Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szerintetek melyik finn nevet...

Szerintetek melyik finn nevet válasszuk?

Figyelt kérdés

Férjem finn, Finnországban élünk, de sűrűn hazajárunk, Mo.-n nyaralunk,stb., és majd a gyerkőccel is így tervezzük. (Pl. nyári táborba akár Magyaroszágon is mehetne+ a családom falunk lakik, mindenki ismerkedik mindenkivel, a kölkök egy brancsban vannak, tudjátok, hogy megy ez:) A kicsi majd magyarul és finnül is meg fog tanulni általunk és a nagyszülők által.

Olyan nevet szeretnénk, ami finnül is és magyarul is jól hangzik, de a legfontosabb, hogy a magyarok és a finnek is könnyen ki tudják mondani, ne legyen idegen hangzású. Találtunk is párat, azok között vacillálunk, és jól jönne minden vélemény:) (A finnek is fonetikusan ejtik a szavakat, tehát úgy ejtik, ahogy írják-írjuk)

Szóval fiúnevek:

Alarik

Armin

Eppu

Ihannus (magyarul Ihannusz)

Ilkka

Hannu

Selius (Szeliusz)

Urho

Lánynevek:

Ajna

Aurora

Arvida

Hannaleena (kb. úgy ejtik, hogy Hannaléna)

Lilja

Varvara

Viola

A vezetéknévhez mindegyik passzol, ha ez segítség. Az én vezetéknevemet nem fogja megkapni, az elég bonyolult, még Mo.-n sem mindenki tudja leírni helyesen ("cz" és a szó végi "y" miatt), így úgy döntöttem, ne szenvedjen majd a gyerek, így is szép hosszú neve lesz:D

Nekem a nagy kedvencem a Hannu-Eppu - így egyben, első és második névként, de félek, hogy ez egy felnőttnek magyarul túl..."cukin" hangzana...Az Armin és az Ilkka, lánynevek közül talán a Hannaleena, a Lilja és a Viola amiket szerintem Mo.-n is különösebb rácsodálkozás nélkül fogadnak. Bár nekem a fiúnevek közül az Ihannus és az Urho nagyon tetszik, csak nem akarom, hogy majd esetleg csúfolják miatta...

Nektek mi a véleményetek? Melyek tetszenek a legjobban? Melyik a legfurább?

2016. máj. 21. 15:14
1 2 3 4 5
 31/42 anonim ***** válasza:
Valaki lepontozott. Ezt élvezi?
2016. máj. 22. 06:23
 32/42 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem fiúba: no.1 Armin,talán még a Selius

Lányban: no.1 Varvara talán még az Ajna,Lilja

A legfurább nekem a nevek közül: Urho, nem neves.

2016. máj. 22. 09:35
 33/42 anonim ***** válasza:
100%

Én az Urhoról a turhára asszociálok, ezért ez nagyon-nagyon nem tetszik. Az Ihannusról pedig a János név jut eszembe.

Fiúnevek közül az Armin tetszik csak.

Lánynevek közül pedig egyébként is az Auróra az egyik kedvencem (Csipkerózsika :)), így arra "szavaznék". Viselhető még az Ajna, Lilja és a Viola.

2016. máj. 22. 11:55
 34/42 anonim ***** válasza:
100%

Nekem fiunevek kozul a ket A-val kezdodo tetszik. Az Ihannus az kicsit a magyar Hannara hajaz szerintem.

Lanynevek kozul pedig a Hannaleena es a Viola. Bar van magyar ismerosom, akinek meg Ilka a neve, de nekem a lila csomagolasu tehenes csoki jut rola eszembe m nelkul :)

2016. máj. 22. 13:10
 35/42 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!:)

(Én mindenkinek zöld kezet nyomtam)

2016. máj. 22. 14:08
 36/42 anonim ***** válasza:
Ami ezek közül a nevek közül itthon is használatos, s még kint is megállja a helyét,az fiú név közül az Armin (Ármin) lány névnél a Viola, Auróra. Én az Aurórát adnám inkább.
2016. máj. 22. 15:08
 37/42 anonim ***** válasza:
0%
Ha már magyarok vagytok, kár lenne letagadni a származásotok. Inkább olyan nevet adjatok neki, ami magyar, de finnül jól hangzik. Nem a különcködés miatt, csak egyszerűen, nem értem, miért kell a származást akarva, akaratlanul titkolni.
2016. máj. 22. 22:45
 38/42 anonim ***** válasza:
70%
Az Armin nekem nagyon bejön! :D
2016. máj. 22. 22:48
 39/42 anonim ***** válasza:
100%

Akik azt írják, hogy "magyarok vagytok", olvassátok el még egyszer a kérdést: az apuka finn, tehát a gyerek félig finn, félig magyar lesz, egyáltalán nem "kötelező" neki magyar nevet adni. Ennyi erővel az apa is mondhatná, hogy "a gyerek finn is, csak finn neve lehet". A másik, hogy sosem értettem, miért kellene a gyereknek magyar nevet adni, csak azért mert vannak magyar génjei. Pláne, hogy eleve külföldön élnek, ott fog iskolába járni, valószínűleg dolgozni is, tehát az élete nagy része ahhoz az országhoz fog kötődni.

on: Fiú nevekből innen nekem csak a Hannu tetszik.

Lány nevekből az Aurora. A többi a hangzása miatt nem igazán jön be, épp ezeket a betűket/hangokat nem szeretem, amik a kiírt nevekben vannak.

Mindenesetre a legfontosabb, hogy nektek tetsszen és megfelelően személyesítse meg a gyereket. Esetleg várjatok pár napot a névadással (hiszen ez Finnországban lehetséges), addig próbálgassátok rá a gyerekre a neveket, biztosan ki fog alakulni, hogy melyik a megfelelő. A magyar rokonok és ismerősök kimondóképességére ne adjatok ennyire. Az én Jukka, Jussi, Hannu, Kari, Pentti, Saara, Liisa nevű barátaim nevét is maximálisan ki tudták mondani, aki meg csúfolódik rajta, az a saját intelligenciáját reklámozza. Mondom ezt úgy hogy szintén finn névvel lakom Magyarországon és anno még szórakoztak is a nevemmel (nem csúfolták de volt, aki poénlehetőséget látott benne). Nem lettem emiatt önbizalomhiányos, max. gyakrabban kellett elmagyaráznom, hogy ez nem becenév, hanem xy jelentésű finn név. Mindenki felfogta.

2016. máj. 22. 23:19
 40/42 anonim ***** válasza:

A "kimondhatatlan" neveket ki lehet küszöbölni egy jó becenévvel :)

De nekem is az Armin és az Aurora tetszik :D

2016. máj. 22. 23:22
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!