Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ki mennyi pénzt kapott a...

Ki mennyi pénzt kapott a "kezdéshez" a szüleitől, nagyszüleitől? Mennyit spóroltatok/spóroltok a fiatalkorotok alatt? Akinek van kedve legyen szíves kifejteni hozzám hasonlóan a saját hátterét.

Figyelt kérdés

47 éves közalkalmazott középiskolás tanár vagyok, a feleségem 46 éves portás, tehát egyikünknek sincs álomfizetése.

A tanítványaim eléggé szeretnek, szoktam velük beszélgetni órákon kívül is mindenféléről, sokan tartanak a bizalmasuknak, olyan dolgokat beszélnek meg velem, amiket a szüleikkel nem, tehát őszinték hozzám.

Kíváncsiságból elkezdtem kérdezősködni, hogy ki mennyi pénzt spórolt össze mondjuk 1-820 éves koráig (nagyon sok régi tanítványommal tartom a kapcsolatot), kinek mennyi van a bankszámláján ilyen korban. Aztán akik önállósodtak azoktól rákérdeztem, hogy mennyivel járultak ehhez hozzá a szüleik.

Főleg az első adat megdöbbentett, miszerint a mai 18-20 évesek nagy részének nincs sok pénz a bankszámláján, amit ajándékba kapnak karácsonykor, szülinapkor azt el is költik magukra és sokan csak akkor dolgoznak, ha gyűjteni akarnak valamire. Nem is nagyon beszéltem olyannal, akinek 1 milliónál több spórolt pénze lenne 20 éves korára.

Nekem van egy 22 és egy 20 éves gyermekem. Én is és feleségem is spórolós családból származunk, sok támogatást kaptunk a szüleinktől, akik most nagyszülőként minden spórolt pénzüket az unokáknak adják, ahogy mi is főleg pénzt adunk nekik ünnepekre kivéve ha kérnek valamit, tehát kapnak bőven pénzt és dolgoznak is mellette minden nyáron, de a lényeg, hogy ezeket a pénzeket ők szinte az utolsó fillérig félre teszik és nem költenek sokat magukra. És ez nem azért van, mert minden idiótaságot megveszünk nekik. Etetjük, ruháztatjuk őket, rezsit természetesen nem kell fizetniük, de extrább dolgokat (új laptop, új tévé) legfeljebb karácsonykor kapnak csak nagy összegben.

Nem tudom fillérre pontosan megmondani, de nagyjából 4-6 millió forintjuk van fejenként a bankszámlájukon amihez egyikük se fog hozzányúlni csak majd ha lakást terveznek venni/építeni.

És most a másik fele, itt már jobb volt a helyzet, de 5 milliónál többet önállósodásra nem sok volt diákom kapott a családjától és a legtöbbjüknek hitele van.

A feleségem és én is spórolósak vagyunk. Fentebb vázoltam, egyikünk se rendelkezik álomfizetéssel, én közalkalmazottit kapok meg heti 1-2 óra külön tanítás, a feleség meg még rosszabbul keres. Ennek ellenére ha ebben a pillanatban mindkét gyermekem bejelentené, hogy önállósodni szeretne legalább 6-6 millió forintot kapnának tőlünk támogatásként és tudom, hogy a nagyszülőktől is legalább 5-5 milliójuk lenne.

Szülők, Ti mennyi pénzt terveztek a gyermekeiteknek adni az önállósodásra?

Gyerekek, Ti mennyit tesztek félre abból, amit a szüleitektől kaptok, hány évesek vagytok és mennyi spórolt pénzetek van, amihez nem akartok hozzányúlni csak ha házra kell?

2009. nov. 24. 14:07
 51/95 A kérdező kommentje:

18:45-ös: pontosan az adja a különbséget, amit te is írsz, 2 gyerek feleannyi pénzbe kerül, mint 5, a nagyszülők pedig tényleg sok mindenben segítettek.

Elnézést, ha így érezted, nem szerettem volna senkit semmivel vádolni, pusztán kíváncsi voltam, mert nem éreztem túlságosan jónak a mi anyagi körülményeinket mégis sikerült ennyit összespórolni és kíváncsi voltam, hogy másnál mi a helyzet. Rengeteg nagyon szívszorító történetet olvastam itt el, nagyon köszönöm azoknak, akik leírták a sajátjukat, megtanultam sokkal jobban becsülni a mi szituációnkat. Ugyanakkor szerintem kicsit szomorú is - magyar valóság, ahogy azt mondani szokták - , hogy a mi - azért annyira nem jó - szituációnk is kivételesnek számít manapság.

