Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Rá mehet erre a kapcsolatunk?...

Rá mehet erre a kapcsolatunk? Kicsit igazságtalannak érzem a helyzetet.

Figyelt kérdés

A menyasszonyom és én elég nehéz helyzetben vagyunk.

Ők 3-an vannak testvérek, van egy nővére meg egy öccse. A nővére már férjhez ment, az ország másik végében él, nem nagyon tartja a kapcsolatot senkivel a családjukból.

A menyasszonyom apja már nem él, az anyukája pedig minimálbérre van bejelentve, nagyon keveset keres. Ennek ellenére mindhárom gyerek jár(t) főiskolára. A menyasszonyom hamarosan végez, az öccsének még van néhány éve hátra.

Én már dolgozom, nekem két húgom van, akik mindketten ugyanúgy dolgoznak már.

A probléma a következő:

Mivel a menyasszonyom édesanyja nem keres jól, így a fia - a kedvesem öccse - diákhitelt vett fel, hogy valamiből fedezni tudja a tanulmányait. Az anyja és a párom is igyekeznek támogatni a srácot, de mivel még a párom is tanul, csak alkalmi munkákat tud elvállalni, részmunkaidőben dolgozik és az ott megkeresett kevéske kis pénzét adja oda a testvérének, miközben mi magunk is nehezen élünk, albérletet tartunk fent, fizetjük a rezsit, a bérleti díjat, a BKV bérleteket, enni-innivalót itthonra, ruházkodás, stb. Egyszóval ami egy átlagos háztartással együtt jár, miközben egyelőre még csak én keresek.

Sajnos azonban közben az idősebbik húgomat pár hónapja otthagyta a férje, és ő ott maradt egy 1,5 éves kisgyerekkel. A másik húgommal közösen minden hónapban adunk neki valamennyi pénzt, hogy kisegítsük őket.

A menyasszonyom ezt nehezményezi, mert szerinte így nekünk nem marad. Mondtam neki, hogy ő is támogatja az öccsét, pedig nekik van egy idősebb testvérük is (igaz, ő valahol az ország másik végében él), aki - úgy tudom - egyáltalán nem is él rosszul, sőt, úgyhogy megtehetné, hogy anyagilag kisegíti a fiút, de mégse ő száll be a srác iskoláztatásába és a hitele törlesztgetésébe, hanem a menyasszonyom.

A párom szerint ez nem ugyanaz. A húgom elmehetne dolgozni (igen, még mindig otthon van a gyerekkel), rég beadhatta volna a kislányát bölcsibe, és akkor nem kéne otthon maradnia, vállalhatna munkát, úgyhogy ő valójában nem szorul rá a mi pénzünkre, ellenben szegény öccse nem tud kitől segítséget kérni, iskola mellett ő is csak diákmunkákat vállalhat és nincs más, aki segítene neki rendezni a diákhitelét.

Ezen persze jól összevesztünk, egy darabig tűrtem, de mivel már hónapok óta ezt hallgatom tőle, hogy miért kell pénzelnem a húgomat, aki szerinte csak szimplán lusta elmenni dolgozni, és kényelmesebb neki, hogy mi tartjuk el a kislányával együtt, nem bírtam tovább és visszavágtam neki, hogy egyelőre őt (vagyis a menyasszonyomat) is én tartom el, hiszen azt a pénzt, amit ő megkeres, azonnal az öccsének adja. Erre persze megsértődött és most én vagyok a rossz, mert a szemére vetettem, hogy nekem csak kolonc a nyakamon, holott ez egyáltalán nem így van. Szeretem őt és vele képzelem el az életemet, de nagyon rosszul esik, hogy ennyire igazságtalan velem, elvégre ugyanabban a helyzetben vagyunk, mindketten csak a testvéreinken szeretnénk segíteni, és erre megkapom, hogy én nem értek meg semmit, hagyom magam lehúzni, a húgom rajtunk élősködik, a mi pénzünkből vesz mindent, holott dolgozhatna is, és milyen ostoba vagyok, hogy ezt nem látom be.

