Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Jogosan érzem bűnösnek magam,...

Jogosan érzem bűnösnek magam, hogy nagypapámat idősek otthonába adtuk?

Figyelt kérdés
Nagypapám kicsit demenciás, hamar elfelejt dolgokat, hogy mit mondtunk neki. Eddig mamámmal éltek, de mamám kórházba került. Bár nem mamám gondoskodott papámról, és szerintem egész jól megvoltak, de elvileg történtek olyanok, hogy elfelejtették bevenni időben a gyógyszereiket, vagy nem ettek. Most, hogy mamám kórházba került szüleim beadták papámat egy idősek otthonába, mert szerintük nem lehet egyedül hagyni, és ott rendesen ellátják, és lesz kivel beszélgetnie. Szegény papám nem szereti a helyet, nagyon szomorú és szeretne hazamenni. Én már az elejétől kezdve elleneztem, hogy betegyék, szerintem ki lehetne próbálni, hogy egyedül legyen a lakásában és járjon hozzá naponta segítség, hogy emlékeztessék, hogy vegye be a gyógyszerét. Rettenetesen bűnösnek érzem magam, hogy nem tudtam rávenni erre a szüleim, mert szerintem csak ártanak az idősek otthonával papámnak, és kipróbálás nélkül leírták, hogy nem tudna egyedül élni. Nincs valami ötletetek, hogy hogyan lehetne esetleg megoldani, hogy haza mehessen és ezt belássák a szüleim is? Sajnos nincs arra pénzünk hogy 0-24-es bentlakásos ápolót fogadjunk fel mellé, és úgy érzem, hogy ha már a szüleim nem képesek belátni, hogy nem jó nemi az a hely, nekem kéne megmentenem valahogy, de egyszerűen senki sem hallgat rám, én viszont nem bírom elviselni hogy szegény papám szomorú, és erről én is tehetek.

2022. jan. 7. 16:45
 101/145 anonim ***** válasza:
3%
100. Nyilván ez egy próbatétel és nem mindenki képes ezt végig csinálni, mindenesetre meg lehet próbálni és ha nem megy végképp, akkor ha nincs más megoldás, akkor marad az otthon. Csak sokan meg sem próbálják, már a legkisebb áldozathozataltól megrémülnek és beadják a szülőjüket az otthonba, holott lehet, hogy megoldható lenne másképp is a helyzet. Az ismerősöm is szenvedett, de aztán 1 év múlva meghalt a néni. Az utolsó 1 hónapban már olyan állapotban volt, hogy beadták az otthonba és ott halt meg. A másik ismerősöm is gondozta a demens édesanyját és volt olyan , hogy éjfélkor szökött ki a házból a néni anyaszült meztelenül és úgy kószált az utcán. A néni végül kórházban halt meg, mert egyszer elesett és combnyaktörést szenvedett.
2022. jan. 7. 20:42
 102/145 anonim ***** válasza:
95%
102# még mindig nagyon naív vagy..
2022. jan. 7. 20:45
 103/145 anonim ***** válasza:
94%
Probatétel...munka nélkül gyomorideggel éljek... Majd mondom a gyereknek is majd eszel ha jut.... De most nem mert mosom a falat mert nagyanyad bekente szarral. Ja aki meg a 19.szàzadban ragadt tuti nem vidéken él...
2022. jan. 7. 20:47
 104/145 anonim ***** válasza:
96%

Ha mar elfelejti bevenni a gyogyszereit, meg elfelejt ENNI, az biztos, h kezdodo demencia.

Meg, ha most nem is sulyos, idovel azza valik, mert az idoskori elbutulas jepen allaspont szerint nem gyogyithato sajnos.

A szuleid a legjobb dontest hoztak meg, meg akkor is, ha a kis szived mast mond.

Az egyik nagypapam demens volt, szornyu volt latni, anyukam azt mpndta, ha neki kellett volna apolnia, akkor abba beleroppant volna. Nagyon nehez feladat!

