Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ki mennyi pénzt kapott a...

Ki mennyi pénzt kapott a "kezdéshez" a szüleitől, nagyszüleitől? Mennyit spóroltatok/spóroltok a fiatalkorotok alatt? Akinek van kedve legyen szíves kifejteni hozzám hasonlóan a saját hátterét.

Figyelt kérdés

47 éves közalkalmazott középiskolás tanár vagyok, a feleségem 46 éves portás, tehát egyikünknek sincs álomfizetése.

A tanítványaim eléggé szeretnek, szoktam velük beszélgetni órákon kívül is mindenféléről, sokan tartanak a bizalmasuknak, olyan dolgokat beszélnek meg velem, amiket a szüleikkel nem, tehát őszinték hozzám.

Kíváncsiságból elkezdtem kérdezősködni, hogy ki mennyi pénzt spórolt össze mondjuk 1-820 éves koráig (nagyon sok régi tanítványommal tartom a kapcsolatot), kinek mennyi van a bankszámláján ilyen korban. Aztán akik önállósodtak azoktól rákérdeztem, hogy mennyivel járultak ehhez hozzá a szüleik.

Főleg az első adat megdöbbentett, miszerint a mai 18-20 évesek nagy részének nincs sok pénz a bankszámláján, amit ajándékba kapnak karácsonykor, szülinapkor azt el is költik magukra és sokan csak akkor dolgoznak, ha gyűjteni akarnak valamire. Nem is nagyon beszéltem olyannal, akinek 1 milliónál több spórolt pénze lenne 20 éves korára.

Nekem van egy 22 és egy 20 éves gyermekem. Én is és feleségem is spórolós családból származunk, sok támogatást kaptunk a szüleinktől, akik most nagyszülőként minden spórolt pénzüket az unokáknak adják, ahogy mi is főleg pénzt adunk nekik ünnepekre kivéve ha kérnek valamit, tehát kapnak bőven pénzt és dolgoznak is mellette minden nyáron, de a lényeg, hogy ezeket a pénzeket ők szinte az utolsó fillérig félre teszik és nem költenek sokat magukra. És ez nem azért van, mert minden idiótaságot megveszünk nekik. Etetjük, ruháztatjuk őket, rezsit természetesen nem kell fizetniük, de extrább dolgokat (új laptop, új tévé) legfeljebb karácsonykor kapnak csak nagy összegben.

Nem tudom fillérre pontosan megmondani, de nagyjából 4-6 millió forintjuk van fejenként a bankszámlájukon amihez egyikük se fog hozzányúlni csak majd ha lakást terveznek venni/építeni.

És most a másik fele, itt már jobb volt a helyzet, de 5 milliónál többet önállósodásra nem sok volt diákom kapott a családjától és a legtöbbjüknek hitele van.

A feleségem és én is spórolósak vagyunk. Fentebb vázoltam, egyikünk se rendelkezik álomfizetéssel, én közalkalmazottit kapok meg heti 1-2 óra külön tanítás, a feleség meg még rosszabbul keres. Ennek ellenére ha ebben a pillanatban mindkét gyermekem bejelentené, hogy önállósodni szeretne legalább 6-6 millió forintot kapnának tőlünk támogatásként és tudom, hogy a nagyszülőktől is legalább 5-5 milliójuk lenne.

Szülők, Ti mennyi pénzt terveztek a gyermekeiteknek adni az önállósodásra?

Gyerekek, Ti mennyit tesztek félre abból, amit a szüleitektől kaptok, hány évesek vagytok és mennyi spórolt pénzetek van, amihez nem akartok hozzányúlni csak ha házra kell?

2009. nov. 24. 14:07
 71/95 A kérdező kommentje:
Sajnálom, hogy idősebb korára is ilyen feketén, fehéren látja a világot. Nem tudom, hogy mi állhat ennek a szemléletnek a hátterében, remélem idővel le fogja tudni vetkőzni az öntől különbözően élőkkel szembeni előítéleteit. A válaszát pedig köszönöm szépen!
2009. nov. 27. 09:33
 72/95 anonim válasza:
52%

