Ez most gonosz dolog tőlem?
Próbálom dióhéjban összefoglalni. Van egy lakásom, ahol anyum a haszonélvező, én jegyeztettem be. Ő egyedül él ott, a testvérem nem messze lakik tőle. A testvéremmel nem volt túl jó a kapcsolat, mostanában rendeződött úgy ahogy. Anyámmal is gonoszul bánt sokáig, csak mostanában lett normális. Anyám most kulcsot akar másoltatni a testvéremnek a lakáshoz, amit én nem szeretnék. Mondván, hogy valaki be tudjon menni ha ő olyan állapotban lenne, hogy rosszul lesz, stb és emiatt ne kelljen betörni az ajtót...én nagyon messze lakom tőle, de akkor sem akarom, hogy legyen kulcsa. A másik meg az, hogy anyám sosem mehetett hozzájuk, nemhogy kulcsot adott volna neki vagy nekem az ő lakásához.
Anyám szerint most én vagyok a szemét. Jogos?
Ez engem is érdekelne.
Mióta lakik abban a lakás az anyuka?
Mióta a tiéd a lakás?
Jogilag persze lényegtelen, de érdekelne.
Hm...Beszélő viszonyban vagyunk, nem pedig jóban!
Nos, mióta, kb egy éve. Miután apám rámhagyott egy házat, amit ő épített egyedül eladtuk. Kifizettem anyám hiteleit(milliós nagyságrend) és a maradékból vettem egy lakást amiben ő lakik egyedül. Ezek után nagy kérés, hogy Gyakorlatilag olyan mintha nem lenne semmim, mert még a lakás kiválasztásánál is az ő igényeit néztem, tiszteletből mert felnevelt minket. De mostmár lassan kezd úgy viselkedni, mintha semmi közöm nem lenne ahhoz a nyomorult lakáshoz.
És nem arról van szó, hogy nem mehet oda. Természetesen akkor megy amikor akar, mert anyám mindent megbocsájtott neki, mindig is ő volt a kedvence. Én csak annyit kértem, hogy azért kulcsot ne ha lehet...nem tudom, próbálok nem kisttílű lenni és kicsinyes ezért érdekel más hogyan látja ezt, még akkor is, ha csak részinformációkat lát.
Mivel nem ismerem még továbbra sem a teljes történetet, csak a történet egy részét.
Így továbbra is csak arról tudok véleményt formálni.
Valószínűleg, már nem túl fiatal a szülő.
Ez az egész lakásmizéria meg eléggé a pénzről szól, és annak felhánytorgatásáról. Mert igen te hánytorgatod,hogy az én pénzem, én lakásom, én döntök.
Egy számára nálad is fontosabb személynek szeretne kulcsot adni, addig amíg ő ott él.
Nem tartom elfogadhatatlannak a kérést, és a teljesítése sem egy nagy dolog.
Így ebből problémát én biztosan nem csinálnék.
Ha könyörgök egy kicsit neked, nekem is adsz egy haszonélvezeti jogot? :)
Én sem értem mi értelme ilyen jogot adni valakinek ilyen esetben. Ha anyád ezért könyörgött, akkor gyanús lehetett volna hogy nem véletlenül teszi.
Te elvárhatod hogy ő beszélje meg veled a dolgokat, de szerintem te abból a lakásból már nem sokat fogsz látni.
Sakkmatt.
"Egy számára nálad is fontosabb személynek szeretne kulcsot adni, addig amíg ő ott él."
Ez gyönyörű. Felfogtad, vagy csak leírtad?
Szerintem egyébként itt sokak csakazértis ellenkeznek, a valóságban nem adnának kulcsot egy ilyen embernek. De mondani mindent könnyű.
Ennyi erővel itt mindenki, aki kulcsot adna, küldje meg nekem a kulcsot címmel együtt, és ha baj van, azonnal repülök.
Ne törődj velük, kérdező, a nagyja válaszoló irigy bunkó, akik bort isznak és vizet prédikálnak! Könnyű ilyen okosnak meg családszeretőnek lenni (már sokadszor a gyiken), ha nem az ő egzisztenciájuk múlik rajta!
