Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ez most gonosz dolog tőlem?

Ez most gonosz dolog tőlem?

Figyelt kérdés

Próbálom dióhéjban összefoglalni. Van egy lakásom, ahol anyum a haszonélvező, én jegyeztettem be. Ő egyedül él ott, a testvérem nem messze lakik tőle. A testvéremmel nem volt túl jó a kapcsolat, mostanában rendeződött úgy ahogy. Anyámmal is gonoszul bánt sokáig, csak mostanában lett normális. Anyám most kulcsot akar másoltatni a testvéremnek a lakáshoz, amit én nem szeretnék. Mondván, hogy valaki be tudjon menni ha ő olyan állapotban lenne, hogy rosszul lesz, stb és emiatt ne kelljen betörni az ajtót...én nagyon messze lakom tőle, de akkor sem akarom, hogy legyen kulcsa. A másik meg az, hogy anyám sosem mehetett hozzájuk, nemhogy kulcsot adott volna neki vagy nekem az ő lakásához.

Anyám szerint most én vagyok a szemét. Jogos?

2014. febr. 10. 10:07
1 2 3 4 5 6
 51/59 A kérdező kommentje:

IGazából, mindig azt mondja, hogy ez az övé mert apám halála után ő tartotta fenn a házat is...oké, fizette a rezsit, amíg gyerekek voltunk, de mi nem dolgoztunk, iskolába jártunk. Ezt hánytorgatja. Ezért érzi magáénak a lakást is.

Na mindegy, köszönöm a válaszokat!!!

2014. febr. 11. 10:21
 52/59 anonim ***** válasza:
Csak nem abból lettek az adósságok, amiket te fizettél ki?
2014. febr. 11. 14:57
 53/59 anonim ***** válasza:

46os, ne haragudj, ezt nem tudom másképp mondani, te komplett hülye vagy!

Szerintem aki nem 10 éves, ÉS RENDELKEZIK NÉMI MORÁLIS ÉRZÉKKEL (ugyan a pontozás azt mutatja, hogy errefelé ilyesmivel nem sokan dicsekedhetnek, annál inkább mérhetetlen rosszindulattal, de egészségetekre!) annak lejött a kérdező magyarázataiból, hogy a rosszullétes duma kamu, nevet akar adni a gyereknek, nevezetesen, hogy ilyen zsaroló indokkal adná a kulcsot a testvérének. De persze aki nem akar érteni, az nem is fog......

Nem azért kell neki a kulcs, hogy akkor menjen be, amikor az anyja rosszul van, csak nyugodtan számláld ezt a hülyeséget, akkor én meg kiírom egyértelműen, hogy ez BIZTOSAN NEM IGAZ, NEM EZÉRT AKAR AZ ANYJA A MÁSIK GYEREKÉNEK KULCSOT ADNI! Te csak nyugostan vedd komolyan ezt a hülyeséget, de valóban, ha be van akasztva a lánc, akkor hogy megy be kulccsal? Sehogy, vagy éppúgy, ahogy kulcs nélkül!

De javaslom olvasd el, amit a kérdező írta 45ös bejegyzésnél, nevezetesen, hogy az anyja a második férje különvagyonából előnyökhöz akarta juttatni azt a gyerekét is, akire az nem tartozik (annyira tudtál okoskodni, hogy mit mond a jog, ezt meg nem tudod? Csak a törvényes örökös örököl, vagy vér alapján, vagy ha nevére vette volna, ami gondolom nem történt meg, végrendelet meg nem volt, ezt is írta! Miért kellene örökölnie ebből a vagyonból, azért, mert a vér szerinti apja alkoholista volt, és semmit nem hagyott rá?? És ezért a testvérének kell kárpótolnia? Miféle anya ez? Azért követelőzik, mert hogy felnevelte őket? Remélem sosem fogok ilyen undorító szintre jutni, hogy

1: ekkora különbséget tegyek a gyerekeim közt, hogy ennyire kedvezzek az egyiknek úgy, hogy nyilvánvalóan a másiktól elveszem a jogos jussát

2: felhánytorgassam, hogy felneveltem meg eltartottam (azért a féltestvérének nem hánytorgatta, mikor fél millákat keresett, attól miért nem könyörgött ki semmit, ettől meg miért venne el mindent??), miközben nem kevés hitelt és adósságot halmoztam fel, amit szintén ezzel a gyerekemmel fizettettem ki (akkor így utólag azért jócskán hozzájárult a saját eltartásához, nem?), és még a tulajdonát is elveszem, mert azzal, hogy bejegyeztette magát rá, azzal lehet mondani, hogy elvette. És most még a nem örökölt gyerekét be is akarja juttatni a lakásba (IGENIS NAGY A GYANÚM, HOGY KI AKARJáK UTÁLNI ONNAN, MINDEGY HOGY HOL LAKIK A KÉRDEZŐ JELENLEG!!!!), figyelj oda kérdező, mert egyszercsak azt veszed észre, hogy be van oda jelentkezve, és te nem tehetsz semmit!

