Ilyen esetben mit lehet tenni?
Engem Nagymamám nevelt fel, a szüleimtől soha egy centet nem kaptam, az iskoláztatásom, ellátásom soha sem fizették...
Azonban, itt jön a gond, erről tulajdonképpen semmiféle "igazolás" nincs, tehát hivatalosan nem mamám volt a nevelőm...
Neki van egy lakása, amiből én is jogosnak érezném, hogy örököljek majd.
Egyedül max a lakcímemmel tudnám bizonyítani, hogy ott éltem, mert oda vagyok, és oda voltam kicsi koromtól bejelentve.
Pár éve feljött bennem ez az örökösödés téma, mert sajnos páromnak is meghalt egy közeli hozzátartozója (kérem senki ne értse félre, egyáltalán nem arra várok, hogy meghaljon, nagyon szeretem őt, de már majdnem 90 éves).
Így akarva-akaratlan feljött bennem, hogy vajon én majd mennyit öröklök idővel..(szüleimtől max adósságot)
A legnagyobb probléma a történetben az, hogy Mamámnak két gyereke van (egyik az apám), és mindkettő "ügyesen" elherdálta a vagyonát, illetve kb hónapról-hónapra élnek, saját ingatlanuk már nincs. Hivatalosan mamám a lakás tulajdonos, de értelemszerűen majd a gyerekei örökölnék..
Pár éve beszéltem ezzel kapcsolatban Mamámmal, és mondta, hogy nyugodjak meg, a lakás apámra eső részéből valamennyit rám irat a végrendeletében.
Sajnos fogalmam sincs, hogy hogy írta meg, megírta-e egyáltalán, és hogy az egyáltalán korrekt lesz-e és elfogadják-e majd...
Ha netán rosszul írta meg, és végül csak a két herdálóé lenne a lakás, tudok majd valahogy fellebbezni? Hisz nekem nem voltak úgymond szüleim, így igazságtalannak érezném, ha egy ft-ot sem kapnék a mamám örökségéből...
Bár ne érdekelne ez a pár millió ft, de sajnos nem vagyok olyan helyzetben.
"Honnan szűrted le, hogy én nem tudom a pénzt megfogni? Minden kicseszett garast félreteszek mióta az eszemet tudom, külföldön is voltam, ott pl ételen kívül semmit nem vettem magamnak. Ja és még egy adag befektetett pénzem is van, képzeld"
Onnan szűrtem le, hogy együtt élsz egy alkoholista, bántalmazó pasival és azt mondod, azért nem tudsz lelépni, mert pénz kellene hozzá. Persze, befektetésed van, de közben egy ilyennel élsz - ha ez igaz, akkor pláne az van, amit írtam, ilyen a családi mintátok, hogy nektek ez a proli élet kell, kapnál egy kis pénzt, akkor is maradnál a tahóval.
Hosszútávú befektetésem van, ami nem máról holnapra térül meg :) így ahhoz nem nyúlok még jó ideig.
Nem kell itt te véleményezd meg feltételezz rólam ilyen-olyan dolgokat. Mert ha az lett volna a kérdésem, még megérteném.
Örülök, hogy ilyen szar családi háttérrel is viszem valamire, és nem nálamnál szerencsétlenebbeket köpködök meg véleményezek, mint egyesek :)
Más épp ésszel egy táskával is elhagyja az alkoholista bántalmazó párját,és max meghúzná magát egy ismerősnél. Te az állítólagos befektetésedet sem használod arra,hogy jobb életed legyen.
A mamád örökségéhez pedig nincs közöd,ha nem írt végrendeletet.
Ne erre alapozz,mert várni a csodára a legrosszabb. Kezd egy új életet,és ha esetleg tényleg kapsz valamit mamád után,akkor az segítség lehet. De az is hosszú évek lehetnek,mire mamád meghal,elrendezik az örökséget,eladják a házat,téged kifizetnek stb..
10 év múlva is várni fogod hogy ott hagyd a csodás párodat?
Kár, hogy nincs senki, akihez mehetnék, egyedül meg nem tudok fent tartani egy albérletet, itt ahol élek 150 + rezsi a legolcsóbb albérlet..
Mit nem lehet azon felfogni, hogy HOSSZÚ távon térül meg?! Jó is lenne, ha ma betennék egy milliót, holnapra meg kettő lenne, de ilyen nincs, ugyebár :D
Szerintem te baromira nem tudod, kik, hogyan és miért élnek ilyen kapcsolatokban évekig is akár. Persze kivülről baromi könnyű okosnak lenned.
Tegyük fel, hogy örökölsz egy részt, mondjuk a harmadát a lakásnak. Például az értéke 42 millió, azaz a te részed 14 millió.
Mihez kezdesz vele? Kivásárolod a két másik tulajt? Vagy eladjátok és szétosztjátok a pénzt? Ha ők nem hajlandók eladni, akkor mit teszel? Kényszerített eladás lesz, kéred a közös tulajdon megszüntetését bíróságon? Az ügyvéd nem két fillér lesz, és lehet, hogy jóval nyomottabb áron fog így elkelni a lakás, mint a valódi értéke.
Csak azért írom, hogy ha örökölsz is, az bizony nem mindig habos torta.
30
Az adót én hoztam fel, és nem az öröklés esetére. Hanem az egyéb módokra ahogy a mama házához juthat a szülei megkerülésèvel, öröklés nélkül.De a kérdező értette amit írtam, úgy hogy mindegy is.
Azzal sem értek egyet, hogy a nagyi rosszul nevelte volna a gyerekeit. A te felnőtt tetteidért nem anyád a hibás. És attól hogy a kérdezőnek szar szülő jutott, ő mèg lehet rendes ember, mert dönthet másképp.
Ha vissza fordítjuk, hogy hány szar embernek lesz rendes gyereke, akkor az a nem nevelő szar szülő érdeme? Ugye, hogy nem?
20 évesen már mindenki a saját sorsa kovácsa. A 40 éves trógereknek meg nehogy az anyja legyen a hibás.
1. Te semmoi esetben sem örökölsz, és semmiféle jogod sincs hozzá.
2. Ha a mama demens, akkor eleve nem rendelkezik a vagyonával, egy végrendelet vagy hasonló is érvémytelen lenne.
Ezen semmi nem változtat, akármeddig is erölködsz
Ha meg tényleg el akarnál költözni a bántalmazótól, akkor vannak megfelelö szervezetek, de adott esetben másokkal közösen bérelsz lakást . neked egy szoba - és akkor már nem drága.
A nagymama irhat vegrendeletet, de a sajat gyerekeit akkor is megilleti a koteles resz, ha rad akar hagyni mindent.
Amit tehet, hogy meg eleteben neked ajandekozhatja az ingatlant, de ha 10 éven belul meghal a nagymama, akkor gaz van, mert akkor a koteles reszbe beleszamoljak az elajandekozott ngatlant es akkor esetleg fizetned kell az orokosoknek
Ha nem is jogilag, de érzelmileg lehet "jogos" elvárás a kérdező részéről, hogy amiért gondoskodik az idős nagymamáról, megfelelő arányban részesüljön a javakból is.
A mama akarata ezek szerint az egyik gyerekére eső rész megosztása, "korrekciója" az unoka javára.
Itt a témában a jogszabályi lehetőségek szerepeltek, hacsak nem érkezik más ötlet, talán ügyvédhez lehetne még fordulni személyesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!