Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Normális, hogy ilyen "tanácsok...

Normális, hogy ilyen "tanácsokat" adnak a szüleim, amikor elvileg szimpatikus nekik a párom?

Figyelt kérdés

5 év párkapcsolat után mostanában szeretnénk összeköltözni (saját lakást venni) a párommal. A szüleimmel jól kijön, anya mindig a kedvencét főzi, ha nálunk ebédelünk, apuval meg van sok közös téma (autó, sportok...), ünnepekkor mindenki mindenkinek vesz ajándékot, stb.,szóval ha úgy nézzük, nem is kívánhatnék magamnak ennél jobbat. Örülök hogy a szüleim szeretik a páromat, és viszont. De valamelyik nap eléggé meglepett, hogy amikor az összeköltözésről, lakásvásárlásról, hitelfelvételről beszélgettem az ősökkel, a párom háta mögött azt tanácsolták, biztosítsam be magam. Pl. Legyen olyan pénz a számlámon, amiről Ő nem tud, ha bármi rosszul sül el, ne az legyen, hogy nincs egy fillérem sem. Meg közölték, hogy szép a szerelem, de egy házassági szerződés nem ártana... Olyan fura ez. Tényleg manapság ennyire óvatosnak kell lennünk azzal is, akivel az életünket készülünk leélni? Tudom, hogy csak jót akarnak. És tudom, hogy fogok olyan választ kapni itt gyk-n, hogy "ne gyere ide sírni, ha rosszra fordulnak a dolgok", de kiváncsi lennék, Ti mit tanácsolnátok? Az esetleg fontos lehet, hogy nekem van 6 Millió önerőm (5-öt összegyűjtögettem a munkából, 1 M-t a szüleim adtak) a lakáshoz, de kevés a fizum (ezt 7 év alatt spóroltam össze úgy, hogy 4 évig másodállásom is volt, neki meg nincs önerője, (mert a szüleit támogatta anyagilag), de 3x annyit keres mint én és kettőnk közül csak ő kaphat hitelt. (Bár annak ellenére, hogy az ő nevén lesz a hitel, tudom, hogy ugyanannyira felelős vagyok én is a visszafizetésért. Sőt, egyedül esélytelen lennék... Rövidre zárva a témát, nem érzem úgy, hogy még nekem kéne "keménykedni", nem akarom megrendíteni a bizalmát, nekem is nagyon rosszul esne ha fordított helyzetben ő ugyanezt tenné, mert ilyen dolgok eddig fel sem merültek köztünk....

Azért kiváncsi lennék, a többség mit tanácsol?

2018. febr. 27. 10:18
1 2 3 4 5 6 7
 61/67 anonim ***** válasza:
68%

#60, ez a banknak egyszerűbb, viszont ha mondjuk 15 éves a hitel, és valaki már 10 éve fizeti a törlesztés rá eső részét a nagy semmiért, az azért rizikós, nem?

A másik, hogy a Kérdés így szól: "neki meg nincs önerője, (mert a szüleit támogatta anyagilag), de 3x annyit keres mint én és kettőnk közül csak ő kaphat hitelt." - az gondolom tiszta mindenkinek, hogy a bank 0 tulajdonrészre nem fog hitelt adni... az még szerencsés, ha benyelik a feles tulajdont legalább...

Erre itt jó néhány válaszadó egyáltalán nem figyelt.

2018. febr. 27. 19:28
 62/67 anonim ***** válasza:
50%

Én a tényekből összefoglalva, abból kiindulva az alábbi kockázatokat látom a közös lakás vásárlásnál:

Tény, hogy most neked van összegyűjtött 6M Ft-od, a párod viszont semmit nem rakott össze, mert a szüleit támogatta (már nem kell őket támogatni? Szerintem eleve hibás családmodell az, ha a szülők tönkreteszik a gyerekük jövőjét a rossz pénzügyi döntéseikkel és a barátod ebbe beleállt, ez nekem elég ijesztő és intő jel a közös jövőhöz, ha még élnek a szülők.)

Azért akarjátok azonos arányban a tulajdonrészt, mert neki több a jövedelme és így ő fogja fizetni a részleteket. Erre mi a garancia? Holnap kirúgják a munkahelyéről, vagy éri egy baleset, vagy Te keresel jobb állást, az élet bármit hozhat. Mi van akkor, ha pár év múlva megromlik a kapcsolat és a hitel java része még megvan? Van terv arra, mi lesz a lakással, ki fogja kivásárolni a másikat és akkor majd bizonygatod, hogy neked volt 6 milliód? Egy elmérgesedett helyzetben nagyon pórul járhatsz, ha nincs lepapírozva, hogy ki mit adott bele ebbe a lakásba.

Házasságban a hitel teljesen közös teher lenne jogilag, de élettársi kapcsolatban a jövedelmetek arányában oszlik a közös vagyon, de ettől még a Te 6M Ft-od külön vagyonnak minősül.

A hitelt egyébként közösen fogjátok felvenni, hiszen te is tulajdonos leszel, így azt tanácsolom, alaposabban gondoljátok át az egészet és beszéljétek meg most, amikor jó a viszony, hogy mi történjen, ha bármilyen okból megváltozik a helyzet.