Ezen megy a vita közöttünk már hónapok óta, és úgy érzem, lassan kezd rámenni a kapcsolatunk erre. :/

Próbáltam vele megbeszélni többször is a dolgot, de nem látja be, hogy nincs igaza.

Szerinte feleslegesen szórom el a pénzt, ezért élünk nehezen. Mondtam, hogy akkor ő se adjon pénzt az öccsének, az a hitel amúgy sem az ő gondja, majd az öccse megoldja valahogy, egyébként is, miért nem kér a tesója inkább a másik nővérétől pénzt, aki anyagilag is ezerszer jobban áll nálunk, de persze a menyasszonyom ezen (is) felháborodott, hogy ezt mégis hogy gondoltam, hogy az öccse adóssággal kezdje a nagybetűs életet, meg hogy ez a helyzet egészen más, hisz' a tesója még tanul, de még így is, egyetem mellett is dolgozik és legalább megpróbál pénzt keresni, nem úgy, mint az én húgom.

Mi lehetne a megoldás? Tudnátok javasolni valamit? Szeretnék valamiféle kompromisszumot kötni, de így belülről ezt a helyzetet sokkal nehezebb objektíven nézni, mivel mindketten elfogultak vagyunk a saját családunkkal és testvéreinkkel szemben. Kívülről talán jobban át lehet látni a dolgokat, ezért is írtam ki ezt a kérdést, hátha Ti tudtok valami megoldást, mert azt hiszem, mi sajnos két tűz közé kerülünk a családunk és a párkapcsolatunk között. :(

2015. febr. 21. 15:14
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 11/83 A kérdező kommentje:

Mekkora összegekkel támogatjuk a tesóinkat? Hmm, a menyasszonyom ugyebár amit egy hónapban megkeres diákmunkával, azt gyakorlatilag egy az egyben az öccsének adja, ami nagyjából 40.-50.000 ft-ot jelent. Attól függ, milyen munkát talál éppen. Néha félretesz belőle magának 10-20.000 ft-ot, de csak ha valamire nagyon kell, pl. olykor belead a rezsibe, vagy ő vásárol be itthonra.

Én szintén 50.000 ft-ot adok a húgomnak, ahogy a másik lánytesóm is, így havonta 100.000 ft-ot kap kettőnktől összesen.

2015. febr. 21. 15:53
 12/83 anonim ***** válasza:
68%

a húgodnak el kell mennie bíróságra beadni a válópert és kérni gyerektartást, ennyi.És lehet azért nem talál melót mert nem hajlandó egy bizonyos szintnél lejjebb dolgozni(pl. eladó) nézz utána a húgod mennyire igyekszik,milyen önéletrajzot ad be(az sem mindegy hogy van összerakva) és próbálj TE munkát keresni neki a tesóddal együtt.Ha kell vállaljátok át a gyereket amikor állás interjúra megy stb.

A feleségednek abban nincs igaza,hogy míg ő eltartja az öccsét te ne tedd ezt, de abban igaza van hogy a húgod nem próbálkozik eléggé míg az ő tesója mindent belead.

2015. febr. 21. 16:03
 13/83 anonim ***** válasza:
88%

Én csak egyvalamit nem értek. A menyasszonyod öccse miért is fizeti már most vissza a diákhitelt? Már ne is haragudj, de annak pont az lenne a lényege, hogy a diákhitelt felvevő nyugodtan elvégezze a tanulmányát és csak akkor kell elkezdenie visszafizetni amikor rendes munkát kap. Abból a fizetésből vonja le az összeget az állam. Van pár barátom és fura mód mindegyik csak azután kezdett törleszteni, hogy elkezdett rendesen dolgozni. Szóval itt valami nem kerek a számomra.

Amúgy meg nem kell attól félnie, hogy a testvére adósaggal kezdi-e az életét, mert már azzal indított.

Nagyon jó a szívjóság, de ha az már a saját megélhetésetek kárára megy akkor nem kellene egyikőtöknek sem eladományozni azt ami arra is alig elég amire valóban szükségetek van.

