Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szerintetek kijár az idősebbne...

Szerintetek kijár az idősebbnek a koránál fogva a tisztelet, vagy csak ha kiérdemli?

Figyelt kérdés
Nem aggastyánokra gondolok, hanem középkorú emberekre. Pl. kedveskednem kellene, vagy figyelmesnek lennem a leendő anyósommal, csak mert idősebb nálam, holott ő semmit nem tesz azért hogy közelebb kerüljünk egymáshoz, illetve hogy jobban megismerjen. De más példát is lehetne hozni, egy huszonéves alárendelt szerepbe van egy negyvenakárhány évessel szemben, csak mert fiatalabb?
2010. jún. 16. 15:10
1 2 3 4 5
 1/49 anonim ***** válasza:
86%
sosem tiszteltem egy embert sem a koráért, én egy emberben a benne lévő bölcsességet tudom csak tisztelni.
2010. jún. 16. 15:12
 2/49 anonim ***** válasza:
75%
Igen, valamilyen szintű tisztelet kijár a kora miatt. Nyilván nem kell vörös szőnyeg neki, de ebben a helyzetben neked kell kezdeményezned nála. Nehéz dolog az anyóskérdés, neked is érdeked, hogy jó viszonyban legyetek.
2010. jún. 16. 15:13
 3/49 anonim ***** válasza:
92%
Szerintem indulásnál meg kell adni a tiszteletet. De azt az idősebbnek is kellő képen tudni kell fogadni. Később meg kialakul. Vagy kiérdemli, vagy nem.
2010. jún. 16. 15:14
 4/49 anonim ***** válasza:
85%
Elvileg igy kellene lennie,de nekem az a velemenyem,hogy az idoseknek is tisztelniuk kellene a fiatalokat.Pl.en a szomszedasszonynak hiaba koszontem,nem akart visszakoszonni,egy ideje,mar abba hagytam.Most meg o panaszkodott a parom szuleinek,hogy en tiszteletlen vagyo es,hogy nem akarok koszonni.Azt,hittem atmegyek es szetverem a szajat!
2010. jún. 16. 15:15
 5/49 anonim ***** válasza:
100%

Mindenkinek kijár az őt illető tisztelet azért, mert embertársad. Nem a kora miatt. Ahogyan vele viselkedsz, az rólad árulkodik, akkor is, ha az a másik nem érdemli meg vagy nem szolgált rá a kedvességre.

"-Érdemök szerint fogok bánni velök, fönséges úr.

- Veszetthordtát, ember, sokkal jobban kell! Bánj

mindenkivel érdeme szerint: melyikünk kerüli el

a mogyorópálcát? Bánjon velök saját embersége és

méltósága szerint; minél kisebb az ő érdemök, annál

nagyobb érdem a szívessége.(Hamlet, Arany János fordítása)

2010. jún. 16. 15:15
 6/49 anonim ***** válasza:
39%
Igen, kijár a tisztelet a korért! Kivéve, ha extrém módon bunkó vagy gonosz az illető. Persze ezt sokan nem tartják be, neked se muszáj, ha te nem érzed ezt belülről, vagy nem lett neked megtanítva, akkor szerintem nem fog menni :S
2010. jún. 16. 15:16
 7/49 anonim ***** válasza:
77%

A kor csak egy állapot,nem feltételezi,hogy kijár az illetőnek a tisztelet csak azért,mert idősebb Nálad.Lehet Ő akár évtizedekkel is idősebb,ha egy bunkó gyökér,akkor Te is így viszonyulj Hozzá.

Viszont az anyós kérdés igazándiból kényes téma,és ott azért tényleg nem mindegy,hogyan bánsz Vele,elvégre a fia párja vagy.Szóval legalább a látszatra adj...Azért,hogy a párod lássa,Te legalább próbálkozol a normális viselkedéssel.

2010. jún. 16. 15:17
 8/49 anonim ***** válasza:
85%
Én tisztelem az idősebbeket mindaddig amíg okot nem szolgáltatnak az ellenkezőjére...
2010. jún. 16. 15:18
 9/49 anonim ***** válasza:
100%
Pontosabban hogyan viszonyultok egymashoz az anyossal?
2010. jún. 16. 15:19
 10/49 anonim ***** válasza:
87%
Általában amilyen az adjonisten, olyan szokott lenni a fogadjisten is. :) Tehát ha Te alapból tisztelettudó vagy mindenkivel (kortól, nemtől függetlenül) akkor Veled is azok lesznek az emberek. (Tapasztalat).
2010. jún. 16. 15:21
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!