Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Ilyen esetben mit lehet tenni?

Ilyen esetben mit lehet tenni?

Figyelt kérdés

Engem Nagymamám nevelt fel, a szüleimtől soha egy centet nem kaptam, az iskoláztatásom, ellátásom soha sem fizették...

Azonban, itt jön a gond, erről tulajdonképpen semmiféle "igazolás" nincs, tehát hivatalosan nem mamám volt a nevelőm...

Neki van egy lakása, amiből én is jogosnak érezném, hogy örököljek majd.

Egyedül max a lakcímemmel tudnám bizonyítani, hogy ott éltem, mert oda vagyok, és oda voltam kicsi koromtól bejelentve.

Pár éve feljött bennem ez az örökösödés téma, mert sajnos páromnak is meghalt egy közeli hozzátartozója (kérem senki ne értse félre, egyáltalán nem arra várok, hogy meghaljon, nagyon szeretem őt, de már majdnem 90 éves).

Így akarva-akaratlan feljött bennem, hogy vajon én majd mennyit öröklök idővel..(szüleimtől max adósságot)

A legnagyobb probléma a történetben az, hogy Mamámnak két gyereke van (egyik az apám), és mindkettő "ügyesen" elherdálta a vagyonát, illetve kb hónapról-hónapra élnek, saját ingatlanuk már nincs. Hivatalosan mamám a lakás tulajdonos, de értelemszerűen majd a gyerekei örökölnék..

Pár éve beszéltem ezzel kapcsolatban Mamámmal, és mondta, hogy nyugodjak meg, a lakás apámra eső részéből valamennyit rám irat a végrendeletében.

Sajnos fogalmam sincs, hogy hogy írta meg, megírta-e egyáltalán, és hogy az egyáltalán korrekt lesz-e és elfogadják-e majd...

Ha netán rosszul írta meg, és végül csak a két herdálóé lenne a lakás, tudok majd valahogy fellebbezni? Hisz nekem nem voltak úgymond szüleim, így igazságtalannak érezném, ha egy ft-ot sem kapnék a mamám örökségéből...

Bár ne érdekelne ez a pár millió ft, de sajnos nem vagyok olyan helyzetben.

ápr. 23. 09:28
1 2 3 4 5 6
 21/59 A kérdező kommentje:

Lehet félreértehtő pár dolog, amit írtam.

Isten ments, hogy az egész lakása kelljen. Csak egy kis részének is örülnék..

Illetve nyilván tudom, hogy a törvény szerint a gyerekei az örökösek..de épp ezért kérdeztem, hogy valahogy fellebezhetek-e majd, ha csak ők örökölnek, és én nem.

ápr. 23. 10:22
 22/59 anonim ***** válasza:
64%

Az öröklésről beszélni kell, ne legyen tabu téma. Én a nagymamád helyében biztos rád hagynék mindent, legyen mivel indulni.

Beszélj vele és kössetek eltartási szerződést a hàzért, hiszen te gondozod. Ne legyen lelkiismeret furdalásod, mert elég sza.r emberek a szüleid ha eldobtak. Az a kérdés nagybátyád normális törődő gyereke e a mamádnak. Mert ha igen akkor nem semmizném ki. Ha olyan ő is mint a szüleid akkor nem kell lelkizni.

Ha a mama nevelt fel, biztos vagy vele olyan viszonyban hogy ezt megbeszéljétek. Ne legyél szemérmes, és ne akarj közös tulajdont ilyen emberekkel. Biztos te húznád a rövidebbet velük szembe. Pl addig járnànak a nyakadra hogy mondj le vagy zaklatnának, vagy adósságot terhelnének az ő részükre stb…

ápr. 23. 10:31
 23/59 anonim ***** válasza:
83%

Már miért ne kellhetne az egész ház? Biztos vagyok benne, hogy te ápolod, te törődsz vele. Ne legyél ilyen kis lelkiismeretes. Apádék nem voltak és nem is lesznek azok veled. Szedd össze magad, beszélj a mamàval és keress egy jó ügyvédet. Intézkedj amíg még lehet. Eltartási vagy simán adja el neked papíron. Nálunk így csinálják. Ha eladja neked papíron akkor nem lesz mit örökölni. Viszont ha sok millió a ház ára akkor sok az adó. Ha pár milliós a ház akkor az adó is vállalható. Neten is utána tudsz nézni. Aztán ügyvéd.