Jobb félni, mint megijedni!

Menj ügyvédhez, több mint méltányos voltál anyudhoz, elég szomorú, hogy nem értékeli, sőt!

Ez nem szokványos haszonélvezeti, azért a bíróság sem hülye, nyoma van, hogy mennyit örököltél, TE, ÉS NEM ANYUD VAGY A FÉLTESTVÉRED!!!, mennyi ment hitelre, mennyibe került a lakás stb. nem hiszem, hogy ne lehetne ezzel valamit csinálni, ha baj van.

2014. febr. 11. 15:36
 54/59 anonim ***** válasza:
52%

Utolsonal a pont! Mibol lett az adossag, ha o fenntartotta a hazat...? A ketto nem fer ossze!

Ha tudtad, hogy anyukad ilyen a legnagyobb hibat kovetted el eletedben! Kiut nincs, szavad nincs... :(

Sajnalom nagyon hogy vannak ilyen szulok akik eloskodnek a gyerekukon!

2014. febr. 11. 15:38
 55/59 anonim ***** válasza:

53as vagyok, csak annyit még, hogy nagyon sajnállak, amiért ilyen az anyud - elmondott minden szemétnek? Mert segítettél neki? A féltestvéred akkor micsoda, mikor felvetetette a pénz, sajnált az anyjától minden fillért és ennek akar kulcsot adni?! Biztosan felvenné a fenekét, ha rosszul lenne, vagy szüksége lenne rá az anyjának, hogyne!, bár én nem hiszem, hogy valóban ezért akarna kulcsot adni neki!

Sajnos sokszor látni ilyet, van az a gyerek, aki ahol tud, belerúg a szüleibe, amit csak tud, elvesz, meg van az, aki segít, ahol tud, aztán mégsem jó soha, mindig többet és többet akarnak tőle és bármennyit ad is, sosem szeretik annyira, mint a másikat!

Te elég sokat kompenzáltál életedben, most már elég lehetne (adtál pénzt a testvérednek a te kizárólagos örökségedből, ha fordítottan alakul, ő is adott volna neked?), anyud meg ne a tiédből akarjon jótékonykodni, meg jófej lenni! Mi közöd neked ahhoz, hogy szegény féltestvéred nem örökölt a vér szerinti alkesz apja után semmit?! Ez az ő gondja kellett volna, hogy legyen, mármint anyudé, nem a tiéd!

Remélem sosem leszek ilyen, hogy azt adjam (akarjam adni) az egyik gyerekemnek, amit a másiktól elveszek! Szomorú történet!

2014. febr. 11. 15:58
 56/59 anonim ***** válasza:
49%

53-as:

1. Akármennyire is hözöngsz, a haszonélvezeti jogot NEM lehet megszüntetni - ezért kell ELÖRE meggondolni, hogy valakinek megadom-e ezt.

2. Az anyuka viszont akármit csinál, a másik gyerek SOHA nem fogja ezt a lakást örökölni, és ha netán beköltöztetné oda az anya (amihez joga van), ez CSAK addig érvényes, amíg az anya él. A halála esetén azonnal ki kell költöznie, ha a tulajdonos felszólítja.

3. Viszont amíg az anya él, addig teljes mértékben joga van a lakást használni, eldönteni, hogy ki lakhat ott és ki nem, illetve kinek ad kulcsot. Ezen nem változtat semmit, hogy a kérdezö mit tett eddig az anyáért, illetve a másik testvér mit nem, vagy mit tett a kérdezö ellen.

4. Ez tipikusan az a helyzet, amikor valaki ELÖSZÖR ad egy másik személynek valamre jogot, és UTÁNA érdeklödik, hogy ez mivel jár. A kérdezö akkor cselekedett volna értelmesen, ha az anyja kérése ellenére sem egyezett volna bele a haszonélvezeti jogba, akkor most nem lenne ilyen gondja. MOST már nem tud semmit sem tenni, a jognak az a lényege, hogy ha valaki VÁLLAL egy kötelezettséget, akkor azt teljesítenie is kell.

2014. febr. 11. 17:20
 57/59 anonim ***** válasza:
51%

Figyelj, te nagyokos, én konkrétan tudok olyan esetet, amikor a szülő visszavette a haszonélevezeti jogot a gyerektől bírósági úton. Be tudta bizonyítani, hogy a gyerek nem úgy viselkedik vele, ahogy kellene és láss csodát, visszavették, törölték a jogot. Akkor felételezem másik irányba is működik (értem a másik irány alatt a gyerek veszi vissza szüőtől) ezért mondom, hogy menjen ügyvédhez, ha baj lesz.

