Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ezt hogy adagoljam be a...

Ezt hogy adagoljam be a páromnak? Nem szeretném megsérteni sem Őt, sem a családját.

Figyelt kérdés

Sziasztok!

25 éves vagyok, 4 éve vagyunk együtt a barátommal, az első kisbabánkat várom :) A párom cigány származású, amit én soha egyetlen percig sem szégyelltem, mert Ő egy csodálatos ember, és tudom, hogy remek apukája lesz a fiunknak. Ő azonban nagyon érzékeny, és nagyon magára veszi a dolgokat. Hiába bizonyítja a viselkedésével, hogy nem különbözik semmiben, csak abban, hogy nem idén nyáron barnult, az előítéletek megvannak. A családja is tisztességes, nagyon aranyosak a szülei, és van egy öccse, aki a legrendesebb kissrác a Földön :) Szóval tényleg az égvilágon senkinek egy rossz szava nem lehet rájuk. Dolgoznak, nem segélyből élnek, a barátom egyetemet végzett, az öccse pedig szintén kis okos, jól teljesít a suliban :)

A problémám az, hogy mi most Dániában élünk, és pár évig a munkahelyünk miatt még maradni is fogunk. A gyermekünk az óvodát még szinte 100%, hogy itt fogja kijárni. Olyan nevet dog kapni, amit itt és otthon (viszonylag gyakran járunk haza) is használni tud majd, megkímélve attól, hogy folyton visszalkérdezzenek, betűznie kelljen...stb. Ez egyelőre úgy néz ki, hogy a Noel lesz. Azonban a párom vezetékneve Orsós, amivel ugye elég bugyután hangzik. Azt szeretném, ha a kicsi az én vezetéknevemet kapná, ami rövid, és ráadás külföldi is, sok van belőle, nem okoz gondot idekint, hogy 'na, ezt hogy kell írni?'. Illetve természetesen játszik az is, hogy nem szeretném, hogy később a fiamat is érjék ugyanazok a beszólások, mint a páromat, és elítéljék, amint meghallják a nevét. A barátom és a családja sem tehet arról, hogy más a bőrszínük, ezt nem Ők kérték. De nem tudom, mennyire gonosz tőlem, amit szeretnék, és mennyire bántanám meg ezzel Őket.

Köszönöm mindenkinek, aki válaszol!

2014. júl. 4. 19:52
1 2 3 4 5 6
 21/52 anonim ***** válasza:
73%

Nem tartom magam buta, vagy IQ light embernek, de Orsós vezetéknevűt én sosem alkalmaznék..

A lepontozók pillanatnyi őszinteségét kérném önmagukkal szemben is.

Laktam cigányok mellett volt egyetemet végzett cigány kollegám, sőt munkáltatóm is, majdnem megerőszakolt egy csapat cigány és kergettem párat el a kertünkből is. Nekem elég volt, köszönöm. Ezzel nagyjából így van ma 4-5 millió ember Magyarországon. Külföldön is (gondoljatok az olaszokra, v. franciákra).

Én veled értek egyet, kérdező.

2014. júl. 4. 21:01
 22/52 anonim ***** válasza:
100%

20 évesen még én is másképp láttam a dolgokat, sőt a 2. kerületből sem tűnt olyan vészesnek a helyzet. Pedig az.

Biztos vannak kivételek, és Te kérdező, valószínűleg megtaláltad az egyiket, ehhez gratulálok.

Az előítéletek nem puszta passzióból születnek, olyanok, mint a közmondások: kollektív tapasztalaton alapulnak. Ezzel, és mindennek igazságtartalmával, sajnos szembe kell nézni.

2014. júl. 4. 21:11
 23/52 anonim ***** válasza:
39%
Azért azt nem értem, ha cigány a férjed, akkor miért nem vállalod fel? Hozzámentél feleségül, félvér lesz a gyerek, milyen már, hogy most igyekszel finomítani a helyzeten?
2014. júl. 4. 21:11
 24/52 anonim ***** válasza:
100%

Legyünk őszinték: a kérdezőben is ott van az előítélet, ha nem lenne eszébe sem jutna a névcsere. Racionálisan és okosan gondolkodik.

Senkinek nem jutna eszébe ellentmondani neki, ha a férjét mondjuk Szopóka Kázmérnan hívnák...

Ez nem szégyen, nem ciki.

