Tényleg a harag a megoldás? Önző lennék?
A következő a helyzet.
37 éves nő vagyok. Egyedül nevelem a lányaimat( 16,12)
Apám még gyerekkoromban meghalt. Később mindkét nagyszülőm is. Így csak a nyugdíjas anyukám, és a testvére (nagynéném), unokaöcsém van mint család.
Nem panaszkodásképen csak hogy tudjátok. 2 helyen is dolgozom, hogy a lányaimnak a lehetőségekhez képest megadjak mindent. Szerencsére a nagylány sokat segít, így el tudok menni már hajnali 4-kor takarítani nyugodt szívvel, mert tudom, jó kezekben van a húga. Takarítás után meg megyek a másik munkahelyemre és 8-9 órát dolgozom. Ezt csak azért írtam le, hogy tudjátok, nem lopom a napot, nem unatkozom. Na és most jön a lényeg.
Nemrég voltak az ünnepek. Karácsonykor 1 napot mindig anyunál vagyunk. Ilyenkor nagynéném is feljön vidékről (Debrecen mellett él egy kis faluban, míg mi Budapesten)
pár napra a fiával. A fia 19 éves. Késői gyerek. A szülésnél gondok voltak, agyvérzést kapott. Ennek eredménye az lett, hogy az unokaöcsém képtelen önállóan gondoskodni magáról. 2-3 éves értelmi szintjén van, vagyis erősen szellemi fogyatékos. Nagynéném ápolásin van vele továbbra is, bár tavaly az unokaöcsémet nyugdíjazták. Muszáj otthon maradnia vele, mert etetni kell, pelenkáztatni kell stb. Enyhe testi fogyatékossága is van, ami azt jelenti hogy a csontjai az állandó fekvéstől, a nem mozgástól eldeformálódtak. Bár tud mozogni, de sokszor csak járókával képes. (többnyire tolószékkel viszi mindenhová.)
Karácsonykor a nagynéném és anyám elém raktak egy szerződést, hogy olvassam át, és gondolkodjak rajta. A szerződés lényege az, hogy nagynéném a családi házát nekem ajándékozná, cserébe azért hogy én vállalom Tomika gondozását élete végéig. Ezt írásban rögzítenénk is. Valamiért a nagynéném a fejébe vette, hogy Tomikának a jövőjét be kell biztosítania, mert mi van ha holnap meghal??? Anyám támogatta a testvérét, mondván így lesz a legjobb. Én nem gondolkodtam 2 percet sem, egyből nemet mondtam. Mondtam hogy elég nekem a 2 lányom, akik mellett így is túl sokat dolgozom. Én nem vagyok arra képes hogy egy beteg rokont gondozzak. Nem érzem hogy annyira erős lennék, és nem akarom az életemet ápolásra áldozni. Megköszöntem hogy rám gondolt, de nemet mondtam. Anyám és nagynéném vérig sértődtek, hogy én egy önző, lelketlen nő vagyok. Csúnyán összekaptunk. Anyám azt mondta hogy szégyelli hogy miattam nem tart össze a család ami olyan kicsike.. A fejemhez vágták hogy ha valamelyik lányom lebénul akkor én szívtelenül intézetbe tenném. Itt kiakadtam, és mondtam hogy a saját gyerekeimet sosem hagynám cserben. Nem is akarok ilyenre gondolni hogy mi van ha... Nincs ha. Én nem vagyok képes arra, hogy feláldozzam magam egy beteg rokonért aki akár 70-80 éves koráig is élhet, gyerekszinten. Én nem akarok olyan életet hogy 50 évesen egy 30 éves beteg rokonnak a pelenkáját cseréljem.
Karácsony óta se az anyám,se a nagynéném nem békült ki velem. Még ma is haragszanak. Tényleg rosszat tettem? Tényleg el kellett volna fogadnom és vállalnom az ápolást?
Tényleg önző lennék?
