Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Unokatestvérként milyen...

Unokatestvérként milyen jogaim vannak és mit tehetnék ez ügyben?

Figyelt kérdés
Tavaly novemberben az unokabátyám elhunyt. Előző házasságából van egy 13 éves kislánya, akit mostmár a mostoha anya nevel, sajnos az édesanya sem él már. Mostohaanyával sosem volt felhőtlen viszonyom, de az unokahugommal igen. Kiskora óta vigyáztam rá, egy időben én is rendeztem őt. Lényeg hogy a mostohaanya heti egy-két órát engedélyez csak amit a kislánnyal tölthetek. Karácsonykor nem engedte el hozzám egy napra sem, mondván mert félti. Tőlem nem kell. Úgy érzem nem a gyerek érdekeit nézi csak a sajátját. Hétvégenként arra kényszerülünk hogy beüljünk egy-két órára valahova, holott a nyugodt környezet most sokat számítana. A kislány is szeretne velem lenni. Mostohaanya azt mondta majd idővel többet enged, de ebben nem hiszek. Milyen jogaim vannak? Gyámügyhöz kellene fordulnom? A másik része a dolgoknak hogy a kislánynak megtiltotta hogy elmesélje nekem ami otthon törtenik, de megbízik bennem, így elmondja. Unokahugom elmondása alapján néhány hete már nyomon követheti ahogy a mostohaanya társkeresőzik az interneten illetve már többször hívott az otthonukba egy 30év körüli férfit, akit az interneten ismert meg, egy-másfél hónapja. A férfi már az első alkalommal ott töltötte a hétvégét velük és azóta is. Természetesen erről senki nem tudhat...Az unokahugomra és a többi 3 kicsivel való tekintettel nem tartom ezt jó dolognak, hiszen szinte most ment el az unokabátyám. Ezt is megemlíteném a gyámügyön de tartok attól hogy rosszat teszek az unokahugomnak. Kérlek segítsetek! Mit tehetnék a láthatással és az utóbbi dologgal kapcsolatban?
2017. jan. 25. 07:51
1 2 3 4 5 6 7 8
 21/78 anonim ***** válasza:
46%

Kedves kérdező!

Az anyukám is jogosnak tartotta, hogy a "szemünk előtt" élje a magánéletét.

Volt olyan, hogy bemutatott egy pasit nekünk ( kb.annyi idős voltam, mint az unokahúgod), aztán már hipp hopp ott is lakott.

Érted? Egy vadidegen férfit kellett elfogadnom egyik napról a másikra kamaszlányként. Próbáltam elfogadni, mert okos, értelmes gyerek voltam, de bakker egy káosz lett az életünk. Veszekedések, kiabálások,stb. Ettől megkímélhetett volna anyukánk, ha nemcsak a maga érdekeit nézi, hanem a mienket is.

Nem is szívesen gondolok azokra az évekre, ósszeszorul a gyomrom, ha csak eszembe jut.

Az volt a szerencsénk, hogy a nagynéném mindenben mellettünk állt, ó volt a biztos pont az életünkben.

Ha tényleg tényleg ennyire szereted az unokahugodat, akkor használd ki a találkozásokat, és támogasd, amiben tudod.

Lassan eljón az az idő, amikor a kislány önállósodik, és akkor nyilván magától is megy hozzátok.

A mostohaanyára ne mondj semmit, de mindig hallgasd meg a kislányt, és éreztesd, hogy rád mindig számíthat.

Off.

Igen, egy negy gyerekes anyának is szüksége van társra, de köpje magát szembe, hogyha fontosabb a saját boldogsága, mint a gyerekek érdeke.

2017. jan. 25. 09:11
 22/78 A kérdező kommentje:

Gyámügyhöz végső esetben akartam fordulni,(bár volt olyan aki ezt tanácsolta) azért írtam ide először, hogy senkinek ne tegyek rosszat, nem ez a célom.

