Rá mehet erre a kapcsolatunk? Kicsit igazságtalannak érzem a helyzetet.
A menyasszonyom és én elég nehéz helyzetben vagyunk.
Ők 3-an vannak testvérek, van egy nővére meg egy öccse. A nővére már férjhez ment, az ország másik végében él, nem nagyon tartja a kapcsolatot senkivel a családjukból.
A menyasszonyom apja már nem él, az anyukája pedig minimálbérre van bejelentve, nagyon keveset keres. Ennek ellenére mindhárom gyerek jár(t) főiskolára. A menyasszonyom hamarosan végez, az öccsének még van néhány éve hátra.
Én már dolgozom, nekem két húgom van, akik mindketten ugyanúgy dolgoznak már.
A probléma a következő:
Mivel a menyasszonyom édesanyja nem keres jól, így a fia - a kedvesem öccse - diákhitelt vett fel, hogy valamiből fedezni tudja a tanulmányait. Az anyja és a párom is igyekeznek támogatni a srácot, de mivel még a párom is tanul, csak alkalmi munkákat tud elvállalni, részmunkaidőben dolgozik és az ott megkeresett kevéske kis pénzét adja oda a testvérének, miközben mi magunk is nehezen élünk, albérletet tartunk fent, fizetjük a rezsit, a bérleti díjat, a BKV bérleteket, enni-innivalót itthonra, ruházkodás, stb. Egyszóval ami egy átlagos háztartással együtt jár, miközben egyelőre még csak én keresek.
Sajnos azonban közben az idősebbik húgomat pár hónapja otthagyta a férje, és ő ott maradt egy 1,5 éves kisgyerekkel. A másik húgommal közösen minden hónapban adunk neki valamennyi pénzt, hogy kisegítsük őket.
A menyasszonyom ezt nehezményezi, mert szerinte így nekünk nem marad. Mondtam neki, hogy ő is támogatja az öccsét, pedig nekik van egy idősebb testvérük is (igaz, ő valahol az ország másik végében él), aki - úgy tudom - egyáltalán nem is él rosszul, sőt, úgyhogy megtehetné, hogy anyagilag kisegíti a fiút, de mégse ő száll be a srác iskoláztatásába és a hitele törlesztgetésébe, hanem a menyasszonyom.
A párom szerint ez nem ugyanaz. A húgom elmehetne dolgozni (igen, még mindig otthon van a gyerekkel), rég beadhatta volna a kislányát bölcsibe, és akkor nem kéne otthon maradnia, vállalhatna munkát, úgyhogy ő valójában nem szorul rá a mi pénzünkre, ellenben szegény öccse nem tud kitől segítséget kérni, iskola mellett ő is csak diákmunkákat vállalhat és nincs más, aki segítene neki rendezni a diákhitelét.
Ezen persze jól összevesztünk, egy darabig tűrtem, de mivel már hónapok óta ezt hallgatom tőle, hogy miért kell pénzelnem a húgomat, aki szerinte csak szimplán lusta elmenni dolgozni, és kényelmesebb neki, hogy mi tartjuk el a kislányával együtt, nem bírtam tovább és visszavágtam neki, hogy egyelőre őt (vagyis a menyasszonyomat) is én tartom el, hiszen azt a pénzt, amit ő megkeres, azonnal az öccsének adja. Erre persze megsértődött és most én vagyok a rossz, mert a szemére vetettem, hogy nekem csak kolonc a nyakamon, holott ez egyáltalán nem így van. Szeretem őt és vele képzelem el az életemet, de nagyon rosszul esik, hogy ennyire igazságtalan velem, elvégre ugyanabban a helyzetben vagyunk, mindketten csak a testvéreinken szeretnénk segíteni, és erre megkapom, hogy én nem értek meg semmit, hagyom magam lehúzni, a húgom rajtunk élősködik, a mi pénzünkből vesz mindent, holott dolgozhatna is, és milyen ostoba vagyok, hogy ezt nem látom be.
