Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Rá mehet erre a kapcsolatunk?...

Rá mehet erre a kapcsolatunk? Kicsit igazságtalannak érzem a helyzetet.

Figyelt kérdés

A menyasszonyom és én elég nehéz helyzetben vagyunk.

Ők 3-an vannak testvérek, van egy nővére meg egy öccse. A nővére már férjhez ment, az ország másik végében él, nem nagyon tartja a kapcsolatot senkivel a családjukból.

A menyasszonyom apja már nem él, az anyukája pedig minimálbérre van bejelentve, nagyon keveset keres. Ennek ellenére mindhárom gyerek jár(t) főiskolára. A menyasszonyom hamarosan végez, az öccsének még van néhány éve hátra.

Én már dolgozom, nekem két húgom van, akik mindketten ugyanúgy dolgoznak már.

A probléma a következő:

Mivel a menyasszonyom édesanyja nem keres jól, így a fia - a kedvesem öccse - diákhitelt vett fel, hogy valamiből fedezni tudja a tanulmányait. Az anyja és a párom is igyekeznek támogatni a srácot, de mivel még a párom is tanul, csak alkalmi munkákat tud elvállalni, részmunkaidőben dolgozik és az ott megkeresett kevéske kis pénzét adja oda a testvérének, miközben mi magunk is nehezen élünk, albérletet tartunk fent, fizetjük a rezsit, a bérleti díjat, a BKV bérleteket, enni-innivalót itthonra, ruházkodás, stb. Egyszóval ami egy átlagos háztartással együtt jár, miközben egyelőre még csak én keresek.

Sajnos azonban közben az idősebbik húgomat pár hónapja otthagyta a férje, és ő ott maradt egy 1,5 éves kisgyerekkel. A másik húgommal közösen minden hónapban adunk neki valamennyi pénzt, hogy kisegítsük őket.

A menyasszonyom ezt nehezményezi, mert szerinte így nekünk nem marad. Mondtam neki, hogy ő is támogatja az öccsét, pedig nekik van egy idősebb testvérük is (igaz, ő valahol az ország másik végében él), aki - úgy tudom - egyáltalán nem is él rosszul, sőt, úgyhogy megtehetné, hogy anyagilag kisegíti a fiút, de mégse ő száll be a srác iskoláztatásába és a hitele törlesztgetésébe, hanem a menyasszonyom.

A párom szerint ez nem ugyanaz. A húgom elmehetne dolgozni (igen, még mindig otthon van a gyerekkel), rég beadhatta volna a kislányát bölcsibe, és akkor nem kéne otthon maradnia, vállalhatna munkát, úgyhogy ő valójában nem szorul rá a mi pénzünkre, ellenben szegény öccse nem tud kitől segítséget kérni, iskola mellett ő is csak diákmunkákat vállalhat és nincs más, aki segítene neki rendezni a diákhitelét.

Ezen persze jól összevesztünk, egy darabig tűrtem, de mivel már hónapok óta ezt hallgatom tőle, hogy miért kell pénzelnem a húgomat, aki szerinte csak szimplán lusta elmenni dolgozni, és kényelmesebb neki, hogy mi tartjuk el a kislányával együtt, nem bírtam tovább és visszavágtam neki, hogy egyelőre őt (vagyis a menyasszonyomat) is én tartom el, hiszen azt a pénzt, amit ő megkeres, azonnal az öccsének adja. Erre persze megsértődött és most én vagyok a rossz, mert a szemére vetettem, hogy nekem csak kolonc a nyakamon, holott ez egyáltalán nem így van. Szeretem őt és vele képzelem el az életemet, de nagyon rosszul esik, hogy ennyire igazságtalan velem, elvégre ugyanabban a helyzetben vagyunk, mindketten csak a testvéreinken szeretnénk segíteni, és erre megkapom, hogy én nem értek meg semmit, hagyom magam lehúzni, a húgom rajtunk élősködik, a mi pénzünkből vesz mindent, holott dolgozhatna is, és milyen ostoba vagyok, hogy ezt nem látom be.

Ezen megy a vita közöttünk már hónapok óta, és úgy érzem, lassan kezd rámenni a kapcsolatunk erre. :/

Próbáltam vele megbeszélni többször is a dolgot, de nem látja be, hogy nincs igaza.

Szerinte feleslegesen szórom el a pénzt, ezért élünk nehezen. Mondtam, hogy akkor ő se adjon pénzt az öccsének, az a hitel amúgy sem az ő gondja, majd az öccse megoldja valahogy, egyébként is, miért nem kér a tesója inkább a másik nővérétől pénzt, aki anyagilag is ezerszer jobban áll nálunk, de persze a menyasszonyom ezen (is) felháborodott, hogy ezt mégis hogy gondoltam, hogy az öccse adóssággal kezdje a nagybetűs életet, meg hogy ez a helyzet egészen más, hisz' a tesója még tanul, de még így is, egyetem mellett is dolgozik és legalább megpróbál pénzt keresni, nem úgy, mint az én húgom.

