Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Unokatestvérként milyen...

Unokatestvérként milyen jogaim vannak és mit tehetnék ez ügyben?

Figyelt kérdés
Tavaly novemberben az unokabátyám elhunyt. Előző házasságából van egy 13 éves kislánya, akit mostmár a mostoha anya nevel, sajnos az édesanya sem él már. Mostohaanyával sosem volt felhőtlen viszonyom, de az unokahugommal igen. Kiskora óta vigyáztam rá, egy időben én is rendeztem őt. Lényeg hogy a mostohaanya heti egy-két órát engedélyez csak amit a kislánnyal tölthetek. Karácsonykor nem engedte el hozzám egy napra sem, mondván mert félti. Tőlem nem kell. Úgy érzem nem a gyerek érdekeit nézi csak a sajátját. Hétvégenként arra kényszerülünk hogy beüljünk egy-két órára valahova, holott a nyugodt környezet most sokat számítana. A kislány is szeretne velem lenni. Mostohaanya azt mondta majd idővel többet enged, de ebben nem hiszek. Milyen jogaim vannak? Gyámügyhöz kellene fordulnom? A másik része a dolgoknak hogy a kislánynak megtiltotta hogy elmesélje nekem ami otthon törtenik, de megbízik bennem, így elmondja. Unokahugom elmondása alapján néhány hete már nyomon követheti ahogy a mostohaanya társkeresőzik az interneten illetve már többször hívott az otthonukba egy 30év körüli férfit, akit az interneten ismert meg, egy-másfél hónapja. A férfi már az első alkalommal ott töltötte a hétvégét velük és azóta is. Természetesen erről senki nem tudhat...Az unokahugomra és a többi 3 kicsivel való tekintettel nem tartom ezt jó dolognak, hiszen szinte most ment el az unokabátyám. Ezt is megemlíteném a gyámügyön de tartok attól hogy rosszat teszek az unokahugomnak. Kérlek segítsetek! Mit tehetnék a láthatással és az utóbbi dologgal kapcsolatban?
2017. jan. 25. 07:51
1 2 3 4 5 6 7 8
 51/78 anonim ***** válasza:
76%

Szerintem nem szabad ennyire belefolynod a magánéletükbe. Egyszerűen ezek a belső dolgok nem tartoznak rád. Ne haragudj de ezt minden rosszindulat nélkül írom. A nőnek joga van tovább élni az életét. Nevel egy gyereket aki nem az övé, neveli a 3 kicsit. Öngyilkos lett a férje. Nem tudhatjuk miért menekült a pasi karjába. De jogilag szerintem lehet ilyen, megteheti. Te ezekbe nem szólhatsz bele. Enged is a gyerekkel találkozni. Nem bántalmazza, molesztálja a gyereket, nem terrorizálja, eltartja, gondolom ellátja. Innentől kezdve a gyámügy semmit nem tehet. Elégedj meg a heti 1-2 óra találkával, ha idősebb lesz megy majd hozzád magától is. Beszélgess vele az apjáról sokat, de a nőre ne mondj semmit, csak vigasztald a lányt. Még mindig a nő a legkülönb ebben a történetben, mert nem lett öngyilkos mint az apa, mikor tudta hogy nincs anya. Neveli más gyerekét viszonylag normálisan. Hidd el hogy a gyámügy még sokkal komolyabb dolgokért sem emeli ki a gyereket a családjából. Azt nézik hogy megvannak e az alapvető dolgok, nincs bántalmazás, ugyanaz a környezet. Ha nálad vagy más rokonnál jobb helyen lenne a gyerek, akkor nálatok lenne. De a gyámügy jól döntött. Szerintem neked az unokatesódat kellene hibáztatni nem a nőt. Itt csak is ő a hibás, elhagyta a gyerekét, mikor nem élt az anya sem. Nem a gyerekének kellett volna az elsőnek lenni? Miatta élni?

Sajnos nagyon elfogult vagy az unokatesóddal szemben. A nőt hibáztatod mindenért, holott az unokatesód a hibás, senki más. Sem te, sem a nő. Ha ez mind fordítva lenne, és a nő lenne a rokonod nem így állnál a dolgokhoz.

Szerintem higgadj le, ne akard megmenteni a lányt. Nincs mitől. Segíts feldolgozni neki az apja halálát. Támogasd a nőt, mégis csak ő neveli, le a kalappal előtte. Én sem örülnék neki ha az otthoni dolgaimat a gyerek kiteregetné. Amúgy ha megnézed a válaszok többségét, 1-2 kivétellel mindenki egyhangúlag -ki szépen, ki csúnyán- azt mondja, hogy jó helyen van a gyerek. Nem fogsz nekünk hinni, mert nem akarod átlátni a dolgot. De kívül állóként reálisabbak vagyunk mint te.