Ezen megy a vita közöttünk már hónapok óta, és úgy érzem, lassan kezd rámenni a kapcsolatunk erre. :/
Próbáltam vele megbeszélni többször is a dolgot, de nem látja be, hogy nincs igaza.
Szerinte feleslegesen szórom el a pénzt, ezért élünk nehezen. Mondtam, hogy akkor ő se adjon pénzt az öccsének, az a hitel amúgy sem az ő gondja, majd az öccse megoldja valahogy, egyébként is, miért nem kér a tesója inkább a másik nővérétől pénzt, aki anyagilag is ezerszer jobban áll nálunk, de persze a menyasszonyom ezen (is) felháborodott, hogy ezt mégis hogy gondoltam, hogy az öccse adóssággal kezdje a nagybetűs életet, meg hogy ez a helyzet egészen más, hisz' a tesója még tanul, de még így is, egyetem mellett is dolgozik és legalább megpróbál pénzt keresni, nem úgy, mint az én húgom.
Mi lehetne a megoldás? Tudnátok javasolni valamit? Szeretnék valamiféle kompromisszumot kötni, de így belülről ezt a helyzetet sokkal nehezebb objektíven nézni, mivel mindketten elfogultak vagyunk a saját családunkkal és testvéreinkkel szemben. Kívülről talán jobban át lehet látni a dolgokat, ezért is írtam ki ezt a kérdést, hátha Ti tudtok valami megoldást, mert azt hiszem, mi sajnos két tűz közé kerülünk a családunk és a párkapcsolatunk között. :(
Akkor szerintetek mit kéne tennem?
Tanácsért jöttem ide, igen. De nem olyanokért, hogy gondolkodjak el rajta, valóban össze akarom-e kötni ezzel a lánnyal az életemet, meg hogy milyen lúzer vagyok, hogy hagyom magam lehúzni (köszi, ezt a barátnőmtől is megkapom, csak ő a húgomra célozgat ezzel folyton, de már eléggé unom).
Ha nem lennék benne biztos, hogy nekem ez a lány kell, akkor most nem lenne a menyasszonyom. A húgom meg a vérem, nem tagadhatom meg tőle a segítséget, mikor rászorul. Milyen megoldás van tehát?
Legyünk külön kasszán és kérjem meg a menyasszonyomat, hogy fizesse mindennek a felét? Igen, ez talán működhetne. De anno pont azért ajánlottam fel, hogy legyen közös kassza, mert ő még tanul. Én mondtam, hogy neki most az a dolga, mert az a legfontosabb, hogy minél előbb meglegyen a diplomája. Én meg már amúgy is dolgozom, nem keresek olyan rosszul, belefért volna, hogy eltartsam kettőnket.
Az már más kérdés, hogy a menyasszonyom ennek ellenére, hogy megmondtam neki, most a tanulás legyen az első, mégis elment diákmunkázni és azt a pénzt az öccsének adja. Ez nekem se tetszik, igen. De mivel úgy jött ki a lépés, hogy én is kisegítem a húgomat, ezért nem szóltam érte. A probléma ott kezdődött, hogy a menyasszonyom viszont beleszólt (velem ellentétben) abba, hogy a testvéremet támogatom, úgy, hogy közben ő ugyanezt teszi, tehát abszolút igazságtalannak tartottam a részéről, hogy neheztel rám emiatt, mikor ő sem csinál mást. Ez volt a probléma, hogy ezt a nézeteltérést szerettem volna valahogy rendezni.
De sok olyan válasz jött, hogy ne segítsek a tesómnak tovább, oldja meg. Vagy hogy adjam ki a menyasszonyom útját, mert ilyen nővel nem érdemes semmit kezdeni. Azért ez szerintem még nem szakítóok, csak nagyon megterheli a kapcsolatunkat, hogy állandóan a tesók és az anyagiak miatt kell vitáznunk. Erre kértem tanácsot.
