Melyik gyereketeknek adnátok pénzt ebben az esetben?
Tudom, hogy egy szülőnek nem feladata segíteni a felnőtt gyerekét, de ha megtehetik és szívesen meg is teszik.
1. Nagyobbik
Házas, két kisgyerekkel. Van egy lakásuk, és egy víkendházuk, ahová hétvégente kijárnak kb. áprilistól szeptemberig, hogy legyen kert a gyerekeknek. Szinte egy kis kunyhó, nem nagy érték. A munka miatt szükségük lenne egy második kocsira, hitelt nem akarnak felvenni, ezért vagy eladják a kis házat, vagy a szülők adják rá a pénzt.
2. Kisebbik
Nemrég vett a párjával egy közös lakást, nem túl modern, azt szeretnék felújítani. Konyhát, fürdőszobát korszerűsíteni. Van még egy kis pénzük, de ez nem fedezi. Ők sem szeretnének hitelt felvenni vagy a szülőktől kapnak pénzt, vagy spórolnak rá pár évet.
47-es vagyok. Szerintem vitatható az autó fontossága. Én pl. falun lakom és nagyon ritkán autózom. A párom használja az autónkat, ő jár vele, én megyek vele, kerül arra reggel és este, vagy buszozok. Óránként, vagy két óránként jár a városba is és haza is busz, ami igen, idegesítő, de abszolút kibírható, mivel a menetrend többnyire a diákok óráihoz és a munkaidőkhöz igazodik. Ergo, a mi estünkben pl. csak kényelmi megoldás lenne egy második autó, nincs rá feltétlenül szükség.
Viszont nálunk is van olyan falu a környéken, ahol napi 4 busz van, abból kettő 3 km-rel a falu határától tesz le. Náluk megértem, hogy kell az autó, de bizonyos helyzeteket még így is ki lehet küszöbölni, ha pl egy irányba megy mindkét fél (egy időben). Elviheti reggel, felszedheti délután. Anyagilag majdnemhogy olcsóbb ez a megoldás, mint fenntartani mégegy autót.
Bocsi, hogy eltértem a tárgytól, csak tisztázni szerettem volna, hogy azért attól, hogy az ember nem Budapesten lakik, az nem jelenti azt, hogy feltétlenül kell autó a mindennapokhoz, én is megvagyok nélküle, ha szükségem van rá, akkor megoldjuk, ha nincs kedvem buszozni és sétálni elvisz a párom, ha nekem kell napközben az autó, akkor én viszem őt, ennyi. Nincs ebből probléma. Nekem pl. Budapest kifejezetten kánaán, hogy szinte láncban jár minden tömegközlekedési eszköz, nem kell rohanni, ha látom hogy a megállóban van a busz. :)
Kevés az információ. Azt nem tudjuk, hogy mennyire létfontosságú a második kocsi, ezen kívül milyen közlekedési lehetőségek vannak. Azt sem tudjuk, hogy a Kérdező lakása milyen állapotban van. Azt szintén nem tudjuk, hogy eddig a gyerekek milyen arányban kaptak pénzt ajándékba a szülőktől!
(nem akarok előre károgni, de majd a hagyatéki eljárás során ilyenek miatt hatalmas viták szoktak menni a legjobb családokban is.. Az egyik egyetemi volt tanárom, aki közjegyző mondta, hogy a legokosabb dolog ilyenkor a szülőknek papírt készíteni arról, hogy ki mennyit kapott, mert sok viszályt meg tud ez előzni a hagyatéki eljárás során, mivel ugye ezeket az összegeket az örökösöknek járó részből le kell vonni)
Csak te vagy az egyedüli szülő?
A gyerekek párjainak szüleivel mi a helyzet? Tudtommal nem csak a te gyerekeid érdeke a dolog nem?
Kettéosztod az összeget a többit kipótolja a többi szülő ennyi.
Egy autót pár száz ezerből is lehet már venni (használtan 4-500 ezer-ért). A nagyobbik, párja te is adsz bele anyós/após is. 4 embernek már nem olyan nehéz összedobni.
