Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Mégis mi köze ehhez egy...

Mégis mi köze ehhez egy rokonnak? Milyen alapon szól bele? Vagy csak kötekedni akart?

Figyelt kérdés

Múlt hétvégén meglátogattuk a szüleimet a férjemmel és a 4 éves fiammal. Együtt elmentünk egyik rokonunkhoz, mert náluk családi esemény volt és étkezés előtt imádkozni kellett. Mi nem imádkoztunk, ateisták vagyunk. Meg is kérdezték, hogy miért nem imádkozunk. Férjem mondta, hogy mi nem szoktunk, mert nem vagyunk vallásosat.

Ebéd közben egyszer csak gúnyosan megszólalt egyikük, hogy akkor ugye a húsvétot sem tartjuk? Én meg csípőből visszakérdeztem, hogy ugye ti sem, mert eredetileg ez egy pogány ünnep, ők meg katolikus keresztények. Erre nekem estek, hogy ez bizony Jézus ünnepe és ne beszéljek badarságokat, már rég keresztény ünnep ez és mire nevelem a fiamat, milyen ember lesz belőle így stb. stb. Kiabáltak, mindenfélét mondtak, hogy én a pokol kénköves tüzén égek majd el, de a fiúnk is, ne csodálkozzunk, ők szóltak.

Szó szót követett, megelégeltem és felálltam, kisfiam sírva fakadt, férjem felöltöztette és hazamentünk.

Otthon apám mondta, hogy ezt azért nem kellett volna, de hát nem mi kezdtük, ők provokáltak és bunkók is voltak.

Anyám azt akarja hívjam fel őket, de eszem ágában sincs ezután keresni őket. Mit gondoltok erről, ti nem indultatok volna haza ennyi sértés után?

2018. márc. 27. 17:37
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 81/85 anonim ***** válasza:
87%
A kérdezőnek igaza van. A keresztények tanai mások szeretetéről, elfogadásáról szólnak, még a bűnöst is szeretni kell. Jézus mikor mondta, hogy riogassák szenvedéssel és halállal a nem hívők gyermekeit? A kérdező tiszteletben tartotta a rokonai vallását, csendben végighallgatta, amíg ők imádkoznak, vélhetően nem az alfelét vakargatta közben.
2018. márc. 30. 21:59
 82/85 anonim ***** válasza:
33%

Ha már feljött a milyen ünnep a húsvét kérdés végre megérte az a 4 év néprajz.

Lényegében 2 külön ünnepként kezdte, volt a keresztény nagyböjt és a pogány/germán/kelta termékenység ünnep.

Előbbi lényege hogy ugye böjtölsz, Jézus feltámadása stb.

Utóbbiból jön a tojás, locsolás, nyúl, kenyér/kalács mivel ezek a termékenységet, bő termést szimbolizálják, az angol Easter név pedig a germán Ostara istennő nevéből ered aki a termékenység és tavasz istennője. A bárány mindkét helyről jön, Jézus Isten báránya viszont anno a pogány termékenységi ünnephez emberáldozat is járt amit sokszor báránnyal helyettesítettek.

Namost a hittérítések idején az egyház úgy látta lehet nem a "megtérsz vagy elégetünk" taktikával kellene kezdeni így úgy ment oda a germán törzsekhez hogy "helló srácok, látom van ez az ünnepetek, naaaa, nekünk is van egy ilyesmi, újjászületés, termékenység meg ilyenek szóval ha áttérnétek hozzánk összeközhetnénk ezt a két ünnepet, megtarthatjátok a saját dolgaitokat csak böjtöljetek előtte meg említsétek meg Jézust itt-ott. Karácsony dettó"a germánoknak meg tetszett higy ezek a csuhások nem úgy jönnek hogy akkor most itt minden szokást felrúgnak.

Zanzásítva ennyi, a teljes eredet hogy melyik jelkép pontosan honna jön megegy elég hosszú sztori.

2018. ápr. 21. 08:32
 83/85 anonim ***** válasza:
90%
Az meg hogy maga a húsvét szó keresztény eredetű nem lényeges, a német és angol szó pogány eredetű mégis ugyanaz az ünnep.
2018. ápr. 21. 08:51
 84/85 anonim ***** válasza:
12%

Ezt az ő részükről rugalmasabban kellett volna kezelniük, de úgy látszik, túlságosan bigott vallásosak.

Az ilyen helyzeteket úgy szoktam kezelni, hogy csendben úgy teszek mint a vendéglátóim. Aztán ha szóvá teszik, miért nem mondom hangosan az "imádságot", akkor elég annyit mondani diszkrét titokzatossággal, mi ezt így szoktuk. Végülis még csak nem is mondasz akkor ezzel valótlanságot, mert ti vendégségbe így tudtok elkerülni hasonló konfliktusokat.

2019. ápr. 24. 11:35
 85/85 anonim ***** válasza:
88%

Előző vagyok. Volt amikor a bigott vallásos nagybátyámat el kellett vinni Mátraverebély-szentkútra a vallásos búcsúra.

ő ott nagy barátságban volt a papokkal, akik vendégül látták az ebédlő asztalnál ahol a bennfentesek, a papok is esznek.

Eléggé zavarban voltam, hogy ne sértsem meg őket, hiszen tudom, hogy ott valószínüleg mások a szokások. Éhes voltam de vártam amíg ők elkezdik az ebédet, hogyan kezdik, milyen ceremóniával. Vetnek-e keresztet, mondanak-e bármit előtte, mondanak-e valami aszatali áldást, elvárják-e másoktól, szóval a vendéglátóimnál mi a természetes elvárás. Ilyenkor illik alkalmazkodni a vendéglátó (számunkra furcsa) szokásaihoz.

Tudtam, hogy létezik ahol tartanak ilyen rituálékat és nem akartam kilógni a sorból.

Asszem annyit mondott a pap ebéd kezdeténél, "Na akkor Isten áldásával lássunk neki".

Szóval megúsztam ennyivel, nem kellett különösen "bűvészkedni". :)

Olyan helyen, ahol lehet különleges szolásokra számítani, a konfliktusok elkerülése végett érdemes előre felkészíteni a családot.

Normálisabb helyen az se baj, ha felvállalod, hogy másként szoktátok, de ezzel esetleg jókora vitákat indíthattok el, amint a példa mutatja.

Az meg, hogy utólag felhívni őket, nyilván nem fog megváltozni addig, sem a ti véleményetek sem az övék. Akkor meg további vitáknak nézhettek elébe.

Itt csak az ő belátásukon múlik, hogy elfogadják, vagy nem azt, hogy másként is élhetnek emberek.

2019. ápr. 24. 12:15
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!