Az rendben van, hogy mindketten segíteni akartok a családtagotoknak, de mérlegelni kellene, hogy valóban van-e rá lehetőségetek, vagy így ti kerültök még rosszabb helyzetbe?

Szerintem, ha ennyire nem tudtok dűlőre jutni akkor csak annyit tehetsz, hogy megmondod neki: "a te pénzeddel azt csinálsz amit akarsz, az enyémmel pedig azt csinálok amit akarok, ha a nővéremnek adom az összes maradékot akkor sem szólhatsz bele". Ezen nem sértődhet meg, mert ha ő sem adja be a közösbe az övét akkor neked sem kell. Lehet 1-2 hónap után a menyasszonyod is elgondolkozna azon, hogy kinek mennyi jár, és ki az első a számára. Most ti ketten egy családi közösséget alkottok, de nem kötelező a közös kassza. Ismerek olyan házaspárt ahol a férj visszakéri a "kölcsönadott pénzt" a feleségétől! Náluk nincs közös kassza, mindenki befizeti ami a rezsire, kajára kell és aztán viszont látásra, az asszonynak új bugyi kell? Vegyen a saját fizetéséből!

2015. febr. 21. 16:05
 14/83 anonim ***** válasza:
79%
Jelen helyzetben a menyasszonyodat is te tartod el, így nem sok beleszólása van, hogy mit csinálsz a saját pénzeddel.
2015. febr. 21. 16:06
 15/83 anonim ***** válasza:
85%
Probaljatok meg a kulon kasszat par honapig
2015. febr. 21. 16:09
 16/83 anonim ***** válasza:
77%

Én neked adok igazat!!!!

Mielőtt nem volt gyerekem, bármit elvállalhattam, még extra melót is, két állás mellett jártam nappalira a főiskolán. Meg se kottyant.

Mióta megszületett a gyerekem, egy épkézláb munkahelyet nem találtam!!! Ha nem lenne a férjem keresete, és hogy szó nélkül eltart, fogalmam sincs, mi lenne velem!

A kedvesed totál el van tévedve! Van bármi fogalma róla, hogy milyen dolgozni gyerek mellett egyedülállóként? Egyáltalán van hova felvenni a kicsit bölcsibe? Mert nagyobb városokban nincs is elég férőhely. Ez az első akadály.

Aztán nagyon sok munkáltató egyáltalán fel sem vesz anyukát! MIért is? Mert őt nem lehet túlóráztatni, gyakran mehet táppénzre, mert a gyerek beteg lesz, bölcsiszünet van. Na igen, nálunk az oviban a nyáron 5 hét szünet van! Aztán 2 hét téliszünet! Meg egy-egy hét tavaszi és őszi szünet.

Az első időkben meg rohadt sokat beteg a gyerek, nálunk két hetet járt, két hetet nem az első félévben. Aztán havonta egy hetet volt beteg. Most középsős, most már csak kéthavonta beteg.

Aztán nem vállalhat akármilyen munkaidőt sem, hiszen sok bölcsiben csak 8 órát engedik a gondozónők a gyereket. Ezt hogy oldja meg egy egyedülálló?

És még sorolhatnám, ezt a választ mutasd meg a barátnődnek

(egy kétségbeesetten munkát kereső anyuka)

2015. febr. 21. 16:10
 17/83 anonim ***** válasza:
76%

Le a kalappal mindkettőtök előtt hogy így segítitek egymást!

Ez ritka a mai világban mikor még a testvérek is sok helyen marják egymást...

Én a sok hozzászólóval ellentétben nem mondom hogy a menyasszonyodnak van igaza. Szerintem ha ő támogatja a testvérét, plussz még haza nem is nagyon ad pénzt, te tartod el őt is, akkor szíved jogod oda adni a tesódnak azt a pénzt. Nehogy már ő döntse el, te sem mondtad neki hogy ne adjon a tesójának és ha jól veszem ki , akkor ő már régebb óta támogatja mint te. Akkor lenne helytálló amit mond ha úgy élnétek hogy ő is rendesen dolgozik ad a közösbe , nem támogatja a tesóját , te meg oda adnád tesódnak amit keresel , na ekkor lenne igaza , de így jelen esetben nincs!

