Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Hogy szólítjátok a nagymamátok...

Hogy szólítjátok a nagymamátokat? Vagy a gyerekeitek a nagymamájukat? Nagy kérésem van?

Figyelt kérdés

Van egy kislányom aki mamának hív engem,papának az apját.

Anyósék míg kicsi volt felé se néztek. Most már igen,nem szeretem anyóst de gyerek ebből nem sokat lát. Viszont anyós rendszeresen mamázza saját magát a gyereknek,hiába mondtam hogy nagyi nagymama de felőle Bözsinénizheti is,a mama én vagyok.

A másik unoka mamázza,igaz a két unoka egyszerre sosincs náluk.

Jogos a ragaszkodásom hogy felejtse el a mamázást?

(kötözködőknek: nem függünk tőle,vigyáznia sem kell rá mert a macskát se bíznám rá)

2019. márc. 1. 08:50
1 2 3 4 5
 41/46 anonim ***** válasza:
52%

#20-asnak

Azért nem célszerű egyetlen példát kiragadni (József Attila versét) és felhozni a "mama" szó létjogosultságát igazolandó példának, mert számtalan ellenpéldával lehet érvelni ellene.

Pl.:

Anyák napja / mamák napja.

Születési anyakönyvi kivonat / mamakönyvi kivonat.

Anyakönyvvezető / mamakönyvvezető.

Anyakomplexus / mamakomplexus.

Anyasági támogatás / mamasági támogatás.

Anyátlan / mamátlan.

Anyanyelv / mamanyelv.

Anyázás / mamázás.

Anyacsavar / mamacsavar.

Anyaföld / mamaföld.

Anyakirályné / mamakirályné.

Anyámasszony / mamámasszony.

Anyaszentegyház / mamaszentegyház.

Anyaméh / mamaméh.

Anyáskodó természetű / mamáskodó természetű.

Anyaállam / mamaállam.

Stb.

A magyar nyelvben mindkét kifejezés előfordul az édesanya megnevezésére (anya és mama), de az anya az általánosan elfogadottabb és az elterjedtebb. A mama szó a családok legnagyobb többségében a nagyszülőket jelöli.

2019. márc. 2. 05:10
 42/46 kovpet ***** válasza:
73%

# 41: Nem hiszem, hogy bárki állította volna, hogy az anya szó helytelen vagy kerülendő.

Ezzel szemben itt többen is állították, hogy a "mama" az egyértelműen és csakis a nagyszülőt jelenti, holott ez nem így van, erre idéztem azt a versszakot.

A mama szinoníma az anyára, és egyben a nagymama rövidítése.

A felmerült "tata" érdekesebb, szerintem az egyértelműen tájnyelvi, de majd kiguglizza valaki :)

2019. márc. 2. 09:14
 43/46 A kérdező kommentje:

41: ezek jó része nem használt szó.

A mamahotelt bezzeg nem írtad pedig az egyértelműen a szülőre utal.

2019. márc. 2. 14:48
 44/46 anonim ***** válasza:
49%
Tulajdonképp minek kérdezed ha az van amit te akarsz?
2019. márc. 2. 20:34
 45/46 anonim ***** válasza:
58%

A mama eredetileg anyukát jelent, a papa pedig apukát. Ezért van a "nagy" szót a nagymama és a nagypapa előtt, ahogy a nagybátyám se ugyanaz, mint a bátyám. Nekem is József Attila jutott eszembe, de rengeteg más példa van az irodalomból, a Légy jó mindhaláligban Orczy is mamának hívja az anyját, amikor Misi náluk van vendégségben.

35-ös is jól kiválasztja a "mama, anya, néni, öregasszony" közül a nénit meg az öregasszonyt, mintha az "anya" nem előttük szerepelne a szótárban.

2019. márc. 4. 01:42
 46/46 anonim ***** válasza:
45%
41-es: szövegértés. A kérdező nem azt mondta, hogy a "mama" gyakrabban használt szó, mint az "anya", hanem azt, hogy ugyanazt jelenti. Anyuszentegyház meg anyukönyvvezető sincs, akkor az anyu se ugyanazt jelenti, mint az anya?
2019. márc. 4. 01:44
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!