Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ez most gonosz dolog tőlem?

Ez most gonosz dolog tőlem?

Figyelt kérdés

Próbálom dióhéjban összefoglalni. Van egy lakásom, ahol anyum a haszonélvező, én jegyeztettem be. Ő egyedül él ott, a testvérem nem messze lakik tőle. A testvéremmel nem volt túl jó a kapcsolat, mostanában rendeződött úgy ahogy. Anyámmal is gonoszul bánt sokáig, csak mostanában lett normális. Anyám most kulcsot akar másoltatni a testvéremnek a lakáshoz, amit én nem szeretnék. Mondván, hogy valaki be tudjon menni ha ő olyan állapotban lenne, hogy rosszul lesz, stb és emiatt ne kelljen betörni az ajtót...én nagyon messze lakom tőle, de akkor sem akarom, hogy legyen kulcsa. A másik meg az, hogy anyám sosem mehetett hozzájuk, nemhogy kulcsot adott volna neki vagy nekem az ő lakásához.

Anyám szerint most én vagyok a szemét. Jogos?

2014. febr. 10. 10:07
1 2 3 4 5 6
 11/59 anonim ***** válasza:
86%
El vagy tevedve, kerdezo, nem lenne az visszaélés, csupán élne a jogával. Ha akarja, kiadja a lakást es az ove a bérleti dij, ha akarja, oda költöztetni a hajléktalant ingyen. Te jogosítottad fel erre, amikor haszonelvezetet adtál neki.
2014. febr. 10. 10:55
 12/59 anonim ***** válasza:
78%

7 vagyok.

Összekevertél a testvér megfogalmazással. Akkor ha apud nevelt fia, akkor neked max féltestvéred, így teljesen más a helyzet nyilván.

Viszont anyudnak akkor is a gyereke. Amikor haszonélvezetet adtál neki, felhatalmaztad erre.

Gondolom legközelebb nem tennéd.

2014. febr. 10. 10:57
 13/59 A kérdező kommentje:
Nincs egyébként elmérgesedve a helyzet, a testvérem talán erről nem is tud. (Igen a féltestvérem, de nem így szoktam emlegetni) Csupán amikor anyunak szüksége lett volna rá, akkor több éven keresztül le se. sz.rta, rohadtul nem érdekelte, hogy mi van vele, csak rám számíthatott. És ezt nem igazán tudom neki elfelejteni, anyám más neki ugyanolyan gyereke, oké...de az meg az én lakásom...
2014. febr. 10. 11:07
 14/59 anonim ***** válasza:
62%
A haszonélvezeti jogot nem lehet felmondani?
2014. febr. 10. 11:13
 15/59 anonim ***** válasza:
77%
A haszonélvező lemondhat rola, illetve erdemtelenseg eseten elvehetik tőle.
2014. febr. 10. 11:14
 16/59 anonim ***** válasza:
76%
Itt 2 dolgot nagyon kavarnak az emberek! NEM VAGY GONOSZ, amiért így gondolkodsz, csak épp megszívattad magadat a haszonélvezeti joggal. Az egy baromság volt. Innentől kezdve, anyukádnak bármihez joga van a lakással kapcsolatban, az már megint más kérdés, hogy erkölcsileg eléggé megkérdőjelezhető, hogy ő most a féltestvéredet akarja előnyben részesíteni. Mert biztos lehetsz benne, hogy itt nem csak arról van szó, hogy ha vele történne valami, bla bla bla... a testvéred oda akar költözni hozzá. Ezt jobb ha tudod.
2014. febr. 10. 11:14
 17/59 anonim ***** válasza:
71%

Azzal, hogy anyádnak haszonélvezeti jogot adtál, megszünt a rendelkezési jogod, amíg ö él.

Addig ö dönti el, hogy kinek ad kulcsot, ki lakhat a lakásban és ki nem, neked ebbe semmi beleszólásod. (Adott esetben arra is joga van, hogy a testvéredet beköltöztesse, téged meg egyáltalán ne engedjen be a lakásba).

Szóval lényegtelen, hogy szemét vagy-e vagy sem, neked nincs semmi beleszólásod a dologba.

Abban meg igaza van anyádnak, hogy jobb, ha valakinem van még kulcsa vészhelyzet esetére.