Ja és ha tied lesz akkor legyen eszed. Nem ám a bántalmazó pasit lenyúlja a pénzt. Inkább ne is mond neki el.

ápr. 23. 10:40
 24/59 anonim ***** válasza:
91%
Ha demens, ki van vele? Egyedül él és te látogatod? Csak mert a demencia idővel nagyon súlyos állapottá változhat, és akkor nem az örökség lesz a kérdés, hanem hogy ki legyen vele 0-24-ben, legyen-e gondnoka, ki legyen az stb, szóval jóval sürgősebben megoldandó dolgok, mint az örökség.
ápr. 23. 10:43
 25/59 anonim ***** válasza:
96%

Teljesen mindegy, mik a körülmények, a mamád után a szülők az örökösök, és majd a szüleid után örökölsz te.

Kivéve, ha mamád írt végrendeletet, amit ha a szüleid megtámadnak, éveken át elmehet a per.

ápr. 23. 10:58
 26/59 anonim ***** válasza:
72%

"Neki van egy lakása, amiből én is jogosnak érezném, hogy örököljek majd."

NEM ÉRTEM, miért tartod JOGOSNAk, hogy te örökölsz, amikor a mama eddig is eltartott, azaz te kaptál, ö meg adott, és nem fordítva, tehát semmi jogod sincs a lakására.

Másrészt ha a mama meghal, akkor a gyerekei örökölnek, te csak majd apád halála után kaphatsz valamit.

Ha a mama neked szánja a lakást, akkor vagy eladja neked, vagy eltartási szerzödést köt veled, minden egyéb esetben nem te vagy az örökös.

ápr. 23. 11:07
 27/59 A kérdező kommentje:

22-es

Köszönöm szépen, végre valaki aki átlátja a helyzetem :) Igen, elmehetnek a francba a drága szüleim...

Sajnos nagyon ugrik erre a témára..mivel a szemében én elhagytam, amikor öszeköltöztem a párommal (mamám sem könnyű eset, folyton zsarol lelkileg, így is, hogy két naponta látogatom..)

Nagybátyám van vele szinte minden nap, ő is segít neki. Őt nem is semmizném ki természetesen. Apám az kb lesz*rja. Csak akkor megy hozzá, ha pénz kell neki...

A jelenlegi piaci ára kb 37-40 millió a lakásának. Így igen, nagy lenne az adó utána.

Természetesen egy forintot nem látna belőle a párom :D

ápr. 23. 11:07
 28/59 anonim ***** válasza:
93%

"a törvény szerint a gyerekei az örökösek..de épp ezért kérdeztem, hogy valahogy fellebezhetek-e majd, ha csak ők örökölnek, és én nem"

NEM, semmi jogod fellebbezni, a Mama gyerekei a törvényes örökösök, te nem. Neked nincs örökséged egészen addig, amíg apád él

ápr. 23. 11:08
 29/59 anonim ***** válasza:
94%

"Illetve nyilván tudom, hogy a törvény szerint a gyerekei az örökösek..de épp ezért kérdeztem, hogy valahogy fellebezhetek-e majd, ha csak ők örökölnek, és én nem."

De milyen jogon gondolod, hogy neked örökölnöd kellene? Nem kell. Az, hogy a nagyanyad nevelt fel, téged semmire nem jogosít fel. Semmire.

ápr. 23. 11:15
 30/59 anonim ***** válasza:
78%
Milyen adó? Egyenesági öröklés illetékmentes.
ápr. 23. 11:17
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!