Gondolom, a mostohaanyának is nehéz lehet, próbálom megérteni de nehéz. Az unokabátyámmal nagyon jó volt a kapcsolatunk, mint az édestestvérek. Egészen addig míg egyszer a mostohaanya le nem húzott rólam minden félretett pénzemet, az unokabátyámon keresztül, majd bekevert egy akkora sz*rt közénk hogy elköltöztem otthonról. Persze, idővel minden kiderült, hogy annó a mostohaanya keverte meg a lapokat, de mire ez kiderült már nem olyan volt mint előtte. :( Higyjétek el, senkit nem akarok bántani, a mostohaanyát sem,de én ilyen emberben nem tudok bízni, és lehet már nem normális módon féltem a kislányt, de soha nem bántanám. :(

Ezzel sem áskálódni akartam, de tudnék még mesélni... Nem véletlen szeretnék vigyázni, odafigyelni a kislányra.

2017. jan. 25. 09:14
 23/78 anonim ***** válasza:
71%

Az eddigi néhány dögevő f..kalap válaszolóval ellentétben én tökéletesen megértem a problémádat. És egyet is értek veled. De sajnos semmit nem tehetsz.

Szegény unokahúgod/másodunokahúgod nagyon kifogta ezt. 13 éves korára árva, ebből az egyik egy önző öngyilkos, amit különösen durva feldolgozni, és maradt egy érzéketlen mostohája.

Mert ne mondja nekem senki, hogy idegen faszit hozni a házba két hónappal az apuka halála után normális. Teljesen igazad van, hogy egy gyermek friss gyászába ilyen érzéketlenséggel belebarmolni nem normális dolog.

Kérdező, próbálj a lehetőségeid keretein belül, finoman és óvatosan segíteni a gyereknek. Hallgasd meg, érezze, hogy számíthat rád, szervezz jó programokat arra a néhány órára, de aktívan ne avatkozz bele semmibe. Eszedbe ne jusson nekiesni a mostohaanyának, mert abból az lesz, hogy eltilt a gyerektől, és akkor tényleg semmit nem tehetsz: ott marad szerencsétlen kislány egy értelmes felnőtt rokon nélkül. Nagyon óvatosan lépkedj.

2017. jan. 25. 09:18
 24/78 A kérdező kommentje:

09:11es, sajnálom hogy ezeken keresztül mentél és köszönöm a megértő válaszodat. Természetesen a kislány előtt soha nem szidalmaznám a mostohaanyát, (természetesen ez fordítva már elsült valótlan állításokkal) most sem szívesen, de ismerem és nagyon félek hogy az unokahugomnak így rossz élete lesz. Megpróbálok megnyugodni és annyit foglalkozni a kislánnyal amennyit csak lehet.

A sok negatív válaszolónak pedig csak annyit hogy látatlanba ne ítéljetek,sok mindenen keresztül mentem már, azért írtam ide mert segítséget szerettem volna kérni, nem támadást. Talán nem fogalmaztam elég jól, ezért értettetek félre, de én lennék az utolsó ember aki másnak rosszat akarna. Főleg nem az unokahugomnak aki árván maradt, ahogy én is annó...de többet már inkább nem mesélnék.

Köszönöm mindenkinek!

2017. jan. 25. 09:24
 25/78 A kérdező kommentje:

09:18as neked is köszönöm. Igyekszem megfogadni a tanacsod. Jó érzés hogy vannak még megértő emberek akik kicsit a sorok mögé látnak.

Már szinte sírva fakadtam mobillal a kezemben, mert úgy érzem tényleg én vagyok a rossz holott csak egy gyerek lelkét szeretném óvni hogy ne sérüljön tovább. :(

2017. jan. 25. 09:35
 26/78 anonim ***** válasza:
39%

Szerintem baromi elfogult vagy. A pénzedet unokabátyád húzta le rólad - a nőnek nyilván oda se adtad volna -, de te az özvegyét hibáztatod még ezért is.