2009. nov. 24. 19:14
 52/95 anonim ***** válasza:
89%
Na akkor ezt figyeljétek. Nagyszüleim skót spórolós szemetek, esővízben mosnak, heti 1x fürdenek, van vagy 100milliójuk, de egy forintot nem adtak volna, akkor sem mikor elvitték a kocsimat a banktól. Mindenkinek kölcsönadják,uzsoráznak, hogy harácsoljanak, de mindig átbasszák őket és soha nem kapják vissza a pénzt. Undorító. Én inkább elmegyek nyaralni, élek és élvezem a jelent. Nem akarok rájuk hasonlítani. Persze egy lakást egyszer szeretnék.
2009. nov. 24. 19:30
 53/95 A kérdező kommentje:

19:30-as, én úgy érzem, hogy te is sarkítasz, nem csak az a két véglet van, hogy valaki szórja a pénzt vagy az egyetlen életcélja a minél nagyobb bankszámlaegyenleg.

És nehogy azt hidd, hogy spórolva nem lehet szép, tartalmas, jó életet élni!

2009. nov. 24. 19:37
 54/95 anonim ***** válasza:
100%
Én 20 éves vagyok és bankszámlám sincsen,nemhogy több millió forintom. Szüleimnek mindigis átlag jöveledmük volt,ettetek és ruháztak minket,adtak pénzt is ha moziba mentem,a nagynmamám is adott minden honapban egy kis pénzt,de én ebből vettem magamnak a ruháimat kb 15 éves koromtól kedzve . Azóta 1 zoknit se vettek nekem a szüleim ,amugy mozi,korcsolya,hobbik ezaz amaz én erre költöttem a zsebpénzem,hogy ne kelljen mindig a szüleimtől kérni mert tudom hogy sokat dolgoznak érte,mindig beosztottam. Hát nekem ezért nincs spórolt 1-5 millió forintom,persze ha egész tinédzser koromban nem jártam volna el sehova,akkor biztosan lenne valamennyi,de nem milliós nagyságrendü összeg..Diákmunkát 17 éves korom előtt nem is sikerült szereznem,utána egyik nyáron dolgoztam 2 honapot és 46 ezer forintot kerestem . Én nem értem,hogy lehetett volna ebből 5 milliót kisprólni.
2009. nov. 24. 19:45
 55/95 anonim ***** válasza:
100%
Nem olvastam végig, de azért kedves kérdező...Mennyi hitelt fizetsz??? Mert jó ha semmit akkor jó ha ennyit össze tudtatok rakni a gyerkőcöknek. A férjemmel 1 ft spórolt pénzünk sem volt és még albit is kellett fizetni a szülőknek a nagyi házában...hosszú...de sok fiatal van ezzel így. A szülők nem segítik, hanem belerúgnak. Az én anyám meg azt mondta segítsenek a férjem szülei mert nekik jobban telik... No comment!!! Ettől független 27 éves korunkra tudtunk venni 1 családi házat megye székhely mellett.
2009. nov. 24. 20:06
 56/95 anonim ***** válasza:
Időben elpatkoltak anyósék, nem kellett hitelt fizetni. Úgy azért lehet, ha a mieink is elpatkolnak, nekem is lesz miből elindítani a gyereket. Mondjuk nem várom.
2009. nov. 24. 21:08
 57/95 anonim ***** válasza:
85%

Nagyon szép dolog hogy így spóroltok, csak eléggé robot családnak tüntök így :) szerintem az nem élet hogy az ember dolgozik, gürizik, napestig, rendes munka mellé vállal még hármat, félretesz minden forintot, és még egy ruhát se vesz magának, nem megy el nyaralni...

És börtönnek érzem ezt. Szerény diák vagyok ahogy írtam is fenntébb, én is megkeresem magamnak a kis pénzemet, de nem tudnék 500 forintos cipőben járni, hanem megveszem a szép, drága cipőt, és örülök neki, hogy stramm cipő van a lábamon, amit önerőből finanszíroztam.

Ha minden forintot félretennék, és én is még a villanykörtén is spórolnék, meg elhasznált ruhákban járnék, és nem mehetnék el 1 évben 1szer 4 napra a párommal valahova, idegileg tönkremennék.

Gondolj arra: NE ÉLJ A MÁNAK MERT BUTASÁG VISZONT NE FELEJTSD EL HOGY EGYSZER ÉLÜNK ÉS OKOSAN KELL EZT KIHASZNÁLNI, NE ÉLJ BÖRTÖNBEN, ÉS NE LÉGY OLYAN SZABAD SE HOGY TÖNKREMENJ BELE egyrész munka egyrész szórakozás ez a normális élet!!!!!!!!!!

Nem vagyunk egyformák ez tény. De én nem tudnék így, robotként élni. Túl rövid az élet hozzá...

22L

2009. nov. 24. 21:49
 58/95 A kérdező kommentje:

Mindenkinek más okoz örömet. Nekem például egyáltalán nem okozna örömet az, ha az 1500 forintos tescos sportcipő helyett 15000 forintos nike lenne a lábamon. Nyaralni is elsősorban azért nem jártunk, mert nem szerettünk, inkább kivettünk egy hét szabadságot és élveztük egymás társaságát a feleségemmel idehaza, nem kell nekünk ahhoz tengerpart, de még csak Balaton se, hogy jól érezzük magunkat. Ehhez persze valóban kell az is, hogy nagyon, mindennél jobban szeretjük egymást és egyszerűen nem tudjuk "megunni" a másikat, 20+ év házasság után is bármikor át tudunk beszélgetni egy teljes napot.

