Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Jogosan érzem bűnösnek magam,...

Jogosan érzem bűnösnek magam, hogy nagypapámat idősek otthonába adtuk?

Figyelt kérdés
Nagypapám kicsit demenciás, hamar elfelejt dolgokat, hogy mit mondtunk neki. Eddig mamámmal éltek, de mamám kórházba került. Bár nem mamám gondoskodott papámról, és szerintem egész jól megvoltak, de elvileg történtek olyanok, hogy elfelejtették bevenni időben a gyógyszereiket, vagy nem ettek. Most, hogy mamám kórházba került szüleim beadták papámat egy idősek otthonába, mert szerintük nem lehet egyedül hagyni, és ott rendesen ellátják, és lesz kivel beszélgetnie. Szegény papám nem szereti a helyet, nagyon szomorú és szeretne hazamenni. Én már az elejétől kezdve elleneztem, hogy betegyék, szerintem ki lehetne próbálni, hogy egyedül legyen a lakásában és járjon hozzá naponta segítség, hogy emlékeztessék, hogy vegye be a gyógyszerét. Rettenetesen bűnösnek érzem magam, hogy nem tudtam rávenni erre a szüleim, mert szerintem csak ártanak az idősek otthonával papámnak, és kipróbálás nélkül leírták, hogy nem tudna egyedül élni. Nincs valami ötletetek, hogy hogyan lehetne esetleg megoldani, hogy haza mehessen és ezt belássák a szüleim is? Sajnos nincs arra pénzünk hogy 0-24-es bentlakásos ápolót fogadjunk fel mellé, és úgy érzem, hogy ha már a szüleim nem képesek belátni, hogy nem jó nemi az a hely, nekem kéne megmentenem valahogy, de egyszerűen senki sem hallgat rám, én viszont nem bírom elviselni hogy szegény papám szomorú, és erről én is tehetek.

2022. jan. 7. 16:45
 121/145 anonim ***** válasza:
82%

Sohasem gondoztál még demens embert, ugye (különben nem írnál ostobaságokat)?

Na, akkor próbáld ki csak 1-2 héten keresztül.

Ja, persze azt nem fogod (csak a szüleidet tudod hibáztatni), úgyhogy nincs miről beszélnünk.

2022. jan. 8. 07:14
 122/145 anonim ***** válasza:
96%

76-os, nagyapám végülis csk őrjöngött éjszaka, mert sötét volt (odakinn), és nem lát semmit, álltak az ajtó előtt, a Hold túl fényes... stb. stb.

Aludni? Persze, jó vicc, konkrétan mikor apa átment, hogy próbáljon aludni, félórán át üvöltött vele, és orvost kellett rá hívni, aki benyugtatózta végül.

16 éves, 55 kilós lányként szuper volt papával lenni délutánonként suli után, mert ha épp elborul és úgy gondolja, hogy nekem jön, akkor kb megöl (188 cm-s, 90-95 kilós férfi).

2022. jan. 8. 07:27
 123/145 anonim ***** válasza:
11%
123: Ezért mondtam, hogy ki kell próbálni és nem alapból beadni az otthonba, mert van olyan, akit lehet otthon is gondozni vagy legalábbis egy ideig, míg másokat nem lehet, mert már totálisan "megőrültek".
2022. jan. 8. 09:01
 124/145 anonim ***** válasza:
85%
124. Te a gyilkos galócat is kipróbalod, mert nem hiszel masok tapasztalatának??
2022. jan. 8. 10:59
 125/145 anonim ***** válasza:
82%
125: Ez jó, ott a pont :D
2022. jan. 8. 11:03
 126/145 anonim ***** válasza:
3%
125: nem jó, mert minden család, minden élethelyzet, minden ember más, könnyű "lerázni" az idősek ápolását és bedobni egy otthonba. Persze, van, amikor tényleg ez az egyetlen megoldás. De mérlegelni és megpróbálni a lehető legjobbat (vagy leginkább elfogadhatót) kihozni egy sz*r helyzetből sosem árthat.
2022. jan. 8. 11:42
 127/145 anonim ***** válasza:
86%

#127, hadd döntse már el mindenki, hogy mit bír elhordozni. Anyagilag, időben, érzelmileg.

Szó sincs arról, hogy a papát csak úgy be kell hajítani egy intézetbe és magára hagyni. Lehet látogatni, vinni neki édességet, könyvet (ha szeret olvasni), hétvégente, ünnepekkor hazavinni a családhoz.

Az idős otthonok messze nem a legjobbak, ezt belátom, de azért nem kripták, ahová az idős embert élve eltemetik. A legtöbb helyen programokat is szerveznek nekik, gyakran járnak be önkéntesek is. Több helyütt van kert, ki lehet ülni napozni, stb.

2022. jan. 8. 12:38
 128/145 anonim ***** válasza:
88%
127: az NEM lerázás, ha egy időst orvosilag indokolt eü. állapotban szakértő ápoló kezekbe adnak!
2022. jan. 8. 12:41
 129/145 anonim ***** válasza:
87%
127, az ilyesfajta "szar helyzet" csak ideig-óráig kezelhető otthon. A demens beteg állapota sajnos soha többé nem fog javulni! Csak egyre szarabb lesz, és eljön az a pont (hetek, hónapok, évek kérdése), mikor nem lehet már otthon ellátni. Ha elég lassú a folyamat, abba hosszú távon a családtagok fognak belebetegedni, ha nincs segítségük.
2022. jan. 8. 12:52
 130/145 anonim ***** válasza:
95%
130: na igen, itt jön a lényeges kérdés, hogy ha egy 50-60éves ápoló családtag pszichésen/fizikailag rámegy az ápolásra, vele mi lesz???? Őt már ötvenévesen ápolni fogja valaki? A fiatal gyereke...?
2022. jan. 8. 13:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!