Kedves dögevőző válaszoló: történetesen tudom, milyen a másik oldalon állni, amikor az egész rokonság téged kiált ki gyilkosnak, a legjobb barátnőm keresztülment ezen. Az már senkit nem érdekelt, hogy min ment keresztül a mentálisan beteg férje mellett, amikor segítségre lett volna szükség, sehol nem voltak a rokonok, barátok. Ha bárki így be akart volna ráadásul kavarni neki, én lettem volna az első, aki azt mondja, szakítson meg minden kapcsolatot a rokonsággal, és költözzön olyan messzire a gyerekekkel, amennyire csak lehet.

2017. jan. 25. 09:38
 27/78 A kérdező kommentje:
Igen, valószínűleg elfogult vagyok. Megértem a te illetve barátnőd tapasztalatát. Viszont nem vagyunk egyformák, így az eset sem az és úgy véleményt alkotni valakiről hogy nem ismered és nem vagy tisztában rengeteg előzménnyel, rossz dolog. Nem akarok megsérteni senkit de ezért tart itt a világ: valaki segítséget kér, és segítség helyett inkább kiforgatják az embert és jól belerúgnak még párszor. Kiábrándító...
2017. jan. 25. 10:00
 28/78 A kérdező kommentje:
Az esettel kapcsolatban még annyit hogy az unokabátyám soha nem volt mentálisan beteg, soha nem volt ilyen tipus,mégis ilyenné lett... A segítségről annyit hogy én személy szerint ott segítettem ahol tudtam, mindenben, a fiatal éveimet arra áldoztam hogy a családomnak jó legyen és cseppet sem bántam, mégis úgy alakultak a dolgok ahogy... Látod, ezért írtam hogy nem vagyunk egyformák, így nincs két egyforma eset sem, pont.
2017. jan. 25. 10:05
 29/78 anonim ***** válasza:
50%

"aki végig nézi ahogy a párja tönkremegy és nem tesz semmit, nem kér segítséget, abban az emberben én nem tudok bízni. A bátyám öngyilkos lett"

" Mostohaanya azt mondta majd idővel többet enged, de ebben nem hiszek."

"Az unokahugomra és a többi 3 kicsivel való tekintettel nem tartom ezt jó dolognak, hiszen szinte most ment el az unokabátyám. Ezt is megemlíteném a gyámügyön"

Az özvegy hetente elengedi veled a kislányt, holott erre a világon semmi nem kötelezi, soha nem volt "felhőtlen" a viszonyotok, és nyilván tud róla, hogy őt hibáztatod a férje haláláért. ( Nehéz ugyanis elhinni, hogy ha a kislányt beszámoltatod arról, mi történik náluk, te ne osztanád meg vele, mit gondolsz a nevelőanyjáról.) A nő vállalta a gyerek nevelését, holott van más rokon is - pl. te -, akinél el lehet helyezni. Te pedig totál bizalmatlanul állsz hozzá, kotorászol a magánéletében, minden utolsó sz..rnak elhordod itt is, és a gyámügyön kívánsz beszámolni arról, amihez alapból semmi közöd.

Mégis mi a francot vártál, mit fogsz itt kapni?

2017. jan. 25. 10:12
 30/78 A kérdező kommentje:
Te pedig vádaskodsz... A kislányt nem számoltatom be. Saját magától oszt meg velem dolgokat, mindent. gondolod ez véletlen? A mostohaanyával ellentétben én soha nem "szaroztam" őt a kislánynak. Mikor a kislány szomorúan mesélte milyen alaptalan hazugságokkal próbálta tömni a fejét velem kapcsolatosan, akkor sem mondtam semmi rosszat, sőt...szóval, kérlek. Magamban valószínűleg bánt néhány dolog, de csak mert tudom mi és hogyan volt.
2017. jan. 25. 10:24
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!