Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ki mennyi pénzt kapott a...

Ki mennyi pénzt kapott a "kezdéshez" a szüleitől, nagyszüleitől? Mennyit spóroltatok/spóroltok a fiatalkorotok alatt? Akinek van kedve legyen szíves kifejteni hozzám hasonlóan a saját hátterét.

Figyelt kérdés

47 éves közalkalmazott középiskolás tanár vagyok, a feleségem 46 éves portás, tehát egyikünknek sincs álomfizetése.

A tanítványaim eléggé szeretnek, szoktam velük beszélgetni órákon kívül is mindenféléről, sokan tartanak a bizalmasuknak, olyan dolgokat beszélnek meg velem, amiket a szüleikkel nem, tehát őszinték hozzám.

Kíváncsiságból elkezdtem kérdezősködni, hogy ki mennyi pénzt spórolt össze mondjuk 1-820 éves koráig (nagyon sok régi tanítványommal tartom a kapcsolatot), kinek mennyi van a bankszámláján ilyen korban. Aztán akik önállósodtak azoktól rákérdeztem, hogy mennyivel járultak ehhez hozzá a szüleik.

Főleg az első adat megdöbbentett, miszerint a mai 18-20 évesek nagy részének nincs sok pénz a bankszámláján, amit ajándékba kapnak karácsonykor, szülinapkor azt el is költik magukra és sokan csak akkor dolgoznak, ha gyűjteni akarnak valamire. Nem is nagyon beszéltem olyannal, akinek 1 milliónál több spórolt pénze lenne 20 éves korára.

Nekem van egy 22 és egy 20 éves gyermekem. Én is és feleségem is spórolós családból származunk, sok támogatást kaptunk a szüleinktől, akik most nagyszülőként minden spórolt pénzüket az unokáknak adják, ahogy mi is főleg pénzt adunk nekik ünnepekre kivéve ha kérnek valamit, tehát kapnak bőven pénzt és dolgoznak is mellette minden nyáron, de a lényeg, hogy ezeket a pénzeket ők szinte az utolsó fillérig félre teszik és nem költenek sokat magukra. És ez nem azért van, mert minden idiótaságot megveszünk nekik. Etetjük, ruháztatjuk őket, rezsit természetesen nem kell fizetniük, de extrább dolgokat (új laptop, új tévé) legfeljebb karácsonykor kapnak csak nagy összegben.

Nem tudom fillérre pontosan megmondani, de nagyjából 4-6 millió forintjuk van fejenként a bankszámlájukon amihez egyikük se fog hozzányúlni csak majd ha lakást terveznek venni/építeni.

És most a másik fele, itt már jobb volt a helyzet, de 5 milliónál többet önállósodásra nem sok volt diákom kapott a családjától és a legtöbbjüknek hitele van.

A feleségem és én is spórolósak vagyunk. Fentebb vázoltam, egyikünk se rendelkezik álomfizetéssel, én közalkalmazottit kapok meg heti 1-2 óra külön tanítás, a feleség meg még rosszabbul keres. Ennek ellenére ha ebben a pillanatban mindkét gyermekem bejelentené, hogy önállósodni szeretne legalább 6-6 millió forintot kapnának tőlünk támogatásként és tudom, hogy a nagyszülőktől is legalább 5-5 milliójuk lenne.

Szülők, Ti mennyi pénzt terveztek a gyermekeiteknek adni az önállósodásra?

Gyerekek, Ti mennyit tesztek félre abból, amit a szüleitektől kaptok, hány évesek vagytok és mennyi spórolt pénzetek van, amihez nem akartok hozzányúlni csak ha házra kell?

2009. nov. 24. 14:07
 31/95 anonim ***** válasza:
83%

23 éves koromig laktam otthon. Amikor már dolgoztam, hazaadtam a fizetésem nagy részét igy hozzájárultam a rezsihez. Onnantól nem kértem tőlük egy fillért sem. Addig persze ingyen lakhattam, ehettem, mostak rám és fizették a tandijamat.

23 évesen helyet cseréltem a nagymamámmal. Én költöztem az ő házába, ő meg az én szobámba. Vettem egy autót és eltartom magam. A fizetésem 85ezer netto. Diplomával, nyelvvizsgával. Egyedül élek egy kis keverék kutyával. Most 34 éves vagyok. A bankszámlámon csak annyi van, hogy épp le tudják vonni a számlákat. De pl. egy külföldi utazásra már nem telne. A házat fel kellett újitani, erre szinte az összes pénzem elmegy. Mert ahogy van egy kis pénz, akkor vezettetem be a gáz, javittatom meg a vizet, festetek, parkettáztatok, stb. Tehát azt kaptam, hogy örököltem egy házat, aminek a felét majd ki kell fizetnem az öcsémnek. De olyan, hogy megtakaritásom, sose volt és nem is lesz.

2009. nov. 24. 15:11
 32/95 anonim ***** válasza:
12%
15:07-nek.Nem te kaptál a nyolcadik kerületben a nagyszülőktől lakást? Mert éppen nemrég írta valaki,hogy lakást kapott ott,és nem érti miért nézik le a "nyockert"..
2009. nov. 24. 15:15
 33/95 anonim ***** válasza:
94%

A 30 éves vagyok ismét! Megkérdezhetem, hogy Ti annak idején mennyi támogatást kaptatok a szülőktől? Írod, hogy sokat, de mégis mennyit értesz ez alatt?

