Kinek van igaza az örökléssel kapcsolatban?
Figyelt kérdés
Egy rokonomnak a lánya nem vállalja, hogy idős korában együtt lakjon az anyukájával, hanem csak a párjával akar együtt lakni. (Elférnének, mert többszobás lakásuk van). Erre az anyukája megváltoztatja a végrendeletét, és írat egy eltartási szerződést egy távolabbi rokonával, aki majd ápolni fogja, ha kell, ezért cserébe ráhagyja a lakását. Így a lakás nem a lányára száll. Mit gondoltok erről a szituációról?2023. aug. 16. 08:18
1/60 anonim válasza:
A lány anyja ékes példája, aki csak azért szült, hogy öregkorában valaki gondozza.
A lány helyében vissza se néznék.
2/60 anonim válasza:
Javítsatok ki ha tévedek, de a jogos örökös (ez esetben a lány) később pereskedhet (a halál után erre 5 év áll rendelkezésre, ha jól tudom) hogy nem arányosan örökölt. Eltartási szerződésnél nem tudom mik a kritériumok, én csak olyan embert ismerek aki azért "szorult rá" erre a megoldásra mert már nem volt élő rokona.
3/60 anonim válasza:
Win-win.
Megoldva a kedves mama ápolása, a lánynak sem kell az életét feláldozni egy majdani esetleges örökségért. Kicsi ár sok évtized keserűségének megelőzéséért. Mert itt alapvetően rossz viszony volt a két résztvevő között.
4/60 anonim válasza:
Pontosan, #3-as. Mindkét fél "jól" jár.
5/60 anonim válasza:
Ha tartási szerződést köt valakivel, aki lakásért cserében gondozza, akkor
6/60 anonim válasza:
2-es . Èn ismertem ilyen embert. Gondozott egy nènit, hogy övè lesz a hàza. Semmi extra nem volt , egy kis falusi kulipintyó. Meghalt a nèni , jött a fia , ès ő lett az örökös. Megtàmadta a dolgot.
7/60 anonim válasza:
Ha tartási szerződést köt valakivel, aki a lakásért cserében gondozza, akkor a lakás nem lesz a hagyaték része. Attól még lehet a lánya az örököse, végrendelet sem kell ehhez. Nem értem, mi a probléma, a hölgy csak gondoskodik magáról.
8/60 anonim válasza:
Mindkét fél jól teszi, amit tesz.
9/60 anonim válasza:
Ez nem igazság kérdése, hanem érzelmi kérdés. A gyerek és a szülő közti érzelmi kapcsolat alakulásáért mindkét fél felelős. Egyébként ilyen esetben is megilleti az örököst az un. kötelesrész, de erről majd pereskedjen az örökös és az eltartó.
10/60 anonim válasza:
nem, 9, nem ileti meg.
Az érvényes tartási (életjáradéki) szerződéssel átruházott vagy öröklési szerződéssel lekötött vagyontárgy a köteles rész alapjának kiszámításánál nem vehető figyelembe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!