Miért ilyen önzőek manapság a nagymamák?
Anyám semmit nem segített a gyerekekkel. De a barátnőimtől is azt hallom, hogy teljesen magukra vannak hagyva.
Külföldön meg az a normális, hogy a nagymama besegít az unokák nevelésében, esetleg cserébe kap anyagi támogatást. Itt meg csak sírnak a nyugdíjasok, és az államtól várják a csodát.
Épp ma hívott fel anyám, és totál kiakasztott megint. A húgom most megy férjhez, és oda fognak költözni anyámhoz. A kedvenc gyereke, imádja. Gondoltam, majd neki szívesen segít, ha már nekem nem segített semmit. Erre itt sír nekem, hogy mi lesz, ha a húgom oda szüli a gyerekeket, egy csepp nyugalma sem lehet. Hogy ma is találkozott a boltban a barátnőjével, és az is mennyit panaszkodott, hogy a lánya elvált, és hazaköltözött. Ő jár a gyerekekért az oviba, mert a lánya nem ér haza a munkából. És hogy neki milyen rossz, mert semmit nem tud pihenni. Komolyan ez azért már kiverte a biztosítékot! Ennyit nem lehet elvárni egy nagymamától?! Ahelyett, hogy örülne, hogy a lánya eljár dolgozni, egyedülálló anyaként nem lehet ennyit segíteni a gyerekének? Erre anyám rám förmedt, hogy mit kritizálom én őt, én sem töltök több időt a saját gyerekemmel sem. Naná, mert én is eljárok dolgozni, viszont este foglalkozom a gyerekekkel (torna, lecke, meseolvasás). Ezek szerint akinek gyereke van, ne járjon el dolgozni, mert egész nap velük kéne foglalkozni?
Mi ez a rengeteg "nagymamás kérdés" ? :D
Felmelegedett az idő,a nagyik meg bizseregnek?
Felneveltem 2 gyereket segítség nélkül. Magadnak szülsz, nem neki, ne akarj rá támaszkodni.
Egyébként lassan nem lesz senkinek otthon nagyi segítség, mert 62-65 év nyugdíjkorhatárnál már lehetetlen lesz.
Én is azt mondom, hogy helyzet és egyén függő. Nem tudhatod, te milyen leszel, mikor nagyi leszel. Én most úgy gondolom, ha ilyesmi helyzet állna elő, hogy én már nyugdíjas lennék és a még magukra vigyázni nem tudo unokáimra kellene vigyáznom, hogy ne kelljen fizetnie a gyerekemnek babysitter-t, akkor elvállalnám. De lehet addigra olyan háklis nagyi leszek, hogy csak na:D Remélem nem! Remélem örömmel segítenék majd ilyen téren a gyerekeimnek. Én tudom, hogy milyen az, ha nincs segítség (külföldön élek, egy évben 2 hetet töltünk otthon, van egy 4.5 évesünk és egy 2 hónaposunk) Én nem túl korán vállaltam gyereket-27 évesen az elsőt-, így talán mire odaér első szülött lányom, hogy gyereket vállaljon, talán tudok többet segíteni neki-ha ő se vállal "korán" gyereket.
Nekem is egy kicsit rosszul esett egy bizonyos fokú önzőség az anyósom részéről a nyáron. Nyáron, mikor kirepült meglátogatni minket, elmondtuk neki, hogy karácsony környékén jön a kistesó. Én meg meghívtam karácsonyra, hogy repüljön ki hozzánk együtt karácsonyozhatnánk. Azt hozzá se tettem, hogy mellesleg segíthetne. Eddig 3x repült és egyszer se ő fizette a repjegyét, most is mi fizettük volna. Ő meg csak azonnal rávágta, hogy ő nem jön ki télen, mert lehet, hogy a rossz idő miatt napolnák a gépét és neki nincs kedve Pesten dekkolni egy napot a szállodában- 2009-ben kijött karácsonyra és rossz idő miatt egy napot szállodában kellett maradnia, amit a repülőgép társaság állt. 3-an jöttek ki a családból.
Rosszul esett, hogy bele se gondolt abba, hogy esetleg jól jönne a segítség, főleg karácsonykor. Egyszer látja évente az unokáját-most már unokáit, és most nem áldozna arra, hogy láthassa őket. És ami plusz rosszul esett, a második unokáját még nem is látta és lett volna lehetősége most látni, de ő köszöni szépen, nem kér belőle. Így utólag meg azt mondom, tényleg jól jött volna, mert sajnos császár lett a vége.
Nem tudom honnan veszed, hogy külföldön az a normális, hogy a nagyszülők besegítenek. Na ez nem igaz. Nagyjából annyi nagyszülő segít mint otthon Magyarországon. Angliában például 1 éves gyereket már sokan betesznek a bölcsibe, és a szülők part time dolgoznak. A legtöbb nagyszülő dolgozik, örül ha munka után pihenhet.
Tudod én már felneveltem 2 gyereket, és bevallom én is örülök, ha munka után, hétvégén pihenhetek. A gyereket magadnak szülted nem a nagyszülőknek. Te akartad az életedet gyökeresen megváltoztatni, nem az anyád. Örülj annak ha mégis segít és vigyáz egy kicsit az unokára, de ne várd már el, hogy mindig egy szóra ugorjon mert ő nagymama lett. Főleg akkor ne ha napi 8-12 órát dolgozik.
Persze, bezzeg-külföldön még a nagymamák is zöldebbek! :-)
Először is: mi a helyzet a nagypapákkal? Nekik jár a nyugis pihenés, csak a nagymamáknak kell segíteni?
A kérdés egyébként szerintem ennél összetettebb. Ma nagyon sok nő gondolja úgy, hogy senkinek semmi köze a gyerekéhez, és a gyerek első 3 évében 0-24ben rá, az anyjára van szüksége. Mindenki hülye, senkitől nem fogadnak el tanácsot, senkire nem bízzák a gyereket 10 percre sem. Egy ilyen kezdet után nem csoda, ha aztán a nagyszülők később nem ugranak amikor kéne a segítségük.
Mi egyébként sok segítséget kapunk a nagyszülőktől, amit örömmel el is fogadunk. Nem ők nevelik a gyereket, nincsen lepasszolva hetekig, a mindennapos feladatokat mi oldjuk meg a férjemmel, de ha bármelyik nagyszülő hétvégén igényt tart rá, viheti :-) Hidd el, elég sok érdekes megjegyzést kaptunk már emiatt. Ma valahogy az a felfogás, hogy a nagyszülők nem tagjai a családnak - ami szerintem elég nagy marhaság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!