Annyira rossz, mert tényleg a családom, és nem szeretnék évekig haragba lenni velük. De nem beszélnek velem. Ha felhívom őket, csak annyit kérdeznek. Meggondoltad magad?? Majd leteszik ha témát váltok. Mit kéne tennem?
Sokan a saját gyereküket is beadják intézetbe, mert hiába szeretik, nem tudnak ezzel a teherrel együtt élni, az egész család belerokkanna. Teljesen megértelek, ha meghajolnál az akaratuk előtt rámenne az életed később.
Egyébként egy intézetben sokkal jobban és szakszerűbben el tudják látni, mint mondjuk később te. 20 év múlva 47 leszel, 30 év múlva 57... Aztán pedig már neked kell segíteniük a te gyerekeidnek (még akkor is, ha teljesen egészséges leszel, ez korral jár), nemhogy még te segíts egy beteg emberen. És így ezzel valójában a gyerekeid vállára tennél terhet. A legjobb helyen lesz a fiú az intézetben.
Dehogy vagy önző!
Anyukád és a nagynénéd részéről viszont elképesztő, hogy egyáltalán eszükbe jutott ilyesmi. Két munkahelyed van, gyerekedet neveled egyedül, és ők simán a nyakadba varrnának egy harmadik - ráadásul halmozottan fogyatékos, állandó gondozásra szoruló - gyereket is?
NEM A TE DOLGOD. Neked vannak saját gyerekeid, akiket fel kell nevelned.
Lehet, hogy ez most gonoszul fog hangzani, de nem vagy felelős a nagynénéd fiáért, igen, nem az ő hibája, hogy sérült, de NEM IS A TIÉD!
A "család-kártya" kijátszása pedig, már ne vedd sértésnek, hogy ilyesmit mondok anyukádról, de aljasság.
Ne hagyd magad rábeszélni, mert a lányaid élete is rámegy.
Értelek téged és nagyon korrekt vagy. De...neked ott van két egészséges lányod, akikért dolgozol, erődön felül.
És kapnál egy házat..Tudsz még változtatni, vagy elfogadták az álláspontod? A szerződésbe, meg bele lehetne foglani még néhány kritériumot, amit fontosnak tartasz. Hm?
Én is azt mondtam hogy egy megfelelő intézetben sokkal jobb lesz Tominak mint nálam. Én azt is mondtam hogy attól nem zárkózom el, hogy az intézetben látogassam, ha ünnepek vannak akkor ő is velünk legyen.
Sőt! Mondtam nagynénémnek, hogy az is lehet egy jó megoldás ha keres egy ápolónőt akivel eltartási szerződést kötne. Ő gondozná a házért cserébe. Tomika kap nyugdíjat így nem ingyen kéne gondoznia.
De anyu és nagynéném szerint ez nem az idegenek dolga lenne.
De nem érzem azt, hogy az én dolgom lenne.
Szia! Hát, kellemetlen a helyzet. De az 'öregeket' is meg lehet érteni, hogy aggódnak azért a gyerekért.
Le kéne ülnötök ezt még egyszer átbeszélni. Nyugtasd meg anyukádékat, hogyha a nagynénéddel bármi történik, te a lehetőségeidhez mérten segíted a fiút. Bejársz hozzá az otthonba, ügyelsz arra, hogy jól bánjanak vele stb. Viszont te nem tudod vállalni a gondozását, mert 2 gyereket tartasz el, erődön felül, ha a fiúval otthon kéne maradnod, az minden szereplő létbiztonságát fenyegetné. Mert az ápolási, a fiú nyugdíja, a csp nagyon kevés összeg négy ember számára.
Biztos találtok vmi kompromisszumos megoldást! Én tökéletesen megértelek, édesanyámat én ápoltam, viszont anyukádéknak ez úgy jöhet le /még ha nincs is igazuk/ hogy te teszel arra magasról, hogy mi lesz a fiúval. Tudod, az öregek érzékenyek!
Beszélj velük, értesd meg, hogy te nem elfordulsz tőle, csak nem áll módodban ezt a feladatot vállalni.
Sok sikert! Hidd el, meg tudjátok oldani!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!