Vagy ha előállna egy olyan állapot, hogy bárki beköltözne, tönretenné az ingatlant (gondolom itt nem lesz erről szó, mert az anya ott lakik), akkor szó nélkül kellene tűrni, miközben ő több mint méltányos volt az anyjával?! Mert ez azért megkülönbözteti az átlag esettől, itt nem az anya tulajdonáról van szó, aki átadja de a biztonság miatt haszonéleveztetit tart meg magának (az is más megítélés alá esik) meg az is, mikor valakinek kihasználják a nyilvánvaló jóságát! Annyi minden van, amit a jog egyértelműen kimond, aztán jön egy jobb ügyvéd és már nem is annyira egyértelmű a dolog.

Kérdező remélem nem kerülsz olyan helyzetbe, hogy idáig jussatok! Nem ezt érdemelnéd a jóságodért!

Amúgy miért hőzöngök, mert egyetértettem a kérdezővel? De tudod mit, legyen neked igazad, attól még a lényeg nem változik, a kérdés az volt, hogy a kérdező gonosz-e az anyjával, nem az, hogy mit mond a jog, csak ti örültök neki, ha belerúghattok valakibe és fejéhez verhetitek a nyilvánvalót, amit az amúgy is tud! Hát akkor legyen neked nagyon jó napod :-)

2014. febr. 11. 17:41
 58/59 anonim ***** válasza:

Én nem írok már sokat, úgyis eleget írtak itt és még a vita is megy.

Drága kérdező! Szerintem most menj el ügyvédhez és meséld el neki a helyzetet, hátha ki tudtok valamit találni, vagy tud adni valami tanácsot. Mindenképpen fordulj ügyvédhez, mert bár úgy látom nagyon is érted a helyzetet és alapvetően okos is vagy, most ezzel tennéd a legjobbat.

Nem kell kitenni anyukádat a lakásból, de azért én is túlzásnak érzem amit csinál. Pláne ahogy a későbbi kommentjeidben leírtad, hogy milyen ember. És én veled értek egyet, ez már valóban zsarolás, legalábbis lelkiekben mindenképp. Amúgy ha be van láncolva az ajtó a mentősök nem fognak körbenézni, hogy kinek a legvékonyabb a karja és az nyúljon be kiakasztani, vagy nem fognak elrohanni szerszámért, amivel elvágják, hanem vagy berúgják az ajtót, vagy szaladnak a ház tulajdonosához, pl. a közös képviselőhöz pótkulcsért (ami általában szokott amúgy lenni, pont ilyen esetekre, tehát nyugodtan adhatna neki és kész, ezt próbáld vele megértetni). Szóval biztos, hogy valami mást akar a kulccsal. De nem értem miért "vergődik", amikor már ezerszer bizonyítottad neki, hogy törődsz vele, hiszen kifizetted az adósságait, vettél neki egy lakást, haszonélvezeti jogot is kapott, ahogyan akarta stb. Istenemre mondom lehet pszichiáter kellene neki, ha még ezek után sem tud nyugton maradni.

Befejezésként csak annyit, hogy egyáltalán nem vagy gonosz vagy szemét és nem csoda, hogy nincs bűntudatod, hiszen csupa jót tettél vele, ő viszont szinte kihasznált. Neked van igazad, ne törődj azzal, hogy most mások esetleg nem ezt mondják (én meg le leszek húzva mint a franc)! Itt már valóban nem csak a kulcsról van szó, ha csak arról lenne nem lenne ekkora felhajtás körülötte. Fogadj ügyvédet és ha esetleg valami komolyabb lépést javasol, pl. a haszonélvezeti jog megvonását, akkor ne félj megtenni, azzal még nem teszed ki anyukádat az utcára, de azért szerintem jobb lenne ha te rendelkezhetnél a dolgok felett, mert ahogy látom te racionálisabb döntéseket tudsz már hozni. Az egy dolog, hogy régen mégis belementél a haszonélvezeti jogba, de nyilván az érzelmek is befolyásoltak és nem gondoltad, hogy ez lesz belőle. Most már megtanultad, jobban átlátod, ráadásul ott lesz veled a jogi tanácsadód, az ügyvéd is. Anyukád pedig simán meglesz a haszonélvezeti nélkül is. (Bocs, hogy mégis több lett, csak pár mondatot terveztem, de ezt már mégis le akartam írni.)

2014. febr. 11. 18:12
 59/59 anonim válasza:
Mi történt azóta?
2017. aug. 27. 17:36
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!