én 15 éves lány vagyok, még csak most ballagtam el az általánosból. én már 7 éves korom óta gyűjtögetek, eddig 500.000 Ft gyűlt össze. szerintem külön önállósodásra nem fogok kapni pénzt mert anya meg apa is teljesen a nullán van, meg ilyet hogy több milliót adni... hát... én szerintem soha nem fogok annyit egy összegben látni. szerintem majd úgy lesz hogyha megyek egyetemre akkor majd anyuék rendszeresen adnak pénzt havi részletekben hogy tudjam majd fizetni a koleszt, a kaját, stb. ha meg elvégzem és majd elhelyezkedek akkor úgyis lesz fizetésem tehát felesleges lesz pénzt adniuk. én amint lehet, (elvileg 16 az alsó határ) el akarok majd kezdeni dolgozni, gimiben még csak nyári munkákat, de egyetem mellett is szívesen dolgozok majd, és magamnak fogom összegyűjteni a pénzt. amúgy vázolom az anyagi helyzetünket:

anyukám zongoratanár, kb. 120.000 Ft a havi fizetése, szóval kevés. apukám külön lakik, semmi költséggel nem járul hozzá a megélhetésünkhöz, pedig neki nagyon magas a fizetése (6-700.000 Ft havonta) egyébként atomerőműben dolgozik bloggvezetőként, gépészmérnöki végzettsége van

2011. jún. 11. 15:15
 73/95 anonim ***** válasza:
100%

Én már annak örülök, ha nem azt hallom anyumtól telefonon, hogy ki fogják kötni a vizet, meg el fogják árverezni a házat :D

Sosem voltunk olyan helyzetben, hogy akár zsebpénzt kapjunk. Nem lakom otthon, két éve koliba költöztem, diákhitellel, munkával, így magamat épp hogy eltartom. Haza nem tudok adni, pedig nagyon szeretnék segíeni szüleimnek :(

20L

2011. okt. 24. 23:41
 74/95 anonim ***** válasza:
A tesóm is és én is 400-400 ezer forintot, a nevünkre nyitott bankszámlán.
2011. okt. 25. 00:04
 75/95 anonim ***** válasza:
100%

Gazdag családból származom, többen vagyun testvérek de nálunk elég egyenlőtlenűl megy a támogatás. Meglehetősen, önkényesen is aszerint, hogy kinek mi az érdeke és a szüleim szerint mi kellene. Ha arra van szüksége az embernek, ha nem. Még akkor is ha azzal csak ártanak.

Az alap szabály az lenne, a képzésre kapunk pénzt minden mást viszont magunknak kell megoldani. Aztán ez nem minden testvéremre igaz.

Valamint megtanítanak minket pénzt csinálni.

Elvileg lenne pár milióm a bankban meg egy fél ház ára, az anyai nagymamámtól. Ám anyám nem engedi, hogy elfogadjam mert azt magának akarja.

Apám elnyelt előlem egy házat és fél milliót. Az volt a másik örökség, az apai nagyanyámtól.

Ellenben kűlföldön tanulhattam. Igaz nem akartam és bőven ledolgoztatták velem az árát.(Szó szerint.)

Most fél millióval lógok nekik, amit késöbb jobban tenném ha visszafizetnék. Másképpen úgymond adósuk maradok. Ugyan, csak 100 ezer forintot várnak vissza tőlem, és valójában ők tartoznak nekem, de ilyenkor be jön az önkényesen számítot egyenleg módszere.

Amúgy ezt leszámítva 2300 forint kézpénzel léptem ki az ajtón. Pontosabban annyival dobtak ki, mert éppen nem mutatott jól egy örökösödési vitában, hogy ott élek. Viszont még nagyon ügyesen rám vertek -130000-t. Tanultam belőle, nem szabad megbíznom az anyámban.

A testvéreim: Hát, attól függ. A kissebbek még nem olyan "sokat". Kűlföldi utak, képzés és rendszerint van fejenként 10-30 ezer zsebpénzük.

A nagyobb testvérem évi két milliót, képzés címén. Ez úgy összesen 16 millió lesz. Aztán van 5-6 milliója a bankban. Meg talán még vesznek neki egy lakást, 35 millióért. Egyszer már majdnem vettek neki, csak összeveszett a szüleimmel.

A többi testvérem szintén ennyit fog kapni ha nem többett.

Nekem annyi, hogy van két szakmám, és ha arról van szó, akkor kérhetek kölcsön. Amennyiben olyan kedvük van akkor kapok, ha meg nem akkor kis nyúl. Eddig mindig visszafizettem. Az ára azon is múlik, hogy ép miben állapodunk meg. Van amikor 0 ft viszont adott esetben csak kamatra kapnék.

A családi kapcsolathálót nem használhatom.

