Szerintetek egy gyereknek kötelessége magához venni az
öregedő szüleit, ha azok már nem képesek ellátni
magukat?
8-as vagyok. Az 5.válaszolóra gondoltam.
2013. nov. 7. 21:22
Azt nem tudom hogy kötelessége e vagy sem. De mikor valaki így dönt hogy otthonba adja a szüleid és lemond rólluk akkor jusson eszébe hogy ki volt az aki éjjelente az álmát őrizte aki karjaiban ringatva altatta el. Aki hosszú órákon át mesélt, vagy aki ápolta ha beteg volt. Aki megtanította sütit sütni vagy bicinglizni. Aki ott volt minden anyák napján. Ki volt az aki meghallgatta minden bánatát és letörölte könnyeit. Aki először masnit kötött a cipőjére és aki minen nap finom ebéddel várta haza az iskolából? Lehet hogy nem kötelessége senkinek elviselni vagy ápolni az idős idegesítő szüleit de akiben van egy csepp emberség az nem löki el magától azt az embert akinek az életét köszönheti. Ott van mellette és addig fogja a kezét amíg megteheti. Mert eljön a nap mikor már erre nem lesz lehetőség. S akkor késő megbánni bármit is.
2013. nov. 7. 21:23
13/40 A kérdező kommentje:
Kedves 12-es!
Vagy esetleg jusson eszébe, hogy ki volt az, aki addig verte, amíg már csak a földön fetrengett, addig ordított vele, amíg fuldokolni nem kezdett a sírástól, ott alázta és bántotta, ahol csak tudta, mindennap belekötött, mindennap kinevette, és az első alkalommal kitette a szűrét otthonról, nem?
#12, ja... csak eszébe jut az is, hogy ki volt az, aki később rákényszerítette a saját értékrendjét, vágyait és normáit, aki kezet emelt rá, aki korlátozta, tiltotta, aki belepofázott a párválasztásába, aki szétmarta a házasságát... na, HA ilyenek is vannak, akkor szokott játszani a második út, egyébként szóba sem jön.
2013. nov. 7. 21:29
Illetve a szülő 24 órás ápolást vagy felügyeletet igényel, akkor a gyerek nem biztos, hogy otthon tud vele maradni, hiszen valamiből meg kell élni, neki is meg a családnak is. Azért azt gondolom, hogy ilyenkor jobb megoldás az otthon, ahol ápolást, felügyeletet kap a szülő, és a gyereke akkor látogatja, amikor csak teheti. Szóval szép gondolat, hogy mikor beteg voltam akkor az ágyam mellett ült, és ápolt, gondoskodott rólam, de nem biztos, hogy már nyugdíjas a gyerek, amikor a szülőnk, állandó ápolásra van szükség, lehet, hogy még dolgoznia kell a megélhetésért.
2013. nov. 7. 21:32
Hogy jogilag kötelessége-e azt nem tudom.
Hogy erkölcsileg köteles-e azt sem tudom.
De azt gondolom minden szülő olyan gyereket kap öreg korára amilyet nevelt.
Az anyának apának kötelessége-e felnevelnie a gyereket? Vannak akik azt mondják nem, ellökik, eldobják maguktól.
Én örülök annak, hogy az anyám engem úgy nevelt fel, hogy ne érezzem kötelességemnek azt, hogy róla gondoskodjak. De örülök annak a lehetőségnek, hogy viszonozni tudom egy részét annak amit értem tett.
2013. nov. 7. 21:33
"valamiből meg kell élni"
miért az otthon ingyen van?
2013. nov. 7. 21:36
Az otthon a szülő nyugdíjából megy.
2013. nov. 7. 21:38
10-es
Az örökség kérdése teljesen más.
Ezt felfoghatjuk kárpótlásnak, ha már nem kapott jó szülőket a sorstól egy ember, legalább az anyagiakat élvezheti.
Olyan mint mikor valakit valamilyen erkölcsi kár ér, pl. egy politikust mocskolnak az újságírók, ő meg szépen beperli őket, aztán fizethetnek.
2013. nov. 7. 21:39
Szerintem nem önzőség. Az az önzőség, ha valaki azért nevel gyereket, mert elvárja a gondoskodást cserébe, majd ha öreg lesz. A kapott gondoskodást mindenki a saját gyerekének adja tovább, ne a szüleinek... Nem kellene lelkiismeret furdalást ébreszteni, hogy jusson eszedbe ki nevelt, meg hasonlók.
2013. nov. 7. 21:41
Kapcsolódó kérdések: