Ki mennyi pénzt kapott a "kezdéshez" a szüleitől, nagyszüleitől? Mennyit spóroltatok/spóroltok a fiatalkorotok alatt? Akinek van kedve legyen szíves kifejteni hozzám hasonlóan a saját hátterét.
47 éves közalkalmazott középiskolás tanár vagyok, a feleségem 46 éves portás, tehát egyikünknek sincs álomfizetése.
A tanítványaim eléggé szeretnek, szoktam velük beszélgetni órákon kívül is mindenféléről, sokan tartanak a bizalmasuknak, olyan dolgokat beszélnek meg velem, amiket a szüleikkel nem, tehát őszinték hozzám.
Kíváncsiságból elkezdtem kérdezősködni, hogy ki mennyi pénzt spórolt össze mondjuk 1-820 éves koráig (nagyon sok régi tanítványommal tartom a kapcsolatot), kinek mennyi van a bankszámláján ilyen korban. Aztán akik önállósodtak azoktól rákérdeztem, hogy mennyivel járultak ehhez hozzá a szüleik.
Főleg az első adat megdöbbentett, miszerint a mai 18-20 évesek nagy részének nincs sok pénz a bankszámláján, amit ajándékba kapnak karácsonykor, szülinapkor azt el is költik magukra és sokan csak akkor dolgoznak, ha gyűjteni akarnak valamire. Nem is nagyon beszéltem olyannal, akinek 1 milliónál több spórolt pénze lenne 20 éves korára.
Nekem van egy 22 és egy 20 éves gyermekem. Én is és feleségem is spórolós családból származunk, sok támogatást kaptunk a szüleinktől, akik most nagyszülőként minden spórolt pénzüket az unokáknak adják, ahogy mi is főleg pénzt adunk nekik ünnepekre kivéve ha kérnek valamit, tehát kapnak bőven pénzt és dolgoznak is mellette minden nyáron, de a lényeg, hogy ezeket a pénzeket ők szinte az utolsó fillérig félre teszik és nem költenek sokat magukra. És ez nem azért van, mert minden idiótaságot megveszünk nekik. Etetjük, ruháztatjuk őket, rezsit természetesen nem kell fizetniük, de extrább dolgokat (új laptop, új tévé) legfeljebb karácsonykor kapnak csak nagy összegben.
Nem tudom fillérre pontosan megmondani, de nagyjából 4-6 millió forintjuk van fejenként a bankszámlájukon amihez egyikük se fog hozzányúlni csak majd ha lakást terveznek venni/építeni.
És most a másik fele, itt már jobb volt a helyzet, de 5 milliónál többet önállósodásra nem sok volt diákom kapott a családjától és a legtöbbjüknek hitele van.
A feleségem és én is spórolósak vagyunk. Fentebb vázoltam, egyikünk se rendelkezik álomfizetéssel, én közalkalmazottit kapok meg heti 1-2 óra külön tanítás, a feleség meg még rosszabbul keres. Ennek ellenére ha ebben a pillanatban mindkét gyermekem bejelentené, hogy önállósodni szeretne legalább 6-6 millió forintot kapnának tőlünk támogatásként és tudom, hogy a nagyszülőktől is legalább 5-5 milliójuk lenne.
Szülők, Ti mennyi pénzt terveztek a gyermekeiteknek adni az önállósodásra?
Gyerekek, Ti mennyit tesztek félre abból, amit a szüleitektől kaptok, hány évesek vagytok és mennyi spórolt pénzetek van, amihez nem akartok hozzányúlni csak ha házra kell?
Mivel anyu egyedül nevelt és nincs több százezres álomfizetése (éppenhogy 100ezer) ígyhát nem tudott nekem félrerakosgatni milliókat sőt százezreket sem. Viszont bevállalta azt a nagyon nagy kockázatot hogy a házát ajánlva kiegészítő fedezetként vehetünk egy saját házat.
Félek ettől, de nincs más választásunk ha nem akarunk 50-60 éves korunkig a szülőkkel lakni. Mindent meg fogok tenni azért hogy anyu háza ne kerüljön veszélybe!
Mi a férjemmel nem kaprunk semmit, egy árva fillért se. Mivel közel egy évtizeden át albérletről albérletre jártunk, ezért mi a gyerekeinknek nem ezt a kezdést szánjuk. Mi is iszonyat spórolósok vagyunk és nagyon sokat küzdöttünk mindketten, hogy jó állásunk legyen. A gyermekeink még kiskorúak, van még több mint 10 évünk, mire a legnagyobb nagykorú lesz. Mi nem pénzt adunk majd nekik, inkább befektetjük. Már van egy házunk, ami az egyik gyerek nevén van, ez jó nagy ház, hitel nélkül, tehát ha felnő, akkor eladva mi és és ő is tud magának egy kisebbet venni. Ez van a legkisebb nevén. Építettünk egy másik házat is a Balatonnál, ez a középső nevén van, most nyaralónak használjuk, de még nincs teljesen kész. A harmadik gyermekünk majd anyósomék házát fogja megkapni. Nekünk egy-egy saját ház lesz az ajándékunk az életkezdéshez, értékben kb ugyanannyit érnek. Mert ha bárkivel is összejönnek, akkor ez tuti az övék marad és váláskor nem kell "szétosztani", nem lesz közös vagyon.
Tudom sok embernek túlzásnak tűnhet, de mi egész eddigi életünkben erre gyűjtöttünk és azt sem bánjuk, ha majd a gyerekek felnőnek, mi csak egy kis garzonban maradunk. Imádjuk őket és minden vágyunk, hogy ne úgy kezdjék mint mi. Értük és egymásért élünk. Nem akarunk mi utazgatni, plázákba járni, nem vágyunk plazma TV-re, csak arra, hogy biztonságban kezdhessék el az életüket bárhol az országban ahol párt találnak vagy szeretnék.
22 éves vagyok, 18 éves voltam, amikor a nagyimtól kaptam egy lakást. (eladták a nagy vidéki házukat, vettek egy kisebbet, és a fennmaradó összeget ebbe fektették.) egészen tavaszig ki volt adva, hogy legyen pénz a felújításra. most ebben lakunk a párommal. most diplomázunk, amíg nincs munkánk, addig a szüleink tartanak el. hálás vagyok a családomnak, hogy gondoskodtak rólam.
ha nekem gyerekem lesz, biztos, hogy már születésétől fogva gyűjtünk neki lakáskasszába, és ha összejött a pénz, akkor ő is kap egy lakást. nem bírnám végignézni, hogy albérletben éli le az életét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!