Nem érzem azt, hogy teljesebb, boldogabb lenne az életem attól, ha költeném a pénzt mindenféle engem nem különösebben izgató, motiváló dolgokra, az viszont számomra hatalmas nagy, leírhatatlan öröm és boldogság, hogy ennyire sok mindent meg tudtam adni a gyermekeimnek és hogy ennyire hálásak érte. És ez egy élet munkája és ha valaki azt az utat választja, hogy szórja a pénzt sose lesz lehetősége megtapasztalni ezt az örömöt, nem tudhatja, hogy milyen.

Tovább nem értem, hogy miért olyan nagy ügy ez a villanykörte, hogy többen is felemlegetitek, szerintem az egyik legtriviálisabb spórolási forma és természetesen nem sötétségben lakunk, ha 3 villanykörte már feleslegesen erős fényt ad, akkor marad 2... Még a szemeket is kíméli, ezt biológiatanárként mondom! :)

Illetve ez már kissé filozófikus, amiben sose voltam jó, de ha a halál után nincs semmi, akkor szerintem végső soron lényegtelen, hogy a pillanatokat hogy élem át, hisz elmúlnak, elfelejtődnek, halvány emlékként megmaladnak aztán mennek velem a sírba, soha többé senkit nem fog érdekelni. Ha viszont van valami a halál után akkor bármi is legyen az, sokkal boldogabban leszek ott azzal a tudattal, hogy hátrahagytam valami értékeset anyagilag és erkölcsileg is. Én olyan 40 éves korom óta gondolkodok már olyan távlatokban, hogy mi lesz a halálom után, mi marad utánam és akkor jöttem csak rá igazán, hogy jó döntés volt spórolni. Nem tudom, hogy egy bizonyos kor után mindenkiben előjönnek-e az ezzel kapcsolatos gondolatok vagy csak velem történt ez így, hogy ez mennyire általános jelenség, mennyire vagyunk ebben egyformák avagy különbözőek.

Amit a végén mondtál az nagy közhely, de egyben nagy igazság is, nem vagyunk egyformák... :)

2009. nov. 24. 22:02
 59/95 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező! Itt ahogy olvastam azt a szép hosszú első kiegészítést, azt látom, a legnagyobb lökés a család életében az volt, hogy bizony a szülőktől az élet elindulásához már ott volt egy olyan kezdő összeg, amivel a lakás (ami jellemzően a legnagyobb kiadás) meg volt oldva. Így azért sokkal könnyebb spórolni a gyerekeknek.

Az én szüleim mindketten nagyon szegény családban nőttek fel, a száraz zsíros kenyérnek is örültek, és vasárnap volt csak fehér kenyér. Amikor összeházasodtak, anyunak apám egyik nővérének a menyasszonyi ruháját alakították át, hogy legyen miben esküdni, és anyu szülei rendezték és fizették a lagzit (pedig ők főztek-sütöttek), és annyira leégtek anyagilag, hogy anyuéktól kértek pénzt, hogy kihúzzák fizetésig. A szüleim 1 szobában kezdték munkásszálláson a közös életüket. Saját lakás? Az akkor jött, amikor beterveztek engem, első gyereküket, és apámnak a vasút (mivel ott dolgozott akkor is) felajánlott egy vállalati lakást, mivel kimentek hozzájuk felmérni a körülményeket, és azt mondták, hogy oda nem születhet gyerek. A vállalati lakás penészes volt, ami miatt sokat voltam beteg, költözni kellett, anyagi segítség továbbra se volt. 4 éves voltam, amikor felépült az a panel lakótelep, ahol azóta is élünk (idestova 21 éve), ide tudtunk átköltözni, öcsém már ide született, a szüleim rám és +1 betervezett gyerekre kaptak valami kedvezményt, és részletben (nem olyan, mint a mostani hitelek) kifizethették a lakást, most fizették be az utolsó részletet (apám 57, anyu 50 éves). Szép? :-)

És én is kénytelen leszek hitelből indulni, mert...

És tudod, van egy ismerősi köröm (baráti körnek túlzás, ahhoz a kölcsönösség is kéne, ami nincs meg a részükről), és nem értik, hogy miért ilyen nehéz nekem elindulni, és van köztük, aki lenézi azt, aki hitelt vesz fel, csak nekik lakást adtak vagy pénzt a lakáshoz, szóval fogalmuk sincs arról, milyen az, ha nincs.

2009. nov. 24. 22:04
 60/95 anonim válasza:
Én nem kaptam semmit, de nem is várnám el.Nehéz anyagi körülmények között éltünk.Páromnak születésétől fogva félreraktak a szülei, és amikor összegyűlt egy "kicsi" vett egy lerobbant házat belőle, és a szüleinél lakott addig amíg felújította, és az egész fizetését ráköltötte kb 1-1,5évig.Senkinek nem szabad a segge alá rakni semmit.
2009. nov. 24. 23:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!