Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Milyen más eszközöm van a...

Milyen más eszközöm van a kiabáláson kívül?

Figyelt kérdés

A férjemnek van egy ötéves kislánya az előző házasságából. Kéthetente hétvégén van nálunk. Eddig nem volt vele különösebb gond, de a nyáron történhetett valami, ami megviselte, mert azóta nem lehet vele bírni.

Múlt hétvégén már nem bírtam cérnával, és bizony kiabáltam vele. A kiabálást megelőzően rengetegszer megkértem szépen, sőt könyörögtem neki, hogy alapvető dolgokat szíveskedjen megtenni. Mint pl beágyazni, lehúzni a wc-t maga után, nem rohangászni, nem ordítva hisztériázni minden apróságon, stb, amiket eddig meg bírt csinálni.

A szép szó semmit sem ért, sőt ha megkértük valamire az apjával, csakazértis az ellenkezőjét csinálta. Ezután szépen elmagyaráztam neki, hogy miért kellene úgy csinálnia bizonyos dolgokat, ahogy várjuk tőle. Ez sem működött, úgyhogy megpróbáltam játékot csinálni a feladataiból. Amikor ez is hatástalan maradt, akkor megbüntettem (beállítottam a sarokba). Eredményt annyit értem el, hogy képen röhögött. Mindezek után leültettük az apukájával együtt, és őszintén próbáltuk megbeszélni vele, hogy miért csinálja ezeket. Semmi értékelhetőt nem mondott, magyarázott össze-vissza, és bármit kérdeztünk, rávágta hogy igen.

Végül az verte ki a biztosítékot, amikor nekem támadt, nekifutásból a hasamnak próbált rohanni, az apját pedig megütötte. Na, ekkor kezdtem el kiabálni vele.

Az anyukája természetesen utólag számonkérte rajtam, hogy mégis hogy merészeltem a gyerekével kiabálni, de bevallom őszintén, egyáltalán nem bántam meg a dolgot. Sőt, hibásnak sem érzem magam.

Persze megígértem, hogy többet nem kiabálok vele sem én, sem az apja. De akkor mégis milyen eszközünk marad arra, hogy kordában tartsuk és ne hagyjuk tombolni, ha egyszer semmi más nem válik be nála? Nagyon fontos lenne, hogy korához és a körülményekhez képest normálisan és nyugodtan viselkedjen, legalább akkor, amikor nálunk van, mivel gyereket várok, és az extrém magas vérnyomásom miatt az orvos a legkisebb stressztől is eltiltott. Márpedig az őrjöngés, ruhatépkedés, ordítozás, ellenünk irányuló támadás, stb pillanatok alatt felnyomja a vérnyomásomat.

2014. szept. 17. 13:39
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 11/86 Andizsuzsi ***** válasza:
14%
Kérdező, most komolyan. Kéthetente nálatok alszik egy éjszakát, és a legnagyobb problémád, hogy nem hajtja össze a takaróját? Az, hogy nektek támad, nem normális. Az, hogy leordítod, szintén nem. Te felnőtt vagy, ő 5 éves. Szerinted?
2014. szept. 17. 13:55
 12/86 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy valahogy akaratlanul is korábban jeleztetek neki, hogy Kisteso lesz. Vagy valaki, az ismerettsegi körében hasonló helyzetben van. Illetve meg az ovoda kezdete is lehet ra ilyen hatassal.
2014. szept. 17. 13:55
 13/86 anonim ***** válasza:
85%

Andizsuzsi, te ezzel a gondolkodással nevelsz gyereket?

Igenis az elvárásokat be kell tartani. Vagy ha csak kéthetente egy hétvégét van ott a gyerek, akkor mar azt csinál, amit akar?

2014. szept. 17. 13:56
 14/86 anonim ***** válasza:
14%
12-es és többiek, én emlékszek a kérdezőre, több kérdést is tett fel ezzel a szegény 5 éves kis lánnyal kapcsolatban! Valószínűleg megviselte a lányt a válás, ez új "anyuka" pedig nem szereti a kislányt! Kislány megérzi szerintem, nem hülye a gyerek! Én is mondtam hogy 2 hetente 1 éjszakát, 2 nappalt nem bírsz ki vele?? Egyébként pszichológushoz elvinném azért az anyukájának ezt mondani kellene!
2014. szept. 17. 13:57
 15/86 A kérdező kommentje:

Mi az, hogy nagyon elszúrtunk valamit, ha ennyire utál minket?

