Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Rettegek, hogy elvesztem a...

Rettegek, hogy elvesztem a nagypapámat. Nem élném túl. Hogyan lehet ezt túlélni?

Figyelt kérdés

Egy kis történet rólunk:

A nagypapám nagyon nagyon nagyon fontos nekem. Nincs másik olyan ember az életemben, aki ennyire jó lett volna hozzám. 29 éves vagyok, a nagypapi most nyáron lesz 88. Mondhatom, hogy amióta megszülettem, Ő mindig velem volt. Édesanyám elvált már 8 éves koromban, az apám soha nem foglalkozott velem, alkoholista volt, édesanyám mindig a szüleihez, azaz nagyszüleimhez vitt engem, ha ő nem ért rá. Óvodás korom óta mondhatjuk a nagyszüleim neveltek, állandóan náluk voltam, tanultak velem általános iskolában, úgy értem, mindig odafigyeltek rám, segítettek a háziban, nagypapám mindig elvitt és elhozott az óvodából és iskolából, éveken keresztül minden egyes nap, télen-nyáron. Szánkózni, nyáron strandolni mentünk, a kertben szedtük az udvarukon lévő fákról a gyümölcsöket, játszottunk és hihetetlen boldog gyerekkorom volt nekik köszönhetően. Nagypapám egy csodálatos ember, annyi mindent köszönhetek Neki, végtelenül hálás vagyok Neki azért, amiért boldoggá tett, hogy mindig velük lehettem. Nagyobb koromban amikor már nem velük éltem, de mindig mentem (és megyek mái napig) meglátogatni őket, mindig mosollyal fogadnak és ha nyaralásból jöttem haza mindig megkérdezte nagypapi, hogy "nah és fiam ittál-e jó bort"? Annyira tudott élni, ahogy hallottam tőle a fiatal éveiről a "meséket" és annyira jó volt ezeket hallgatni, én is mindig olyan életet akartam élni, mint ő, hogy élvezzem az életem. De néhány hónapja ennek vége szakadt. Elkezdett szellemileg leépülni, félrebeszél, egyre gyakrabban, és már a szobát sem hagyta el 2016 ősz óta, pedig az élete értelme a természet, mindig a kertben ült és a természeben dolgozott a földeken egy életen át! De már nem megy ki, illetve nem is tud, nincs ereje felállni. :'( Ma is voltam nála, de már csak alszik szinte éjjel-nappal, ha pedig ébren van, sokszor félrebeszél. Nagyon félek....:( Annyira hiányzik a mosolya, az, hogy megkérdezze, mi újság és én elmesélhessen neki hogy ittam jó bort papa. De ma is amikor ébren volt, annyit mondott nekem, hogy napozik a tv. Annyira rossz így látni. Ha csak arra gondolok, kiszakad a szívem, mi lesz velem, ha már nem ő az életemben? Én ezt nem bírom elképzelni, még a gondolat is szétszakítja a lelkem. Bárcsak visszakaphatnám a gyermekkorom, a hintázásokat, amikor hangosan énekeltünk, ő meg lökte egyre magasabbra a hintám... Persze tudom, hogy ez már soha nem jön vissza, de annyira félek, hogy ami megmaradt mára, azt is elveszítem, márpedig egyszer az is eljön....:( :( :( :'(

2017. ápr. 6. 19:22
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Mondd el neki is mennyire szereted. En 31 vagyok,nagyapám annyi mint a tied. Decemberben lesz 89
2017. ápr. 6. 19:30
 2/9 anonim ***** válasza:
74%

Nem olvastam végig, mert baromira hosszú, de igy is tudok válaszolni.

Az elet rendje, hogy megszületünk, élünk, meghalunk, es bizony ez alól sem Te, sem nagypapád, sem én nem vagyunk kivételek. 29 évesen ha nehezen is megy de ezt el kell fogadnod, illetve ha nehéz is de fel kell tudnod dolgozni esetleges elvesztését, menni fog, mert az idő mindenre gyógyír. Ha nem.megy egyedül, akkor szakember segít.

