Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szerintetek kijár az idősebbne...

Szerintetek kijár az idősebbnek a koránál fogva a tisztelet, vagy csak ha kiérdemli?

Figyelt kérdés
Nem aggastyánokra gondolok, hanem középkorú emberekre. Pl. kedveskednem kellene, vagy figyelmesnek lennem a leendő anyósommal, csak mert idősebb nálam, holott ő semmit nem tesz azért hogy közelebb kerüljünk egymáshoz, illetve hogy jobban megismerjen. De más példát is lehetne hozni, egy huszonéves alárendelt szerepbe van egy negyvenakárhány évessel szemben, csak mert fiatalabb?
2010. jún. 16. 15:10
1 2 3 4 5
 11/49 anonim ***** válasza:
53%

Tisztelettel és udvariassággal tartozol -mindenkinek.

Mindenki tisztelettel és udvariassággal tartozik - neked.

Ezt nem kell kiérdemelni, ez jár.

Akkor is jár, ha te nem ezt kapod.

2010. jún. 16. 15:21
 12/49 anonim ***** válasza:
100%
En probaltam kozeledni az anyosomhoz,de hiaba.Rengeteget idegeskedtem azon,hogy milyen bunko modon bant velem sokszor,es ezt,mar a parom is eszrevette.Sokszor eleg durva megjegyzeseket tett nekem,finoman talalva.Ezt ugy oldottam meg,hogy nem megyek hozzajuk,mert tiszta idegbeteg lettem tole.Ugy dontottem,tiszteletlenseg ide vagy oda,inkabb magamra gondoltam,mert nem akartam tovabb idegeskedni rajta.
2010. jún. 16. 15:25
 13/49 anonim ***** válasza:
74%

Hát szerintem ha ilyenekre gondolsz,hogy ebéd után megkérdezed segíts-e leszedni az asztalt meg hasonlók,akkor igenis jár neki,hiszen mégiscsak vendégül látott. Általában erre persze az a válasz erre,hogy nem kell,vagy szépen megköszöni és elfogadja. Szerintem ez pl egy tökre elvárható figyelmesség,az meg,hogy udvarias légy vele,stb az alap...

Te amúgy mit teszel azért,hogy jobban megismerjétek egymást,és közelebb kerüljetek a másikhoz?

14/49 anonim ***** válasza:
69%

semmivel nem tisztelem jobban a idősebbeket, mint a fiatalt - ki mennyire szolgál rá, annyira tisztelem

sok vén ember visszaél a korával, ezért is lettem ilyen önző. holott a vénülés nem jelent okosodást, a tapasztalataik meg elavultak, szóval ne okoskodjanak, ha nem kérjük

30N

15/49 anonim ***** válasza:
81%

csak ha kiérdemli...

én is csak akkor várom el h.tiszteljenek ha van miért..attól h.idős,nem feltétlenül jobb ember nálam:s

2010. jún. 16. 15:26
 16/49 anonim ***** válasza:
84%
Tisztelettel tartozol,megha nem is azt kapod?Milyen baromsag ez?Szep lenne,ha ez igy mukodne,de sajnos,nincs mindig igy.
2010. jún. 16. 15:27
 17/49 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Én úgy gondolom ezt a dolgot, hogy meg kell adni mindenkinek az esélyt, tehát a kezdésénél tisztelettudónak, és kedvesnek kell lenni mindenkivel( ez kortól független!!!) Ha aztán az illető nem érdemli ki a tiszteletet, kedvességet a viselkedése, vagy a hozzáállása miatt, akkor csak azért mert régebb óta van a földön, nekem se kötelességem úgy viselkednem vele. Akkor ennyi erővel aki 3 diplomás szintén elvárhatná a tiszteletet a "nyolc sztály plusz folyosó"-sokkal szemben...
2010. jún. 16. 15:27
 18/49 A kérdező kommentje:
mit tettem? pl az elején próbáltam beszélgetést kezdeményezni vele, folyton kérdezgettem, hogy tudok-e valamiben segíteni. Legtöbbször visszautasított. De persze az ő dolga. Ami zavar, hogy levegőnek néz, mintha ott se lennék, és úgy tesz, mintha csak egy zavaró tényező lennék, aki nem is tartozik oda
2010. jún. 16. 15:30
 19/49 anonim ***** válasza:
90%

Neked nem kell kedveskedned az anyósoddal, ha ő így viselkedik veled. Neked tisztelned kell, mert megszülte a gyermekét, aki most a te párod. Aztán ennyiben ki is merül, add meg neki a kellő tiszteletet, de nem kell vele kedveskedned. Neki ugyanis ugyanúgy kedveskednie kéne veled, ha kedveskedést vár el tőled.

Szóval nem a kornak jár itt a tisztelet, hanem magának az embernek. A kedveskedés pedig egy kedves, aranyos anyósnak jár, akiről látom nem beszélhetünk, jelen esetben.

2010. jún. 16. 15:32
 20/49 anonim ***** válasza:
79%
Szerintem kijár, de rosszul esik az embernek, ha az idősebb meg bunkón viselkedik vele. Például sokszor van olyan, hogy felajánlom a helyemet egy tömegközlekedési eszközön egy idősebbnek. Egyszer nem kaptam még egy kedves mosolyt vagy egy "köszönöm"-öt, de mikor rosszul voltam és ültem a buszon, akkor azért szóvá tették, hogy "biztos nagyon elfáradt a padban ülésben".
2010. jún. 16. 15:34
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!