2015. febr. 21. 16:10
 18/83 A kérdező kommentje:

Őszinte leszek, dörrenésem sincs róla, hogy működik pontosan ez a diákhitel, nem tudom, mikor kell elkezdeni visszafizetni vagy hogy egyáltalán mikortól lehet, mindössze csak annyit tudok, hogy a menyasszonyom erre hivatkozva támogatja minden hónapban az öccsét.

Már mondtam neki egy vagy két alkalommal, hogy mivel egyelőre én keresek és én tartom el magunkat, ezért szerintem nem fair a részéről, hogy bele akar szólni, kinek adhatok pénzt és kinek nem, mikor én dolgoztam meg érte, de ezen mindig csak megsértődik, mert úgy érzi, hogy ezzel az orra alá dörgölöm, hogy ő nem keres eleget és én tartom el, nekem ő csak teher, neheztelek rá, amiért nem tud annyit beleadni a rezsibe, stb - pedig ez egyáltalán nem így van - és nem, őszintén mondom, hogy nem szeretném, ha ezt érezné, mert igenis, fáj látnom, amikor megbántom valamivel. Úgyhogy ezt inkább nem szoktam hangoztatni, már próbáltam és mindig csak sértődés lett a vége.

Jó ötlet viszont, hogy a húgomnak segíthetnénk a munkakeresésben, esetleg az önéletrajzát is átírhatnánk egy kicsit, hátha akkor neki is könnyebben menne. Ezt a tippet köszönöm szépen. :)

2015. febr. 21. 16:14
 19/83 anonim ***** válasza:
80%
Mindkettőtöket megértem, de a menyasszonyod azért egy kicsit visszavehetne az arcából, hiszen amit megkeres egy az egybe odaadja az öccsének ezzel gyakorlatilag a közös életekbe semmit nem tesz bele. Főleg hogy a diakhitel azért van ahogy az egyik valaszolo is irta, hogy megkonnyitse az occse helyzetet, amit majd visszafizet akkor amikor dolgozni kezd rendesen, nem is ertem a parod minek fizet neki.(tehat az ocsi sajat maga is keres a parod is ad neki penz,a diakhitel is ott van-ez tulzas) A te oldaladrol meg nyilvan atmeneti ez a tamogatas amig nem talal munkat a testvered, de azért ezt is egy kicsit luxusnak tartom hogy ket embertol egy 100ast beszed de az onerzete azt mar nem birja hogy apukatol penzt kerjen? Azert ez vicc, menjen a birosagra...
2015. febr. 21. 16:15
 20/83 anonim ***** válasza:
65%

Mind a kettő más helyzetben van, mégis ugyanabban. A srác tanul, ezért nem tud dolgozni. Tesód gyerekkel van otthon, ő ezért.

Miért is várja el, hogy te másképp állj a testvéredhez, mint ő az övéhez?

Menjen a tesód gyerektartásért, családi pótlékért, tegyen meg mindent, hogy kikecmeregjen ebből a helyzetből, de amíg nem tud, addig természetes, hogy segíted. Ahogy te is megértetted, hogy ő pénzeli a tesóját, miközben mondjuk ki, te tartod el, így ő is megérthetné, hogy te a te pénzeddel azt csinálsz, amit akarsz addig a pontig, amíg nem erőn felül akarsz másnak segíteni.

Az lenne a legegyszerűbb, ha egyikőtök se adna, vagy mind a ketten adtok, és kész.

Ha nem tetszik a kisasszonynak, akkor meg külön kassza.

Havi kiadások felesbe, meghatározott keret élelmiszerre, az fejenként rezsivel mindennel nagyjából 60 000 Ft/fő.

Kérd el tőle. És ezen felül azt csinál a keresetével, amit akar, de akkor ő se szóljon bele, hogy te segíted a húgodat.

Álljon már meg a menet.

Neki szabad, neked nem? Vagy mi? Ez nem így működik. Nem értem, hogy ez neki miért probléma? Ennek nem szabadna problémának lenni egy kapcsolatban. :/

2015. febr. 21. 16:15
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!