Leírtátok, hogy a menyasszonyom látja rosszul a helyzetet, ahogy én is gondoltam korábban, és neki kéne belátnia, hogy nincs joga beleszólni, mire adok pénzt és mire nem, mindaddig, amíg igazából csak egyedül én keresek. Ezt a megerősítést köszönöm is, örülök, hogy nem csak azért éreztem így, mert elfogult vagyok. :)
De kezdett elmenni ez a topik egy nagyon érdekes, már-már ellenséges, lekezelő irányba, jöttek a negatív jelzők, a megvető, lenéző válaszok, ezért írtam, hogy nyilván számomra nem opció, hogy szakítok a párommal vagy magára hagyom a húgomat, mert szeretem őket. Még akkor is, ha ettől mások szemében balféknek tűnök.
Kérlek, hogy ne ítéljetek el, hanem segítsetek! Gondoljátok magatokat egy kicsit az én helyzetembe, és csak azután írjátok, hogy ne támogassam tovább a húgomat, vagy tegyem ki a párom szűrét... ezek irreális megoldások.
A jó tanácsokat köszönöm, azokat megfogadom. :) Segítünk a húgom álláskeresésében, és megpróbálom kicsit "helyretenni a kisasszonyt" is, ahogy többen is tanácsolták. A segítő szándékú javaslatokat továbbra is szívesen fogadom. De a becsmérlő, lekezelő válaszok nem igazán visznek közelebb a megoldáshoz, így ezeket kérlek, ha lehet, a jövőben inkább kerüljük el.
Továbbra is köszönöm a tippeket, ötleteket és a sok segítséget! :)
#59: Ugyanarra gondoltunk. Nagyon gyanús ez az egész diákhitel sztori, a magyarázattal együtt is. Én tuti nem venném be.
Sokkal valószínűbb, hogy magának gyűjtöget a kishölgy, és suli után, ha lesz jó munkahelye lepattan, akkor már teljesítetted a küldetésed.
A tesód támogasd!
És igen, lúzer vagy, koppanni fogsz még.
Figyelj itt senki nem fogja előre neked megjósolni mi fog történni.Lehet kihasznál , az is lehet hogy nem.
Szép dolog hogy támogatod őket, és nem lúzerség.
Ugye kedves válaszolók a mai világban mindenki már csak magára gondol???
Majd ha nektek kell segítség ugyanazt kapjátok vissza amit ti adnátok...
De hogy a lényegre térjek : A menyasszonyodnak mond meg hogy nincs beleszólása, hogy te kinek adod oda a megkeresett pénzed, ő támogatja a testvérét te is megteheted hogy támogatod a tiédet, és pont, nincs ezen mit túlmagyarázni.Egy jó kapcsolat nem úgy működik hogy neki mindent , neked meg semmit nem szabad...
Szerintem itt minden résztvevővel probléma van valamilyen szinten. Nem sértésnek szánom, de így látom.
A húgod nagyon önérzetes és nem akar pénzt kuncsorogni. Ez nagyon szép, de sajnos csak a volt férjével szemben. Ezt semmiképpen sem szabad hagyni. Itt megmondanám neki, hogy amíg nem intézi a gyerektartást 1 ft-tal sem támogatnám. Utána pedig legalább megfelezném az eddigi összeget.
A barátnőd nagyon önző és elfogult a saját családjával szemben. Valóban nem létfontosságú előre összegyűjteni a hitelre a pénzt, főleg ha ez megélhetési gondokhoz vezet. Az öcsi hitele nem jelen idejű probléma a húgod megélhetésével szemben. Tehát itt is csökkenteni kellene az összeget. A zsarolását viszont teljes mértékben elutasítani, ugyanis ez nem az óvoda és teljes más a szituáció.
