Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ez most gonosz dolog tőlem?

Ez most gonosz dolog tőlem?

Figyelt kérdés

Próbálom dióhéjban összefoglalni. Van egy lakásom, ahol anyum a haszonélvező, én jegyeztettem be. Ő egyedül él ott, a testvérem nem messze lakik tőle. A testvéremmel nem volt túl jó a kapcsolat, mostanában rendeződött úgy ahogy. Anyámmal is gonoszul bánt sokáig, csak mostanában lett normális. Anyám most kulcsot akar másoltatni a testvéremnek a lakáshoz, amit én nem szeretnék. Mondván, hogy valaki be tudjon menni ha ő olyan állapotban lenne, hogy rosszul lesz, stb és emiatt ne kelljen betörni az ajtót...én nagyon messze lakom tőle, de akkor sem akarom, hogy legyen kulcsa. A másik meg az, hogy anyám sosem mehetett hozzájuk, nemhogy kulcsot adott volna neki vagy nekem az ő lakásához.

Anyám szerint most én vagyok a szemét. Jogos?

2014. febr. 10. 10:07
1 2 3 4 5 6
 41/59 anonim ***** válasza:
23%
Hadd döntse el az anyukád. Ha ő úgy dönt, hogy inkább abban bízik meg, aki gonosz volt vele, az az ő baja, egészséges felnőttre nem kell vigyáznod, főleg, ha még haragszik is érte. Nem mintha nem értenék egyet veled, de talán jobban megérti, ha a saját kárán tanul.
2014. febr. 10. 19:15
 42/59 anonim ***** válasza:
91%

Értem én a kérdezőt, hisz az anyukája az ő általa vett lakásba él, amire a haszonélvezet is az anyuka kérésére került (vagy nem tudom mennyire volt erőszakos). Viszont most a sosem segítő, sőt a saját anyját be sem engedő testvér akar kulcsot egy olyan lakáshoz, amihez köze nincs.

ELég érdekes a helyzet, nehéz úgy jó tanácsot adni, hogy ismernénk a szereplőket jobban.

Kíváncsi lennék, hogy a testvér eddig miért volt ennyire rosszindulatú?

Egyébként igazuk van a válaszolóknak abban, hogy a haszonélvező azt visz a házba, akit akar, még be is jelentheti oda.

Sajnos nálam is hasonló a szitu. Apukám épített egy családi házat, de még kicsi voltam, amikor meghalt.Az én nevemre került, anyunak haszonélvezet. Rá 4 évre anyu összejött egy lezüllött férfival, akivel együtt ittak, majd az megverte nem egyszer. Született 2 féltesóm is, akiket imádok. Viszont anyámék egyre csak süllyedtek le, semmit nem csinálnak a házon. Lelakják teljesen. Mivel én nem bírtam ezt az életformát, 18 évesen elköltöztem, de persze az OTP hitelt nekem kellett rá kifizetnem.

Azóta laktam már albérletben is (pedig van lakásom), most a párommal élek.

21 éve megy ez, azóta van egy házam, ami a haszonélvezet miatt semmit nem ér.

Most meg már a 2 féltesómat nézem, akiknek ugyan nincs közük a házhoz, de sosem akarnám, hogy az utcára kerüljenek (19 és 13 évesek)

2014. febr. 10. 20:28
 43/59 anonim ***** válasza:
100%

Nem azért mondom, de szerintem a kérdező nem jogi tanácsot kért...

Ő inkább véleményt kért, hiszen most ő a rossz mindenki (mármint a családja) szerint. Ennyi. Nem kell felfújni, és minden második embernek leírni a jogi részét a dolognak...

Én egyetértek a kérdezővel, én sem szívesen adnék a féltestvérnek kulcsot. De a kérdező semmit nem reagált arra, hogy van-e ott házmester vagy hasonló, pedig akkor lehetne annak adni és kész. Az meg aztán még közelebb van, mint a féltestvér...

De nem tagadom, hogy igazából az anyja döntése, vagyis azt tehet, amit akar. Ha ő mindenképp kulcsot akar adni, akkor úgyis fog. De én sem adnám rá áldásom és nem egyeznék bele. A kérdező anyukáján múlik, hogy ő milyen ember, megfontolja-e amit a kérdező mond és lenyugszik, vagy akkor is ad kulcsot a féltestvérnek.

Viszont én is azt tudom mondani, hogy ha úgy látod kérdező, hogy nagyon szervezkednek, akkor menj el ügyvédhez! Azért mégiscsak a te lakásod. Nem tudom, hol élsz most, meg egyébként is, de az akkor is a tied, azért némi beleszólásod csak legyen már a dolgokba és ne ússzon el a kezeid közül a lakás a végén. Eleve nem is értem, hogy minek kellett annyira anyukádnak a haszonélvezeti jog (nálunk egyszer valami hitel vagy ilyesmi miatt volt muszáj megcsináltatni, akkor az húzott ki minket a bajból, de később csak a baj volt vele, több dolgot amiatt buktunk el, szóval nem tartom valami jó dolognak).