Mi lehetne a megoldás? Tudnátok javasolni valamit? Szeretnék valamiféle kompromisszumot kötni, de így belülről ezt a helyzetet sokkal nehezebb objektíven nézni, mivel mindketten elfogultak vagyunk a saját családunkkal és testvéreinkkel szemben. Kívülről talán jobban át lehet látni a dolgokat, ezért is írtam ki ezt a kérdést, hátha Ti tudtok valami megoldást, mert azt hiszem, mi sajnos két tűz közé kerülünk a családunk és a párkapcsolatunk között. :(

2015. febr. 21. 15:14
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 31/83 anonim ***** válasza:
59%

Párod öccse költözzön a húgodhoz. Így csak egy rezsit kell fizetni, feleződnek a költségek. Ideiglenesen mindkettejüknek könnyebb lesz anyagilag, nektek pedig fele annyi támogatást kell csak adni.

Húgod adja be a gyrektartás iránti igényt, és kérjen emelt családi pótlékot.

Azt pedig érdeklődd meg, higy miért kell az öcsikének má most fizetnie a diákhitelt.

Bár nem ismerlek titeket, de szerintem kár lenne két, ennyire jólelkű embernek szakítania.

2015. febr. 21. 18:11
 32/83 anonim ***** válasza:
77%

Épp az a lényeg amit te is írtál az utolsó kommentedben, nagyon el kellene gondolkoznotok, hogy valóban jó e nektek az, hogy ennyi pénzzel tömitek a testvéreteket, miközben ti nem juttok egyről a kettőre.

Gondolj csak bele. Nemsokára esküvőtök lesz, mennyi pénzt tudtok félretenni rá? Semmit.

Nemsokára családot akartok alapítani, valóban egy albérletben akartok örökké maradni? Vagyis mennyi pénzt tudtok spórolni saját lakásra?

Nem azt mondom, hogy ne támogassátok a testvéreitek, tegyétek azt mindketten, DE és nagyon nagybetűvel DE: Felezzétek meg az összegeket, különben örökké ezen fogtok civakodni, ami meg még rosszabb az albérletből sem tudtok saját lakást venni.

Legyetek már egy kicsit önzőbbek! Lehet, hogy most szórjátok a "szeretetet", de mi lesz ha valami baj történik? Visszakaptok belőle valamit is? Mert jelen pillanatban 2 ingyenélőt tartotok el!

Ma annyira bizonytalan a világ és az állás téma is, mi van ha holnap leépítés lesz nálad? Kirúgnak és nem lesz havi majd 200 bevételed?

Majd ott fog kuncsorogni továbbra is a párod testvére is meg a te testvéred is? Vagy mindkettő visszaadja a szívességet nektek? Kötve hiszem.

Muszáj leülnötök és átbeszélni ezt az egészet először a pároddal aztán négyesben a testvérekkel. Mert ennek hosszútávon nem lesz jó vége a ti szempontotokból.

A diákhitel felől meg nézelődj, mert szerintem rohadtul átverik a párod...

2015. febr. 21. 18:50
 33/83 anonim ***** válasza:
78%

Tessék itt van egy kis olvasnivaló a párodnak:

[link]

Bár, ha ezt elmondod neki nagyon megfog sértődni, azt borítékolom!

2015. febr. 21. 18:52
 34/83 anonim ***** válasza:
75%

Akinek van gyereke az érteni fogja amit írok: Én csak azt kívánom a kedves menyasszonyodnak, hogy egyszer legyen egyedülálló anyuka bölcsődés gyerekkel, és próbáljon munkát keresni. És ne legyen mellette a világon senki aki támogatná.

Csak szólok, a húgod a büdös életben nem fog munkát találni ekkora gyerekkel, de még óvodás korúként is nehezen. A diákmunkás menyasszonyod meg húzzon cipzárt a szájára ha annyira retardált, hogy azt hiszi, hogy összehasonlítható az, hogy egy diák talál DIÁKMUNKÁT azzal, hogy egy egyedülálló kisgyerekes anya talál e főállást. Mérhetetlenül ostoba hozzáállás.

A húgod meg igenis menjen a bíróságra gyerektartásért mert ok, hogy támogatod de onnantól kezdve, hogy ő nem tesz semmit büszkeségből nem érdemli meg a te pénzedet sem. A menyasszonyod a diákhitellel kapcsolatban meg hazudik. Egyébként pedig ha a menyasszonyodnak olyan nagy a szája, hogy gyerek mehet bölcsibe és nem kötelező otthon lenni vele, akkor szólok, hogy az öcsinek sem muszáj egyetemre járnia. Lehet dolgozni napi 8 órában diploma nélkül is, mint ahogy rengetegen teszik akiknek nincs lehetőségük az egyetemre.

