A lakótársam a féltesóm és nem tudom hogyan beszéljek vele erről?
Hárman lakunk együtt a tesóm a párom és én, a szülőktől kapott lakásban. A problémám az, hogy sosem tudjuk a tesóm mikor mit csinál, mikor van otthon mikor nincs. Általában heti 2-3 napot van a barátjánál lassan 2 éve, de még 1 órával korábban sem tudja megmondani, hogy hol fog aludni, hazajön-e vagy nem stb.
A problémánk, hogy a lakás beosztása miatt, ha itt vannak, akkor nem tudunk nyugodtan együttlenni a párommal, anélkül, hogy ez mindenki számára ne legyen nyilvánvaló, viszont mivel mi is gyakran eljárunk bulizni, hazamegyünk a szülőkhöz vagy ismerősökkel találkozunk, így volt, hogy három hétig egyszer sem tudtunk együtt lenni, és többször a kapucsengő hangjára pattantunk ki az ágyból és kezdtünk valamilyen ruhát magunkra pakolni. Az sem igazán megoldás, hogy megvárjuk míg lefekszenek, mert tesóm kb. hat órát alszik, hajnali 1-2 fele fekszik és van, hogy utánunk kel több órával, van hogy elöttünk és van, hogy utánunk 10-15 perccel.
A tesómmal nem nagyon szoktunk a szexuális életünkről beszélni (sőt igaziból beszélni sem szoktunk, mióta megsértődött, hogy folyton kérdezgetem mi a mai programja). Hogy lehet ezt úgy felvetni, hogy ne legyen nagyon kínos?
Kérdező, én egyre inkább arra jövök rá, hogy itt lényegében szinte csak Te alkalmazkodsz.
Amúgy mi az, hogy frusztrálja, hogy nem lakhat egyedül? Téged is frusztrálhatna ilyen alapon ez a dolog.
Ne haragudj, de elég idegesítő nebáncsvirág lehet a féltesód.
Mindenesetre kommunikáljátok le, mert elég méltatlan helyzet, hogy Te akkor szexelhetsz, amikor ő távol van, mert ha otthon van, voltaképpen két szobát bitorol, a harmadikba pedig (amit Ti használtok a pároddal) bármikor bemehet. Azért ez nem így működik, bocs, egy társbérletben 3,14-csán rúgnák ezért.
Engem igaziból egyáltalán nem zavar, ha odaköltözik a barátja. Bármikor most is ott alhat bármikor kérdés nélkül. Heti 4-5-ször van, hogy a lakásban vacsiznak aztán mennek vagy maradnak. Annak ellenére nem gondolom, hogy ez probléma, hogy az egész lakás rezsiét mi fizetjük a párommal.
A párom beköltözését nem nagyon engedte meg, de ugye apukámé a lakás ő bólintott rá, hogy igen jöhet. Elég sokáig lobbiztam érte. Eredetileg is úgy mondtam fel a saját albérletem, hogy nem szeretek egyedül lakni, de ha ketten költözünk be, akkor ok. Ezután egy évig laktam egyedül, mert nem lehetett kiadni a másik szobát, mert bár a tesómnak egy pólója nem volt ott, ő úgy gondolta ott lakik (bár nem látta még a szobáját, telefonon keresztül választott).
Ezért költözött be a párom, mert ő tudott az én szobámban lakni. Fél évre rá a tesóm is felbukkant elég váratlanul, és egy hónapig azt hallgattuk, hogy mi kitúrtuk őt, hogy elfoglaltuk mind a három szobát (eredetileg a nappali lett volna az övé, fél évig nem is használtam semmire, de aztán meguntam, hogy egy üres szobát kerülgetek). Akkor egyeztünk meg ebben a megoldásban, mert akkor csak ott volt franciaágy.
