Őszintén! Te nem érzed néha tehernek a párod gyerekét?
Velem van a baj? 5 éves a kislány, nagyon szeretem, szívesen vagyok vele. De előfordul, hogy rájön az ötperc és hisztizik és veri magát a földhöz, és felesel, és bántja a kisebb gyerekeket, és ordítva kiborít mnindent a szekrényéből, és szándékosan nem szól, hogy éjszaka bepisilt, és kidobálja az ételt a tányérjából, stb. Na ilyenkor mindig eszembe jut, hogy miért nekem kell megnevelnem, miért nekem kell megtanítanom az emberi viselkedésre, miért nem nevelte meg az anyja, amikor az ő dolga lenne.
Ez kb olyan, mintha nekem kellene ellapátolnom egy hatalmas szeméthegyet, amit valaki más az én ablakom alá dobált.
Rossz ember vagyok, amiért néha így érzek?
Szerinted elszakítani egy msáfél éves, nagyon anyás kisgyereket az anyukájától, az dicséretes dolog? Szerinted az nem viselte volna meg a kislányt?
Meg hát nem épp az a bevett szokás, hogy 3 év alatti gyereket az apának ítélnek, ha csak anyuka nem pszichopata vagy drogos.
Amit lehetett, megtette a párom, megegyeztek a megosztott felügyeletben, a kislány 3 éves kora óta egy hetet itt, egy hetet pedig ott tölt.
Nem azt mondtam, hogy szándékosan pisilt be, hanem hogy szándékosan nem szólt róla. Érted, éjszaka átjön hozzánk aludni, kérdezem tőle, hogy mi a baj, rosszat álmodtál? Azt mondja, nem. Mondom akkor más baj van? Azt mondja, nincs semmi. Reggel megyek a szobájába beágyazni, és tiszta pisi az ágynemű. Kérdezem, miért nem szólt éjjel, amikor átjött? Erre közli, hogy mert elfelejtette. Ugyan már, most komolyan elfelejti azalatt a másfél perc alatt, míg átér hozzánk, hogy arra ébredt fel, hogy bepisilt? Pizsamát cserélni tudott, de szólni róla nem?
Meg elmegy vécére, kijön, kérdezem, hogy lehúztad a vécét? Szemrebbenés nélkül mondja, hogy igen. Öt perc múlva megyek be és látom hogy nincs lehúzva. Nehogy már azzal gyertek, hogy ezt nem szándékosan csinálja.
De szeret engem, sokszor mondja is, meg érzem is.
És mondom, én is nagyon szeretem őt, nem a puszta létezése a teher nekem, hanem az, hogy egyedül én nevelem, fegyelmezem. Nekem ez túl nagy felelősség, nem szeretem más helyett elvégezni a "piszkos munkát".
És nagyon nyomaszt a dolog, hogy ha én nem nevelem meg, akkor simán szociopata lesz belőle kamasz korára. Én is szeretném néha kényeztetni, de nem tehetem, mert így is szörnyű a viselkedése, valakinek felelősséget kell vállalnia érte.
Én megértelek Kérdező! Szerintem nem vagy rossz ember, és az vesse rá az első követ, aki volt már ilyen szituban, és soha egy percig nem érzett így! Az meg nem ilyen egyszerű, hogy "akkor szakíts, meg keress olyan pasit, akinek nincs gyereke". Igen valóban, a gyerek is a pasival jár, de a Kérdező szereti és foglalkozik is vele, pedig ha onnan nézzük nem lenne kötelessége, mégis ezekszerint ő az egyetlen aki próbál javítani a kicsi viselkedésén. Nem lehurrogni kéne, hanem tanácsot adni annak, aki volt már hasonló szituban, ami végül jól végződött.
Szóval én is ilyesmi cipőben járok, de nem ennyire durva a helyzet. A páromnak 2 gyereke van, akik sokat vannak nálunk, az anyjuk állandóan csak lepasszolja őket hozzánk, egy hétvégét nem töltött velük már 2 éve, és amikor vele is vannak, nem neveli őket, mindent szabad, mindent rájuk hagy. Nálunk a párom sokat játszik velük ugyan, de nem szólt rájuk jó ideig ő sem semmiért. Szóval én lettem a "gonosz mostoha", egy ideig próbáltam én rendszabályozni, nem sok sikerrel. Aztán besokalltam, és leültem megbeszélni a párommal, hogy legyen ebben partner, mert mégiscsak ő az apjuk, segítsen nekem, mert ez így nagyon nem vezet jóra senki szemszögéből. És igaz nem egyről a kettőre, de fokozatosan ő is szigorított, én meg tartottam magam, így javuló tendenciát mutat a dolog. Nagyon nehéz volt, de mivel szeretem a páromat kitartok mellette jóban, rosszban (pedig nem vagyok a felesége, mégis így gondolom), és a gyerekeket is szeretem, meg ők is engem, még akkor is, ha vannak konfliktusok. Eszembe nem jutna elhagyni őket, pedig gyakran maga alá temetett az "elegem van" életérzés.
