tenne egy egész csirkét, hogy szedjem szét, akkor szerintem széthánynám a konyhát.
Azt nem tudom, hogy mi lesz majd, ha gyerekem lesz, mert 20 évesen még egyáltalán nem gondolkozom ilyenekben. Jelenleg még biztosan nem akarok gyereket, ez a kérdés majd max. 8-10 év múlva lesz aktuális, de az is lehet, hogy akkor is így gondolom majd. Nincsen velük semmi bajom, de nem érdekelnek, nem kedvelem őket és nem tartom őket aranyosnak, viccesnek, cukinak stb. Mindenesetre még bőven van időm megtanulni bármit, nem érzem magamat elkésve.
Kérdező, ne hallgass senkire és ne aggódj. Én pontosan így voltam vele, mint te, engem anyám konkrétan kiküldött a konyhából mert neki szó szerint meditációs tevékenység, én-idő volt a főzés. Ráadásul otthon volt míg én iskolában és mire haza értem, mindig megfőzött.
Az is nevetséges aki azt írja, te anyádtól ezt elvárod. Ez nem így működik. Én takarítottam, mosogattam, azt el is várták tőlem, a főzést meg nem várták el. Sok ilyen nő van aki sem férfit sem gyereket a konyhája közelébe sem enged, maximum csak mosogatni.
A lényeg: már elmúltam negyven, van gyerekem is aki nem hal éhen. Egész egyszerűen azért főzök mert van kinek. Egyetemista koromban én is úgy voltam mint te, simán elvoltam tojáson meg tésztán, nem csináltam ügyet belőle. Mondjuk a nyers hústól a mai napig undorodom, így ritkán készítek húsételt, csak ha nagyon muszáj. De ez az én egyéni gondom, én nem is eszem húst, a lányomnak ha muszáj akkor csinálok.
Mindkét nemnek egyformán praktikus ha tud főzni, de már elegem van abból, hogy a lányokat megszólják azért ami a fiúktól természetes, hogy nem tudnak főzni. Majd mindenki megtanul, ha rászorul.
Akik azt mondják,hogy ciki vélhetően arra gondolnak,hogy nem fogsz tudni főzni az élettársadra.(Gondolom lány vagy).
Az idősebb emberekben még benne van ez,hogy egy nőnek tudnia kell főzni a pasira,majd később ha lesz családja,a gyerekekre.
Szerintem,ha szeretnél megtanulni,elsősorban magadért tedd,ne másokért.
A barátodat ha van/lesz nem kell kiszolgálni,ha nem tart el téged,ha te is dolgozol,akkor ő is főzhet magának,ha van rá igénye.
Ha viszont gyereket akarsz a jövőben,akkor úgy is megtanulsz majd,mert a gyerekekre főzni kell.Ha nem is minden nap,de rendszeresen.
Amúgy egyetemista koromban én sem nagyon főztem,nem is tudtam,meg időm sem lett volna nagyon rá,mert egész nap jöttem-mentem,órák voltak.
Mikor este hazaértem,akkor valami egyszerűt ettem,vagy nekem csomagolt anyám hétvégén kaját,és az úgy hétfőn még ehető volt,és minden csütörtökön hazajártam.Szóval max 2-3 nap nem ettem főtt kaját.De ma sem eszek minden nap főtt kaját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!