2017. ápr. 6. 19:34
 3/9 anonim ***** válasza:
63%
El kell hogy fogadd. Meg kell tanulnod elengedni, és örömmel emlékezni vissza az együtt eltöltött időkre. Ez az élet rendje, és ezt magadban tudod te is nagyon jól. Tisztázd le magadban, hogy ennek egyszer el kell jönnie, és mondd magadnak, hogy ha elmegy akkor megkönnyebbült, ő már egy jó helyen van, ahonnan nem szeretne visszajönni. És a csillagok közül ő minden nap egészségesen, minden fájdalom nélkül fog rád vigyázni. Örökre ott van melletted! Egy ember addig nem hal meg, míg van akinek a szívében éljen itt a Földön.
2017. ápr. 6. 19:36
 4/9 anonim ***** válasza:
79%

Ne rettegj, hanem fogadd el. Aki megszületett, annak meg is kell halnia, te is meg fogsz egyszer. Fel kell nőnöd, és bárhogyan is fáj, el kell engedned a nagypapát. Szeresd, de ne láncold magadhoz. Jó lenne neki, ha látná, életképes vagy nélküle is. Érzelmileg gondolom. Hogy nem fogsz összeroppanni, hanem felnőttként elviseled a nehézségeket. Most már nem ő kell támogasson téged, hanem pont fordítva. Pl. Mi lenne, ha szereznél egy kerekes széket, és mikor újra melegebb lesz kicsit kitolnád a kertbe a papát? Vagy talán fel is tudnád emelni és egyszerűen kivinni, hogy kicsit ott üldögéljen veled? Esetleg feküdjön egy nyugágyban?

Ha hívők vagytok, bízz az örök életben, ott újra együtt lesztek.

2017. ápr. 6. 19:41
 5/9 anonim ***** válasza:
81%

Nagyon sajnálom. :( Most fogsz majd felnőni, korodtól függetlenül.

Ha teheted, fogadd meg az egyik hozzászóló tanácsát, és ha jó idő van, és viszonylag észnél van a papád, vidd ki őt az udvarra napozni, élvezni a madárcsicsergést...

Nagyon rossz ez, tudom. Ha meghal majd, az is nagyon rossz lesz. A sírás és a múló idő segít majd. Túl fogod élni, mert ez az élet rendje, és mert a papád is azt szeretné, ha túlélnéd és boldog életet élnél, mint ahogy ő is azt tette.

2017. ápr. 6. 19:48
 6/9 anonim ***** válasza:
78%

Szia! Én tavaly novemberben veszítettem el a nagymamámat, hasonlóan szoros volt a kapcsolatunk, mint amit meséltél. Egész gyerekkorom alatt minden nyarat ott töltöttem, sőt egyetemig minden héten egyszer-kétszer ott is aludtam :) Nagyon-nagyon szerettem. Az utolsó egy hónapot úgymond vele töltöttem (én már külföldön élek pár éve), akkor ő már rég kórházban feküdt. Nekem annyiban "könnyebb" (ha lehet ilyet mondani) volt, hogy szegénynek ez már nem volt élet..ágyhoz kötve, szenvedve, ő is félrebeszélt már..így én azt mondogattam magamnak, hogy ez megváltás Neki. Ettől függetlenül természetesen nagyon nehezen viseltem, amikor végül eltávozott és meggyászoltam, de már könnyebb. Sokat gondolok rá, azokra az időkre, amikor még egészséges és fiatalabb volt :) Tudom nagyon nehéznek tűnik, és akár sablonosnak hathat, de az idő segíteni fog átvészelni a veszteséget.

27/N

2017. ápr. 6. 20:14
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Mindebből egy tanulság van a számodra: viselkedj majd te is így a gyerekeiddel és az unokáiddal.
2017. ápr. 6. 20:21
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Tedd össze a kezed, hogy 88 évet megélt komolyabb (rák) betegség nélkül és csak most kezdődik a leépülése. És reménykedj benne, hogy ne tartson sokáig ez az állapot mert ez sem neki, sem nektek nem jó.

Az én szüleim egy év különbséggel haltak meg. 65 és 71 évesek voltak. Nem lett jobb, rengeteget gondolok rájuk. Nyilván tovább kell lépni, a férjem és gyermekem maradt a családom. Nagyon nehéz. És én is egyre többet gondolok a gyermekkoromra, amikor még nem voltak gondok, nem volt halál. Szerintem nincs rá recept. Túl fogod élni. De senki sem ígéri, hogy könnyű lesz :-( Sajnálom.

2017. ápr. 6. 20:43
 9/9 anonim ***** válasza:
57%

Próbáld azt az oldalát nézni, hogy szép hosszú, tartalmas élete volt a papának és még mundig tart. Lassan készíted fel magad arra, hogy előbb-utóbb nem lesz veled, az idő így most neked dolgozik. Mondd el neki is mennyit jelent neked, hogy hálás vagy a szép gyermekkorért.

Talán jobb így, mint mikor váratlanul jön a halál...az apósom ma egy balesetben elhunyt. Reggel elment dolgozni, délután a rendőrök jöttek. Annyi mindent mondtunk volna még neki a minap, ha tudjuk, hogy nem látjuk többet, használd ki, hogy neked még van időd...

2017. ápr. 6. 20:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!