Gondolom én is le leszek pontozva, mert itt sosem lehet normális választ adni, mindig van olyan, akinek valami nem tetszik... De szerintem annyiban kiegyezhetünk, hogy azért az nem semmi, hogy a haszonélvezőnek lényegében több joga van, mint a tulajdonosnak. Azért (még ha nem is tartozik ez most ide annyira), érdekesek ezek a törvények...

2014. febr. 10. 22:46
 44/59 anonim ***** válasza:
59%

40es, inkább te tanulj meg olvasni és értelmezni, mert itt egyáltalán nem az volt a kérdés, hogy mihez van joga a haszonélvezőnek, meg mihez nincs - gondolom időközben már tudja szegény, mihez van joga a haszonélvezőnek!

39es vagyok - Itt arról van szó, ha sokaknak nem is jött le, hogy a kérdező nem akarja, hogy a mindenkit magasról lesz...ó féltestvére meg az anyja összefogva, őt, a jogos tulajdonost kvázi kiutálja a saját lakásából, ezért nem szeretné, ha az anyja kulcsot adna a lakásához a féltestvérének (amihez természetesen sajnos joga lenne, de mivel ezen gyereke több mint méltányos volt hozzá, talán annyit cserébe megérdemelne, hogy tiszteletben tartsa a kérését).

Szóval a lényeg, ő ezt nem szeretné, személyes okok miatt, EZÉRT AZ ANYJA MOST MÉG ŐT, AKI SEGÍTETT NEKI, TARTJA SZEMÉTNEK (ott van a szövegében!), és hogy szerintünk ez jogos-e?!

Ez itt a kérdés, te észlény és nem az, hogy mit mond a jog e tekintetben!

Senki nem kérdezte, hogy Magyarországon kinek van több joga, a haszonélvezőnek, avagy a tulajnak!

Amúgy szánalmas, hogy mindenki hogy örül, amiért a szerencsétlen kérdező ilyen lehetetlen helyzetbe került és rögtön örömködve írja, hogy úgysem tudsz semmit tenni - azért pezsgőt ne bontsatok már! Az volt a kérdés, hogy gonosz dolog-e ez, amit tesz, nem az, hogy most mindenki élvezkedve az orra alá vágja, hogy elb...ad, most már semmit nem tehetsz, pofa be!

Szerintem a kérdező jó ember lehet, máskülönben nem fizette volna le az anyja adósságát, nem adott volna a sajátjából tetőt a feje fölé és NEM, KÉRDEZŐ, NEM GONOSZ DOLOG EZ TŐLED, EZ A MINIMUM, AMIT ANYUD MEGTEHETNE CSERÉBE! Feltételezem minden okod megvan arra, hogy megkérd, ne adjon neki kulcsot és igenis, az elmondottak fényében anyudnak illene tiszteletbe tartani a kérésed, nem még követelőzni, meg vádaskodni! Szép kis köszönet!

Ha fordítottan írnád, tehát, hogy anyud lakásában vagy haszonélvezeti joggal és valakinek kulcsot akarsz adni (akár féltestvérnek, mindegy) de anyud nem akarja, akkor is te kapnál, mert mindjárt tudnának normálisan gondolkodni és írnák, hogy örülj, hogy ott lakhatsz és szégyelld magad, amiért ennyire nem tartod tiszteletben anyud akaratát! Hihetetlen, hogy milyen rosszindulatú a nagyja válaszoló, az a lényeg, hogy lehuroghassa a kérdezőt, mindegy mi a szitu a háttérben!

Minek kulcs a testvérednek, miért akar odamenni kulccsal? Ha anyud otthon van, vagy te ottvagy, beengeditek, ha nincs ott senki, akkor mit akar?!

Amúgy most hirtelen fejben végigfutottam az egyedül élő ismerőseim körén, nem egy van, akinek esetében senkinek nincs kulcsa a lakásához, és??! Szerintem ez csak duma, hogy ha rosszul lenne, de ti tudjátok!

