Egy 6 éves gyerek még megszokhatja, hogy anyának szólítson? Hogy kezdenétek hozzá?
Párommal végre összeköltözünk, a kisfia édesanyja 1 éves korában meghalt, az utána lévő élettársa "nevelte", őt hívja anyának, de csak mint NÉV, nem foglalkozott vele úgy, mint kellett volna. Mikor régebben szó volt róla, hogy talán visszaköltözik, nem rajongott érte a gyerek.
Már közöltük vele, hogy hamarosan velük fogok lakni, és már 2x is említette nekem, hogy örül, hogy velük leszek, mert aranyos vagyok. Jön, puszit ad, odabújik, úgy érzem jó eséllyel indulnék az ANYA név kiérdemléséért, de ezt valahol el kell konkrétan kezdeni....Az apja sem ellenezné, sőt. Ő olyat mondott (ami szerintem késői) ha lesz közös gyerek -kb 2 év- akkor majd ha hallja, hogy én anya vagyok (mint név) akkor ő is elkezd úgy hívni, de szerintem nem, mert akkor már rögzülne benne az én nevem. Na nem ragozom tovább, véleményeket szeretnék, előre is köszönöm.
szerintem van rá esély
én a nevelőapámat kb kétszer szólítottam apának, de azért nem tudtam megszokni, mert napi kapcsolatban vagyok apámmal, és így fura lett volna
ha majd megy az oviba, játszótérre és hallja, hogy más gyerek is anyának szólítja azt a személyt, aki oda viszi őket, akkor lehet, hogy ő is így fog tenni
bocsi de eszembe sem jutna erre "kényszeríteni" a gyereket
miért nem jó ha a keresztneveden szólít ???
elvégre nem vagy az anyja csak a apjának a nője/élettársa/stb...
ha lesz esetleg közös gyerek akkor már elég okos idős lesz hozzá h eldöntse maga h hogy akar nevezni téged
akár még a kicsi miatt is elkezdhet anyázni ....
de ez ne legyen elvárás vele szemben ne terlegesd pont elég változás volt eddig a rövidke életében inkább biztonságot stabilitást adj neki és ne ezen pörögj
inkább gondolkodj az ö szintjén
ezaz egész hülyeség csak neked fontos
én sem ragaszkodtam hozzá h a párom gyereke apának szólítson elvégre nem én vagyok az apja teljesen okés h a keresztnevemen szólít
Szia! Nem olvastam el az összes választ, így nem tudom, hogy valaki írt-e már hasonló véleményt mint én. ha igen, akkor elnézést.
Szerintem várd meg, míg magától fog Anyának hívni, de ha nem is fog így szólítani, véleményem szerint az sem probléma (legalábbis nekem nem lenne az), ha attól függetlenül elfogad nevelőjeként, az apukája társaként, és hallgat rád, anyának tekint. Nekem volt anno egyismerősöm akinek az apukája meghalt amikor a lány 9 éves volt. Rá 1 évre lett egy mostohaapukája, és azt vettük észre, hogy egy idő után már nekünk is amikor mesélt, automatikusan Apának hívta. Ehhez szerintem kell idő, főleg ha összeköltöztök és megszokja, hogy te is a gondját viseled minden nap stb., akkor már nem lesz neki furcsa a helyzet. Erőltetni pedig felesleges. :)
Nálunk az "Apa" szóval volt így.
A bátyám és én új apukát kaptunk, én voltam... 2-3 éves, a bátyám meg 4-5 éves.. A bátyám egész gyorsan ráállt az "Apára", én már nehezebb ügy voltam, vhogy a rendezetlen családi élet szülhette, de nehezebben mondogattam, hogy "Apa".. az elbeszélések alapján kisgyerekként mondtam, hogy "apa", meg a pszihóteszten is (válás miatt a régitől) "Apának" hívtam, de igazából amint agyilag felnőttem, már nehezebben mondtam, hogy Apa.
Az igazi "Apámat" amúgy ÉN nem ismerem....
A bátyámmal nem volt gond. 12 éves lehettem, mikor elváltak, utána sokkal könnyebb volt a keresztnevén hívni nekem, vhogy megkönnyebbülés volt. Addig kikerültem sokszor a megszólítást.
A bátyámnak szerintem a válás után (14 lehetett akkor kb) sokkal nehezebb volt elfelejteni az "Apa" szót.
Lett új nevelőapánk, SOHA nem hívtam "Apának" (a bátyám sem), viszont a kisebb tesóink (az exApukától), azok elég gyorsan ráálltak az "Apu" szóra,míg a saját apjukat a csúfnevén hívták, de ez vmi sztrájk lehetett az édesapjukkal szemben, mert anyám amúgy nagy szarkeverő...
(De persze, mikor láthatáson voltak, szerintem apunak hívták)
Szóval a hugaim (anno 5 és 8) elég gyorsan szajkózták az Apa szót, azóta anyám megint tovább állt, lett új hapekja (ezt én már nem ismerem, mert inkább leléptem otthonról, meg a bátyám is már az új "apukánál" lelépett)A legkisebb az szerintem már teljesen feladta, és Apának hívja, a nagyobbik nem él velük, arról nem tudok nyilatkozni, a fickót én még a nevén sem neveztem meg soha, mert ennyire hihetetlenül ellenszenves pasit soha nem láttam, a bátyám részéről szintén nem tudok véleményt nyilvánítani, mert nem is beszélünk róla...
Hát, kb nálunk így néz ki egy megszólítási folyamat
nem olvastam el a kommenteket úgy válaszolok.
erről a kérdésről rögtön az jutott eszembe hogy alsó tagozatban több olyan tanárt is véletlenül "leANYUztam" akik a kedvességük miatt igen közel álltak a szívemhez. (az én édesanyám nem törődött túl sokat velünk, sokat dolgozott) tehát ha ezt veszem alapul szerintem egyáltalán nem lehetetlen hogy egy 6 éves gyermek elkezdjen így szólítani. ha magamból indulok ki szerintem nincsen a dolognak különösebb titka csak a szeretet és a törődés. (hisz nekem is egy napközis tanár mindgyárt "anyu" lett mert soka időt töltöttünk vele, meg elmentünk a napközivel szánkózni, ilyenek). egy idő után a gyerek saját magától fog anyunak hívni egész biztos vagyok benne. főleg ha vannak közös családi programjaitok, mint pl. szánkózás, társas stb. egész biztos hogy nemegész egy év alatt kiejti ezt a száján. az pedig egyenesen hab a tortán hogy már így is kedvel. :)
27/N
Háááát nekem igy elsore fura hogy miert akarod annyira hogy anyanak hivjon ha csak nem reg koltoztel oda.
A gyerek ha kimondja hogy anya azt ne csak azert mondja mert az egy nev....
Szegenyke mindenkiben keresi az anyat odabujik szeretget ne azt varjatok el tolle hogy anyanak hivjon az annal fontosabb hogy egy igazi anya legyen mellette ne az legyen fontos hogy a neveden szolit vagy sem az erzelmek sokkal fontosabbak es ha mar egy gyerekrol is van szo aki elveszitette az edesanyjat aztan egy masik anya is cserben hagyta akkor szerintem nem ez lenne a legfontosabb de ezt csak ti tudjatok nekem ez a velemenyem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!