Hasonlóan járnék el a kisebbel is.
de amúgy meg az 54-sel értek egyet
55-ös voltam
Egyiknek sem ezek luxus kiadások 2. kocsi, álomkonyha a taralékokat nem ilyesmire kell költeni,
ha az egyik gyerek lebetegszik, balesetet szenved és hónapokra kiesik a munkából olyankor legyen pénz.
"A párom használja az autónkat, ő jár vele, én megyek vele, kerül arra reggel és este, vagy buszozok."
Aha, ha a párod fél hatra jár dolgozni és kettőkor végez, de te nyolcra jársz és négykor végzel, akkor is együtt mennél vele? Ha a busz meg meg nyolcKOR menne el, nem nyolcRA? Én egy megyeszékhely mellett lakok, de innen konkrétan a városnak pont arra a részére, ahol az ipartelepek, sok munkahelyes cégek vannak nem is megy busz. Persze, menjen be a másik részére a városnak, és ott szálljon át, de innen kintről nincs is olyan korai busz, amivel ez belefér az idejébe annak, akinek hétig kell beérni.
Mindenesetre én egyiknek sem adnék. Nem kötelessége a szülőnek mindenfélét megvenni a gyereknek. Ha baja van, segítsen, ahogy tud, de hogy második autót mindegy miért, meg álomkonyhát vegyen neki, mert ugye a kérdést feltevő kicsi is megírta, hogy jaj hát azért kapott ő is, meg költségeit fizették meg stb. Ráadásul akkor ad a szülő, mikor neki tetszik. Ha neked volt szánva, az nem azt jelenti, hogy most szánták odaadni fürdőszobára. Megkaphatod azt máskor is. Ő adja, nem kellene már rátervezni, mikor még meg sem kaptad, nem a tiéd.
Jár jár... Majd akkor jár, ha már nem élnek, addig odateszi, ahova akarja, még akkor is, ha te csempézni akarsz.
Másikat nem értem, hogy a két gyerekes család az tud spórolni egy egész autóra, a lakásban élő se kutyája-se macskája pár meg nem tud spórolni két helyiség felújítására? Azt hogy?
Meg ez a "nyaralózás".. De sokan irigyek itt... Itt is van a városiaknak hobbi kertje, tudnak benne nyáron kis paradicsomot, zöldséget nevelni, van rajta egy házikó, amit csak nagy jó indulattal lehet háznak nevezni és ennyi. Egyik rokonomék eladták, mert mondták, hogy minek az nekik, adják el, aztán 5-6 év múlva arra terjedt a full gazdagok lakópark projektje és baromi drágán vásárolták fel az előtte szinte eladhatatlan filléres telkecskéiket. Nem kérdeztem mennyire verik a fejüket a falba. Úgyhogy nagyon nagy hülyeség lenne, ha egy talpalatnyi telkük is van azt eladni.
Nem vagyok a hitelek híve, felújításra hülyeség is, ha csak szebb legyen felvenni, nem pl. fűtési költség csökkentés a cél, tessék spórolni, de autóra, ha annyira szükséges fel lehet venni. Nem külföldi pénznemben kell és senki sem fog meglepődni. Azért ne legyünk már naivak, hogy spórolja rá össze. Ha nem egy olyat akar, ami megeszi az életét, meg folyton a szervizet kell vele járni, akkor spórolhat évekig, az őt nem segíti ki, ha neki most kell. Ráadásul függetlenül a tömegközlekedéstől egy rakás nem valami extra munkánál is FELTÉTEL a felvételnél, hogy legyen jogosítványod ÉS kocsid. Sokszor még az olyannak is, aki 90 ezerért az ideje 95%át az irodában tölti.
Honnan veszitek, hogy "álom" konyha kell a kisebbiknek? Én úgy értelmeztem, hogy egy olcsón vett, lepusztult lakást akarnak lakhatóvá tenni. Nem tudom, hol lakik a nagyobbik, de ha a víkendház biztosítja a kertet, akkor feltételezem, hogy városban, azokban meg nem olyan rossz a közlekedés.
Az nem érv, hogy azért kapjon a nagy, mert neki már van gyereke. Akkor a kicsinek most már sose jöjjön össze a pénz gyerekvállaláshoz, mert a nagyobbik időben lepottyantott kettőt és onnantól ő az elsődleges?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!