Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Kinek van igaza az örökléssel...

Kinek van igaza az örökléssel kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Egy rokonomnak a lánya nem vállalja, hogy idős korában együtt lakjon az anyukájával, hanem csak a párjával akar együtt lakni. (Elférnének, mert többszobás lakásuk van). Erre az anyukája megváltoztatja a végrendeletét, és írat egy eltartási szerződést egy távolabbi rokonával, aki majd ápolni fogja, ha kell, ezért cserébe ráhagyja a lakását. Így a lakás nem a lányára száll. Mit gondoltok erről a szituációról?

2023. aug. 16. 08:18
1 2 3 4 5 6
 21/60 anonim ***** válasza:
91%

Mi a probléma ezzel?

Ha nem tudja majd ellátni magát, mégis mit csináljon? Ingyen senki nem fogja gondozni.

Még megteheti, hogy elad mindent és beköltözik egy normálisabb nyugdíjas házba.

2023. aug. 16. 11:08
 22/60 anonim ***** válasza:
49%

"A lány anyja ékes példája, aki csak azért szült, hogy öregkorában valaki gondozza.

A lány helyében vissza se néznék."

Hát te jó nagy barom vagy. Te is leszel ám öreg, hs szerencsés vagy. Mit fogsz csinálni? Ha a családod nem gondoz, akkor neked is muszáj lesz eltartási szerződést kötnöd vagy eladni a házad és idősek otthonába költözni.

Inkább a lány az, aki tenni semmit nem akar, de a pénz az kéne.

2023. aug. 16. 11:10
 23/60 anonim ***** válasza:
90%

22-es, de ki mondta, hogy a lánynak ez így nem felel meg? Ki mondta, hogy neki kell a lakás?

Azt se tudjuk, ki a kérdező a történetben.

Nekem se kéne örökség olyan áron, hogy cserébe ki tudja meddig, akár 20-30 évig ápol@sra szoruló szülővel lakjak.

2023. aug. 16. 11:13
 24/60 anonim ***** válasza:
92%

Eltartási szerződésnél semmi nem illeti meg a lányát. Ez egy polgárjogi szerződés, valamit kap valamiért "cserébe" a távoli rokon, akivel köti az illető. Tehát a rokon ápolja, eltartja, kötelezettségei lesznek vele. És ezért a "fizetség" a lakás.

Szerintem amúgy tiszta sor, és egyáltalán nem baj, hogy így tisztázva van ez jogilag, mindenkinek le van fektetve a kötelezettsége benne.

Amúgy ha egy idősotthoni apartmanra becserélné az anyuka, ahol élete végéig ápolni is fogják őt, ha szükséges lesz, akkor sem nagyon duzzughat a lánya, max. nem néz rá többet.

2023. aug. 16. 11:17
 25/60 anonim ***** válasza:
97%

9, semmi féle köteles rész nincs eltartási szerződés esetén.

Barátnőm is eltartásit kötött a nevelőapjával (anyukája már nem élt, a nevelőapa vér szerinti lánya pedig 25 éve nem nézett már rá a bácsira).

Amikor meghalt a bácsi (évekig ápolta a barátnőm ágyban), akkor persze jött a vér szerinti lánya, de az ügyvéd is azt mondta, nehogy nekimenjen egy perrel, mert elveszíti, ilyen a világon nincs, hogy eltartási szerződést megtámad, és nyer is.

2023. aug. 16. 11:21
 26/60 anonim ***** válasza:
87%

"(Elférnének, mert többszobás lakásuk van)."

Azért itt bőven nem arról van szó, hogy "csak" elférne, bár sosem tartottam jónak alapból sem, ha több generáció él együtt (már nyugdíjas szülők-felnőtt, dolgozó gyerekek).

Itt nem csak annyi lenne, hogy egy fedél alatt élnek, hanem a lánya adja fel az életét, később esetleg a munkáját, ha már a mama 0-24-es gondozásra szorul. Ne járjanak nyaralni, ne fogadjanak vendégeket. Ha lesz gyerekük, ő abba nőjön fel, hogy a mama ott haldoklik a mellette lévő szobába? Nézze a pelenkázásokat, etetéseket, fürdetéseket?

Senkitől nem lehet elvárni azt, hogy adja fel miattunk évekre (!) a saját életét, karrierjét, céljait.

2023. aug. 16. 11:34
 27/60 anonim ***** válasza:
86%

27, minden szavaddal egyet értek.

Ha oda veszi magukhoz, onnantól már egy másik ember összes nyűgjét, gondját a nyakába vette élete hátralevő részére.

Tudom, mert barátnőm most van ebben benne, eddig csak a családja és a házassága ment rá, most lett az, hogy 0-24-ben gondoznia kell az anyját, most már a munkája is rámegy szép lassan.

Én baromira hálás lennék, ha anyám kötne valakivel(egy megbízható emberkével) a lakására eltartásit. (Pedig szép lakás, megyeszékhely, zöldövezet). Én tudom, hogy nem lenne erre most 10-15 évem.

N/52

2023. aug. 16. 11:40
 28/60 anonim ***** válasza:
40%
Persze senkitől nem elvárható hogy feladja az életét. De akkor ne is fájjon az eltartàsi szerződés.
2023. aug. 16. 12:04
 29/60 anonim ***** válasza:
42%
Hol olvastál olyat, hogy a lánynak fáj a szeződés?
2023. aug. 16. 12:09
 30/60 anonim ***** válasza:
67%
Ki mondta, hogy fáj neki?
2023. aug. 16. 12:33
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!