A szüleim 16 évesen kényszeríthetnek epehólyag műtétre? én nem akarok műtétet inkább diétázom.
Szóval sztem ha még kényszeríteni is akarnak lerugom az orvos vesélyét.
16 (majdnem 17) F
18 éves kor alatt a szülő beleegyezése kell, a gyerek tiltakozhat, ahogy akar, nem számít.
ÉS hogy miért?
Hát pont a kérdező mondataiból derül ki. Mert gyerek, aki az alapján dönt, mit akar, és mit nem.
Ha a műtét szükséges, akkor a gyereki hiszti és félelem az égegyadta világon semmit nem számít. A szülőnek az a dolga, hogy mellette legyen, segítsen legyőzni a félelmét, támogassa, nem pedig azért, hogy ha őfelsége úgy akarja, nemet mondjon az orvosnak.
Csak még egy vélenéy:
Ha fogadott orvossal csináltatod laparoszkópiával, akkor marad 4-5 1cm-es heg utána. Ha viszont az ügyeletes vág fel, akkor a fél hasfaladat szétvágják, mert az kényelmesebb!
Óóóó kérdező, kívánom, hogy legyenek éjszakákon át tartó epegörcseid!!:) Könyörögni fogsz a műtétért!!:)
Különben a diéta semmit sem segít, ha epeköved van. Bármikor begörcsölhetsz.
Puhap*cs vagy, így félsz egy kis műtéttől, bezzeg én 14 éves lányként röhögve csináltam végig!
Az ügyeletes nem azért vágja, mert kényelmesebb.
MEzei epeköves görcs miatt nem fogják megműteni ügyeletben.
Ellenben ha lesz egy epehólyag-gyulladása, vagy egy hasnyálmirigy-gyulladása, ami perforál, akkor nincs nagyon választási lehetősége.
#31 - "18 éves kor alatt a szülő beleegyezése kell, a gyerek tiltakozhat, ahogy akar, nem számít." - miért kell becsapni a Kérdezőt, mért kell elhitetni vele, hogy ki van szolgáltatva a szülei akaratának???
A valóság:
(1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről)
16. § (1) A cselekvőképes beteg - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - közokiratban, teljes bizonyító erejű magánokiratban vagy - írásképtelensége esetén - két tanú együttes jelenlétében megtett nyilatkozattal
a) megnevezheti azt a cselekvőképes személyt, aki jogosult helyette a beleegyezés, illetve a visszautasítás jogát gyakorolni, illetve, akit a 13. § alapján tájékoztatni kell,
b) az a) pontban meghatározott személy megjelölésével vagy anélkül a (2) bekezdés szerinti személyek közül bárkit kizárhat a beleegyezés és a visszautasítás jogának helyette történő gyakorlásából, illetve a 13. § szerinti tájékoztatásból.
.....
(6)Az (1) bekezdés szerinti rendelkezéseket a 16. életévét betöltött kiskorú személy esetén is alkalmazni kell.
(Beiktatta: 2001. évi XXXIV. törvény 11. § (5). Hatályos: 2002. I. 1-től.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!