Veled pedig az a baj, hogy mindenkinek segíteni akarsz és nagyon ki fognak használni. Ezt lehet, hogy te pozitívnak érzed, pedig nem az. Muszáj megtanulnod kiállni magadért és érvényesíteni az akaratodat. Főleg, hogy 3-4 elvileg önálló család sorsa függ tőled és mégis semmibe vesznek. Sehol nincs szavad. Pedig ha eldurranna az agyad és lelépnél tudod mi lenne?
A húgod és a gyereke éhen halna. Esetleg még a gyerektartás igénylésére is vetemedne.
A barátnőd vagy nem támogatja öcsit vagy éhen halna.
A barátnőd öccse vagy nem támogatná az anyját vagy éhen halna.
Az anyósod pedig éhen halna.
Szóval a lényeg, hogy állj ki magadért, ami persze nem azt jelenti, hogy hagyj mindenkit a sorsára, de ez így nem fog működni a végtelenségig.
A menyasszonyodnak magyarázd el, hogy tulkép a tesóját is te támogatod, mivel ha nem ingyen lakna nálad, és te vennél neki cuccokat, akkor ő nem tudná. (egyébként is elég zűrös ez a támogatás).
Úgy hogy vegyen vissza magából, ne más pénzét ossza be.
Nem akarlak elkeseríteni, de inkább csak jobban járnál, ha tönkre menne ez a kapcsolatod. Egyedül te látod megfelelőnek.
" mert a szemére vetettem, hogy nekem csak kolonc a nyakamon, holott ez egyáltalán nem így van."
SZimpla érzelmi manipulálás, amivel nálad el is érte a célt. Gondolkodj már!
"az öccse meg a diákmelós pénzét hazaadja az anyukájuknak"
Még az elején szóltam hozzá, mert akkor még úgy volt, hogy "csak" két nő élősködik rajtad.
Mostanra viszont kiderült, hogy közvetlen, vagy közvetve, de te finanszírozod:
- a húgodat,
- a menyasszonyodat,
- az öcsikéjét,
- az öcsikéjének a bankját,
- és a kedves anyósodat is.
- (plusz akiket az adódból támogatsz!)
Bocs, ha kifelejtettem valakit a sorból!
Már hozzászóltam én is egyszer, de most kifejtve megteszem megint.
1. A tesód indítsa meg a válást gyerektartással. Ha nem teszi ne támogasd tovább, mert mi az hogy tőletek vígan elfogadja, de a férjétől nem akar kuncsorogni. Ha ezek a pénzek megvannak neki ( gyt, csp, stb.) lehet segíteni kell még, de akkor sem 50-50 ezer forinttal, ahogy teszitek. Hanem jut is marad is alapon.
Persze emellett segíthettek neki munkát keresni, ahogy már említetted.
Tehát egyáltalán nem ítélem el, hogy támogatod a tesódat, itt a mértékekkel van probléma.
2. A párodnak kerek perec mond meg, hogy nem szólhat bele, hogy támogatod e a TE jövedelmedből a tesódat, mikor ő a minimális jövedelméből sem a ti életeteket gyarapítja, hanem az ő családjáét. Ha ezért megsértődik, vagy fellázad ez ellen, szerintem te is tudod, hogy kinek van igaza. Ha ezét elhagy, akkor bizony ennyit is ért a kapcsolat. Megértem, hogy szereted és a szerelmed mellett is ki akarsz állni, de ezt ne mindenáron tedd. Amíg ő nem fogja fel, hogy míg a tesódnak a jelenben vannak megélhetési gondjai, addig az ő tesójának csak a jövőben lesznek (ha lesznek)
Viszont ha már most nem juttok dűlőre a pénzügyek terén, mikor egy fizetésből éltek, akkor mi lesz, ha 2-ből fogtok? Akkor vajon hogy fogjátok tudni beosztani? Félő, hogy még ennyire sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!