Rá mehet erre a kapcsolatunk? Kicsit igazságtalannak érzem a helyzetet.
A menyasszonyom és én elég nehéz helyzetben vagyunk.
Ők 3-an vannak testvérek, van egy nővére meg egy öccse. A nővére már férjhez ment, az ország másik végében él, nem nagyon tartja a kapcsolatot senkivel a családjukból.
A menyasszonyom apja már nem él, az anyukája pedig minimálbérre van bejelentve, nagyon keveset keres. Ennek ellenére mindhárom gyerek jár(t) főiskolára. A menyasszonyom hamarosan végez, az öccsének még van néhány éve hátra.
Én már dolgozom, nekem két húgom van, akik mindketten ugyanúgy dolgoznak már.
A probléma a következő:
Mivel a menyasszonyom édesanyja nem keres jól, így a fia - a kedvesem öccse - diákhitelt vett fel, hogy valamiből fedezni tudja a tanulmányait. Az anyja és a párom is igyekeznek támogatni a srácot, de mivel még a párom is tanul, csak alkalmi munkákat tud elvállalni, részmunkaidőben dolgozik és az ott megkeresett kevéske kis pénzét adja oda a testvérének, miközben mi magunk is nehezen élünk, albérletet tartunk fent, fizetjük a rezsit, a bérleti díjat, a BKV bérleteket, enni-innivalót itthonra, ruházkodás, stb. Egyszóval ami egy átlagos háztartással együtt jár, miközben egyelőre még csak én keresek.
Sajnos azonban közben az idősebbik húgomat pár hónapja otthagyta a férje, és ő ott maradt egy 1,5 éves kisgyerekkel. A másik húgommal közösen minden hónapban adunk neki valamennyi pénzt, hogy kisegítsük őket.
A menyasszonyom ezt nehezményezi, mert szerinte így nekünk nem marad. Mondtam neki, hogy ő is támogatja az öccsét, pedig nekik van egy idősebb testvérük is (igaz, ő valahol az ország másik végében él), aki - úgy tudom - egyáltalán nem is él rosszul, sőt, úgyhogy megtehetné, hogy anyagilag kisegíti a fiút, de mégse ő száll be a srác iskoláztatásába és a hitele törlesztgetésébe, hanem a menyasszonyom.
A párom szerint ez nem ugyanaz. A húgom elmehetne dolgozni (igen, még mindig otthon van a gyerekkel), rég beadhatta volna a kislányát bölcsibe, és akkor nem kéne otthon maradnia, vállalhatna munkát, úgyhogy ő valójában nem szorul rá a mi pénzünkre, ellenben szegény öccse nem tud kitől segítséget kérni, iskola mellett ő is csak diákmunkákat vállalhat és nincs más, aki segítene neki rendezni a diákhitelét.
Ezen persze jól összevesztünk, egy darabig tűrtem, de mivel már hónapok óta ezt hallgatom tőle, hogy miért kell pénzelnem a húgomat, aki szerinte csak szimplán lusta elmenni dolgozni, és kényelmesebb neki, hogy mi tartjuk el a kislányával együtt, nem bírtam tovább és visszavágtam neki, hogy egyelőre őt (vagyis a menyasszonyomat) is én tartom el, hiszen azt a pénzt, amit ő megkeres, azonnal az öccsének adja. Erre persze megsértődött és most én vagyok a rossz, mert a szemére vetettem, hogy nekem csak kolonc a nyakamon, holott ez egyáltalán nem így van. Szeretem őt és vele képzelem el az életemet, de nagyon rosszul esik, hogy ennyire igazságtalan velem, elvégre ugyanabban a helyzetben vagyunk, mindketten csak a testvéreinken szeretnénk segíteni, és erre megkapom, hogy én nem értek meg semmit, hagyom magam lehúzni, a húgom rajtunk élősködik, a mi pénzünkből vesz mindent, holott dolgozhatna is, és milyen ostoba vagyok, hogy ezt nem látom be.
Ezen megy a vita közöttünk már hónapok óta, és úgy érzem, lassan kezd rámenni a kapcsolatunk erre. :/
Próbáltam vele megbeszélni többször is a dolgot, de nem látja be, hogy nincs igaza.
Szerinte feleslegesen szórom el a pénzt, ezért élünk nehezen. Mondtam, hogy akkor ő se adjon pénzt az öccsének, az a hitel amúgy sem az ő gondja, majd az öccse megoldja valahogy, egyébként is, miért nem kér a tesója inkább a másik nővérétől pénzt, aki anyagilag is ezerszer jobban áll nálunk, de persze a menyasszonyom ezen (is) felháborodott, hogy ezt mégis hogy gondoltam, hogy az öccse adóssággal kezdje a nagybetűs életet, meg hogy ez a helyzet egészen más, hisz' a tesója még tanul, de még így is, egyetem mellett is dolgozik és legalább megpróbál pénzt keresni, nem úgy, mint az én húgom.
