Őszintén! Te nem érzed néha tehernek a párod gyerekét?
Velem van a baj? 5 éves a kislány, nagyon szeretem, szívesen vagyok vele. De előfordul, hogy rájön az ötperc és hisztizik és veri magát a földhöz, és felesel, és bántja a kisebb gyerekeket, és ordítva kiborít mnindent a szekrényéből, és szándékosan nem szól, hogy éjszaka bepisilt, és kidobálja az ételt a tányérjából, stb. Na ilyenkor mindig eszembe jut, hogy miért nekem kell megnevelnem, miért nekem kell megtanítanom az emberi viselkedésre, miért nem nevelte meg az anyja, amikor az ő dolga lenne.
Ez kb olyan, mintha nekem kellene ellapátolnom egy hatalmas szeméthegyet, amit valaki más az én ablakom alá dobált.
Rossz ember vagyok, amiért néha így érzek?
Őszintén? Néha még a sajátjaimat is, pedig imádom őket. Viszont gondold magad a kicsi helyébe. Egy 5 évesnek az anyja lenne a fix pont az életében, normál esetben. Vele ez nem így van, ha nem az anyja neveli, és gondolom, erről nem a gyerek tehet. Továbbá akármennyire is leplezed a vele kapcsolatos negatív érzéseidet /ami miatt nem vagy gonosz, csak próbáld őt megérteni/, a gyerekeknek remek antennáik vannak, így ő ezt biztosan pontosan érzi. Mit érezhet? Nyilván lázad ez ellen, és emiatt viselkedik így. Hogy szándékosan nem szól a bepisilésről, arról meg nem gondolom, hogy téged akar vele bosszantani, csupán szégyelli vagy fél a szidástól. A kisebbeket viszont semmi képpen ne engedd bántani. Így vezeti le a gyerek a feszültségét, de ez a kicsiknek árt, nem szabad hagyni.
Ugye, tudtál a gyerekről, mikor a párod mellett megállapodtál?
A gond az, hogy te sem látod a lényeget. 5 éves kislány akinek a kis élete máris fenekestül felfordul, és ő még nem fogja fel, ami körülötte zajlik. Azért gondolj az 5 éves kislány helyzetébe. Van egy anyja és apja, de nincsenek együtt. Nem tudom az apja mikor vált el, mióta él veled, de 3 évesen már van kötödés a gyerek és szülei között. A kislánya lehet magától, lehet mert mondták neki, de úgy érezheti néha, hogy senki nem szereti, így jön a tombolás. Igen, ebben az esetben annak kell megmutatni a helyes viselkedést aki éppen vigyáz rá, neveli.
Te amikor összejöttél az apjával tudtad, hogy a pasas mellé egy gyerek is jár. Így vállaltad, hogy néha pót anya leszel. Neked a feladatod és persze az apja feladata is, hogy megneveljétek a kislányt amikor nálatok van. Ha ez neked teher, akkor tanácsolom, hogy szakíts a pároddal, és keres olyan férfit akinek nincs gyereke, mert a gyerekekkel mindig gond lesz.
Én ezt megértem, illetve igyekszem megérteni és tolerálni.
De amikor direkt nem húzza le a vécét, vagy dobálja az ételt, vagy artikulálatlanul ordít, vagy nem hajlandó kezet és fogat mosni, és fogalma sincs róla, hogy mire való a fésű, hogy nem bántunk másokat ok nélkül, stb, ezek olyan dolgok, amiket - lelki sérülés ide vagy oda - már régen tudnia kellene. És nagyon rosszul érzem magam amiatt, hogy nekem kell megbüntetnem, fegyelmeznem, hogy normális ember legyen belőle. Nagyon fáj, ha be kell küldenem a szobájába vagy meg kell tagadnom tőle például az esti mesét. És ilyenkor mindig iszonyú dühös vagyok az anyjára, hogy nekem kell helyrehoznom az ő általa elkövetett hibákat azért, hogy az ő gyereke később normális életet élhessen, legyenek barátai, ne utálj minden vele egykorú, mint ahogy most áll a helyzet.
Nekem ez teher, nem az én feladatom kellene hogy legyen. De muszáj megtennem, mert ha én nem teszem meg, akkor senki, és hosszútávon a gyerek fogja megszívni, ha nem kap normális nevelést.
És apuka hol van ilyenkor, amikor így viselkedik a gyerek? Ő mért nem neveli?
Amúgy nem teljesen értem, hogy állandóan nálatok van a gyerek, vagy anyukánál van elhelyezve?
Egy hétig nálunk, egy hétig az anyjánál van.
Apukának sajnos óriási lelkiismeret-furdalása van amiatt, hogy ő "elhagyta" a gyerekét, és ezt azzal kompenzálja, hogy amikor nálunk van, mindent megenged neki. Sok elvált apuka esik ebbe a hibába. Pedig nem a párom hibájából történt a válás, az exneje csalta fűvel-fával és a végén a "hölgy" akart elválni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!