Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Rá mehet erre a kapcsolatunk?...

Rá mehet erre a kapcsolatunk? Kicsit igazságtalannak érzem a helyzetet.

Figyelt kérdés

A menyasszonyom és én elég nehéz helyzetben vagyunk.

Ők 3-an vannak testvérek, van egy nővére meg egy öccse. A nővére már férjhez ment, az ország másik végében él, nem nagyon tartja a kapcsolatot senkivel a családjukból.

A menyasszonyom apja már nem él, az anyukája pedig minimálbérre van bejelentve, nagyon keveset keres. Ennek ellenére mindhárom gyerek jár(t) főiskolára. A menyasszonyom hamarosan végez, az öccsének még van néhány éve hátra.

Én már dolgozom, nekem két húgom van, akik mindketten ugyanúgy dolgoznak már.

A probléma a következő:

Mivel a menyasszonyom édesanyja nem keres jól, így a fia - a kedvesem öccse - diákhitelt vett fel, hogy valamiből fedezni tudja a tanulmányait. Az anyja és a párom is igyekeznek támogatni a srácot, de mivel még a párom is tanul, csak alkalmi munkákat tud elvállalni, részmunkaidőben dolgozik és az ott megkeresett kevéske kis pénzét adja oda a testvérének, miközben mi magunk is nehezen élünk, albérletet tartunk fent, fizetjük a rezsit, a bérleti díjat, a BKV bérleteket, enni-innivalót itthonra, ruházkodás, stb. Egyszóval ami egy átlagos háztartással együtt jár, miközben egyelőre még csak én keresek.

Sajnos azonban közben az idősebbik húgomat pár hónapja otthagyta a férje, és ő ott maradt egy 1,5 éves kisgyerekkel. A másik húgommal közösen minden hónapban adunk neki valamennyi pénzt, hogy kisegítsük őket.

A menyasszonyom ezt nehezményezi, mert szerinte így nekünk nem marad. Mondtam neki, hogy ő is támogatja az öccsét, pedig nekik van egy idősebb testvérük is (igaz, ő valahol az ország másik végében él), aki - úgy tudom - egyáltalán nem is él rosszul, sőt, úgyhogy megtehetné, hogy anyagilag kisegíti a fiút, de mégse ő száll be a srác iskoláztatásába és a hitele törlesztgetésébe, hanem a menyasszonyom.

A párom szerint ez nem ugyanaz. A húgom elmehetne dolgozni (igen, még mindig otthon van a gyerekkel), rég beadhatta volna a kislányát bölcsibe, és akkor nem kéne otthon maradnia, vállalhatna munkát, úgyhogy ő valójában nem szorul rá a mi pénzünkre, ellenben szegény öccse nem tud kitől segítséget kérni, iskola mellett ő is csak diákmunkákat vállalhat és nincs más, aki segítene neki rendezni a diákhitelét.

Ezen persze jól összevesztünk, egy darabig tűrtem, de mivel már hónapok óta ezt hallgatom tőle, hogy miért kell pénzelnem a húgomat, aki szerinte csak szimplán lusta elmenni dolgozni, és kényelmesebb neki, hogy mi tartjuk el a kislányával együtt, nem bírtam tovább és visszavágtam neki, hogy egyelőre őt (vagyis a menyasszonyomat) is én tartom el, hiszen azt a pénzt, amit ő megkeres, azonnal az öccsének adja. Erre persze megsértődött és most én vagyok a rossz, mert a szemére vetettem, hogy nekem csak kolonc a nyakamon, holott ez egyáltalán nem így van. Szeretem őt és vele képzelem el az életemet, de nagyon rosszul esik, hogy ennyire igazságtalan velem, elvégre ugyanabban a helyzetben vagyunk, mindketten csak a testvéreinken szeretnénk segíteni, és erre megkapom, hogy én nem értek meg semmit, hagyom magam lehúzni, a húgom rajtunk élősködik, a mi pénzünkből vesz mindent, holott dolgozhatna is, és milyen ostoba vagyok, hogy ezt nem látom be.