Csak egy extrém példa. Ha a barátod meghalna pl 1 év múlva, akkor az örököse, aki lehet a szülője, vagy más rokona kapnák meg a részét és nem Te, aki beletett 6M Ft, viszont a hitelben Te leszel az adóstárs, így rögtön rajtad követelné a bank a részleteket

A szüleid aggodalma jogos, szép dolog a szerelem, de anyailag nagyon pórul lehet járni, ha nem vagytok körültekintők.

2018. febr. 28. 07:50
 63/67 anonim ***** válasza:
53%

Teljesen jogos, amit a szüleid mondanak. Én is hasonlóan csinálom, mint ahogy javasolják neked. Az, hogy magadnak tartanál fenn a megtakarításodból külön számlán egy összeget, ahelyett, hogy mindent a lakásba raknál bele, az nem bizalomhiány, hanem előrelátás. Nem kell mindjárt válásra meg szakításra gondolni, sőt. Úgy kell ezt nézni, mint egy azonnal hozzáférhető, de nem pont lakáscélú tőkét. Bizalmatlanság-e az, hogy amikor építkeztem, a lakáscélú megtakarításból visszafogtam magamnak külön számlára, és abból tudtam egy baleset után a férjem törött kocsiját hazahozatni külföldről vagy a maszek terhesgondozást, a szülést finanszírozni? Lehet valaki munkanélküli vagy beteg is, lehet komoly anyagi kár a majdani lakásban, amikor azonnal kell a pénz. Mindenképpen érdemes tartalékolnod, azt, hogy külön, titokban, vagy a párod tudtával, az a te döntésed. (Nekem a párom tudja, hogy van, de nem izgatja, hogy mennyi.)

A másik: együttélés nélkül nem szabad ennyi pénzt beleölni egy lakásba, közösen hitelt felvenni.

Kicsit furi, hogy 7 év alatt milliókat spóroltál össze a kevés keresetedből, a párod ennek a háromszorosából pedig semmit, mert annyi pénz kellett a szüleinek. Arra mindenképpen gondolni kell, hogy a szülei nem feltétlen fognak leállni a pénzkéregetéssel attól, hogy ti hitelt vesztek majd fel. Akkor meg se vége, se hossza nem lesz a pénz miatt a cirkuszoknak.Ezt a párodnak kell a szüleivel tisztáznia jó előre.

Az együttéléssel, házassággal bizony rendezni kell ezeket a kérdéseket, hogy ki mit ad be a közösbe, az ingatlanon milyen tulajdoni hányadok legyenek, kié a hitel, közös számla legyen-e stb... Ez nem bizalomhiány vagy keménykedés szerintem. Jobb ezt most tisztázni, még ha ciki is, mint hogy később menjen a huzavona, hogy ki mibe mennyit adott bele, vagy lehetetlen helyzetbe kerülni a másik fél meggondolatlan anyagi döntései (pl, túl sok hitel felvétele, hülyeségek indokolatlan vásárlása) miatt. Te spórolósabbnak tűnsz, a párod kicsit költekezősebbnek - ezt is át kell beszélni, hogy mire,mit hogyan adjatok ki pénzt a későbbi közös életetekben.

Szüleidnek tök igaza van egyébként.Én se csináltam máshogy. 20 éve élek kapcsolatban, az anyagi dolgaim nagyjából rendezettek, mert nagyjából úgy csináltam, ahogy anyukádék neked tanácsolták. Nem tört ki rajtunk emiatt a bizalmatlanság, és nem váltunk el a külön megtakarítás miatt. Az anyagi óvatosság nem válóok, bizalmatlanság, hűtlenség, becsapás. Én legalábbis így gondolom.

2018. febr. 28. 13:50
 64/67 anonim ***** válasza:
65%
". Pl. Legyen olyan pénz a számlámon, amiről Ő nem tud, ha " - utolsó, miért, ez szerinted mi, ha nem becsapás?
2018. febr. 28. 19:29
 65/67 A kérdező kommentje:
Elnézést hogy eltűntem, meg volt az oka. Most minden választ elolvastam, köszönöm a tippeket, tanácsokat, mindenkinek mindent. (Valaki írta, hogy lepontoztam... nem szoktam lepontozni, azt se tudom, az itt mi, biztos nem én voltam). És még egyszer elnézést hogy eltűntem, minden válasz hasznos volt nekem.
2018. márc. 20. 11:19
 66/67 anonim ***** válasza:

Ha arról a 7 misiről nem írtok papírt vesztek egy közös ingatlant,pl. válás esetén, ő marad a gyerekekkel és téged simán kirakhatnak onnan. Pláne ha bizonyíthatóan többet keres, ergo a törlesztésbe valószínű többet fizet.

Én hallgatnék a szüleimre.

Csak mellékesen: téged nem zavar, hogy ennyivel többet keres?

2018. márc. 27. 16:03
 67/67 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó. Nem zavar, miért zavarna, hogy ennyivel többet keres? Nem a pénzébe szerettem bele, mellesleg mikor összejöttünk, még nem keresett ilyen jól, csak nemrég elment egy tanfolyamra, levizsgázott, és ezért megemelték a fizetését. Én meg cserébe másodállást vállaltam évekig, hogy jobb legyen a fizum.

Jogos lenne a kérdés: Őt nem zavarja, hogy a sz@r fizetésemből ennyit félre tudtam rakni??? Na szóval, senkit semmi nem zavar. Ezek szerint Neki pl. el kellene hagynia engem, mert kevés a fizetésem???

Amúgy köszönöm Neked is a választ... :)

2018. márc. 28. 08:25
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!