És értem, hogy neki óriási probléma, hogy nem érzi magát otthon, mert
1.kitúrtuk a szobájából
2.nem voltunk nyitottak a beköltöztem most alakítsunk ki új rendet hozzáállásra (pl. nem segítettünk neki átrendezni a lepedők, törölközök, tányérok helyét, csak mondtam, hogy csináljon velük, amit szeretne)
3. elég lassan pakoltunk ki a szobájából, tehát nem tudott megérkezni és beköltözni
4. leszavaztuk a felújítási ötleteit
5. úgy tudtam az anyja állja a különböző kisebb beruházásait (mint új szőnyeg, függöny, állólámpa, bár a megkérdezésünk nélkül lettek megvéve) és ezért ezekbe nem szálltunk be anyagilag
6. nem igazán tudjuk rendesen megoldani, hogy neki is legyen franciaágya, ezért mindig át kell járniuk a barátjához aludni (néha azért megy nálunk is, de nem kényelmes).
7.beszóltam a pasija életkorára (1-szer, jó szándékkal mondtam neki, hogy óvatosan vesse bele magát a kapcsolatba mert 35+ - os, miközben a tesóm 25 alatt van)
8.Mindig bevisszük a szobájába a cuccait, nem engedjük, hogy kiterjessze a magánszféráját (ja, általában mi rakunk rendet, az egész lakás tele van a ruháival, valahova pakolnom kell őket)
9.Mindig akkor takarítunk, mikor tanul
10.Sok vendéget hívunk, az előző hozzászólóhoz hasonlóan szerinte sem otthon kell társasági életet élni(tehát a havi egy vendégség sok).
Így már árnyaltabb a kép, de a hugod akkor is nem kicsit rigolyás, szerintem.
Más nem marad, mint kialakítani a szabályokat, mint egy társbérletben.
Ha ilyen-olyan dolgok miatt marad a tietek a pároddal a nappali, akkor az nem nappali, hanem a ti lakószobátok, tehát fóia az ajtóra, és kulcs. Tesóka pedig ha van ott személyes cucca, azt vigye át a szobái valamelyikébe.
Azért nem bitorolhatja az egész hatvan akárhány négyzetmétert kedve szerint.
Nem értem azokat a válaszolókat akik szerint ez számonkérés. Bárkivel laktam eddig, szülők, lakótársak, párom, különösen ha kis területen, egyeztettük hogy ki mikor mit tervez, főleg ha késő éjszakai vagy többnapos programról van szó. Ez a békés együttélés egyik első feltétele.
Vegyük a lakótársat példának, mert neki személyes elszámolással tényleg nem tartoztam, egy egyetemi évfolyamtársam volt. Mindig szóltunk ha későn (értsd mondjuk 10 után) értünk haza, ha nem otthon aludtunk, ha társaságot hívtunk vagy ha valamiért, vizsgaidőszak vagy csak simán kemény hét miatt különös csöndre volt szükségünk. Ezzel nem azt vártuk hogy a másik kérdés nélkül alkalmazkodjunk, hanem hogy ha eltérőek az igények, kompromisszumot kössünk. És működött hogy kölcsönösen szóltunk ha elutaztunk, hogy akkor romantikázhat vagy tarthat bulit a másik nélkülünk, átvettük egymástól a takarítást és különösen figyeltünk a csöndre amikor a másik tanult, nem pedig pont akkor rendeztünk házibulit, ha tudtuk hogy a másik korán kel akkor nem k.rtuk be az ajtót részegen kettőkor magunk mögött, megpróbáltunk lelépni egy estére ha a másik évfordulós vacsit szervezett, vagy megkértük hogy rakja át pár nappal későbbre ha nagyon nem tudtuk megoldani.
Persze, felnőtt ember vagyok, akinek a közösen bérelt lakásban bármikor joga van megjelenni kettőkor három ismeretlennel bulizni, de érző ember is vagyok aki nem akarja ezt pont akkor tenni, amikor a lakótársa hatkor kel. És cserébe én is szeretném ha a lakótársam nem akkor állna neki üvöltő technora porszívózni amikor leülök tanulni, hiába van joga hozzá. Nem olyan nehéz ám tekintettel lenni a másikra, cserébe viszont nem fogjátok gyűlölni egymást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!