Ezen megy a vita közöttünk már hónapok óta, és úgy érzem, lassan kezd rámenni a kapcsolatunk erre. :/

Próbáltam vele megbeszélni többször is a dolgot, de nem látja be, hogy nincs igaza.

Szerinte feleslegesen szórom el a pénzt, ezért élünk nehezen. Mondtam, hogy akkor ő se adjon pénzt az öccsének, az a hitel amúgy sem az ő gondja, majd az öccse megoldja valahogy, egyébként is, miért nem kér a tesója inkább a másik nővérétől pénzt, aki anyagilag is ezerszer jobban áll nálunk, de persze a menyasszonyom ezen (is) felháborodott, hogy ezt mégis hogy gondoltam, hogy az öccse adóssággal kezdje a nagybetűs életet, meg hogy ez a helyzet egészen más, hisz' a tesója még tanul, de még így is, egyetem mellett is dolgozik és legalább megpróbál pénzt keresni, nem úgy, mint az én húgom.

Mi lehetne a megoldás? Tudnátok javasolni valamit? Szeretnék valamiféle kompromisszumot kötni, de így belülről ezt a helyzetet sokkal nehezebb objektíven nézni, mivel mindketten elfogultak vagyunk a saját családunkkal és testvéreinkkel szemben. Kívülről talán jobban át lehet látni a dolgokat, ezért is írtam ki ezt a kérdést, hátha Ti tudtok valami megoldást, mert azt hiszem, mi sajnos két tűz közé kerülünk a családunk és a párkapcsolatunk között. :(

2015. febr. 21. 15:14
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 71/83 anonim válasza:
40%
Tudtad jól, hogy a jövendőbelid (ha így adományoztok nem lesz esküvő) milyen anyagi helyzetben van. A tesód csak utólag lett egyedülálló. Ő nem tudna a szüleidhez költözni?
2015. febr. 22. 21:37
 72/83 anonim ***** válasza:
0%
59.-nek lehet,hogy igaza van,vagy lesz!
2015. febr. 22. 21:41
 73/83 anonim ***** válasza:
93%

Nagyon sajnálom ha téged sértettek a válaszaink, de mi nem vagyunk elfogultak és úgy gondolom hogy még ha nem is teljesen, valamennyire minden válaszolónak igaza van. A barátnőddel van a legkomolyabb probléma és hidd el, ez csak fokozódni fog házasságban. Ha már most érzelmileg manipulál és a te pénzedre alapoz, pár év házasság után nyíltan ő fogja uralni a bankszámládat és véged lesz.

Most volt az ismeretségi körömben egy eset: Asszonyka nem dolgozik amióta megszületett a gyerek, férj eltartja. Dolgozik ezerrel, feleség meg két kézzel szórja a pénzt. Nem győzi árulni a sok nem használt, feleslegesen megvásárolt dolgot. Mi a hála a jólétért? Asszonyka félrekúr, kiüríti a férj bankszámláját, majd lelép az új faszival. Ennyit az egyezkedésről és a másik önzetlen megsegítéséről.

Szóval tényleg bocsi és véletlenül sem bántásból, de az ilyenek pontosan az olyan emberekkel történnek meg, akik nem húzzák meg a határt és egyezkednek. Nem szabad egyezkedni. Ha a másik manipulálni próbál, az sosem jó jel. Nem baj hogy bárkit is segítesz. Az a baj, ha most engedsz és egyezkedni kezdesz. Nem szabad! Szerintem senki sem megbántani akart ezzel, de ha egyszer ez az igazság és talán a fő probléma, akkor nem írhatunk mást.

2015. febr. 23. 00:00
 74/83 anonim ***** válasza:
86%

Szóval MAJD, évek múlva, ha végez a kisöcsi, és MAJD esetleg nem kap munkát, akkor MAJD legyen neki tartaléka?

Ezt a maszlagot egyedül te vagy képes elhinni.

A csaj MAGÁNAK gyűjt.

