Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Csak én gondolom úgy, hogy a...

Csak én gondolom úgy, hogy a mai fiatalabb nagymamák túl komolyan veszik a szerepüket?

Figyelt kérdés

Elsősorban a mai 50-60 körüli, fiatalabb nagymamákra gondolok. Több ismerősöm is az utóbbi években szült, többek közt a nővérem, a keresztanyám lánya és egy gyerekkori barátnőm is. Mindhármuknak 50 körüli az anyja, mindannyiuknál első unoka lett a gyerek. Azt még értem, hogy az újdonsült anyukák lelkesek, én is az lennék, de amit a nagymamák művelnek, az nekem sok. Belegondolok, nekem mennyi konfliktusom lesz ebből pár év múlva, ha gyerekem lesz, már előre félek, mivel én nem viselem el, ha más mindent jobban akar tudni és más át akarja venni a helyemet.

Először is ezek a nagymamák már az ultrahangokra is folyton kísérgették a lányaikat, az ismerősöknek másról se tudtak már beszélni, mint a leendő unokáról. Nekem már ez furcsa volt, szerintem ez a kísérgetés a leendő apuka dolga. Aztán többen pl a szülőszobán is ott akartak lenni, csak volt, akit nem engedtek be az orvosok. Úgy, hogy mindegyik gyereknek ott az apja.

Mióta megszülettek a gyerekek, a nagymama vesz nekik szinte mindent, ő pelenkázza őket, a nővéreméknél anyám pl. majd kizavarta első fürdetésnél a gyerek apját, hogy majd ő megcsinálja, folyamatos veszekedés van mindegyik családban (nővéremék állandóan panaszkodnak anyámékra, keresztanyám lányáék pár éve elváltak emiatt, a férfi az anyósa túlzott jelenlétére panaszkodott, barátnőmék most költöznek ez miatt). Állandóan a gyereken lógnak ezek a nagymamák, sőt néha a nagypapák is, semmi időt, teret nem hagynak a szülőknek. Ha a gyerek anyja azt mondja, hogy a gyerek nem ehet édességet aznap, azért is neki adják titokban. Nővéreméknél látom, hogy konkrétan el is rontják a nevelést, ha a nővéremék nem veszik fel, mert hisztis, a szüleim rohannak és felveszik, ezért már 2 évesen is egy kis hisztigép.

Talán az én szüleim kiélik magukat az első unokában és lenyugszanak, azonban a pároméknál majd a mi gyerekünk lesz az első. Előre félek, hogy fogom ezeket kivédeni. Majd állandóan elvárják, hogy mivel mi nem lakunk náluk, heti 3x cipeljük hozzájuk a gyereket, meg minden alkalommal körbenyalják a gyereket (nem valami tiszta emberek, állandóan valakinek van valami fertőző bőrbaja).

Szóval másnál is ennyire beleélik magukat a nagymamák a szerepbe? Nekem a nagyszüleim mindig is tartották a távolságot, heti 1x láttam őket, beszélgettünk és ennyi, de nem ők neveltek. Nem hagytak ott a nagyszülőknél napokra, nem szóltak bele a dolgainkba, semmi. De akkor a mai nagymamák miért pörögnek így túl?

2016. máj. 12. 10:00
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
38%

Nekem nagyon fiatalos nagyszüleim vannak (édesapám szülei, anyukámat nagyon régen kitagadták, ezért nem is ismerem őket). Mindketten dolgoznak még a saját vállalkozásaikban, közben rengeteget foglalkoznak a családdal. Nagyapám az az igazi "családfő".

Ugyanakkor felfogták minden gyereküknél (tudnak valamit, ha 9 csodálatos fiút neveltek fel, akiknek már saját gyerekeik vannak)és most már az unokáiknál is, hogyha megházasodnak, gyereket vállalnak, akkor ők már a családon belül egy külön család lesznek, akiknek saját, közös döntésiek vannak, amikhez nekik igazodniuk kell. A mi házunkban tiszteletben tartják a mi szabályainkat. Szerintem ez így lenne a normális. Nagyon sokszor volt olyan, hogy a nagyapám szólt rá anyukámra, hogy vegyen kicsit vissza a buzgóságból és hagyjon minket kibontakozni.

Ugyanakkor tudom, hogy akár napokat is utaznának, hogyha mondjuk vigyázniuk kellene kicsit a picikre (egy 2 éves fiú ikerpárunk van). Amikor betegek voltak (a kórházban kaptak el egy fertőzést), Japánból utaztak ide, hogy segítsenek. De sosem nyomultak be erőszakosan az életünkbe. Ennyire azért tisztelnek minket.

2016. máj. 12. 20:57
 22/24 anonim ***** válasza:
73%

"Nővéremék is most akarnak költözni, bárnőmék már meg is vették a házat, ahova menni fognak, mert menekülnek a szülők elől."

Ebből az derül ki számomra, hogy együtt laknak. Nem látod tisztán a problémát.

Az ember felnő, önállósodik, külön költözik a szüleitől, gyereket vállal, stb. Ez az egészséges sorrend.

Előbb kellett volna külön költözni. Az olyan nagymamák, akik nem laknak együtt a fiatalokkal, sokkal ritkábban idegesítőek.

Ismétlem, a baj az, hogy ezek a párok úgy vállaltak gyereket, hogy még nem volt lakásuk, vagy albérletük, és a szülőkkel együtt laknak/laktak..

Ezek a párok simán megtehetik, hogy megünneplik a házassági évfordulójukat kettesben mondjuk egy wellness hétvégével, és a nagymama addig boldogan vállalja a gyerekeket. Van olyan nagymama is , aki soha nem mutat érdeklődést, szóval az rosszabb.

2016. máj. 13. 11:08
 23/24 anonim ***** válasza:
75%
Nekem is szemet szúrt, hogy most vettek házat. Hát bakker, felnőtt ember ne azért vegyen házat, mert menekül a szülők elől, hanem pusztán azért, mert már felnőtt, és önálló életet él. Nem kell megvárni, amíg már kellemetlen lesz a helyzet.
2016. máj. 13. 11:21
 24/24 anonim ***** válasza:
79%

Kérdező!

Ha jól értem, az általad vázolt esetekben a szülők együtt laknak valamelyikük szüleivel. A problémák eredője ez, hidd el nekem!

Ha te ezt el akarod kerülni, nem kell mást tenned, mint külön laknotok, legalább mire terhes leszel.

Igazából a normális sorrend ez lenne:

1. Külön költözni a szülőktől EGYEDÜL.

2. Összeköltözni a pároddal.

3. Babát várni.

2016. máj. 13. 14:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!