Mindig szeretett hozzánk jönni, mindig jól érezte itt magát. Csak a nyáron a pedagógus anyuka otthon volt vele, és mindent ráhagyott, mert "jaj szegény gyerek". Anyukánál azóta nincsenek szabályok, a kiscsajnak mindent szabad, persze hogy nehezen viseli, ha itt nálunk igenis alkalmazkodnia kell, meg moderálnia magát.

De ez azért még nem ok arra, hogy így tomboljon. Ha a fene fenét eszik, itt nálunk akkor is viselkedni fog. Még csak az hiányzik, hogy majd az én gyerekemnek rossz példát mutasson, és ő is eltanuljon tőle ezt-azt.

2014. szept. 17. 13:58
 16/86 Andizsuzsi ***** válasza:
8%

"Megis mire gondolsz? Egy 5 eves, ha ugy nevelik, képes beagyazni."

Nem arról van szó, hogy képes-e, vagy sem, hanem arról, hogy ilyen piti dolgok miatt van patália körülötte. Idegesség idegességet szül. A gyerek a feszültséget rosszalkodással vezeti le.

2014. szept. 17. 13:59
 17/86 anonim ***** válasza:
27%
a 12-es nem azt írja hogy azt csinál a gyerek amit akar, de hogy... de nekem ez furcsa hogy 1 éjszaka van oda és ennyi rémség történik, valami nem stimmel na....
2014. szept. 17. 13:59
 18/86 anonim ***** válasza:
42%

Sehol nem látom, hogy a kérdező várandós lenne.

Szerintem ez a hármasban leülünk beszélni túl komoly egy ötévesnek. Próbálj meg oldalról közelíteni, kettesben.

Csináljatok valamit közösen, nagyon jó például rajzolni.

Nekünk ezt a pszihológusom tanácsolta, amikor a húgom kifordult önmagából. Szintén öt éves volt.

Külön jó, ha nem szülő ül le vele. Javaslom szerezz be egy csomó színes ceruzát, vagy csillamos tollat, valami "menőt", és üljetek le rajzolni.

Te is rajzolj, róla, ahogy labdáztok, vagy valami.Mutasd még neki, mondd el mi történik. Figyekd mit rajzol, és közben finoman tereld a beszélgetést. Nem biztos hogy elsőre sikerül!

Süssetek sütit (javaslom a mikros bogres sütit), csináljatok valami csajosat.

Nálunk egyébként kiderült, hogy a húgomat kipécézték az oviban, és az óvónő nem hitt neki.

2014. szept. 17. 14:00
 19/86 A kérdező kommentje:

Kéthetente két napot és két éjszakát. Te kibírnál egy ordítozó, őrjöngő gyerekkel ennyi időt, amikor nem hallgat se rád, se az apjára, nektek támad, tökéletesen hatástalan a szép szó, az őszinte beszéd, vagy akármi?

Te jó képet vágnál ehhez? Pláne terhesen, hulla fáradtan, állandó hányingerrel? És nagyon magas vérnyomással, ami miatt az orvos a legkisebb feszültségtől is eltiltott?

2014. szept. 17. 14:01
 20/86 anonim ***** válasza:
100%
Egyebkent a "jutalmazz, ne büntess" modszer be válhat. Csinálj egy táblát, vagy csak szerezz be egy füzetet, amiben az o feladatai, viselkedés van. Pl beagyazas, szo fogadás, wc lehúzás, akármi. Minden egyes feladat teljesítése er egy matricát. Ha nem teljesíti, nincs bunti, de matrica se. Egy napra max 5 feladat legyen, de meg jobb a harom.,válaszd ki a legfontosabbakat, azok érjenek matricát. Ha sikerül összegyűjteni az összeset adott hetvegen, akkor kaphat valamit. Elore meghatarozott dolog legyen, valami olyan, amire vágyik, de nem kell, hogy egetrengeto összeg legyen, es lehet élmény is, pl jatekbaba, cukrászdába menni apaval kettesben, filmet nézni egyutt dolgával, popcornnal, stb. Nekünk nagyon bevallt.
2014. szept. 17. 14:01
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!