Így összességében pillanatnyilag minuszban vagyok, és munka nélkül. Pillanatnyilag kapok havi 20000ft-ot, amíg nem találok állást. Persze hitelbe.

Anyám előszeretettel aláz meg amiért nincsen pénzem. Ha úgy vesszük ez is egy-megjegyzem, beteges-fajtája a motívációnak.

Hogy miért nem segítenek? Mert A:a gerincem nem eladó. B: az egész családom a pénzről, vagyonról szól. Nekem pedig derogál így élni.

2011. okt. 25. 01:15
 76/95 anonim ***** válasza:
100%

Előző válaszoló vagyok.

Csupán utólag olvastam el a hozzászólásokat. Szeretném mindenkinek hálásan megköszönni a válaszát. Nagyon tanúlságosak voltak.

Én ugyan családon belűl haragszom a szüleimre amiért így megosztanak minket, és csak a pénz a minden. Meg, amiért annyira önzőek és egoisták. Tudom, hogy azért sem segítenek, mert úgy gondolják nem érdemlem meg. Az az ő döntésük.

Ugyan akkor eddig is tudtam, hogy sok mindent adtak. Ellenben a legjobb dolog amit kaptam tőlük, az nem a kölcsön, és még csak nem is a képzés. Pontosabban nem az iskolai képzés. Hanem a gondolkodásmód. Azt hiszem ez mindennél fontosabb.

2011. okt. 25. 02:04
 77/95 anonim ***** válasza:
Mi pénzt nem kaptunk, de pl a szüleim segítettek felhúzni egy kis lakrészt a telkükön, hogy addig itt lakjunk amíg nincs lehetőség másra..
2011. okt. 25. 03:56
 78/95 anonim ***** válasza:

Szüleimtől annyit kaptam, hogy 17 éves koromig eltartottak. Ahogy munkába álltam már én is beleadtam a közösbe + álltam magamnak MINDENT. Bár otthon laktam, külön konyhán, mosógépen stb., hogy ne legyek Anyukámnak teher. Ezen kívül közölte, hogy semmire ne számítsunk testvéremmel, mert ő nem akar aszkéta életet élni, és nem azért dolgozik, hogy nekünk jó legyen. Teremtsük elő, amit akarunk.

Ennyi segítséget kaptam, de én hálás vagyok. Remélem lesz rá lehetőségem, hogy a saját gyerekemnek többet segíthessek.

2011. okt. 25. 07:35
 79/95 anonim ***** válasza:
100%

Semmit sem, sőt, amikor mi nagy nehezen a férjemmel összekapartunk valamit, akkor azt is el akarták volna venni (mindkét család), ki ilyen, ki olyan mondvacsinált ürüggyel.

Irigylem azt, akinak jó családja van, jó szülei és segítik a gyereket, ahol csak lehet. De nekem már ez jutott, ezzel kell valamit kezdenem.

2011. okt. 25. 08:40
 80/95 anonim ***** válasza:
Az én szüleim és nagyszüleim rengeteget segítettek és segítenek a mai napig is (már nem pénzben, de sokszor kaját hoznak, gyümölcsöt a gyereknek stb.). Nagymamám lakását még életében az én nevemre vásároltuk meg az önkormányzattól. Amikor Mamám meghalt, Apuék is tudták, hogy ez az én lakásom végülis. Én mondtam Apunak, hogy felezzük el a pénzt, ami a lakás eladásából lett. Apukám erre azt mondta, szó sem lehet róla, az a pénz a miénk (már akkor megvolt a kislányom is) és nagyobb lakásba költözzünk belőle, ne 1 szobásba neveljük a gyereket. Tehát nem fogadta el, ezzel rengeteget segített(ek), hogy tényleg el tudtunk költözni az 1 szobás lakásból. Ezen kívül megtakarított pénzem is volt, mert elég spórolósan éltem. Férjem Nagymamája is rengeteget segített. Összeköltöztek Anyósommal (lányával) és eladta a lakását a Mama. Ebből a pénzből férjemnek és sógoromnak is adott. Ebből tudtunk venni egy autót. Szóval nálunk az a módi, hogy segítünk. Mi is szeretnénk majd úgy elindítani a lányunkat az életben, hogy ne a nulláról kelljen elkezdenie spórolni. Remélhetőleg megtalálva az arany középutat, hogy azért meg tudja becsülni a pénzt.
2011. okt. 25. 10:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!