2014. febr. 10. 11:23
 18/59 anonim ***** válasza:
66%

Szerintem egyáltalán nem gonosz dolog, én így a rövid leírás alapján veled értek egyet, én sem adnék kulcsot neki.

Habár azért tényleg sok minden történhet egy egészségesnek látszó és fiatal emberrel is (mondjuk ezzel az erővel bárkivel), szóval nem lenne baj, ha valakinek a közelben lenne kulcsa. Nincs esetleg házmester vagy valaki? Mert szerintem az elég, az meg elvileg úgysem megy be oda soha, de mégis, ha van valami, akkor tud segíteni és még közelebb is van.

Amúgy nem azért mondom, de ha pl. mentőre van szükség akkor az ajtó a legkevesebb és nem amiatt aggódnék! Normális helyen senki nem megy be addig a lakásba (pláne ha a ház ajtaja amúgy zárható és csak a lakók mehetnek be). Vagy ott marad addig valaki.

De szerintem sem sokat tudsz tenni, max. vitáztok még egy ideig anyukáddal, de ha akar, akkor úgyis másoltat kulcsot és odaadja a testvérednek, akkor meg már nem sokat tudsz tenni, pláne, ha nem szól majd róla.

Végül is mi lenne, ha kapna kulcsot a testvéred? Gondolom nem járna oda folyton, nem menne be, ha nincs otthon senki. Vagy szerinted meglopna vagy okozna valami bajt, vagy csinálna bármi hasonlót, kinézed belőle?

Én sem szívesen adnék kulcsot, de ha anyám ennyire akarná és nem tudnám máshogy megoldani, akkor végül belemennék a dologba, hiszen annyira nem nagy cucc, hogy van hozzá kulcsa egy másik családtagnak is. Rendben van, hogy nem túl jó a kapcsolat köztetek és olyan ember, amilyen, de most egy kulcs... Csak nem rabol ki titeket vagy nem visz oda idegeneket vagy nem tudom. :D

Amúgy valóban nem jó dolog a haszonélvezeti jog, mi is szívtunk vele régen, de egyéb okok miatt bele kellett menni előzőleg. Ha esetleg vissza akarsz menni a lakásba, akkor majd visszakéred a kulcsot, vagy egyszerűen lecseréled a zárat és nyugodtan mondhatod, hogy már úgyis ott vagy te, nem kell a kulcsokkal variálni.

2014. febr. 10. 11:29
 19/59 anonim ***** válasza:
40%

Azért szerintem az egy dolog, hogy jogilag mi a helyzet, de nyilván meg akarta ezt beszélni az anyuka a kérdezővel. Azért egy családon belül általában nem szó nélkül cselekednek csak mert megtehetik jogilag, hanem először megpróbálnak beszélni róla. Max. ha pl. az anyuka úgy gondolja, hogy márpedig ő ezt akarja, akkor akkor is ad kulcsot, ha a kérdezőnek ez nem tetszik.

De azért szerintem felesleges mindenkinek a jogi szöveget nyomatni, már csak nem fogják egymásra hívni a rendőrt vagy feljelentést tenni, elvégre egy családról van szó. Vita, sértődés lehet, hogy lesz, de ennyi.

2014. febr. 10. 11:33
 20/59 anonim ***** válasza:
59%

Hat basszus! Mattot adtal magadnak...

:/

Velunk is egyutt el, anyum tesom jott egy idoben olyan szoveg, hogy nem erzi magat biztonsagban (pedig sose tennem ki oket) mert semmihez nincs koze es mi van ha velem lesz valami akkor Parom kirakja oket stb...

Nem irattam ra semmit, annyit tettem hogy itt lakhatnak, a biztositasom 33%a halalom eseten ot illeti... Sose adnek senkinek tobb jogot a sajatomban mint az enyem!

Szerintem mondd el neki hogy mekkora mazlista hogy mig el lakas van a segge alatt es igyekezzen a helyzetevel nem vissza elni, mert a testvered nem volt az apad gyereke! Neki annyi jar ami az anyja utan jon! Anya meg szerezzen valami onallot ha igy szereti a feltesod annak ellenere hogy hatat forditott neki amit majd egyszer ra hagyhat!

2014. febr. 10. 11:39
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!