A 20 és 22 éves gyermeked hogy tudott ezidáig 4-6 milliót félretenni? A nyári munkákból kizárt dolog, esetleg ünnepekkor Ti 100 ezreket adtok ajándékba? Ez viszont ellentmond a bevezetőddel, miszerint mindkettőtöknek elmarad az álomfizuja...Akkor ezt hogy???

Szerintem se panaszkodhatsz, sőt inkább örülhetsz de a gyermekeid is, mert könnyen indul így majd az életük!

6 millió + 6 millió + 5 millió = 17 000 000 !!!! Ez manapság ritka, mint a fehér holló....:(

2009. nov. 24. 15:18
 34/95 anonim ***** válasza:
79%

Amikor megszülettünk testvéremmel, mindkettőnknek lett saját betétkönyve, ahova a nagyszülők tettek be egy kisebb összeget. Évek alatt fokozatosan apránként tettek bele pénzt, ami persze kamatozott is, és amit elméletileg 18 éves koromra a rendelkezésemre bocsátottak volna. Sajnos a pénz szőrén szálán eltűnt anyámék elköltötték, gondolom úgy voltak vele hogy ennyivel járuljunk hozzá a saját fenntartási költségeinkhez. Azt sem tudom mennyi pénz volt benne. 14 éves korom óta dolgozom. Most 21 vagyok. 2 éve főállású jogviszonyom van, azelőtt míg iskolába jártam csak diákmunkát vállaltam. Először a jogosítványomra valót kuporgattam össze, majd a 18 éves autóm felére gyűjtöttem. Jelenleg szüleimmel élek, saját magam tartom el. Sajnos nem tudtak félrerakni nekem és én sem magamnak, mert mindig volt valami fontosabb, amit ki kellett fizetni. Pl. temetés, műtét, hitel stb. Mindenesetre hálás vagyok hogy felneveltek, és úgy gondolom, a mai világban az a luxus ha valaki tud félrerakni és nem egyik napról a másikra él. Körülöttem senkinek nincs megtakarítása. Semennyi. Nemhogy milliók.

Személy szerint nem bánom hogy nekem is ugyanúgy meg kell majd dolgoznom a saját házamért mint az emberek 90%-nak, mert így legalább tudom igazán értékelni a tulajdnom.

2009. nov. 24. 15:25
 35/95 anonim ***** válasza:
92%

nem, én a 11kerben kaptam lakást :)

de tényleg vannak a 8kernek jó részei, én nem szólom le :)

2009. nov. 24. 15:26
 36/95 anonim ***** válasza:
91%

KÉRDEZŐ!

majd valami reflexiót várnánk :)

2009. nov. 24. 15:34
 37/95 anonim ***** válasza:
89%

24 éves, lány vagyok.

A szüleim mikor elköltöztem otthonról nem adtak a kezembe x összeget, viszont mindig segitettek mindenben, ha rászorultam. Van egy öcsém, ő 20 éves. A lakás amiben anyuék laknak a tesóm és az én nevemen van, ők gondolom ezzel "segitenek/segitettek" nekünk. Én kb 2 éve külföldön élek, csak a párom dolgozik, bőven megélünk 1 fizetésből, ebből spórolunk, mert szeretnénk itt venni egy házat. Mondjuk itt sokkal drágábbak az ingatlanok, mint otthon. Minden hónapban küldünk haza a szüleimnek 500 eurot, ez átszámitva kb. 130.000 ft. Apu elvesztette a munkáját most karácsony előtt, igy jó érzés, hogy tudunk segiteni nekik. Amig otthon életem etettek, ruháztattak, rezsit nem kellett fizetnem, megvolt mindenem amire vágytam, úgy érzem ennél több segitség nem is kell.

2009. nov. 24. 15:34
 38/95 anonim ***** válasza:
100%
Én 16 éves korom óta dolgozom,mindig hazaadtam a fizum,anyukám egyedül nevelt minket az öcsémmel. Ami kellet azt megkaptam.Most 29vagyok,2éve vettünk a párommal 1 lakást hitelből,anyu lakása a fedezet.25 évig fizetem,hacsak valami csoda nem történik.Nem tudom mások hol élnek,de én min.bér keresek,ami gyakorlatilag lak.hit törlesztésre megy.A párom fizuja a rezsi,stb.ebből spórolni aligha lehet.nyaralásról meg csak álmodozunk.Anyu persze segít ahol tudott az elejétől kezdve,de nem lóghatok a nyakán.Anyósom még az utolsó falatot is kivenné a szánkból.Örülhet az akinek olyan szülei vannak akik segítik elindítani őket,mert egy lakás megalapozza az életét.Gyerekvállalásra gondolni sem merek....................
2009. nov. 24. 15:37
 39/95 anonim ***** válasza:
88%
Nagyon csodálkozok azon amit írt. Én álmodni se merek olyanról h a szüleim vagy nagyszüleim ennyire támogatnának majd a jövőben. Milliókkal? Jézus Isten, nekünk épp annyi pénzünk van h megéljünk belőle. Ha külön megyek a barátommal akkor max a szobámban lévő bútoraimat vihetem, de biztos vagyok benne h semmi másban nem fognak engem támogatni. Hitelből lesz lakásunk, és eléldegélünk majd valahogy. Biztos nem kapok annyi támogatást mint amennyit ön ad a gyerekeinek. Szerencsések.
2009. nov. 24. 15:41
 40/95 anonim ***** válasza:
73%
Semmit :( és ma sincs semmim.
2009. nov. 24. 15:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!