Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Szerintetek egy gyereknek...

Szerintetek egy gyereknek kötelessége magához venni az öregedő szüleit, ha azok már nem képesek ellátni magukat?

Figyelt kérdés
Vajon tényleg önző megoldás az, ha valaki nem akarja magára venni a zsörtölődő, állandó ápolásra szoruló szülők terhét, ezért inkább otthonba adja őket?
2013. nov. 7. 20:55
1 2 3 4
 1/40 anonim ***** válasza:
91%
Nézőpont kérdése. Ha a szülők nem igényelnek folyamatos felügyeletet, ergó senkinek nem kell feladni azért a munkahelyét hogy a szüleit ápolja, ilyen esetben én magamhoz venném őket. Ha viszont ez miatt fel kell vagy nem vagy a páromnak adni a munkahelyet (szülő/k tartós betegségben szenvednek, 24 órás felügyelet kell, ellátás nekik); akkor valószínűleg otthonba adnám őket. Anyukámékkal és anyósomékkal(bár ők még messze járnak az öregségtől, úgy beszéltük meg, hogy ha ilyen eset állna fenn, akkor otthonba mennének). Én ápolnám őket, a munkahelyem feladása mellet; viszont ha ők meghalnak nekem, nem biztos hogy utána lenne munkahelyem. Ezt ők sem akarják.
2013. nov. 7. 20:59
 2/40 anonim ***** válasza:
10%
Szerintem igen,kötelessége.
2013. nov. 7. 21:00
 3/40 A kérdező kommentje:

De miért kötelessége?

Mármint, én alapvetően azt gondolom, hogy amennyiben egy szülő tényleg normálisan, szeretettel és támogatva nevelte a gyermekét, akkor valószínűleg a gyermek is arra törekszik majd, hogy minél nyugodtabb és kényelmesebb öregkort teremtsen a szülőjének. Jelen esetben - ha csak nem megoldhatatlan anyagi okok miatt - mondjuk magához veszi, mert nem akarja, hogy az öregek otthonában töltse az utolsó napjait. Azért, mert szereti az anyját vagy apját, és hálát érez iránta.

Tehát szerintem egy szülőnek ki kell "érdemelnie" azt, hogy befogadja magához a gyermekét. Nem várhatja el, hogy magához vegye csak azért, mert felnevelte, hiszen - elméletileg - nem azért vállalta a gyereket, hogy legyen aki pátyolgassa, hanem szeretetből és feltétel nélkül, mert akarta ő. Éppen ezért, a gyereknek sem kötelessége magához vennie a szülőjét csak azért, mert etette és ruházta bizonyos koráig, hiszen nem ő kérte ezeket a dolgokat.

Én azt gondolom, hogy a jó szülők kiérdemlik, hogy befogadják őket a gyermekeik, a rossz szülőket pedig nem kötelesség befogadni. Szerintem.

2013. nov. 7. 21:10
 4/40 anonim ***** válasza:
98%
Hát némely szülő kibírhatatlan, nem lehet egy fedél alatt élni vele, mert akkor a gyerek egészsége is tönkre menne. Olyan házsártos, borzasztó természetű emberek vannak, hogy az nem lehet kötelessége senkinek, hogy együtt éljen egy olyannal, még ha a szülője is. Hiszen a gyerek hamarabb lesz öngyilkos, minthogy együttéljen egy ilyen szülővel.
2013. nov. 7. 21:10
 5/40 anonim ***** válasza:
18%
Ez ma már törvényileg is szabályozott. Jogilag kötelezett a felnőtt gyermek a szülők eltartására.
2013. nov. 7. 21:12
 6/40 anonim ***** válasza:
97%

Szerintem az otthon százszor jobb megoldás, ha megfelelő, jó helyet tudnak nekik találni.

Otthon nem megoldott az öregek 24 órás felügyelete, ha 8 órát munkában van az ember és felügyelet nélkül vannak hagyva, az komoly gondokkal járhat. Aki idős és már nem tud magáról önállóan gondoskodni azt csak olyanra szabad bízni aki szinte egész nap oda tud rá figyelni, tehát megteheti hogy mellette ápolásin legyen, ellenkező esetben az otthon.

Senkinek nem tesznek jót azzal a fiatalok, ha a saját életüket feladják, de emellett kielégítően gondoskodni sem tudnak az idősekről!

2013. nov. 7. 21:18
 7/40 anonim ***** válasza:
83%

#5, hogyne, de arra nem, hogy ezt milyen körülmények között tegye... (egyébként meg semmi új sincs benne, a rokontartás eddig is létező fogalom volt, csak most külön is nevesítették a szülőt)

Én a magam részéről a Kérdezővel értek egyet, és a gyakorlat is ezt mutatja:

"Én azt gondolom, hogy a jó szülők kiérdemlik, hogy befogadják őket a gyermekeik, a rossz szülőket pedig nem kötelesség befogadni. Szerintem." (persze, az utóbbi esetben is kifizeti az ember azt a tartást, amit a bíróság megítél, azt annyi)

2013. nov. 7. 21:20
 8/40 anonim ***** válasza:
82%
Utolsónál a pont! Néhány hónapja a csapból is ez a trv. folyt.
2013. nov. 7. 21:21
 9/40 anonim ***** válasza:
100%
Ha jó a kapcsolat köztük, szeretik egymást, akkor ez a kérdés fel sem merül. Pusztán kötelességből meg nem érdemes senkivel együtt élni, akár szülő, akár nem, mert abból csak pokol lesz mindkét fél számára. Ez esetben a megfelelő otthonba juttatás tökéletes megoldás.
2013. nov. 7. 21:22
 10/40 anonim ***** válasza:
20%

Igen bár én a szüleimtől is ezt láttam.

Persze az örökség az kell, akkor nem baj ha nem volt "jó" szülő.

2013. nov. 7. 21:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!