Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Ilyen esetben mit lehet tenni?

Ilyen esetben mit lehet tenni?

Figyelt kérdés

Engem Nagymamám nevelt fel, a szüleimtől soha egy centet nem kaptam, az iskoláztatásom, ellátásom soha sem fizették...

Azonban, itt jön a gond, erről tulajdonképpen semmiféle "igazolás" nincs, tehát hivatalosan nem mamám volt a nevelőm...

Neki van egy lakása, amiből én is jogosnak érezném, hogy örököljek majd.

Egyedül max a lakcímemmel tudnám bizonyítani, hogy ott éltem, mert oda vagyok, és oda voltam kicsi koromtól bejelentve.

Pár éve feljött bennem ez az örökösödés téma, mert sajnos páromnak is meghalt egy közeli hozzátartozója (kérem senki ne értse félre, egyáltalán nem arra várok, hogy meghaljon, nagyon szeretem őt, de már majdnem 90 éves).

Így akarva-akaratlan feljött bennem, hogy vajon én majd mennyit öröklök idővel..(szüleimtől max adósságot)

A legnagyobb probléma a történetben az, hogy Mamámnak két gyereke van (egyik az apám), és mindkettő "ügyesen" elherdálta a vagyonát, illetve kb hónapról-hónapra élnek, saját ingatlanuk már nincs. Hivatalosan mamám a lakás tulajdonos, de értelemszerűen majd a gyerekei örökölnék..

Pár éve beszéltem ezzel kapcsolatban Mamámmal, és mondta, hogy nyugodjak meg, a lakás apámra eső részéből valamennyit rám irat a végrendeletében.

Sajnos fogalmam sincs, hogy hogy írta meg, megírta-e egyáltalán, és hogy az egyáltalán korrekt lesz-e és elfogadják-e majd...

Ha netán rosszul írta meg, és végül csak a két herdálóé lenne a lakás, tudok majd valahogy fellebbezni? Hisz nekem nem voltak úgymond szüleim, így igazságtalannak érezném, ha egy ft-ot sem kapnék a mamám örökségéből...

Bár ne érdekelne ez a pár millió ft, de sajnos nem vagyok olyan helyzetben.

ápr. 23. 09:28
1 2 3 4 5 6
 51/59 anonim ***** válasza:
74%

Eppen a napokban gondolkoztam ezen az orokseg kerdesen.

Nagyszulok utan rendszerint nem orokolnek kozvetlenul az unokak, ki kell varni a sorukat.

Megis rengetegszer latom, amikor unokak akarnak orokolni a nagyszuleik utan. Miert? Hogy van ez?

ápr. 23. 18:52
 52/59 anonim ***** válasza:
66%
Es olyankor mi a helyzet, ahogy irta is az egyik valaszolo, hogy naluk csaladi szokas, hagyomany kisemmizni a masikat. Ha a meghalt meg eleteben eladja az ingatlanat masnak, illetve atjatszotta, ott nincs koteles resz? Ez csak az ingatlanra vonatkozik, vagy az ingo vagyonokra is? Az ingosagok nem kepezik ilyenkor a hagyatek reszet? Ki tudja, hogy van ez?
ápr. 23. 19:05
 53/59 Szervizmérnök úr ***** válasza:
46%

Ingóság is beletartozik, végakaratba is lehet foglalni, hogy "ingó és ingatlan vagyonom" stb. vagy lehet tételesen is sorolni.

Végakarat lényege, hogy az örökhagyó akarata. Az nem kisemmizés, ha az lesz, amit ő akar.

Valamennyi védelmet biztosít a várományosoknak a köteles rész, amit elvben köteles rájuk hagyni, hacsak nem tagadja ki szabályosan, aminek szintén vannak feltételei.

De az előzmények fényében további lehetőségei is vannak az akaratának érvényesítésére.

ápr. 23. 19:26
 54/59 anonim ***** válasza:
67%

nem olvastam végig, ugyhogy lehet,hogy ez ez a tanács már volt előttem..

hagyd a végrendeletet meg az elatartási szerződést a fenébe, mert mindkettőbe bele tudnak kötni az örökösök. Legjobb, ha papíron megveszed az ingatlant -pénz nem cserél gazdát a valóságban, csak papíron.(ugyan jár némi illetékkel az állam felé, de mégis így jársz a legjobban)

ápr. 23. 21:35
 55/59 anonim ***** válasza:
100%
54-es: az a baj, hogy a kérdező elmondása szerint a mama már fél éve demens, illetve valamilyen szinten haragszik az unokára, mert elköltözött tőle egy bántalmazó kapcsolat miatt...
ápr. 24. 07:00
 56/59 anonim ***** válasza:
100%

54 És az általad tett előadás, és javaslat mehet is a kukába, mert ey jó és odafigyelő ügyvéd simán támadja az ilyen előadás, mivel nem tudják bizonyítani a pénzmozgást.

Úgy hogy fizetheted az illetéket, de színlelt szerződés miatt-a "szerződés"-semmis.

Simán támadható az örökösnek.

ápr. 24. 07:27
 57/59 anonim ***** válasza:
56%

56

És gondolod hogy egy nincstelen alkesz elmegy ügyvédhez és megtámadja a szerződést? Van erre pénze? Esze?

Egyébként volt arra példa hogy a nagyszülő papíron eladta a házát az unokának 2020-ban. Azért volt erre szükség mert ő nevelte az unokát és a két gyerekének iszonyú sok adósága volt. Attól félt ha a papa vagy ő meghal akkor ugye a fél rész a gyerekekre kerül, beterhelik a fél házat és ez öregen nagy macera. Amúgy 2022 ben meghaltak egymás után. Az alkesz gyerekeknek pénzük nem volt perelni. Semmi nem volt, a kutya nem ellenőrizte a pénzmozgást. Mondjuk a házért kapott pénzt is odaadta az unokának. Szerintem ez hihető.

Az meg hogy családi szokás lenne? Hm, mert egyszer előfordult? Azért mert a mama nem akart földönfutó lenni öregen a gyerekei miatt?

ápr. 24. 14:32
 58/59 anonim ***** válasza:
14%

"Egyébként volt arra példa hogy a nagyszülő papíron eladta a házát az unokának 2020-ban"

"Mondjuk a házért kapott pénzt is odaadta az unokának"

Mondjuk ha kamuzol, legalább figyelj oda.

ápr. 24. 14:35
 59/59 anonim ***** válasza:
86%

50es, szerintem meg kötelessége gondoskodni róla, ha már a mama a nyakába vette a nevelésével járó terheket. megtehette volna hogy benyomja intézetbe.

Bár eléggé haszonleső a kérdező, szegény mama, minek neki elleneség ha ilyen a "családja"

Kérdező az tök jó, ha a pasid nem lát majd egy fillért se az örökségből, de akkor most ugye nem az ő lakásásban élsz? vagy ha igen akkor fizetsz neki havi 100 ezer lakbért minimum? Vagy csak kihasználod mint a mamát?

ápr. 25. 08:13
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!