Mi lehetne a megoldás? Tudnátok javasolni valamit? Szeretnék valamiféle kompromisszumot kötni, de így belülről ezt a helyzetet sokkal nehezebb objektíven nézni, mivel mindketten elfogultak vagyunk a saját családunkkal és testvéreinkkel szemben. Kívülről talán jobban át lehet látni a dolgokat, ezért is írtam ki ezt a kérdést, hátha Ti tudtok valami megoldást, mert azt hiszem, mi sajnos két tűz közé kerülünk a családunk és a párkapcsolatunk között. :(
A menyasszonyoddal kell, hogy egyetértsek.
Az öccse a tanulás mellett is szintén diákmunkát vállal, a jövőjéért tanul és dolgozik egyszerre, jogos a segítség.
A nővéred pedig nyugodtan elmehetne dolgozni, de lusta. Hát nekem nem kérdés, melyikőjük érdemli meg jobban a támogatást.
Arról nem is beszélve, hogy egy diák valószínűleg negyedannyi támogatásra sem szorul, mint egy anyuka kisgyerekkel, tehát hogy te valószínűleg jóval nagyobb összegeket adsz egy jóval kevésbé jogos célra...
Mind2.-en teszitek a dolgotokat.A menyasszonyod segiti az öccsét, viszont lehet õ is meg tudná oldani,hogy ne kérjen pénzt.
Te viszont egy kis gyereket és az anyukáját segited, hiszen ebben a korban még a kicsinek az anyja mellett a helye.
Ha nem avatkoztok bele egymás dolgaiba, jobb lenne, a másik pedig néhány évrõl van szó.
Egyébként a hugodnak hol van a férje, nem fizet gyermektartást, ha fizet akkor valóban te miért segited?
Nem arról van szó, hogy lusta. Csak úgy beszélték meg, hogy a gyerek 2 éves koráig a húgom lesz otthon vele. Ez a terv sajnos borult, mikor a húgom férje lelépett. A húgom az első sokk után próbálta rendezi a helyzetet, folyamatosan munkát keres, több helyre is beadta az önéletrajzát, de egyelőre sehonnan nem jeleztek neki vissza, ahonnan pedig igen, ott a gyerekre hivatkozva elutasították a jelentkezését. Ő sincs könnyű helyzetben, próbál melót találni, de egy kisgyerekkel ez nem olyan egyszerű, és addig is, míg nem talál valamit, élniük kell valamiből. Ezért próbálunk a másik tesómmal közösen segíteni nekik.
Mivel nem számított rá, hogy a férje otthagyja őket, ezért igen, egy kicsit későn állt neki munkát keresni, hirtelen kellett volna elővarázsolnia valamit, de eddig nem sikerült. Mindenki arra készült, hogy a gyerek 2 éves koráig ő otthon lehet vele, nem számított rá, hogy ennyivel előbb melót kell majd találnia. Ezt a menyasszonyom is tudja. De erre mindig azt mondja, hogy ő is talál munkát, pedig ő tanul és még végzettsége sincs, meg hogy lám, az öccse is talál, pedig nála ugyanez a helyzet, szóval szerinte a húgom csak kifogásokat keres.
Most tegyük a kezünket a szívünkre, mennyire egyszerű manapság egy egyedülálló, kisgyerekes anyukának munkát találnia? Na ugye!
A húgod simán elmehetne dolgozni. A gyereket be lehet adni a bölcsibe. Ő meg visszamehetne dolgozni. Más anyák is, ha ilyen helyzetbe kerülnek, nem a sült galambot várják, hanem meghozzák azt a nehéz döntést, hogy a kicsit beadják a bölcsibe és visszamennek dolgozni.
Nem tudom mit tanul az öcsi, de ha ügyes átkerülhet államira és kaphat ösztöndíjat is, ami a diákmunka mellett azért már egy szép kis összeg. Mekkora összegekkel támogatjátok a testvéreiteket?
A húgom férjéről nem sokat tudok, csak annyit, hogy "besokallt", most jött elő rajta, hogy ő még élni szeretne, mégsem akar családot, "túl sok neki a gyerek" és ezért elköltözött tőlük, de hivatalosan még nem váltak el. Azt se tudom, hol lakik jelenleg.
A húgom szerint valamennyi pénzt ad nekik hébe-hóba, de mindig külön kell kérni tőle, magától egyszer nem jut eszébe, hogy a gyereke nem csak fényből él... A húgom meg önérzetes, azt mondta, nem fog kuncsorogni a pasinál, meg egyébként is eléggé megbántva és elárulva érzi magát (jogosan!), amiért ott hagyták egyedül egy kisgyerekkel. Nem szívesen keresi fel a férjét, csak ha nagyon muszáj.
Először is le a kalappal előttetek,hogy ilyen jó testvérek vagytok!(Nekem 3 tesóm van,de csak nehezítik az életem)
Szerintem nem kellene ezen vitázni,te is segíted a te tesódat,ő is a sajátját.
Ebben meg teljesen igazad van,hogy ha még őt is te tartod el,akkor nem igazán kéne megszólnia téged!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!