Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Unokatestvérként milyen...

Unokatestvérként milyen jogaim vannak és mit tehetnék ez ügyben?

Figyelt kérdés
Tavaly novemberben az unokabátyám elhunyt. Előző házasságából van egy 13 éves kislánya, akit mostmár a mostoha anya nevel, sajnos az édesanya sem él már. Mostohaanyával sosem volt felhőtlen viszonyom, de az unokahugommal igen. Kiskora óta vigyáztam rá, egy időben én is rendeztem őt. Lényeg hogy a mostohaanya heti egy-két órát engedélyez csak amit a kislánnyal tölthetek. Karácsonykor nem engedte el hozzám egy napra sem, mondván mert félti. Tőlem nem kell. Úgy érzem nem a gyerek érdekeit nézi csak a sajátját. Hétvégenként arra kényszerülünk hogy beüljünk egy-két órára valahova, holott a nyugodt környezet most sokat számítana. A kislány is szeretne velem lenni. Mostohaanya azt mondta majd idővel többet enged, de ebben nem hiszek. Milyen jogaim vannak? Gyámügyhöz kellene fordulnom? A másik része a dolgoknak hogy a kislánynak megtiltotta hogy elmesélje nekem ami otthon törtenik, de megbízik bennem, így elmondja. Unokahugom elmondása alapján néhány hete már nyomon követheti ahogy a mostohaanya társkeresőzik az interneten illetve már többször hívott az otthonukba egy 30év körüli férfit, akit az interneten ismert meg, egy-másfél hónapja. A férfi már az első alkalommal ott töltötte a hétvégét velük és azóta is. Természetesen erről senki nem tudhat...Az unokahugomra és a többi 3 kicsivel való tekintettel nem tartom ezt jó dolognak, hiszen szinte most ment el az unokabátyám. Ezt is megemlíteném a gyámügyön de tartok attól hogy rosszat teszek az unokahugomnak. Kérlek segítsetek! Mit tehetnék a láthatással és az utóbbi dologgal kapcsolatban?
2017. jan. 25. 07:51
1 2 3 4 5 6 7 8
 11/78 A kérdező kommentje:
Aki normális választ adott és segíteni akart, annak szintén köszönöm.
2017. jan. 25. 08:45
 12/78 anonim ***** válasza:
25%

Micsoda egy xarkavaro egy ember vagy. En is tiltanam toled a gyereket.

Qrvara nincs semmi kozod ahhoz hogy az anyuka kivel es hogyan ismerkedik. Megis milyen alapon gondolod hogy beleszolhatsz mas eletebe?

Tartsd tavol magad a gyerektol, mindenki jobban jar.

2017. jan. 25. 08:47
 13/78 anonim ***** válasza:
66%

" egy 13 éves gyereknek nem szabadna bekapcsolódnia a mostohaanyja társkeresős csevegéseibe"

Hat akkor mondd meg neki hogy ne kutakodjon az anyja utan!

2017. jan. 25. 08:49
 14/78 A kérdező kommentje:
Nem vagyok szarkeverő ember, az unokahugomat féltem, és természetesen szeretnék vele lenni ahogy ő is velem. Semmi másról nem szól a történet. Tudom, mindenki azzal van kapcsolatban akivel akar, de itt is csak a kislányt féltem. lehet túlságosan, de ez az igazság.
2017. jan. 25. 08:51
 15/78 anonim ***** válasza:
85%
Most akkor a bátyád gyereke vagy az unokatestvéredé?
2017. jan. 25. 08:53
 16/78 A kérdező kommentje:
Az unokabátyám gyerekéről beszélünk.
2017. jan. 25. 08:54
 17/78 anonim ***** válasza:
44%

Dehogy felted. Ez csak az ürügy ahhoz hogy masok eleteben vajkalhass.

