Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Hogy szólítjátok a nagymamátok...

Hogy szólítjátok a nagymamátokat? Vagy a gyerekeitek a nagymamájukat? Nagy kérésem van?

Figyelt kérdés

Van egy kislányom aki mamának hív engem,papának az apját.

Anyósék míg kicsi volt felé se néztek. Most már igen,nem szeretem anyóst de gyerek ebből nem sokat lát. Viszont anyós rendszeresen mamázza saját magát a gyereknek,hiába mondtam hogy nagyi nagymama de felőle Bözsinénizheti is,a mama én vagyok.

A másik unoka mamázza,igaz a két unoka egyszerre sosincs náluk.

Jogos a ragaszkodásom hogy felejtse el a mamázást?

(kötözködőknek: nem függünk tőle,vigyáznia sem kell rá mert a macskát se bíznám rá)

2019. márc. 1. 08:50
1 2 3 4 5
 31/46 A kérdező kommentje:

[link]

elsődlegesen az édesanyát takarja a mama mami...

2019. márc. 1. 14:40
 32/46 A kérdező kommentje:

[link]

a papa is elsődlegesen az édesapát jelenti

2019. márc. 1. 14:42
 33/46 anonim ***** válasza:
24%

Én az egyik nagymamámat mamának, a másikat maminak szólítom/szólítottam.

Unokatesóm "mamusz"-nak nevezi a nagymamánkat. :D

A mamája a nagymamája a gyereknek. Te az anyja vagy, nem a mamája.

2019. márc. 1. 14:55
 34/46 anonim ***** válasza:
63%

Én a nagymamáimat mamának szólítottam, és úgy is beszéltem róluk, hogy "a mamám". Anyu pedig anyu volt.

Viszont volt egy vicces, új ofőt kaptunk, és mondta, hogy szeretne beszélni a "mamámmal". Néztem nagyot, és beküldtem fogadóórára a nagymamámat:) Totál azt hittem, hogy őt kéreti, nem is értettem:) (Aztán amikor megismertük az ofőt jobban, rájöttünk, ő így emlegeti a szülőket, hogy "a mamád", vgy "a papád", apád és anyád helyett. Fura:)

2019. márc. 1. 15:00
 35/46 anonim válasza:
21%

Akkor ha már belinkelted ezeket a csodákat:

Eredet [mama < ómagyar: mama < ősmagyar: mama, mami, maia, maja (mama, anya, néni, öregasszony) < dravida: mami, ammami (néni, nénje)]

NÉNI, ÖREGASSZONY

Nem értem miért kell szembemenni a megszokottal, a normálissal. Ha az emberek 90%-nak a mama a nagymamát jelenti, akkor szerintem nem a többséggel van a baj.

2019. márc. 1. 15:05
 36/46 anonim válasza:
23%
Amúgy, ha már mama és papa, akkor inkább mami és papi, az cukibb szerintem. De te tudod. Mi csak a véleményünket írtuk le, amit te kértél.
2019. márc. 1. 15:08
 37/46 anonim ***** válasza:
30%

Nálunk a szülők anya apa a nagyszülők mama tata volt. Nekem fura ez a szokás nálatok. És meglehetősen tulreagalod.

OFF: senki más nem hívta a nagyapjat tatanak?

2019. márc. 1. 15:13
 38/46 anonim ***** válasza:
64%
Ez szokás kérdése. Én soha nem mamáztam-papáztam a nagyszüleimet. Ők nagyi illetve nagypapa néven "futnak". Kicsiként meg is lepett, hogy sok barátom mamának és papának a nagyszüleit hívja, kezdetben mindig azt hittem, a szüleikről beszélnek. Erről nem érdemes vitát indítani, mindenhol más a szokás. A kérdezőnek pedig igaza van:ha náluk a "mama-papa" megnevezés a szülőkre vonatkozik, a nagyi ne hívassa így magát a gyerekkel. Fordított esetben kíváncsi lennék azoknak a válaszolóknak fejére, akik a kérdezőt savazzák, ha a gyerek, nagymama erőltetésére " anyának" szólíttatná magát.
2019. márc. 1. 15:43
 39/46 anonim ***** válasza:
12%

33-as vagyok, miért lettem lepontozva?

Szerintem megválaszoltam a kérdést, hogy hogyan szólítom a nagymamámat. Akkor?

2019. márc. 1. 15:45
 40/46 anonim ***** válasza:
44%

Én a szüleimet anyának, apának hívom. A nagyszüleim (anyum vezetékneve legyen most Kovács)"Kovács" mama és papa, (apumé legyen most Tóth) pedig "Tóth" mama és papa.

"Kovàcs" papa anyukája is él még, őt a családban mindenki maminak hívja, kivéve nagynénimet (anyum tesója), ő az egyetlen aki nagyinak hívja.

Mikor "Tóth" mama anyukája élt, őt a fél család dédinek, a másik fele nagyinak hívta. Az ő férjét pedig napatónak (ez a nagyapó lenne, csak kicsi koromban nem tudtam kimondani, így ez maradt rajta).

Nálunk a környéken sehol sem hívják a papàt tatának, amikor először meghallottam 20 évesen Pesten(!!) azt hittem röhögőgörcsöt kapok, mert mifelénk az öreg bácsikra szokták a tata szót használni, ráadásul amolyan bántóan, lenézőként.

2019. márc. 1. 23:07
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!