2014. febr. 10. 23:41
 45/59 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, örülök hogy idetévedtek a normális emberek is. :)

A helyzet az, hogy a testvérem az apjától nem örökölt semmit, mert egy alkoholista volt és nem is tartották a kapcsolatot, sosem látta, nem ismerte. Apukám még kiskoromban meghalt, és mivel nem írt végrendeletet a ház egy az egyben rámszállt. Nos, anyám azóta nehezményezi, hogy a testvérem nem örökölt és ő sem semmit, őt özvegyi haszonélvezeti jog illette meg ami a ház eladásával megsemmisült. Mivel irtó sok adósságot felhalmozott, jelzálogtól kezdve amit akartok, az eladásnál mindent kifizettem, a maradék pénzből is követelte, hogy adjak a tesómnak, mert hogy szegényke ő nem örökölt semmit. Nos, adtam valamennyit, mert épp sz.rban volt ő is, és nem kölcsönbe. Majd vettem egy olyan lakást, ami neki tetszett, az ő igényeinek felelt meg, és miután közölte, hogy csak úgy érzi biztonságba magát, ha ezen is lesz haszonélvezeti joga, mert akkor nem rakhatom ki az utcára. (Jelzem, a ház eladása után is kitehettem volna, de természetesen eszembe sem volt)_Ebbe is belementem, nehogy emiatt rosszul érezze magát, oké legyen haszonélvezete a lakáson.Most jön a kulcsos sztori, és ez már sok, ezt nem szeretném. A közös képviselőnek is adhatna kulcsot vészhelyzet esetére.Neki nem akar.A rosszullétre hivatkozást zsarolásnak gondolom. Lehet, hogy sokak szemében gonoszság de kezd elegem lenni ebből a kompenzálási mániájából. Nem én tehetek róla, hogy ők nem örököltek, egész életemben teher volt ez a dolog.

Igen,tisztában vagyok a haszonélvezet jogi részével, ennek ellenére mentem bele.

Egyébként a testvérem nem igényelné a kulcsot, nem is hiszem, hogy tud erről, egyszerűen ez anyám mániája.

Most nagyon haragszik rám, de tudom, hogy fog adni kulcsot, csak azt hitte hogy simán belemegyek.

Zárójelben, a testvéremmel azért romlott meg a kapcsolat, mert volt amikor nagyon nehéz anyagi helyzetben voltunk ő meg félmilliókat keresett, de anyámtól sajnált ötezer forintot. Erre mondja anyám, hogy nembaj, mégiscsak az ő gyereke. Hát nekem nem a gyerekem és van amit nem tudok neki elfelejteni...

2014. febr. 11. 08:32
 46/59 anonim ***** válasza:

23:41-es: szerintem a TE szövegértésseddel van baj!!!

"Itt arról van szó, ha sokaknak nem is jött le, hogy a kérdező nem akarja, hogy a mindenkit magasról lesz...ó féltestvére meg az anyja összefogva, őt, a jogos tulajdonost kvázi kiutálja a saját lakásából"

NEM erröl van szó, mert a kérdezö nem lakik ott, nem is akar és nem is tud, mert MESSZE él az anyja´tól!!! A testvér meg NEM akar beköltözni - erröl szó sem volt sehol, kivéve néhány üldözési mániás válaszoló fejében!!!!

"Minek kulcs a testvérednek, miért akar odamenni kulccsal? Ha anyud otthon van, vagy te ottvagy, beengeditek, ha nincs ott senki, akkor mit akar?!"

OLVASD el a kérdést: AZÉRT, hogy ha netán az anyuka rosszul lenne, legyen, aki be tud menni hozzá szükség esetén!

NEM akkor, amikor NINCS OTT SENKI, éppen ellenkezöleg, amikor OTT van az anya, csak nem tud ajtót nyitni.

2014. febr. 11. 08:32
 47/59 anonim ***** válasza:
63%
Felelőtlen dolog volt haszonélvezőként bejegyeztetni,tudd,hogy ki is tehet onnan,hogy többet be se mehess.Ne adjon neki kulcsot,mond meg hogy nem adhat talán nem tudja,hogy joga van mindenhez.
2014. febr. 11. 09:28
 48/59 A kérdező kommentje:
Nem egy rosszullétes típus, még soha életében nem volt rosszul. Ha meg beláncolja az ajtót, akkor a senki sem tud bemenni, hiába van kulcs...
2014. febr. 11. 09:54
 49/59 A kérdező kommentje:
De tisztában van vele, hogy mik a jogai. De mivel én jegyeztettem be a kérésére, úgy gondolom nem etikus velem szemben a viselkedése. Nem arról van szó, hogy nem teheti meg amit akar, mert úgyis fog adni kulcsot neki, mindig ilyen volt, talán már rég adott neki, csak most szólt róla nekem, hogy mit reagálok, erre meg nem számított. Ismerem. ezek függvényében tökmindegy, hogy van e joga vagy nincs, mert ő lakik ott, nincs a látókörömben a viselkedése, ezért teszi meg amit akar. Csak azért tettem fel a kérdést, mert nem igazán van bűntudatom , pedig elmondott minden szemétnek.
2014. febr. 11. 10:09
 50/59 anonim ***** válasza:
64%
Ne legyen bűntudatot,ő meg csókolgasson meg,hogy engedted,hogy a saját lakásodban éljen.
2014. febr. 11. 10:12
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!