Ne add fel Kérdező!!!
#37,
köszönöm szépen, végre valaki megértette, hogy mit is akarok valójában kinyögni. :)
Én próbálkozom, és tényleg megteszek minden tőlem telhetőt, a fő gond az, hogy a kiscsaj frankón úgy viselkedik néha, mint aki az erdőben nevelkedett, a farkasok között. És ilyenkor rettenetesen dühös leszek, persze nem a gyerekre, tudom hogy nem az ő hibája. Hanem az anyjára, aki egy élhetetlen, hűtlen, akaratos, koszos, igénytelen nő, és nagyon fáj, hogy velem végezteti el a "piszkos munkát".
Joggal kérdezhetitek, hogy ennyi erővel a páromra miért nem vagyok kiakadva. Nos, azért nem, mert én úgy gondolom, hogy anyának születik egy nő, a gyerek születésekor egy anya is születik. Egy nőben dolgoznak a hormonok, munkál az anyai ösztön, ennek zsigerből kellene jönnie. Apává viszont senki sem válik pusztán attól, hogy gyereke születik, azt tanulni kell. És a páromnak amellett az elcseszett nő mellett nem volt lehetősége ezt megtanulni. Persze nem mondom, hogy ő nem hibás ebben, de rá mégsem tudok haragudni a fent leírtak miatt.
Sok helyen olvasom, hogy az újdonsült anyukák is meg szoktak ijedni a hirtelen rájuk szakadó felelősségtől, még akkor is, ha a vér szerinti gyerekükről van szó. Na, hát én meg dupla annyira parázok, mivel a saját gyerekemet "jogom" van elcseszni, félrenevelni. Ha valamit elrontok, azért csak magamat okolhatom, ugyanakkor helyrehozni is van lehetőségem.
De mi van akkor, ha a legjobb szándékom és a tőlem telhető legnagyobb igyekezetem ellenére valaki más gyerekének a nevelésében követek el valami óriási hibát? Pláne hogy túl sok tapasztalatom sincs. Ha elrontok valamit, teljes joggal tehet nekem szemrehányást akár a párom, akár az exneje. Ugyanakkor azt sem bírom nézni, hogy a gyerekből kis szociopata lesz 10 év múlva, ha nem teszek ellene. És úgy érzem, hogy ez a nagy teher teljesen összenyom.
Bocsánat, most aztán jól kipanaszkodtam magam, de legalább kiírtam magamból.
Kérdező, én már írtam neked. Minden önteltség nélkül állíthatom, hogy remekül értelmezek szöveget, a te problémádat is elsőre megértettem. Viszont te is értsd meg, hogy sajnos ez egy olyan helyzet, amiből vagy kilépsz, vagy pedig benne maradsz, de azzal vállalod a nehézségeket.
Hiába lesz valaki édesanya, nem mindenki képes jól nevelni a gyerekét. És anyai ösztön ide vagy oda, az édesapának pontosan ugyanannyi része van a dologban, mint az anyának.
Ennek a kislánynak szeretetre, türelelemre és figyelemre van szüksége. Sajnos ezt nem igazán kapja meg senkitől, főleg nem a szüleitől, ami az egész felnőttkorára ki fog hatni. Azt mondod, nem a te dolgod megnevelni, de rossz nézni, mi lesz belőle. Akkor két választásod van. Vagy elfogadod azt, hogy ennek a gyereknek te vagy a pótanyja és kénytelen vagy nevelni, vagy kilépsz a kapcsolatból. Valószínűleg sem az anyja, sem az apja nem fog változtatni a problémán, és neked mindig is terhet fog jelenteni a kislány. Ha nem fognak össze a szülei és csinálnak valamit, akkor ez egyre rosszabb lesz idővel. Döntsd el, képes vagy ezt elfogadni, vagy nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!