Én ilyen mentalitású emberrel mint a menyasszonyod egy napot nem élnék együtt, és jó lecke lehetne ez számodra, hogy tudd mi vár még rád a jövőben.

2015. febr. 21. 19:22
 35/83 anonim ***** válasza:
87%

Vagy a barátnőd, vagy az öccse sumákol. A diákhitelt a tanulmányaid alatt kapod, havi maximum 40 000 Ft-ot (kevesebbet is lehet, ezt mindenki maga dönti el), amíg van hallgatói jogviszonyod, addig egy fillért sem kell törleszteni. Létezik már Diákhitel 2.0, ami azt jelenti, hogy kaphatsz ennél nagyobb összeget is, de azt kizárólag a költségtérítéses képzés tandíjának kiegyenlítésére használhatod, tehát pontosan annyit kapsz, amennyi a tandíj.

A törlesztésre viszont ugyanazok a szabályok, kötelező jelleggel csak a tanulmányok befejezése után kell elkezdeni. Előtörleszteni lehet akármikor, díjmentesen, de annak meg nincs sok értelme, hogy bal kezemmel felveszem, jobb kezemmel visszaadom.

Öcséd tehát kapja a dh-t, keres mellé ugyanannyit és a menyasszonyodtól is kap ennyit, összesen tehát van cirka 100 000 Ft-ja havonta, nettóban. Ez azért nem rossz egy egyetemistának, annyira nem kell sajnálni:D

2015. febr. 21. 19:37
 36/83 anonim ***** válasza:
84%
Nekem is két hónappal vègzés után kellett elkezdenem a törlesztést... Vedd elô a kisasszonyt...
2015. febr. 21. 19:38
 37/83 anonim ***** válasza:
74%

Nos, itt az ideje hogy megneveld egy kicsit az "asszonyt".

Sajnos diákhiteles vagyok és többen is az ismerőseim közül, amiket fentebb leírtak, az így van.

Míg iskolába jársz egy fillért nem kell visszafizetned, csak utána, munkába állás után két hónappal. Mégpedig 2 évig a minimálbér meghatározott, alacsony százalékát. Nekem a törlesztőrészletem havi 6900ft.

Lehet ugyan előtörleszteni, de egyáltalán nem kötelező, pláne ennyit.

Vagy a barátnőd vág át téged, vagy az öccse használja ki a barátnődet, de ebben a felállásban, amikor ő eltartatja magát veled hogy "segítse" azt akit nem szükséges, majd még hisztériázna azon hogy segíted akit viszont igen... hát az első szónál repült volna tőlem.

A húgodnak meg kitartást, én sem kapok munkát egy éve, pedig semmiféle "hátráltató tényezővel" nem rendelkezem.

2015. febr. 21. 19:46
 38/83 anonim ***** válasza:
86%

Lehet túlteng bennem az összeesküvés-szellem, de semmi esély rá, hogy az a pénz a barátnőd zsebében marad?

Kényelmesebb ha el is tartanak, meg még költőpénzed is van.

2015. febr. 21. 19:47
 39/83 anonim ***** válasza:
94%

Hát haver nem irigyellek! Eltartod anyucit, aki beleszól, hogy mire költöd a saját pénzed, és még valaki csúnyán át is vág ezzel a diákhitel dologgal.

Tekintve, hogy a barátnőd is tanul még, kizártnak tartom, hogy nem tudja, hogy a diák hitelt a suli elvégzése UTÁN kell visszafizetni!

2015. febr. 21. 20:40
 40/83 anonim ***** válasza:
95%

Nem tudok igazat adni a menyasszonyodnak.

A helyzet úgy áll, hogy te tartod el még őt is, ennek ellenére a szemedre veti hogy segíted a testvéredet? A pofám leszakad...

Mindkettőtöknek joga van támogatni a testvérét (és tök mindegy hogy ki érdemli meg vagy ki nem), de jelen helyzetben a menyasszonyod az akinek kuss a neve, hiszen ha úgy tetszik, a te pénzedből támogatja a testvérét. Lehet hogy keres valamennyit, de nyilván amit a testvérének ad, azt utána Tőled kapja vissza kaja, számlák, stb. formájában.

Esetleg mondd meg neki szépen hogy oké, nem támogatod a testvéredet, de innentől fogva minden havi kiadást feleztek. ;)

Nő vagyok és jelenleg GYES - en. Úgy írom ezeket a sorokat, hogy most épp a férjem a családfenntartó. Nélküle nem lennénk most sehol. Ezt figyelembe véve pofám nem lenne a szemére vetni hogyha támogatni akarná a testvérét, főleg most, hogy én nem sokat kapok. Azért mindennek van határa.

2015. febr. 21. 20:53
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!