Az viszont biztos, hogy vérig fogod sérteni a családot, ezt nem lehet finoman adagolni.

2014. júl. 4. 21:16
 25/52 anonim ***** válasza:
91%
23-as: az, hogy a kérdező elfogadja a férjét, attól még nem biztos, hogy a gyerekének rosszat akar egész életére...
2014. júl. 4. 21:18
 26/52 anonim ***** válasza:
29%
Kicsit eltúlozza ezt mindenki, nekem is az egyetemen nem egy oktatóm cigány, rendes oktatói fizetést kapnak, persze, hogy cigány nevük van, az egyik éppen cigány nyelvet tanított nekem, mondta, hogy ez az anyanyelve és, hogy tényleg a putriból jött fel, de feljött és ez a lényeg. Ha rendesen nevelitek, taníttatjátok azt a gyereket, akkor a mi egyébként előítéletes kis hazánkban sem lesz ebből gondja, külföldön pedig semmi hátránya nem fog származni ebből. Attól mert félig cigány a gyerek még nem lesz olyan, mint egy vásott cigánylurkó valami borsod megyei cigánysorról.
2014. júl. 4. 21:29
 27/52 anonim ***** válasza:
75%

A mi kis előítéletes országunk lakói egy dolgot szeretnének: rendet.

A mi kis előítéletes országunk időseit cigány fiatalok fosztják ki/verik halára nap, mint nap. A mi kis előítéletes országunkban egy (1) rasszista bűnelkövetési sorozat volt (cigánygyilkosságok), míg a fehéreket naponta ölik, főleg az említett időseket.

A mi kis előítéletes országunkban ezek szerint a romák előítéletesek a fehérekkel szemben.

A mi kis előítéletes országunkban, ha egyszer közbiztonság lesz, akkor nyugalom lesz.

Majd kijössz az egyetemről, megismerkedsz az élettel, és minderre te is rájössz.

2014. júl. 4. 21:34
 28/52 anonim ***** válasza:
100%

#26: Nekem is több roma oktatóm volt az egyetemen.

És van pár roma ismerősöm, mondhatni, szinte barátaim, de, de de.... vigyázni kell, mert tű a szénakazalban, vannak rendes, normálisak is közöttük, akik megszenvedik az előítéleteket, még ha ők maguk nem is szolgáltak rá.

Hozzám többször betörtek/besurrantak. Mindig cigányok voltak. És tudatosan törekszem arra, hogy a pár kivételt ne vegyem egy kalap alá a többség rosszal. SŐt, talán még nem is többség. A házunkban él pár roma család, igaz, nem orvosok és egyetemi tanárok, de dolgoznak, és normális életet élnek.

2014. júl. 4. 21:41
 29/52 A kérdező kommentje:
Én 100%osan elfogadom a párom, remek ember és mindennél jobban szeretem. Szerelmesek vagyunk egymásba, a tenyerén hordoz és mindketten tűkön ülve várjuk a gyermekünk érkezését. Nincs problémám azzal, hogy félvér lesz, reménykedem benne, hogy olyan jóképű lesz, mint az apukája :) A félelmeim azonban nem alaptalanok, de talán tényleg nem kéne ezen problémáznom. Oviba, suliba talán nem lesz fontos, mire felnő pedig majd kezelni tudja. Ráadásul azt sem szeretném, hogy majd úgy érezze szégyellnie kell az édesapját és az Ő családját. Mert egyébként így jönne le.
2014. júl. 4. 21:59
 30/52 anonim ***** válasza:
96%

én inkább Dániel/Daniel-nek nevezném el a gyereket,ez is egy olyan név,ami nemzetközi szinten megállja a helyét,viszont az Orsós vezeteknevvel sem hangzik ciganyosnak,szemben a Noellel..én elhiszem,h nektek ez a név tetszik,de itt jön be az,h nem akarsz kiszurni a gyerekkel..Nekünk is elég érdekes vezeteknevunk van(rendszeresen visszakerdeznek,h jól értették-e,valóban azt mondtam-e) Bennem fel sem merült,h ne ezt a nevet kapják a gyerekeink....annyit tettünk,h megkonnyitsuk az életüket,h nagyon egyszerű keresztneveket kaptak...

szerintem is sértő a parodra és csaladjara nézve...hidd el,ha ő ezt akarná,már szólt volna róla.

2014. júl. 4. 22:02
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!