A masik viszont nem, o is otthonban elt es o nagyon szerette. Volt egy kis tarsasaga😊

2022. jan. 7. 20:51
 105/145 anonim ***** válasza:
93%

Ismerős a helyzet, évek óta próbáljuk megoldani a nagyszülő ellátását családon belül, épp aki szabad. Nekünk inkább aggyal kell bírni néha a sok marhaságot, zagyvaságot amiket mond a nagyszülő, eleinte próbálkoztunk kijavítani, de évről évre rosszabb lett, ma ott tartunk hogy pár napot fitt, boltba elmegy magának, de van hogy teljesen összekuszálódik az agya és valótlan dolgokat mond, 200km-re élő rokon érkezése rövid időn belül, téves emlékek, aki tudja milyen a demencia annak nem kell beszámolni.

A gyerekei, szüleink ragaszkodnak ahhoz hogy amíg lehet, és nem csinál nagy marhaságot addig nem jöhet szóba az otthon, lehet abba halna bele.

Nálunk lekopogom még nem tarthatatlan a helyzet, mert tudja kik vagyunk, nem támad ránk, nem veszélyes magára és környezetére, bár az tény hogy gázhoz már nem nyúl, amióta megoldott az étkeztetés.

2022. jan. 7. 21:00
 106/145 A kérdező kommentje:
106-os, ha nála már ennyire súlyos, hogy téves emlékei vannak hogyan tudtátok rávenni, hogy ne felejtse el, hogy gázhoz nem nyúlhat? És akkor napi mennyit van kb egyedül?
2022. jan. 7. 21:07
 107/145 anonim ***** válasza:
86%
Ha a demens beteg mellett szexelés nem meríti ki valamilyen fajta abúzus fogalmát, akkor kéne. Ezt nem hiszem el, hogy leírta.
2022. jan. 7. 21:32
 108/145 anonim ***** válasza:
93%
Rávenni nem tudod sehogy, hisz ez az hogy elfelejti.
2022. jan. 7. 21:32
 109/145 anonim ***** válasza:
93%
Jó akkor pontozzàl le. Aki apolt màr az tudja.
2022. jan. 7. 21:35
 110/145 anonim ***** válasza:
96%

Sajnos a demencia nagyon nem egyszerű dolog… eleinte csak többször meséli el ugyan azt a sztorit, többször veszi be egy nap a gyógyszereket, vagy pont fordítva és egyszer sem, majd elkezd álmodni amiket valóságnak gondol stb. stb. Páron nagypapájánál úgy kezdődött, hogy elment a boltba és vett 20 bejglit aztán otthon csodálkozott, hogy minek vett ennyit. Utána jöttek az álmok. Neki már nem volt ideje, hogy súlyosbodjon, hamar elment de már elég idős volt.

A szülők pedig persze, hogy nem akarják feladni miatta az életüket, hiszen a demens papa élhet akár még 10 évig is, mert miért ne… plusz ki tudja, ők gyerekként-kamaszként nem e élték meg a saját nagy vagy dédszüleik leépülését és nézték végig ahogyan a szüleik gondozzák őket.

Plusz: az ember a saját szüleit még csak-csak odavenné, de ne legyünk álszentek, a párunkét már nem biztos. Nekem nem lenne az az isten, hogy a párom 150 kilós anyját mosdassam meg őrizgessem stb… a sajátomat még esetleg, ha baromira ráérnék és nem kellene a pénzen sem aggódni. Viszont a párom pont így lenne az én anyámmal is. Ahogyan a szülő úgy a gyerek is segít ameddig és amiben tud, de nem várható el minden.

Sok idős persze azzal érvel, hogy én is pelenkáztalak meg fürdettelek stb, de uram bocsá a gyerek akkor 3-10 kg között volt nem 70-80…

2022. jan. 7. 21:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!