Raadasul nem segiteni akarsz, hanem jol betartani. Ott maradt az a szerencsetlen no 4 gyerekkel, de te azon gondolkodsz hogy majd jol betartasz neki a gyamugyon.

Undorito.

2017. jan. 25. 08:55
 18/78 anonim ***** válasza:
100%

Nekem itt nem világosak a családi viszonyok. Ha a kislány az unokahúgod (unokatestvéred?), akkor az elhunyt rokon a nagybátyád volt - anyud/apud testvére. Ez jogilag már távoli rokon ahhoz, hogy a gyámügy előtt bármiféle jogod legyen hozzá. Akkor lenne más a szitu, ha mondjuk együtt éltél volna a kislánnyal, vagy hasonló (az időnként vigyáztál rá helyett), de akkor se lenne sokkal jobb az esély, főleg akkor, ha van mellette egy nevelő anya.

(Ha meg az elhunyt rokon az unokatestvéred volt, és azért hívod unokabátynak, akkor a kislánnyal még távolabbi a rokonság, ami kb. esélytelenné tesz bármit.)

Másik: nem tudhatod, hogy az a nő hogyan élte meg a nagybátyád halálát. Nem tudhatod azt sem, hogy milyen volt előtte a viszonyuk. Egyrészről nyilván őt is borzasztóan megrázta a dolog, főleg így, hogy nem is természetes módon hunyt el, akár meglehet, hogy magát is hibáztatja, stb... És teljesen normális reakció, hogy azzal próbál meg kilábalni a gyászból, hogy "élni kezd". Mellesleg annyira nem gáz, amit csinál, mert nem minden héten más férfit visz fel, csak azt az egyet, akivel ismerkedik. Oké, kicsit korai, de ez egyénenként más.

Másrészt meg, ha depressziós, esetleg egyéb módon lelkileg problémás volt a nagybátyád, akkor bizonyára sok problémájuk volt, amiről te nem tudhatsz kívülállóként. És bár kegyetlenül hangzik, de ez esetben érthető, hogy fellélegzett a nő - hasonlóan ahhoz, mikor valaki a halálos beteg családtagot ápolja.

Ne ítélj úgy, hogy nem ismered, mi van a háttérben. Az, hogy ti nem vagytok jóban, nem jelenti automatikusan, hogy rossz ember lenne.

Ha a kislány érdekeit akarod nézni, akkor beszélj vele: nem kell lebuktatnod a leányzót, de azt nyugodtan mondhatod, hogy nincs túl az apja halálán, fél a továbbiaktól, akár említés szintjén lehet előhozni azt is, hogy fél attól, hogy egyszer lesz más apu helyett... És kérd meg, hogy üljön le, beszélgessen vele komolyan ezekről a dolgokról. Többet érne, mint amit most csinálsz.

2017. jan. 25. 08:55
 19/78 anonim ***** válasza:
51%

Unokabátyád felnőtt férfi volt, számonkérni az özvegyén, hogy miért lett öngyilkos, enyhén szólva ostoba és paranoid dolog. Ha ennyire közel álltál hozzájuk, akkor TE mit tettél érte, mi a faxért nem akadályoztad meg, ami történt? Vagy ennyire mégse volt fontos számodra, csak az özvegyen kéred számon, aki 3 kicsi gyerekkel, meg a nevelt kamaszlányával maradt egyedül?

Szállj le róluk, hagyd őket békén. Vagy, ha tényleg fontos neked a kislány, indíts örökbefogadási eljárást, nyilván nincs akadálya, ha komoly kapcsolatban élsz. Vagy az már túl megterhelő lenne, ekkora felelősséget nem akarsz?

2017. jan. 25. 08:58
 20/78 anonim ***** válasza:
86%

Egy 30-as, négy gyerekes anyukának is joga van az élethez.

"Természetesen erről senki nem tudhat."

Én sem kötném az orrodra, amilyen xarkavaró vagy.

2017. jan. 25. 09:07
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!