2015. febr. 23. 00:29
 75/83 anonim ***** válasza:
93%

Szerintem te vagy az egyetlen, aki nem látja át a helyzetet.

Nem kell elhagyni a kedves párod, de aki itt alkupozícióban van, az te vagy, nem ő.

Vagy abbahagyja a gyűjtögetést (ami tényleg veszettül átlátszó :D) és a közös bevételt valóban közös bevételnek tekinti, vagy tényleg rámegy a dolog a kapcsolatotokra. Basszus, ha gyűjteni akar, tegye, de akkor ne hazudozzon ilyen oltári nagy marhaságokat. Szerinted miért olyan fontos az öccse életét alapoznia, miközben az övé sincs rendben - mivel te tartod el?

Ezt így nem lehet csinálni. Zsarol, manipulál, játssza a jótét lelket. Az már nem fér bele, hogy te a saját családod felé jótékonykodj csak az, hogy kvázi eltartsd az övét (ha egészen véletlenül még is igaz az egész dolog)... és te még foggal-körömmel véded.

Ez a rész meg:

"felháborodott, hogy ezt mégis hogy gondoltam, hogy az öccse adóssággal kezdje a nagybetűs életet, meg hogy ez a helyzet egészen más, hisz' a tesója még tanul, de még így is, egyetem mellett is dolgozik és legalább megpróbál pénzt keresni, nem úgy, mint az én húgom. "

...nem tűnik kissé viccesnek, miközben te egy fillért nem látsz abból, amit ő keres? Ő nem adóssággal kezdi a nagybetűs életét? Adóssággal, feléd.

Megpróbál számodra pénzt keresni? Na ugye, hogy nem.

Gyönyörű, mit ne mondjak.

2015. febr. 24. 08:44
 76/83 anonim ***** válasza:
100%
Mi a helyzet azóta?
2015. ápr. 6. 21:50
 77/83 anonim ***** válasza:
100%
43-as, de kamatozik. En egy eve vettem fel, mikor utoljara neztem, 15 ezer kamatnal tartottam...
2015. nov. 10. 00:31
 78/83 anonim ***** válasza:
100%
Mi lett azóta? Rendeződtek a dolgok?
2015. nov. 10. 23:44
 79/83 anonim ***** válasza:
100%
Elolvastam a kérdést és az összes választ, már engem is nagyon érdekelne, mi lett végül :).
2015. dec. 6. 12:27
 80/83 A kérdező kommentje:

Szerencsére rendeződött a helyzetünk, ha szabad így fogalmaznom. A húgom talált állást, a kislányát pedig felvették bölcsibe, és a férjével épp válófélben vannak, szóval a gyerektartás is folyamatban van már - így a probléma ezen része megoldódott.

A menyasszonyom öccsét idő közben átvették államilag finanszírozott képzésre, így most már nem kell tandíjat fizetnie, sőt, kiderült, hogy jogosult bizonyos szociális juttatásokra is (egyrészt azért, mert félárva, másrészt azért, mert édesanyja is keveset keres), ráadásul ebben a félévben még ösztöndíjat is kapott - gyakorlatilag most már az egyetem fizet neki és végre nem fordítva. :)

Persze a srác továbbra is dolgozik egyetem mellett, de amit az ilyen diákmunkával megkeres, azt most már ő maga teszi félre a diákhiteles számlájára, és azóta a menyasszonyomtól nem fogad el semennyi pénzt sem.

A menyasszonyom pedig mióta az öccse államilag támogatott képzésre került, minden hónapban belead(na) a rezsibe (de nem mindig hagyom), és legtöbbször ő intézi a bevásárlást is itthonra, amellett, hogy végre afelől is nyugodt lehetek, hogy biztosan marad félretett pénze új cipőre is (ha netán megint olyan helyzetbe kerülne, hogy a mostaninak kilyukadna a talpa), szóval úgy érzem, elmondhatjuk, hogy nagyjából mindenki jól jött ki ebből a történetből. :)

2015. dec. 9. 12:33
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!