2017. jan. 25. 11:59
 52/78 A kérdező kommentje:

Sajnos nincsenek már nagyszülők, mi mindig ilyen csonka család voltunk, csak most már szinte teljesen.

örökbefogadáson nem gondolkodtam mert elméletileg nem jó kiszakítani egy gyereket a megszokott környezetből. persze,tett már ilyesféle kijelentést a kislány hogy milyen jó volna velem elmenni és velem élni. megkönnyeztem. tudom hogy nagyon sokan támadnak, mert nem értenek meg, de én nagyon szeretem ezt a kislányt, akkor is ha túlreagálom a dolgokat...

2017. jan. 25. 11:59
 53/78 anonim ***** válasza:
42%

"A kislányt pedig hogy hozzam el magamhoz ha jelenleg épp ezért küzdök? Hogy ne csak egy két órát láthassuk egymást, hanem részt vehessek az életében és vigyázzak rá."

Talán adj annyi bizalmat a nevelőanyjának, hogy türelemmel megvárod, amíg ígérete szerint többet lehetsz vele. Ajánld fel, hogy vigyázol mind a négyre, ha dolga van, vagy csak ki akar szabadulni egy kicsit - mindjárt tudná diszkrétebben kezelni a pasiügyeket.

Értem én, hogy átéltél sz..r dolgokat, pont ezért meglepő, hogy semmi empátiát nem látok tőled az özvegy és a 3 kicsi felé, mintha csak a nagylány érdekelne.

2017. jan. 25. 12:01
 54/78 anonim ***** válasza:
24%

"aki szerint normális, ha egy nő 2hónappal a férje halála után hazaviszi az új pasiját a gyerekekhez?"

Altalaban ennek a fele sem igaz, akinek problemaja van az erosen torzitott kepet ad a valosagrol.

Amugy meg az hogy en nem tennem meg nem jelenti azt hogy jogom van barkit is megitelni aki megteszi. ezt mondjuk eleg sok ember egyaltalan nem is erti.

2017. jan. 25. 12:05
 55/78 anonim ***** válasza:
38%
Persze, joga van továbblépni, de miért kell ilyen hamar haza vinni az új férfit, ráadásul befektetni apa helyére, aki csak 2 hónapja halt meg! Nézzétek már a gyerek szemszögéből is! Gusztustalan ez a nő...
2017. jan. 25. 12:08
 56/78 anonim ***** válasza:
51%

"tett már ilyesféle kijelentést a kislány hogy milyen jó volna velem elmenni és velem élni. "

Hat persze, kamasz, te meg nem korlatozod mert az nem a te dolgod. Ennyit azert ertened kellene magadtol is.

2017. jan. 25. 12:10
 57/78 anonim ***** válasza:
46%

"de miért kell ilyen hamar haza vinni az új férfit, ráadásul befektetni apa helyére, aki csak 2 hónapja halt meg!"

Mert mondjuk tarsra vagyik, egyedul van a negy gyerekkel, es a kutya nem segit neki. Nyilvan ilyenkor gyakran hoznak rossz dontest az emberek, de hidd el: te sem vagy tokeletes.

2017. jan. 25. 12:12
 58/78 A kérdező kommentje:

Felajánlottam a segítségemet hiszen annó sem volt ez másként, de ha ő nem él vele, hanem egyszerűen alig enged a gyerek közelébe,tehetetlennek érzem magam.

Nos igen, nehéz lehet neki is, nem tudjuk miért rohant rögtön egy idegen férfi karjaiba,de magamból indulok ki, mégiscsak egy vadidegenről van szó, vágják le a karom, ha én ilyennek kitenném a gyerekeimet, nem tudja ő sem pontosan ki is ez az ember,dehát majd kiderül...

Ha kérhetem, ne állítsa senki hogy ennek a fele sem igaz általában, én azok alapján írok, amiket a kislány önszántából mesél el nekem.

2017. jan. 25. 12:16
 59/78 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem az 53 nagyon jó tanácsot adott. Nem csak az egy gyerekre való felügyeletet kell felajánlani hanem mind a 4-re. Te ezt ajánlottad neki, hogy mindre vigyázol?

És annak is igaza van, hogy persze hogy veled lenne a gyerek, most nem te vagy aki korlátozza, nem te vagy aki fegyelmezi, te az engedékeny, jó fej nagynéni vagy. Hidd el tőled is költözne ha valamiben korlátoznád akár csak az ő érdekében is. Ne vedd komolyan ezt a hozzád költözne dumát. Igen egészen az első nem kimondásáig.

2017. jan. 25. 12:23
 60/78 anonim ***** válasza:
43%
Nem is állítottam, hogy tökéletes vagyok, de a gyerekem lelkiállapota fontosabb mint a sajátom vagy, hogy legyen kivel hancúrozni...nem is értem, hogy ez valakinek nem egyértelmű,a gyerek az első!
2017. jan. 25. 12:35
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!