Különösen gratulálok a nem tudom hányasnak: "Egy számára nálad is fontosabb személynek szeretne kulcsot adni, addig amíg ő ott él." - te egy rendkívül értékes ember lehetsz! Tetőt ad az anyja feje fölé (semmi köze ahhoz az ingatlanhoz, amit a férje még előtte, egyedül épített, ellentétben a vér szerinti gyerekkel, akinek az törvény szerint jár!!!), erre az úgy köszöni meg, hogy kulcsot akar adni valakinek, akinek a rajta segítő gyereke nem szeretne. Szép vagy!
Nagyon rosszul tetted a haszonélvezeti jog bejegyzését, gondolom rájöttél, és most próbálj megelőzni egy még nagyobb hibát: áldozz rá némi pénzt és menj ügyvédhez tanácsért! Ezt kellett volna tenned már sokkal régebben.
Abból indulok ki, hogy okod van arra, hogy ne legyen a féltestvérdenek kulcsa!
Egyébként meg úgy nézem, talán most először gondolkodsz és gyanakszol, amit jól is teszel, nem hiszem, hogy miután lefizetted anyud milliós tartozását, ezek után neki félnie kellett volna atól, hogy kiteszed a lakásból, tehát szerintem is oka van annak, hogy kikönyörögte a haszonélvezetit!
És most adok neked egy gyakorlati tanácsot: határozottan mondd ki, hogy NEM járulsz hozzá, hogy kulcsot adjon a féltestvérdenek, TEDD TANÚ ELŐTT (nincs megbízható ember a házban, házmester, ilyesmi? annak sem adhatnál kulcsot? így nem kellene attól félni, hogy anyudnak baja lesz és nem tudtok bemenni).
Ha a későbbiekben gond lenne, tehát testvéred odakölözik úgy, hogy te ezt nem engeded, vagy azt látod, hogy anyud igazságtalanul kedvez neki a te ingatlanodban, igenis kérni lehet a haszonélvezet visszavonását arra való érdemtelenség miatt (mondjuk kár is volt bejegyeztetni, miért nem lakhatott ott e nélkül). Mint ahogy azon szülő is kérheti az ilyen természetű szerződések érvénytelenítését, akiről nem gondoskodik a gyereke vagy nem megfelelően vagy ne adj isten bántalmazza stb. Igenis vannak okok, amivel visszacsinálható!
Csak meg kell várni, míg olyat tesznek, amiért támadhatóak, ezt egy ügyvéd el tudja neked mondani.
Gondolom anyudat nem tennéd ki az utcára, szerintem azzal sincs bajod, ha a testvéred odamegy az anyjához (vagy bárki más, hiszen ott lakik, nyilvánvaló, hogy azt fogad vendégül, akit szeretne), de igazad van, én megértem, hogy mindez nem tetszik neked. Anyud előző házasságából született gyerekének (féltestvérednek) semmi köze nincs a te jogos örökségedhez, ezt akármelyik bíróság kimondja, és azt is, hogy anyud nem jutathatja semmiféle előnyökhöz ezzel kapcsolatban! Neki is van vér szerinti apja gondolom, ő majd örököl ott...ha olyan kérdést tettél volna fel, hogy nem akarnak odaaengedni abba a lakásba, ami a féltestvéred jogos tulajdona, neked semmi közöd hozzá és mire fel nem kaphatsz hozzá kulcsot, megettek volna a válaszolók!
Amúgy nem értem anyudat, miért ilyen részrehajló és igazságtalan? Komolyan úgy érzed, hogy valamiféle nem tisztességes szándékai lennének?
"Szerintem egyébként itt sokak csakazértis ellenkeznek, a valóságban nem adnának kulcsot egy ilyen embernek. De mondani mindent könnyű. "
Nem arrol van szo, te eszleny, hogy adna e valaki kulcsot, vagy sem, hanem arrol, hogy a kerdezo anyja, mint haszonelvezo adhat. Adhat a gyerekenek, a szomszednak, a hajlektalannak a sarkon, a kisebbsegi 16 tagu csaladnak is, ha ugy akarja. A kerdezo meg nem szolhat bele, mivel o csak tulajdonos es Magyarorszagon a haszonelvezonek tobb joga van, mint a tulajdonosnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!